Skocz do zawartości

Zdjęcie

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 odpowiedzi w tym temacie

#341 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 16 sierpień 2009 - 14:03

slav, jakoś w okolicach Politechniki Warszawskiej są trzy sklepy, jeden obok drugiego - tam ostatnio mierzyłem jakieś buty...

wlasnie tam udalem sie najpierw i nie mieli generalnie nic na szose:(

#342 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 16 sierpień 2009 - 14:31

Sklep w okolicach Rozbrat ma też jakieś buty szosowe, ale cenowo niezbyt atrakcyjni są. EX chyba się nazywa.

#343 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 sierpień 2009 - 08:03

witam
Chcialem wydac na buty 300-400zl. Pedalki ok 300. Nie jestem zadnym zawodowcem ani zbyt ambitnym kolarzem, po prostu w noskach bujam sie juz od wczesnej podstawowki
i chcialem efektywniej zadzialac, bardzo fajnie gdybym mogl w tym wejsc (w miare ludzko) do sklepu, czy cos zobaczyc... :shock:
Takze nie chodzi mi o komplet w ktory sie wepne i wypne pod domem.
Ktos wspomnial ze specialized robi szosowe buty z podbiciem z twardej gumy i mozna sie w tym jako tako przemieszczac. W sumie za specializedem przemawia to ze mam aktualnie model sonoma - wygodne - trwale, wymiarowka identyczna jak w codziennych butach. Jakies inne sugestie? Moze inne proporcje cenowe buty<->pedaly? Moze lepiej komplet na mtb? (ze specializeda jest model comp road i comp mtb) Przyznam ze boje sie jedynie nieplanowanego wypiecia... a nie ze sie nie wypne ;-)

#344 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 17 sierpień 2009 - 08:09

looki z żółtymi blokami są super jeśli chodzi o pedzie - możesz stopą ruszać na boki mniej więcej jak w nosku.
A co do butów to jeśli chcesz chodzić to tylko MTB, w szosowych to nie bardzo się uda (a przynajmniej szkoda będzie bloków).

#345 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 sierpień 2009 - 08:29

Marco665>
czyli mam rozumiec ze albo luzik w szosowych lookach (keo?), albo buty mtb i do tego odpowiednie pedalki? Moze look Quartz? http://www.bike-cent...ok-quartz-biale

#346 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:25

looki z żółtymi blokami są super jeśli chodzi o pedzie - możesz stopą ruszać na boki mniej więcej jak w nosku.
A co do butów to jeśli chcesz chodzić to tylko MTB, w szosowych to nie bardzo się uda (a przynajmniej szkoda będzie bloków).

Żółte bloki to raczej spd-sl. Looki(keo) mają 3 modele bloków. 1. Czarne - bez luzu, 2. Szare - z niewielkim luzem (coś jak żółte shimano), 3. Czerwone - z większym luzem.
Najczęściej wybierane są te drugie(szare). Są powiedzmy "zdrowe" dla kolan i przy okazji noga nie lata jak żyd po pustym sklepie.

#347 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:36

Malik, pochrzaniłem - chodzi mi o te szare, ostatnio na aukcjach widzę same żółte Shimano i mi się wcięło.

AmAdeuz, w blokach look z luzem (kolor pominę bo znowu coś rypnę pewnie ;-) ) jest wygodnie, czy istnieją takie do MTB nie wiem bo nigdy nie jeździłem góralem w butach wpinanych. Natomiast jeśli chodzi o buty do chodzenia, w których wejdziesz do sklepu itp. to dużo wygodniejsze będą MTB, poza tym nie zniszczysz w nich bloków. W butach szosowych bloki nie są niczym osłonięte, więc szybciej się niszczą, a poza tym będziesz chodził jak John Wayne po butelce whisky :mrgreen: .

#348 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 sierpień 2009 - 09:45

Marco665
Wiem wiem, jak znajomy przyjezdzal do mnie w szosowych to slychac go bylo kilka pieter nizej... jak kroczyl.
i jak to raz opowiadal, dostal mily komentarz w sklepie od ekspedientki, na dzien dobry: 'jak sie nie ma w glowie to sie ma w nogach' ;-)

Poszperam jeszcze po sieci, punkt podparcia jest w tych mtb dosc mikry, a tak cisnac dluzej na twardszym przelozeniu, chyba tylko w jakis ekstra sztywnych trzewikach.

