Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#2081 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 03 styczeń 2021 - 13:40

Ok, chińska klawiaturka i dongle od zestawu mysz-klawa logitecha odłączone i dalej to samo:/ 

Bzyku podrzuć linka do posta na FB jak napiszesz to dodam sobie do obserwowanych. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#2082 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 13:46

Nie wiem czy ten link Ci pójdzie:
https://www.facebook...neric&ref=notif

Jak coś, to ta grupa https://www.facebook...oups/trenazery/ i post z dzisiaj z około 12:00. 

Póki co dostałem 2 odpowiedzi, żeby łączyć się przez ANT+ 😆

#2083 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 13:51

Nie to bym miał assiomę i się znał.

Ale inne PM jednostronne mają specjalną opcję do zwifta by nie łączył ich jako jednostronny (czyli by nadawały x2).

Masz podłączone oba pedały niezależnie, czy tylko L i włączoną w aplikacji "Unified channel L"?

Konkretnie chodzi mi o końcówkę tego:

https://www.dcrainma...l-features.html

Nie wydaje mi się, by to był problem bo raczej miałbyś skopane zawsze a nie czasami ale może warto sprawdzić.

• Bzyk i artho lubią to

#2084 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 14:26

Nie to bym miał assiomę i się znał.

Ale inne PM jednostronne mają specjalną opcję do zwifta by nie łączył ich jako jednostronny (czyli by nadawały x2).

Masz podłączone oba pedały niezależnie, czy tylko L i włączoną w aplikacji "Unified channel L"?

Konkretnie chodzi mi o końcówkę tego:

https://www.dcrainma...l-features.html

Nie wydaje mi się, by to był problem bo raczej miałbyś skopane zawsze a nie czasami ale może warto sprawdzić.

Widzisz, nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego. Ale mam podłączony tylko lewy pedał i jest zaznaczone w ustawieniach Unified channel L. Zresztą Zwift widzi tylko lewy pedał. 

W tym tygodniu spróbuję wrócić do ANT+. Mam dongla Magene i jak znów mi zacznie wywalać, to pożyczę od kolegi Garmina i sprawdzę ponownie. 

Pytanie poza konkursem. Jak wpisana długość ramienia korby wpływa na odczyt mocy. Przy wpisanym krótszym niż w rzeczywistości odczyt mocy będzie zawyżony czy zaniżony. 

Próbuję sobie to ze wzorów wyliczyć, ale dzisiaj nie mój dzień heh. 

#2085 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2883 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 15:16

Kadencja razy siła, krótsze ramię przy tej samej sile to większa moc bo kadencja wzrośnie? Ale mój mózg też jest poświąteczny mocno :P

• Bzyk lubi to

#2086 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 15:30

W tym tygodniu spróbuję wrócić do ANT+. Mam dongla Magene i jak znów mi zacznie wywalać, to pożyczę od kolegi Garmina i sprawdzę ponownie. 

Jeżdżę na takiej https://buy.garmin.c...-PL/PL/p/690897 + Assioma Duo, nigdy nie miałem takich problemów jakie tu opisujesz. Może rzeczywiście antena tu pomoże. Te dongle to bym sobie odpuścił z góry ;)

• Bzyk lubi to

#2087 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 15:56

Pytanie poza konkursem. Jak wpisana długość ramienia korby wpływa na odczyt mocy. Przy wpisanym krótszym niż w rzeczywistości odczyt mocy będzie zawyżony czy zaniżony. 

Zakładając, że prawdę piszą w internetach (że pedały mierzą nie moment a siłę i długość potrzebna jest do wyznaczenia momentu) to:

Dłuższe ramię => większy moment => większa moc

Kadencja razy siła, krótsze ramię przy tej samej sile to większa moc bo kadencja wzrośnie? Ale mój mózg też jest poświąteczny mocno :P

Jak wpisanie rozmiaru do komputerka lub aplikacji wpłynie na rzeczywistą kadencję Bzyka? Obawiam się, że nijak niezależnie od tego co wpisze.

• Bzyk i artho lubią to

#2088 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 16:54

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Jeżdżę na takiej https://buy.garmin.c...-PL/PL/p/690897 + Assioma Duo, nigdy nie miałem takich problemów jakie tu opisujesz. Może rzeczywiście antena tu pomoże. Te dongle to bym sobie odpuścił z góry ;)

Myślisz, że będzie to lepsze od tego?
https://buy.garmin.c...l-PL/PL/p/10997

Ten mogę pożyczyć na testy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2089 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 17:09

Jesli jestes udomowiony, a nie blokers, to sprawdz, czy domowa WiFi nie dobiera aby kanału automatycznie, a jesli tak, to ustaw jej kanal inny niz 9-12.
  • Bzyk lubi to

#2090 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 17:10

Mieszkam w bloku i kiedyś próbowałem to ogarnąć z tymi kanałami, ale chyba przerosło to moje zdolności informatyczne hehe.
Muszę jeszcze raz do tego podejść.
Dzięki za przypomnienie.

#2091 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 17:17

Myślisz, że będzie to lepsze od tego?

