Ok, chińska klawiaturka i dongle od zestawu mysz-klawa logitecha odłączone i dalej to samo:/
Bzyku podrzuć linka do posta na FB jak napiszesz to dodam sobie do obserwowanych.
Napisano 03 styczeń 2021 - 13:40
Ok, chińska klawiaturka i dongle od zestawu mysz-klawa logitecha odłączone i dalej to samo:/
Bzyku podrzuć linka do posta na FB jak napiszesz to dodam sobie do obserwowanych.
Napisano 03 styczeń 2021 - 13:46
Nie wiem czy ten link Ci pójdzie:
https://www.facebook...neric&ref=notif
Jak coś, to ta grupa https://www.facebook...oups/trenazery/ i post z dzisiaj z około 12:00.
Póki co dostałem 2 odpowiedzi, żeby łączyć się przez ANT+ 😆
Napisano 03 styczeń 2021 - 13:51
Nie to bym miał assiomę i się znał.
Ale inne PM jednostronne mają specjalną opcję do zwifta by nie łączył ich jako jednostronny (czyli by nadawały x2).
Masz podłączone oba pedały niezależnie, czy tylko L i włączoną w aplikacji "Unified channel L"?
Konkretnie chodzi mi o końcówkę tego:
https://www.dcrainma...l-features.html
Nie wydaje mi się, by to był problem bo raczej miałbyś skopane zawsze a nie czasami ale może warto sprawdzić.
Napisano 03 styczeń 2021 - 14:26
Nie to bym miał assiomę i się znał.
Ale inne PM jednostronne mają specjalną opcję do zwifta by nie łączył ich jako jednostronny (czyli by nadawały x2).
Masz podłączone oba pedały niezależnie, czy tylko L i włączoną w aplikacji "Unified channel L"?
Konkretnie chodzi mi o końcówkę tego:
https://www.dcrainma...l-features.html
Nie wydaje mi się, by to był problem bo raczej miałbyś skopane zawsze a nie czasami ale może warto sprawdzić.
Widzisz, nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego. Ale mam podłączony tylko lewy pedał i jest zaznaczone w ustawieniach Unified channel L. Zresztą Zwift widzi tylko lewy pedał.
W tym tygodniu spróbuję wrócić do ANT+. Mam dongla Magene i jak znów mi zacznie wywalać, to pożyczę od kolegi Garmina i sprawdzę ponownie.
Pytanie poza konkursem. Jak wpisana długość ramienia korby wpływa na odczyt mocy. Przy wpisanym krótszym niż w rzeczywistości odczyt mocy będzie zawyżony czy zaniżony.
Próbuję sobie to ze wzorów wyliczyć, ale dzisiaj nie mój dzień heh.
Napisano 03 styczeń 2021 - 15:30
W tym tygodniu spróbuję wrócić do ANT+. Mam dongla Magene i jak znów mi zacznie wywalać, to pożyczę od kolegi Garmina i sprawdzę ponownie.
Jeżdżę na takiej https://buy.garmin.c...-PL/PL/p/690897 + Assioma Duo, nigdy nie miałem takich problemów jakie tu opisujesz. Może rzeczywiście antena tu pomoże. Te dongle to bym sobie odpuścił z góry
Napisano 03 styczeń 2021 - 15:56
Pytanie poza konkursem. Jak wpisana długość ramienia korby wpływa na odczyt mocy. Przy wpisanym krótszym niż w rzeczywistości odczyt mocy będzie zawyżony czy zaniżony.
Zakładając, że prawdę piszą w internetach (że pedały mierzą nie moment a siłę i długość potrzebna jest do wyznaczenia momentu) to:
Dłuższe ramię => większy moment => większa moc
Kadencja razy siła, krótsze ramię przy tej samej sile to większa moc bo kadencja wzrośnie? Ale mój mózg też jest poświąteczny mocno
Jak wpisanie rozmiaru do komputerka lub aplikacji wpłynie na rzeczywistą kadencję Bzyka? Obawiam się, że nijak niezależnie od tego co wpisze.
