Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół do treningu

53 odpowiedzi w tym temacie

#21 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 14 październik 2015 - 13:48

A jak się mają alexrims A class Alx 285 do tych fulcrum 7

#22 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2015 - 15:54

jarabl, dnia 14 Paź 2015 - 12:10, napisał:

Spokojnie Fule 7 dają radę przy tej wadze a nawet większej , więc w ciemno można je brać

Pewnie że dadzą radę, tylko jak długo? A jeżeli nastąpi uszkodzenie szprychy lub obręczy to co wtedy, jakie są koszty naprawy w porówanniu z kołem składanym?

#23 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 14 październik 2015 - 18:14

Jeśli jest 20 symetrycznych szprych to jeszcze o jakiś zamiennik można się pokusić, w 3G Campy zapomnij, a i nawet sama Campa nie sprzedaje do niskich modeli części zamiennych oprócz szprych (6 czy 15zł?). Alexy to już 20 i 24 szprychy, tu bardzo łatwo o zamiennik. Sam ważę podobnie i po przygodach z Vento nie pokusił bym się już nawet na 24 szprychy 2mm.

Przeczytaj też uważnie co Campa pisze o limicie wagi. Bodaj do 80kg bezproblemowo, od 80 do 109 wymagają regularnego sprawdzania przez mechanika. 97kg to już raczej górna granica limitu.

#24 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2015 - 18:28

Ty Arni masz złe przygody z Vento, jak z kolei ujeżdżałem je przez pięć sezonów bez oszczędzania po złych nawierzchniach i do dzisiaj nie trzeba ich centrować. Inna rzecz, że nowe Vento mają mniej szprych.Ale zgadzam się, że nie wiadomo kiedy takie koło może paść, samej obręczy dokupić nie można, szprychy drogie.

#25 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 14 październik 2015 - 18:55

Rozumiem żeby się nie pchać w koła z dziwnymi szprychami i podzespołami. Fakt, że Campagnolo robi ładne koła ale trzeba odpowiednio ważyć żeby bezproblemowo używać. :-(. Nie sądziłem, że dobór kół to taki problem przy mojej wadze. Chciałbym też żeby poza pancernymi właściwościami składany rower na nowoczesnej ramie carbonowej nie wyglądał dziwnie na 32 lub 36 szprychach. Wiadomo najważniejsze są właściwości jezdne i użytkowe ale ja patrzę też na estetykę przedmiotu a zwłaszcza roweru. 

Ktoś ma doświadczenia z tymi ALEXRIMS A Class ALX 285 lub  Fulcrum 6.5 przy podobnej wadze?

#26 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2015 - 19:08

galipette dobór kół przy wadze ok. 100 kg to ciężka sprawa. Nie zgodzę się, że zaplot G3 Campy, to jakieś ,,dziwactwo'', które fajnie wygląda, natomiast nie ma znaczenia praktycznego. Mam Vento i dalej będę je używał jako koła zimowe. Zakupiłem też Campa Zonda, które mają 16-21 szprych i od kilku miesięcy je ujeżdżam - na razie nic się z nimi nie dzieje, chociaż nie ukrywam, że raczej wybieram dobre drogi jadąc na tych kołach. Kupiłem je, bo podobnie jak Ty uważam, że koła z wieloma szprychami nie pasują do nowoczesnej ramy.

Jeżeli masz karbonową ramę, a chcesz mocne koła ze stosunkowo niewielką ilością szprych to jednak fulcrumy/ campagnolo raczej nie mają konkurencji. Nie bałbym się też zaplotu G3 w Campie - te dwa - trzy sezony spokojnie Ci pojeżdżą ( moim zdaniem nawet i dwa razy tyle ). Spójrz jeszcze na koła Bontragera - tradycyjnie maja solidne wyroby, a gotowe koła nie mają limitu wagi.

Nie brałbym Fulcrum z oznaczeniem połówkowym ( 6.5 ) - to chyba koła zdjęte z jakiegoś roweru, dla którego były przeznaczone. Obręcze Alexrimsów kojarzą mi się z ciężkimi, niezbyt trwałymi wyrobami, może poza DA 28.

#27 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 14 październik 2015 - 19:16

O Bontragerach słyszałem, że niskie modele mają słabe komponenty, droższe poza zasięgiem.

A propo estetyki nowoczesnej ramy i starych kół zamieszczam fotkę:  TREK

Aż się prosi kolorystyka campy czerwono-biało-czarna ;-)

#28 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • SkądSierpc

Napisano 14 październik 2015 - 20:24

kugel, dnia 14 Paź 2015 - 14:54, napisał:

Pewnie że dadzą radę, tylko jak długo? A jeżeli nastąpi uszkodzenie szprychy lub obręczy to co wtedy, jakie są koszty naprawy w porówanniu z kołem składanym?

