Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#301 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 sierpień 2009 - 19:32

Może ktoś się orientuje co to za pedały Looka i jakie bloki będą do nich pasować? http://i28.tinypic.com/2cwlpmo.jpg Nic więcej nie ma na nich napisanego. Śrubkę imbusową do regulacji mają z tyłu.

LOOK Delta.

#302 xanavi

xanavi
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądStarachowice

Napisano 03 sierpień 2009 - 19:38

xanavi, Jeśli masz problemy z kolanami to warto Time'y. Jeśli nie to LOOK'i są też fajne i bardzo lekkie.

Z kolanami, odpukać, jak na razie wszystko OK. Co sprawia że Time'y są lepsze dla słabych kolan?? A co możesz powiedzieć o sh ultegra, podobno dobrze przenoszą moc poprzeż tą szeroką płaszczyzne nacisku??

#303 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 03 sierpień 2009 - 21:01

xanavi, Chodzi o to że są tam jakby podwójne bloki, jeden wpinasz w pedał a drugi jest tak zamocowany do tego wpinanego że się kręci na boki i ma się duży luz czy jakoś tak. Dzięki temu kolana mogą być w dogodne pozycji ustawione
http://www.kolarstwo...l/technika.html to jest fajna strona i o pedałkach dużo napisane.

#304 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpień 2009 - 15:20

Chodzi o to że są tam jakby podwójne bloki

????
jest jeden blok w bucie (przynajmniej ja tak mam w time RXE )
w time'ach mozna dosyć swobodnie poruszac stopa w plaszczyznie poziomej
generalnie super pedaly

#305 xanavi

xanavi
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądStarachowice

Napisano 04 sierpień 2009 - 17:25

Czyli co panowie, Time i bede zadowolony?? Czy te tańsze są dobre czy może zainwestować wiecej?? Duże są różnice miedzy niższymi a wyższymi modelami??

Kubano: co do tego linka to pokazuje mi sie komunikat że strona zablokowana.

#306 Cyklop

Cyklop
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpień 2009 - 20:07

Szczerze, olej ten komunikat, nie wiadomo kto i dlaczego zgłosił tą stronę, jak masz w miare dobrze zabezpieczony komputer to nic złego stać się nie powinno, a ta strona to prawdziwa skarbnica wiedzy.

#307 xanavi

xanavi
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądStarachowice

Napisano 04 sierpień 2009 - 20:23

Faktycznie da sie zignorować,poprostu nie zauważyłem tego małego napisu:) Już sie biore za lekturę.

#308 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 sierpień 2009 - 06:38

Czyli co panowie, Time i bede zadowolony??

Ja nie byłem zadowolony z timeów RXE.
Noga latała w każdym możliwym kierunku. Wkurzało mnie to jak cholera. Na dodatek na początku użytkowania podczas wchodzenia w zakręty wewnętrzna noga po odchyleniu jej na zewnątrz wypinała się z zatrzasku. Podobnie się działo przy sięganiu po bidon. Odchylasz nogę na zew. pyk i jesteś wypięty.
Ja tych gejów nie polecam, a na pewno nie RXE.

Natomiast zdecydowanie polecam LOOK'i. Keo classic, model godny uwagi. Każdy kto jeździł wcześniej na czymś tam i przesiadł się na LOOKi powie Ci że LOOK rules ;-)

#309 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 05 sierpień 2009 - 06:44

Ostatnio coś zaczęło mi skrzypieć przy naciskaniu prawą nogą. Wczoraj wyeliminowałem suport (pojeździłem na platformach - skrzypienie ustało), a więc pedał (PD-R540). Czy możliwe, że to tylko tarcie bloku o tą plastikową wkładkę - zauważyłem, że prawa jest bardzo wytarta w porównaniu z lewą ? Czy jednak będę musiał je rozkręcić i serwisować ? Jakiś czas temu wracałem z buta 5km z powodu kapcia (wóz serwisowy nie podjechał :mrgreen: ). Może wystarczy zmiana bloków ?

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#310 konik_25

konik_25
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądLubin

Napisano 05 sierpień 2009 - 23:03

Witam.
Mam pytanie:
Czy do pedałów Shimano PD-6402 ,pasują tylko i wyłącznie bloki LOOK Delta?
Dziękuję z góry za odpowiedź. ;-)

#311 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 sierpień 2009 - 06:31

Skoro pedały są w systemie LOOK no to nie ma wyjścia. Oprócz firmowych LOOK'ów są jeszcze zamienniki innych firm.