Tego akurat jestem pewien, tego dongla wepniesz tylko w komputer i tyle, no chyba że podeprzesz się jakąś przedłużką. Tu chodzi o to aby antena stała jak najbliżej trenażera, a tą Tacx'a masz na dosyć długim kablu

#2092 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 17:22

Tego akurat jestem pewien, tego dongla wepniesz tylko w komputer i tyle, no chyba że podeprzesz się jakąś przedłużką. Tu chodzi o to aby antena stała jak najbliżej trenażera, a tą Tacx'a masz na dosyć długim kablu

Nie no, to jest jasne . Przedłużacz oczywiście mam. W zasadzie cena obu jest taka sama, więc nie robi to różnicy.

Popatrzę jeszcze ze zmianą tych kanałów.

#2093 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 18:33

WiFi 2,4 GHz śmigało u mnie na kanale 7, ale wrzuciłem na wszelki wypadek na 1. 

Ale obstawiam, że to ten chiński dongle jest winowajcą. 

• artho lubi to

#2094 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2883 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 19:13

Zakładając, że prawdę piszą w internetach (że pedały mierzą nie moment a siłę i długość potrzebna jest do wyznaczenia momentu) to:

Dłuższe ramię => większy moment => większa moc

Jak wpisanie rozmiaru do komputerka lub aplikacji wpłynie na rzeczywistą kadencję Bzyka? Obawiam się, że nijak niezależnie od tego co wpisze.

Masz rację, odczyt kadencji (nie kadencję faktyczną a jej odczyt miałem na myśli) się nie zmieni niezależnie od metody jej wyznaczania, poplątałem :D. Tak, czy to ramię czy pedały mamy po prostu zwykły tensometr (przyklejony do materiału - np. korby), który mierzy odkształcenie materiału owego. Rezystencję "mnożymy" przez kalibrację i dla momentu obrotowego potrzebujemy długość ramienia, nie zaś w kadencji jak początkowo głupio napisałem. Stąd nie tyle siła co moment siły następnie mnożona jest przez kadencję. Bo moment obrotowy jest iloczynem siły - F i ramienia - R, więc nadal - błędna wartość długości ramienia korby wpłynie finalną moc, czyli waty.

Zresztą.. - gdyby długość ramienia nie miała znaczenia to byśmy jej nie wprowadzali ;).

#2095 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 19:21

To, że długość ramienia ma wpływ, to oczywiste. Chodziło mi o to czy wpisanie dłuższej korby będzie zawyżać czy zaniżać wyświetlane wartości. 

#2096 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2883 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 19:29

Myślę, że tak jak Yudo napisał - wpisując dłuższe ramię zawyżymy moc.

P = (F * r) * c

• Bzyk lubi to

#2097 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 20:26

Panowie, krótkie pytanie o pomiary. 

Chcę dołożyć pomiar do mojego Inflite. Opcja, która chcę wdrożyć, to zamontowanie pomiaru w pająku korby. I widzę dwa wyjścia grające z moją korbą - Quarq i Ronde. 

Pytanie jest proste - czy warto dokładać do Quarqa? Różnią się klasą/jakością? Ewentualnie, czy Quarq jest lepszy na tyle, żeby np. wziąć go używanego, zamiast nówki Ronde w tej samej cenie? 

#2098 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 03 styczeń 2021 - 20:43

Ja wiem tyle, że praktycznie wszystkie problemy na forach dotyczące mierników to albo te pomiary na ramieniu korby, jakiejkolwiek marki by to nie było, czasami coś o pedałach.

Czasami oglądam też jakieś komiczne akcje jak z kimś jadę. Dziwne dla mnie rzeczy typu "czekaj muszę skalibrować Inpeaka", "moment miernik mi się uśpił na postoju" itp. bzdury. Na pająki generalnie prawie nikt sie nie skarży.

Power2Maxa używam w szosie ponad 3 lata. Pająk Quarq mam w Inflite właśnie od mniej więcej 1,5 roku.

Jedno i drugie po prostu działa i niczego ode mnie nie chce. Dwa - trzy razy w roku zmienię baterie (asekuracyjnie, nie czekam aż padnie) i to tyle.

• 1415chris i Born Ready lubią to

#2099 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 08 styczeń 2021 - 13:02

Favero mi odpowiedziało prawie tydzień temu, a wpadło do spamu, więc dopiero teraz zauważyłem.

I checked the status of your Assioma DUO remotely - when a new ticket is opened and the sensors are connected to the app Favero Assioma we are able to check some internal parameters of the sensors - and on the occasion of the last connection, I didn't notice unusual values on your sensors.

As far as the dropouts are concerned, there could be some interferences that could be caused by some Bluetooth devices such as Hr belt, smartphone, tablet, sensors, etc.
Please verify that there are no devices interfering with the Bluetooth connection.

In addition, I kindly ask you to verify that the crank-arms' length is correct in both the Favero Assioma App and in your Garmin cycle computer.

Moreover, I suggest you try to use one of the following apps for a test: Cateye, Rouvy, Cyclemeter, Zwift.

Póki co jeżdżę na chińskim ANT+ i na razie jest ok.
  • artho lubi to

#2100 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 styczeń 2021 - 13:29

^ Skubańcy cię szpiegują :) . Moim zdaniem to jest fajne jak wsparcie techniczne może dokładnie prześledzić twój przypadek ale ja nie jestem z tych przewrażliwionych na tym punkcie. Czyli jednak w dobie wszechobecności BT, ATN+ jednak się broni.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.