Nawet bardzo długo ja przy wadze ok 107kg jeździłem 3 sezony i nic się nie działo , pokaż mi porównywalne  jakościowo koła składane w tej cenie 600zł

#29 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2015 - 20:29

Dla mnie 3 sezony to za krótko, żeby oceniac koła, jeżeli zestaw pojeździ 6-7 lat, a najlepiej dekadę i poza sporadycznym docentrowaniem nic mu nie jest, wtedy mogę powiedzieć, że jest OK.

Jeżeli miałbym 600 zł i chodziłoby o kupno podstawowego zestawu do treningu, pod ciężkiego jeżdźca i po słabych drogach, to bym składał - pod Shimano piasty 105, obręcze mach1 cfx ( względnie jakieś rigida, może mavic cxp 22 ), a jak pod campagnolo - piasty miche racing box - od czasu do czasu wystawia je pewien sprzedawca na allegro - i te same obręcze.

#30 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 14 październik 2015 - 20:32

jarabl na których Fulcrumach jeździłeś 3 sezony?

#31 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • SkądSierpc

Napisano 14 październik 2015 - 20:56

na Fulcrum 7 potem miałem fule5 Campa Zondy , fule 3 , obecnie znowu korzystam z 7 no ale teraz moja waga to 90kg. W tych widełkach cenowych z gotowców nie mają konkurencji

#32 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 14 październik 2015 - 21:00

Teraz F7 mają 18-20 szprych a jak było wcześniej?. Lepiej szukać w układzie 20-24 czy nie ma to znaczenia? 

Czym różnią się Fulcrum 7 od Fulcrum 7 LG ?

#33 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • SkądSierpc

Napisano 14 październik 2015 - 21:05

nie wiem jakie masz przebiegi , ale ja w tym sezonie na 7 mam już prawie 10.000 nabite i żadnych problemów a asfalty różne

#34 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2015 - 21:07

Tak, dawne siódemki ( np. 2010 ) miały 20/24, były trochę cięższe, moim zdaniem dla dla Ciebie byłyby lepsze. Ale już chyba nie do dostania. Tak samo dawne campy vento 24/28.

#35 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 14 październik 2015 - 21:07

Amatorszczyzna - myślę że 3500 -4000 rocznie - w tym tylko 2500 pierwszy sezon od 20 lat

kugel te fulcrumy 6.5 to w Focusach przeważnie montowali (większość grafik w google)

#36 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2015 - 21:17

Tak myślałem, na Twoim miejscu wybrałbym ,,normalne'' siódemki.

#37 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 14 październik 2015 - 21:21

7 mają łożyska maszynowe?

#38 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 październik 2015 - 21:27

Nie miałem tych kół - ale Wertykal twierdzi że maszynowe

http://allegro.pl/ko...4879291600.html

#39 galipette

galipette
  • Użytkownik
  • 115 postów
  • SkądPłock

Napisano 15 październik 2015 - 06:11

Dzięki podpowiedziom kolegów raczej się zdecyduję na Fulcrum Racing 7 LG lub Campagholo Khamsin Asimmetric. Mam wrażenie, że to te same koła - przewaga cenowa campagnolo. Jaka szerokość obręczy lepsza 15 czy 17?

Ewentualnie jeszcze w grę wchodzą Campagnolo Khamsin starsze na 20-27 szprych i 100zł  w kieszeni :-D  

#40 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 15 październik 2015 - 19:51

Kugel, tu nie chodzi o to, że 3G jest dziadowskie, tylko o to, że nie dokupisz zamiennej obręczy w przypadku awarii. Koło może samo się nie rozlecieć, ale zawsze może zdarzyć się kolizja i nie z winy kół będziemy zmuszeni do ich naprawy. To znajdźmy teraz obręcz dla 3G 27szt. :)

Moje zdanie jest takie, wszystko co ma 21 czy 27 szprych odpada u mnie w przedbiegach, podobnie zaploty typu 3G. Ani obręczy, ani piasty do tego nie dokupisz, a jest to typowy chwyt marketingowy firmy, skoro kiedyś Vento było na 24/28.

Sugerował bym się też doświadczeniem składaczy z tego forum, którzy mówią, że na 100kg potrzeba 24/28 czy chociaż 20/28. Ja mam 28/32 i wcale się tego nie wstydzę, w trakcie jazdy tego nie widać, a nigdy nie jadę tak wolno by ktoś liczył mi szprychy :)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy