Panowie jaki pomiar mocy dla Korby Shimano 105 7000 polecacie? Fajnie żeby był dwustronny bo mam wątpliwości co do jednakowej pracy moich nóg.
Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)
Posted 01 August 2022 - 18:16
Zasadniczo na korbie R7000 - każdy obustronny. Prawa strona nie ma problemów Ultegry/Durace z zaniżaniem, bo konstrukcyjnie jest od nich odmiena (i wielokrotnie potwierdziłem to w triplach z Assioma Duo i różnymi testowanymi trenażerami). Osobiście polecę Ronde z oficjalnej dystrybucji od miosklep, działa lepiej od pomiaru na Ultegra R8000.
Posted 01 August 2022 - 18:17
Zasadniczo na korbie R7000 - każdy obustronny. Prawa strona nie ma problemów Ultegry/Durace z zaniżaniem, bo konstrukcyjnie jest od nich odmiena (i wielokrotnie potwierdziłem to w triplach z Assioma Duo i różnymi testowanymi trenażerami). Osobiście polecę Ronde z oficjalnej dystrybucji od miosklep, działa lepiej od pomiaru na Ultegra R8000.
Posted 18 December 2022 - 17:17
Panowie pytanie takie....Pomiar mocy Quarg Dub, kalibracje przechodzi bezproblemowo, natomiast zero offset niby też ale wartości pokazuje <Curent Zero Offset -2698>, a <Torque Offset -84,31Nm>. Tak ma być czy jednak coś robię zle albo co gorsza z tym pomiarem coś nie tak?? Pytam bo w przypadku Assioma Duo zero offset zawsze pokazywało na zero.
Posted 18 December 2022 - 18:04
Miałem Quarq Dzero i również offset miał jakąś wartość niezerową.
Na jakimś filmie instruktażowym na necie też nie było równe zero tylko jakieś chyba -27, ale nie kosmiczne -2698... Waty Ci pokazywało realne przy nie zerowym offsecie? Nie mam tego jak sprawdzić w realu ze względu na pogodę, a w trenażer nie wepnę bo nie mam odpowiedniego bębenka i adaptera.
Posted 18 December 2022 - 19:39
Pokazywał moc dobrze, ale nie przypominam sobie faktycznie, żeby były takie duże wartości.
Teraz znalazłem w manualu Quarq'a, że offset nie możesz przekraczać +/-1000.
https://support.quar...-Offset-Number-
Masz ustawioną lewą korbę w dole?
Posted 18 December 2022 - 20:15
Tak, +/- 1000 to normalna wartość. 0 jest rzadkością. Można osiągnąć offset blisko zera na niektórych zębatkach, głównie fabrycznych SRAMa. Nie oznacza to jednak że np. wartość -700 będzie gorsza. -2698 oznacza, że ewidentnie coś jest nie tak. Spróbuj rozkręcić, wyczyścić i skręcić od nowa, równo, kluczem dynamometrycznym. Ale niewykluczone, że np. zębatka jest krzywa. Dla samego miernika jest nadzieja. Uwalone pająki Quarqa zazwyczaj pokazują jeszcze bardziej niedorzeczne wartości np. -32000.
- EmPe likes this
Posted 18 December 2022 - 20:22
Rower nowy, wyjęty z kartonu, nie przejechał nawet 1km. Spróbuję go jutro jeszcze rozebrać i złożyć na nowo, bo przed kalibracją wymagał wyjecia baterii i całego tego slotu, żeby zrobić aktualizację. Może coś nie tak złożyłem, choć nie bardzo wiem co tam można źle zamontować. Dzięki za pomocTak, +/- 1000 to normalna wartość. 0 jest rzadkością. Można osiągnąć offset blisko zera na niektórych zębatkach, głównie fabrycznych SRAMa. Nie oznacza to jednak że np. wartość -700 będzie gorsza. -2698 oznacza, że ewidentnie coś jest nie tak. Spróbuj rozkręcić, wyczyścić i skręcić od nowa, równo, kluczem dynamometrycznym. Ale niewykluczone, że np. zębatka jest krzywa. .
