Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#2061 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 styczeń 2021 - 18:22

Assioma DUO podpięte po BT do kompa, a po ANT+ do Garmina. Co jakiś czas na Zwift spada moc o ok. 30-40% na 1-2 sekundy. W tym samym czasie na Edge jest ok.
Co może być przyczyną? Z UNO nigdy tak nie miałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2062 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 styczeń 2021 - 18:28

Czym robicie te porównania? W sensie programik.

#2063 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 01 styczeń 2021 - 18:41

Czym robicie te porównania? W sensie programik.

Zwift power pozwala na to.

#2064 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 01 styczeń 2021 - 18:44

Assioma DUO podpięte po BT do kompa, a po ANT+ do Garmina. Co jakiś czas na Zwift spada moc o ok. 30-40% na 1-2 sekundy. W tym samym czasie na Edge jest ok.

Ja sporo walczyłem z ogarnięciem mocy, bo także były różne jaja.

Po dłuższej walce najlepiej dział gdy pomiar mocy i kadencję inpeak ustawiam w zwift, a trenażer tylko jako controllable.

Sam pomiar w kickr, a także sterowanie oporem gdy pomoar mocy jest ustawiony w aplikacji wahoo było bardzo dziwne i przekłamane. Spróbuj ustawić jak napisałem. Może dwa pedały to za dużo żeby ogarnęła to elektronika w wahoo kickr.

#2065 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 styczeń 2021 - 18:50

Zwift power pozwala na to.

OK, moc Direto będzie miał z Zwift'a, a jednocześnie Favero? Import z licznika?

#2066 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 01 styczeń 2021 - 18:58

Ja sporo walczyłem z ogarnięciem mocy, bo także były różne jaja.

Po dłuższej walce najlepiej dział gdy pomiar mocy i kadencję inpeak ustawiam w zwift, a trenażer tylko jako controllable.

Mam tak ustawione od zawsze.

Argi, wrzucasz dowolne 2 pliki fit i robisz porównanie. W ogóle Zwift do tego nie jest potrzebny.

#2067 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 01 styczeń 2021 - 19:06

Mam tak ustawione od zawsze.

Argi, wrzucasz dowolne 2 pliki fit i robisz porównanie. W ogóle Zwift do tego nie jest potrzebny.

Super, dzięki.

#2068 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 02 styczeń 2021 - 12:14

U mnie na kompie dzieją się podobnie. Niezależnie czy ma ustawione po BT czy ANT+. Zdarzają się sekundowe przerwy na Zwifcie i widać to w analizatorze logów. Jestem na 100% pewny że to wina kompa. W tym samym czasie garmin z podłaczonym pomiarem i HR nawet nie drgnie. A dlaczego wina kompa? Bo na starym lapku dell latitude 7440 po ANT+ wszystko działa idealnie. 

Nie mogę dojść ładu dlaczego tak jest i co to powoduje. Ustawienia portów USB , przedłużacz, dongle itd identyczne. Dziwna rzecz z podłączeniem Core po BT: Najpierw muszę sparować go po BT jako power bo nie widać go po BT w controllable. Później muszę "odparować" go w Power i dopiero sparować DUO. Za dużo zabawy, więc odpuściłem BT. 

Nawet reinstall systemu nie pomógł. Komp stary więc pewnie problem rozwiąże się wraz z jego wymianą. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#2069 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 styczeń 2021 - 12:37

U mnie na kompie dzieją się podobnie. Niezależnie czy ma ustawione po BT czy ANT+. Zdarzają się sekundowe przerwy na Zwifcie i widać to w analizatorze logów. Jestem na 100% pewny że to wina kompa. W tym samym czasie garmin z podłaczonym pomiarem i HR nawet nie drgnie. A dlaczego wina kompa? Bo na starym lapku dell latitude 7440 po ANT+ wszystko działa idealnie.
Nie mogę dojść ładu dlaczego tak jest i co to powoduje. Ustawienia portów USB , przedłużacz, dongle itd identyczne. Dziwna rzecz z podłączeniem Core po BT: Najpierw muszę sparować go po BT jako power bo nie widać go po BT w controllable. Później muszę "odparować" go w Power i dopiero sparować DUO. Za dużo zabawy, więc odpuściłem BT.
Nawet reinstall systemu nie pomógł. Komp stary więc pewnie problem rozwiąże się wraz z jego wymianą.

Z tym lqczrnirm Core jako źródło mocy, a potem jako trenażer mam tylko na Windows. Na Macu nigdy nie miałem z tym problemu. Na Macu łącze po BT bez żadnych przedłużaczy od zawsze. Assioma UNO nigdy mi nie zerwały tak jak mam z DUO co kilkanaście minut. Tak jak piszesz, w tym samym czasie na Garminie jest tip top, ale tu mam po ANT+ połączenie.

Pojadę jutro na Windowsie i zobaczę czy będzie tak samo czy lepiej.

#2070 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 02 styczeń 2021 - 12:53

Tak, w Garminie też mam wszystko po ANT+ i stabilne jak skała

Reasumując:

Latitude 7440: Duo, Core, HR po  ANT+ i ani jednej przerwy 

Składak PC: Duo, Core, HR i 2-3 przerwy na godzinę niezależnie od kombinacji połączenia. Tutaj zawsze HR po ANT+ bo nie obsługuje BT.

