Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)
Napisano 01 styczeń 2021 - 18:44
Assioma DUO podpięte po BT do kompa, a po ANT+ do Garmina. Co jakiś czas na Zwift spada moc o ok. 30-40% na 1-2 sekundy. W tym samym czasie na Edge jest ok.
Co może być przyczyną? Z UNO nigdy tak nie miałem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja sporo walczyłem z ogarnięciem mocy, bo także były różne jaja.
Po dłuższej walce najlepiej dział gdy pomiar mocy i kadencję inpeak ustawiam w zwift, a trenażer tylko jako controllable.
Sam pomiar w kickr, a także sterowanie oporem gdy pomoar mocy jest ustawiony w aplikacji wahoo było bardzo dziwne i przekłamane. Spróbuj ustawić jak napisałem. Może dwa pedały to za dużo żeby ogarnęła to elektronika w wahoo kickr.
Napisano 01 styczeń 2021 - 18:58
Mam tak ustawione od zawsze.Ja sporo walczyłem z ogarnięciem mocy, bo także były różne jaja.
Po dłuższej walce najlepiej dział gdy pomiar mocy i kadencję inpeak ustawiam w zwift, a trenażer tylko jako controllable.
Argi, wrzucasz dowolne 2 pliki fit i robisz porównanie. W ogóle Zwift do tego nie jest potrzebny.
Napisano 02 styczeń 2021 - 12:14
Assioma DUO podpięte po BT do kompa, a po ANT+ do Garmina. Co jakiś czas na Zwift spada moc o ok. 30-40% na 1-2 sekundy. W tym samym czasie na Edge jest ok.
Co może być przyczyną? Z UNO nigdy tak nie miałem.
U mnie na kompie dzieją się podobnie. Niezależnie czy ma ustawione po BT czy ANT+. Zdarzają się sekundowe przerwy na Zwifcie i widać to w analizatorze logów. Jestem na 100% pewny że to wina kompa. W tym samym czasie garmin z podłaczonym pomiarem i HR nawet nie drgnie. A dlaczego wina kompa? Bo na starym lapku dell latitude 7440 po ANT+ wszystko działa idealnie.
Nie mogę dojść ładu dlaczego tak jest i co to powoduje. Ustawienia portów USB , przedłużacz, dongle itd identyczne. Dziwna rzecz z podłączeniem Core po BT: Najpierw muszę sparować go po BT jako power bo nie widać go po BT w controllable. Później muszę "odparować" go w Power i dopiero sparować DUO. Za dużo zabawy, więc odpuściłem BT.
Nawet reinstall systemu nie pomógł. Komp stary więc pewnie problem rozwiąże się wraz z jego wymianą.
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 02 styczeń 2021 - 12:37
U mnie na kompie dzieją się podobnie. Niezależnie czy ma ustawione po BT czy ANT+. Zdarzają się sekundowe przerwy na Zwifcie i widać to w analizatorze logów. Jestem na 100% pewny że to wina kompa. W tym samym czasie garmin z podłaczonym pomiarem i HR nawet nie drgnie. A dlaczego wina kompa? Bo na starym lapku dell latitude 7440 po ANT+ wszystko działa idealnie.
Nie mogę dojść ładu dlaczego tak jest i co to powoduje. Ustawienia portów USB , przedłużacz, dongle itd identyczne. Dziwna rzecz z podłączeniem Core po BT: Najpierw muszę sparować go po BT jako power bo nie widać go po BT w controllable. Później muszę "odparować" go w Power i dopiero sparować DUO. Za dużo zabawy, więc odpuściłem BT.
Nawet reinstall systemu nie pomógł. Komp stary więc pewnie problem rozwiąże się wraz z jego wymianą.
Z tym lqczrnirm Core jako źródło mocy, a potem jako trenażer mam tylko na Windows. Na Macu nigdy nie miałem z tym problemu. Na Macu łącze po BT bez żadnych przedłużaczy od zawsze. Assioma UNO nigdy mi nie zerwały tak jak mam z DUO co kilkanaście minut. Tak jak piszesz, w tym samym czasie na Garminie jest tip top, ale tu mam po ANT+ połączenie.
Pojadę jutro na Windowsie i zobaczę czy będzie tak samo czy lepiej.