#349 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 17 sierpień 2009 - 13:19

Nie przesadzajcie tak z tym chodzeniem. Do sklepu to nie problem, jak jade z kimś to czasem nawet po markiecie chodze. Jeśli chodzenie będzie opierało się na zejściu ze schodów, czy też kupieniu czegoś w sklepie to nie jest to przeszkodą. Przy takim chodzeniu bloki sporo pożyją.

#350 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 17 sierpień 2009 - 13:31

Jeździłem niegdyś z kolegą, który używał nosków. Jak zatrzymywaliśmy się przed jakimś sklepem to zawsze mu mówiłem idź kup po browarku no bo ja w tych butach to niby jak. To były czasy, umowne 5 złotych i dyskusje na temat naszej formy kolarskiej :mrgreen:
A najbardziej bezcenne były spojrzenia miejscowych ludków jak dwóch bynajmniej wyglądających na kolarzy pod sklepem browary w brzucho wlewało.
Wracając do tematu to zgadzam się z przedmówcą, wiadomo nikt na pielgrzymkę w blokach nie chodzi. A zanim bloki np. Look się zetrą do stanu nieużywalności to ho ho i jeszcze ciut.

#351 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 17 sierpień 2009 - 14:08

Amadeuszu, osobiście posiadam Spece Comp Road, kupiłem okazyjnie za 199zł. Butki wygodne, przewiewne, twarda podeszwa, gumowe podpórki na piętach. Przykręcone mam bloki shimano żólte z luzem i jeździ się znakomicie pood warunkiem, że sie umiejetnie wypinasz :D

#352 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 17 sierpień 2009 - 22:00

no i padlo na pedalki shimano A520, czyli bedzie spd, zostalo tym samym na buty ok 500zl. Bedzie spora roznica miedzy trzewikami za 250 a 500? Sa jacys wyrazni 'liderzy' w tych przedzialach cenowych? Ewentualnie jakies pomylki od ktorych z dala?

#353 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 20 sierpień 2009 - 17:03

Nie mogę się doszukać więc w tym temacie się zapytam - gdzieś na forum jest temat, w którym jest opisana regulacja luzu w pedałach, czy mógłby ktoś mnie naprowadzić na ten topic (hasła "luz" "pedały" "bloki" "regulacja" niewiele dają)? Ewentualnie czy ma ktoś z Was pedały Miche 302 i bawił się w regulację luzu?

#354 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 25 sierpień 2009 - 20:08

Mam takie głupie pytanie a mianowicie kolega który nie ma teraz internetu pytał mnie czy do szosówki można dać pedały jakie się chce czyli np platformowe??? i powiem wam szczerze że się zastanawiałem i powiedziałem mu że się poradze znajomych :mrgreen: co otym sądzicie

#355 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 25 sierpień 2009 - 20:16

No a co to za problem? Gwint ten sam. Tylko to sensu nie ma...

#356 Cyklop

Cyklop
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpień 2009 - 20:19

Gwint jest dokładnie taki sam jak wszędzie, więc do korby Dura Ace możesz sobie wkręcić nawet plastikowe platformy za 10zł i będzie ok.

edit: spóźniłem się ;)

#357 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 25 sierpień 2009 - 22:03

Perttu dlaczego nie ma sensu??? dzięki za odpowiedz wszystkim ;-)

#358 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 25 sierpień 2009 - 22:07

a jakie polecacie pedały do szosówki bez specjalnych butów, nosków.

#359 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 25 sierpień 2009 - 22:14

Nie ma sensu dlatego, że nie wykorzystasz w pełni siły swoich nóg (nie zrobisz pełnego obrotu), poza tym stopa może Ci się łatwo zsunąć z pedału. Jeśli chcesz bardzo tanio to kup zwykłe aluminiowe pedały + plastikowe noski z paskami do tego, nie będzie to droższe niż 40 zł.

#360 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Napisano 27 sierpień 2009 - 21:28

ok dzięki za podpowiedz :-) pozdro

Dodaj odpowiedź