Ostatnie sterowniki do mojej płyty sa z 2013r więc możliwe że to powód. Z drugiej strony odpaliłem testowo rouvy, fullgaz i tam wszystko stabilnie. Więc może jednak Zwift dorzuca swoje 3 grosze do układanki i zrywa. 

Ciekawe że na uno nie miałeś problemów. Ciekawi mnie jakim protokołem prawy pedał wysyła moc do lewego. Bo może tutaj się coś gryzie z resztą gadżetów. Być mądry i pisz wiersze :/

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#2071 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 styczeń 2021 - 13:26

Napiszę chyba do Favero i zobaczę co powiedzą. 

Chodzi mi też po głowie, żeby pedały połączyć do Zwift przez Companion też po BT i czy będzie różnica. 

#2072 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 styczeń 2021 - 13:53

U mnie stałym źródłem zakłóceń i zrywania połączenia jest wzmacniacz wifi w pokoju.

#2073 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 02 styczeń 2021 - 14:35

Zródła zakłóceń mogą być przeróżne, np. WiFi. Tylko jak kładę lapka na PC i przekładam tylko przedłużacz USB to cudownie wszystko się naprawia :/

Wspólny mianownik na razie to winda, zwift, assioma duo i bt

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#2074 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 02 styczeń 2021 - 20:09

No niestety na każdym paśmie nielicencjonowanym panuje jeden wielki chaos. Może i Wifi jaki BT są i tak lata świetlne za telefonią 3G czy LTE, ale i tak są tam technologie wykrywające nadawanie przez inne urządzenia. Natomiast dorzucając do tego tanie myszki bezprzewodowe "na radio", tj. te z donglem (a nie BT) wprowadzamy do okolicy bardzo dużo mało inteligentnego szumu :(.

Więc jeżeli korzystacie z takich urządzeń jak klawiatura/myszka/słuchawki bezprzewodowe "na radio", ale nie BT to szukanie problemu zaczynajcie od nich - często protokoły w takich urządzeniach są bardzo... niechlujne i niedbające o inne urządzenia w otoczeniu.

#2075 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 styczeń 2021 - 21:47

U mnie brak tego typu urządzeń. Nie bardzo ma co zakłócać. I dziwne, że zawsze jest spadek o te 30-40%. Nie mniej, nie więcej.
Jutro zobaczę jak będzie na lapku z Windą.

Napisałem też maila do supportu Favero. Zobaczymy czy coś odpowiedzą.

#2076 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 02 styczeń 2021 - 23:03

Natomiast dorzucając do tego tanie myszki bezprzewodowe "na radio", tj. te z donglem (a nie BT) wprowadzamy do okolicy bardzo dużo mało inteligentnego szumu :(.

Więc jeżeli korzystacie z takich urządzeń jak klawiatura/myszka/słuchawki bezprzewodowe "na radio", ale nie BT to szukanie problemu zaczynajcie od nich - często protokoły w takich urządzeniach są bardzo... niechlujne i niedbające o inne urządzenia w otoczeniu.

Qrna a wiesz że mam podpiętą pod PC chińską klawiaturkę co by z siodełka odpalać i sterować w Zwiftem .... Nie pomyślałem o tym, thx za trop

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#2077 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 00:13

Spróbuj, gwarancji klasycznie nie ma. Ale wszystkie te "wireless radio" bez certyfikacji (a takich na unlincensed sporo) zazwyczaj mają bardzo biedny protokół po prostu. Bluetooth czy Wifi mają coś takiego jak nasłuchiwanie przed nadawaniem (nazwa tej technologii się różni zależnie od protokołu, np. w 3GPP LTE będzie to dla LAA "Listen before Talk", dla Wifi jakoś inaczej już, bodajże "CSAT"). Generalnie polega to na tym, że zanim nasz nadajnik coś nada to sprawdza, czy na danym kanale nie ma innych transmisji aby chociaż spróbować z nimi jako tako korelować miast je brutalnie zakłócać. A w brutalnym zakłócaniu wygra oczywiście ten, kto jest najmocniejszy (choć oczywiście współczesna technologia przywracania danych jest w stanie czynić cuda), no a mimo wszystko urządzenia BT często nie będą nadawały bardzo mocnego sygnału.

Oczywiście w ramach pasma podkanałów zwykle jest wiele, więc jakoś tam tania myszka obok taniej klawki działają ale jednak - problemy mogą być.

#2078 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 10:44

Dobra, na Windowsie to samo. Następnym razem próbuję łączyć pomiar przez Companion.

#2079 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 10:53

Odpisali ci coś z favero?
Patrzyłeś na forum Zwift czy ktoś miał już taki problem?

Bo śmierdzi mi tu „nieogarem” Zwift, który moim skromnym zdaniem średnio radzi sobie z jednym pomiarem mocy, a tutaj (chyba) ma do ogarnięcia dwie sztuki...

#2080 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 11:13

No napisałem do nich wczoraj w sobotę, więc mogli jeszcze nie zdążyć przeczytać
Na forum tam jeszcze nie patrzyłem. Napiszę na FB w grupie.

Mam też opcję sprawdzić to na iPadzie i połączyć pomiar z Edge po BT.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.