Napisano 02 styczeń 2021 - 12:53
Tak, w Garminie też mam wszystko po ANT+ i stabilne jak skała
Reasumując:
Latitude 7440: Duo, Core, HR po ANT+ i ani jednej przerwy
Składak PC: Duo, Core, HR i 2-3 przerwy na godzinę niezależnie od kombinacji połączenia. Tutaj zawsze HR po ANT+ bo nie obsługuje BT.
Ostatnie sterowniki do mojej płyty sa z 2013r więc możliwe że to powód. Z drugiej strony odpaliłem testowo rouvy, fullgaz i tam wszystko stabilnie. Więc może jednak Zwift dorzuca swoje 3 grosze do układanki i zrywa.
Ciekawe że na uno nie miałeś problemów. Ciekawi mnie jakim protokołem prawy pedał wysyła moc do lewego. Bo może tutaj się coś gryzie z resztą gadżetów. Być mądry i pisz wiersze :/
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 02 styczeń 2021 - 14:35
Zródła zakłóceń mogą być przeróżne, np. WiFi. Tylko jak kładę lapka na PC i przekładam tylko przedłużacz USB to cudownie wszystko się naprawia :/
Wspólny mianownik na razie to winda, zwift, assioma duo i bt
marvelo
Napisano 02 styczeń 2021 - 20:09
No niestety na każdym paśmie nielicencjonowanym panuje jeden wielki chaos. Może i Wifi jaki BT są i tak lata świetlne za telefonią 3G czy LTE, ale i tak są tam technologie wykrywające nadawanie przez inne urządzenia. Natomiast dorzucając do tego tanie myszki bezprzewodowe "na radio", tj. te z donglem (a nie BT) wprowadzamy do okolicy bardzo dużo mało inteligentnego szumu .
Więc jeżeli korzystacie z takich urządzeń jak klawiatura/myszka/słuchawki bezprzewodowe "na radio", ale nie BT to szukanie problemu zaczynajcie od nich - często protokoły w takich urządzeniach są bardzo... niechlujne i niedbające o inne urządzenia w otoczeniu.
Napisano 02 styczeń 2021 - 21:47
Jutro zobaczę jak będzie na lapku z Windą.
Napisałem też maila do supportu Favero. Zobaczymy czy coś odpowiedzą.
Napisano 02 styczeń 2021 - 23:03
Natomiast dorzucając do tego tanie myszki bezprzewodowe "na radio", tj. te z donglem (a nie BT) wprowadzamy do okolicy bardzo dużo mało inteligentnego szumu .
Więc jeżeli korzystacie z takich urządzeń jak klawiatura/myszka/słuchawki bezprzewodowe "na radio", ale nie BT to szukanie problemu zaczynajcie od nich - często protokoły w takich urządzeniach są bardzo... niechlujne i niedbające o inne urządzenia w otoczeniu.
Qrna a wiesz że mam podpiętą pod PC chińską klawiaturkę co by z siodełka odpalać i sterować w Zwiftem .... Nie pomyślałem o tym, thx za trop
marvelo
Napisano 03 styczeń 2021 - 00:13
Spróbuj, gwarancji klasycznie nie ma. Ale wszystkie te "wireless radio" bez certyfikacji (a takich na unlincensed sporo) zazwyczaj mają bardzo biedny protokół po prostu. Bluetooth czy Wifi mają coś takiego jak nasłuchiwanie przed nadawaniem (nazwa tej technologii się różni zależnie od protokołu, np. w 3GPP LTE będzie to dla LAA "Listen before Talk", dla Wifi jakoś inaczej już, bodajże "CSAT"). Generalnie polega to na tym, że zanim nasz nadajnik coś nada to sprawdza, czy na danym kanale nie ma innych transmisji aby chociaż spróbować z nimi jako tako korelować miast je brutalnie zakłócać. A w brutalnym zakłócaniu wygra oczywiście ten, kto jest najmocniejszy (choć oczywiście współczesna technologia przywracania danych jest w stanie czynić cuda), no a mimo wszystko urządzenia BT często nie będą nadawały bardzo mocnego sygnału.
Oczywiście w ramach pasma podkanałów zwykle jest wiele, więc jakoś tam tania myszka obok taniej klawki działają ale jednak - problemy mogą być.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Napisany przez dmxzor , 01 sty 2020 pomiar mocy, powerbox, stages i 3 więcej |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Napisany przez @ndrew , 07 sty 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryNapisany przez Lason , 03 gru 2016 Power2max, pomiar mocy i 3 więcej |
|