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Posted 18 December 2022 - 22:31
Ale Ty masz miernik quarq dzero czy quarq rival axs?
Bo to zupełnie inaczej może wyglądać w rivalu. Nie przenosiłbym doświadczeń z pomiaru w pająku na pomiar w osi i uderzyłbym z tym pytaniem do srama/quarqa/canyona.
Pytanie np. co ci błysnęło leadmi jak wkładałeś to ustrojstwo z baterią. Długi zielony?
Posted 19 December 2022 - 05:10
Ale Ty masz miernik quarq dzero czy quarq rival axs?
Bo to zupełnie inaczej może wyglądać w rivalu. Nie przenosiłbym doświadczeń z pomiaru w pająku na pomiar w osi i uderzyłbym z tym pytaniem do srama/quarqa/canyona.
Pytanie np. co ci błysnęło leadmi jak wkładałeś to ustrojstwo z baterią. Długi zielony?
Cześć. Przepraszam nie doprecyzowałem, to jest Quarg Rival Axs pomiar w osi. Błysnęło tak jak piszesz zielony, wg manuala tak powinno być. Ale czy to był długi zielony?? Zależy co przez to rozumieć, wg mnie 1-2 sekundowy błysk.
Posted 19 December 2022 - 14:05
Dzięki za pomoc
Posted 21 December 2022 - 19:59
Wartości +/- 1000 dotyczą Dzero, pomiaru w pająku.
Te wartości dotyczą też mojego pomiaru czyli Sram Rival Axs Dub-oficjalne stanowisko supportu Sram'a. Z tym pomiarem to jakieś jaja są. Sram zalecił mi rebooting systemu, co też zrobiłem i od tamtej pory nawet nie chce sie wybudzić po przekręceniu korbą. Muszę mu wyjąć baterię i włożyć spowrotem, żeby zaskoczył i to też nie zawsze. Jak juz zaskoczy to kalibracji nie da się zrobić po tym restarcie systemu, <zero offset> pokazuje te same wartości co wczesniej czyli od-2698 do-2703. Po czym znowu przestaje działać cokolwiek i zaświeca się czerwona dioda. Wymieniłem baterię, bo myślałem, że może jest jakaś stara i już na wykończeniu ale bez rezultatu. Jutro dzwonię do Canyona bo w Sramie powiedzieli mi, że jedyne co mogą dla mnie zrobić drogą mailową to zaproponowanie wspomnianego wcześniej <full reboot system>
Cdn...
Posted 09 March 2023 - 17:18
Sprawa zakończona. Dziś korba wróciła wraz z nowym pomiarem ale nawet jej nie montuję, idzie na sprzedaż . Zostaję ze swoim sprawdzonym, niezawodnym Assioma Duo. Ogólnie jestem zadowolony, bo sprawa załatwiona pozytywnie ale sam czas trwania pozostawia wg mnie wiele do życzenia. Kurier zabrał pomiar 3 stycznia, dziś mamy 9 marca, jak nie trudno policzyć ponad dwa miesiące byłbym bez roweru. W okresie zimowym to może jeszcze do zniesienia ale w sezonie dla kogoś kto jeździ na jednym rowerze to oznacza raczej koniec sezonu albo szukanie części na własną rękę, co miało miejsce w moim przypadku. Z drugiej strony ciekawy jestem jak to wygląda u innych producentów, ale obawiam się, że w obecnych czasach i trudnościach z dostępem do konponentów może być podobnie.Cdn...
BTW. Z roweru jestem bardzo zadowolony, jeździ się świetnie, zrobiłem na nim dopiero około 1kkm ale mam wrażenie, że z każdą jazdą coraz bardziej się lubimy I tu duży PLUS dla Canyon'a. Świetny rower, świetna robota Pozostaje tylko mieć nadzieję, że nie będę musiał korzystać z ichniejszego serwisu .
Pozdrawiam
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Started by dmxzor , 01 Jan 2020 pomiar mocy, powerbox, stages and 3 more... |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Started by @ndrew , 07 Jan 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryStarted by Lason , 03 Dec 2016 Power2max, pomiar mocy and 3 more... |
|