#312 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • Skądpolska

Napisano 07 sierpień 2009 - 16:17

Noga latała w każdym możliwym kierunku. Wkurzało mnie to jak cholera. Na dodatek na początku użytkowania podczas wchodzenia w zakręty wewnętrzna noga po odchyleniu jej na zewnątrz wypinała się z zatrzasku. Podobnie się działo przy sięganiu po bidon. Odchylasz nogę na zew. pyk i jesteś wypięty.
Ja tych gejów nie polecam, a na pewno nie RXE.

Natomiast zdecydowanie polecam LOOK'i. Keo classic, model godny uwagi. Każdy kto jeździł wcześniej na czymś tam i przesiadł się na LOOKi powie Ci że LOOK rules ;-)

czy przejscie z PD-R540 na look keo classic ,da mi spory przeskok jakościowy
?czy raczej nie warto?

czy bloki look podejdą do shimanowskich butow sh-r099

#313 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 07 sierpień 2009 - 18:01

Czy bloki z Miche 302 są zamienne z blokami Look (te starsze, nie keo)?

#314 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 sierpień 2009 - 21:26

czy bloki look podejdą do shimanowskich butow sh-r099

Tak.

#315 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 11 sierpień 2009 - 08:17

Moje looki sie rozwalily.
Chcę kupić kolejną parę, tym razem daruje sobie karbonowe za 1000 zl bo nie widze sensu i różnicy.
Z tańszych sa KEO CLASSIC za 230 i KEO SPRINT za 330. Czym one sie różnią, co polecacie? Chodzi mi o trwałość, waga mniej istotna.

#316 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 11 sierpień 2009 - 08:32

.... Każdy kto jeździł wcześniej na czymś tam i przesiadł się na LOOKi powie Ci że LOOK rules ;-)

Absolutna racja - tylko look. Uwaga na zamienniki, nie zawsze pasują (bloki do pedałów lub pedały do bloków pedał look - zamiennik blok lub blok look - pedał zamiennik )

Stas

#317 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 12 sierpień 2009 - 19:50

Witam brać szosową

. Wypada się przywitać, jako że to mój pierwszy post na tym forum, jak i początek przygody z kolarstwem szosowym. W związku z tym mam problem, a raczej pytanie. Posiadam pedały Shimano PD- 1056, to jakiś stary model, mało o nim w sieci.
Co to za system (wygląda na Look) i jakie buty można w to wpiąć, czy są moze jakieś bloki pod te pedałka? No i ogólnie jak wypadają na tle obecnych modeli? Warto je zatrzymać?
Ponizej zdjęcia (sorry za jakość):
Dołączona grafika

#318 midasss

midasss
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skądkielce

Napisano 12 sierpień 2009 - 20:04

witam Was wszystkich. Jestem niedoświadczony i szukam ratunku.
Widzę, że wielu jest na forum profesjonalistów więc proszę o pomoc:

dostałem buty jak na zdjęciu:
Dołączona grafika

ten element poniżej to domyślam się że blok i mocuje się go tak (?):
Dołączona grafika

Proszę o pomoc w doborze odpowiednich pedałów.

#319 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 12 sierpień 2009 - 22:01

Posiadam pedały Shimano PD- 1056, to jakiś stary model, mało o nim w sieci.
Co to za system (wygląda na Look) i jakie buty można w to wpiąć, czy są moze jakieś bloki pod te pedałka? No i ogólnie jak wypadają na tle obecnych modeli? Warto je zatrzymać?

Masz na nich napisane Look Patent, więc będą pasowały bloki Looka, prawdopodobnie starsze, czyli modele Delta. Buty dowolne z mocowaniem na trzy śruby.

dostałem buty jak na zdjęciu:
(...)
ten element poniżej to domyślam się że blok i mocuje się go tak (?):
(...)
Proszę o pomoc w doborze odpowiednich pedałów.

Wyglądają jak bloki do starych pedałów z noskami. Pierwsze dwa zdjęcia z tych na stronie http://www.kolarstwo....pl/pedaly.html

#320 midasss

midasss
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Skądkielce

Napisano 12 sierpień 2009 - 22:47

czyli nie ma opcji na żadne "kliki" czy dam radę przykręcić inne bloki?

Dodaj odpowiedź