Napisano 03 styczeń 2021 - 16:54
Jeżdżę na takiej https://buy.garmin.c...-PL/PL/p/690897 + Assioma Duo, nigdy nie miałem takich problemów jakie tu opisujesz. Może rzeczywiście antena tu pomoże. Te dongle to bym sobie odpuścił z góry
Napisano 03 styczeń 2021 - 17:17
Tego akurat jestem pewien, tego dongla wepniesz tylko w komputer i tyle, no chyba że podeprzesz się jakąś przedłużką. Tu chodzi o to aby antena stała jak najbliżej trenażera, a tą Tacx'a masz na dosyć długim kabluMyślisz, że będzie to lepsze od tego?
Napisano 03 styczeń 2021 - 17:22
Tego akurat jestem pewien, tego dongla wepniesz tylko w komputer i tyle, no chyba że podeprzesz się jakąś przedłużką. Tu chodzi o to aby antena stała jak najbliżej trenażera, a tą Tacx'a masz na dosyć długim kablu
Napisano 03 styczeń 2021 - 19:13
Zakładając, że prawdę piszą w internetach (że pedały mierzą nie moment a siłę i długość potrzebna jest do wyznaczenia momentu) to:
Dłuższe ramię => większy moment => większa moc
Jak wpisanie rozmiaru do komputerka lub aplikacji wpłynie na rzeczywistą kadencję Bzyka? Obawiam się, że nijak niezależnie od tego co wpisze.
Masz rację, odczyt kadencji (nie kadencję faktyczną a jej odczyt miałem na myśli) się nie zmieni niezależnie od metody jej wyznaczania, poplątałem . Tak, czy to ramię czy pedały mamy po prostu zwykły tensometr (przyklejony do materiału - np. korby), który mierzy odkształcenie materiału owego. Rezystencję "mnożymy" przez kalibrację i dla momentu obrotowego potrzebujemy długość ramienia, nie zaś w kadencji jak początkowo głupio napisałem. Stąd nie tyle siła co moment siły następnie mnożona jest przez kadencję. Bo moment obrotowy jest iloczynem siły - F i ramienia - R, więc nadal - błędna wartość długości ramienia korby wpłynie finalną moc, czyli waty.
Zresztą.. - gdyby długość ramienia nie miała znaczenia to byśmy jej nie wprowadzali .
Napisano 03 styczeń 2021 - 20:26
Panowie, krótkie pytanie o pomiary.
Chcę dołożyć pomiar do mojego Inflite. Opcja, która chcę wdrożyć, to zamontowanie pomiaru w pająku korby. I widzę dwa wyjścia grające z moją korbą - Quarq i Ronde.
Pytanie jest proste - czy warto dokładać do Quarqa? Różnią się klasą/jakością? Ewentualnie, czy Quarq jest lepszy na tyle, żeby np. wziąć go używanego, zamiast nówki Ronde w tej samej cenie?
Napisano 03 styczeń 2021 - 20:43
Ja wiem tyle, że praktycznie wszystkie problemy na forach dotyczące mierników to albo te pomiary na ramieniu korby, jakiejkolwiek marki by to nie było, czasami coś o pedałach.
Czasami oglądam też jakieś komiczne akcje jak z kimś jadę. Dziwne dla mnie rzeczy typu "czekaj muszę skalibrować Inpeaka", "moment miernik mi się uśpił na postoju" itp. bzdury. Na pająki generalnie prawie nikt sie nie skarży.
Power2Maxa używam w szosie ponad 3 lata. Pająk Quarq mam w Inflite właśnie od mniej więcej 1,5 roku.
Jedno i drugie po prostu działa i niczego ode mnie nie chce. Dwa - trzy razy w roku zmienię baterie (asekuracyjnie, nie czekam aż padnie) i to tyle.
Napisano 08 styczeń 2021 - 13:02
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Napisany przez dmxzor , 01 sty 2020 pomiar mocy, powerbox, stages i 3 więcej |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Napisany przez @ndrew , 07 sty 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryNapisany przez Lason , 03 gru 2016 Power2max, pomiar mocy i 3 więcej |
|