Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#2361 bmarcin1

bmarcin1
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 10 marzec 2023 - 08:57

Potrzebuje pomoc przed zakupem pomiaru mocy w lewym ramieniu R7000. Mój wybór padł na dwie firmy Inpeak i 4iiii precision 3 ,cena jest porównywalna. Za 4iiii przemawia trzy letnia gwarancja. Który z tych mierników byście polecili ?

#2362 juhas99

juhas99
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 10 marzec 2023 - 11:11

Potrzebuje pomoc przed zakupem pomiaru mocy w lewym ramieniu R7000. Mój wybór padł na dwie firmy Inpeak i 4iiii precision 3 ,cena jest porównywalna. Za 4iiii przemawia trzy letnia gwarancja. Który z tych mierników byście polecili ?

Użytkuję obydwa pomiary: 4iiii od 4 lat na korbie Ultegry FC-6800 (wcześniej założona w szosie, teraz w przełaju) oraz Inepak od 3 lat na korbie GX w MTB.

Obydwa pracują bez żadnego problemu, kalibracja zawsze OK, podobny czas pracy na baterii. Jak robiłem porównania obu korb do wskazań miernika mocy w pedałach Garmin Vector to wychodziły bardzo podobnie, także tutaj też nie ma problemów.

Gwarancja w 4iiii 3 lata ale na pewno ewentualny serwis gwarancyjny będzie trwał dłużej, bo z tego co pamiętam, to trzeba odesłać korbę do Kanady . Inpeak jest na miejscu no i wspierasz polski biznes (jeżeli uważasz że to ważne).

• mikroos lubi to

#2363 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 marzec 2023 - 17:43

Mam 4iiii od Września 2018 i raz miałem problem z kalibracją ale lekko u mnie nie ma. Latam z nim po śniegu, deszczu, upale i po prostu działa. Kupowałem w czasie kiedy nie było tańszej alternatywy. Teraz albo poszedł bym w inpeak twin. Pedały u mnie odpadają bo zimowe buty mam SPD, na szosie i trenażer wolę szosowe a przekręcanie pedałów to dla mnie żaden problem. Problem to warunki w których je katuje a do tego wolę tanie SPD Shimano 520 które kupuje i jeżdżę do zajechania. Pająk korby ok ale to już dość droga wyprawa. Inpeak, Stages 4iiii najtańsze, sprawdzone i nie mają elementów mechanicznych.
Sugerował bym się ceną w danym momencie a Inpeak obecnie wychodzi dość korzystnie chociaż to często się zmienia.

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

#2364 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 10:27

Panowie mam pytanko o interpretacje wyniku FTP, pomiar dokonany na mierniku stages (wcześniej skalibrowany poprawnie) na jednym ramieniu korby. Garmin -> zakładka z FTP 512W przy 84kg tj. 6W/kg (ostatnio przy wietrznym wyszło nawet 7.40W). Teraz pytanie, z racji że to pomiar na jedno ramie to wynik dzielimy? No bo nie chce mi się wierzyć w ten wynik, ja wiem, że im więcej masy tym łatwiej kręcić te Waty itd. :D 

Jak już się zagłębie w wykresy i statystyki z danego dnia to tam np. średnia moc dla tej aktywności na której niby to określono to ftp, prezentuje że średnia moc 234W, nawet biorąc najmocniejsze przeloty które mieszczą się np. w 20minutach dla testu to tam też więcej niż średnia 300W nie jest kręcona 

#2365 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 10:34

Panowie mam pytanko o interpretacje wyniku FTP, pomiar dokonany na mierniku stages (wcześniej skalibrowany poprawnie) na jednym ramieniu korby. Garmin -> zakładka z FTP 512W przy 84kg tj. 6W/kg (ostatnio przy wietrznym wyszło nawet 7.40W). Teraz pytanie, z racji że to pomiar na jedno ramie to wynik dzielimy? No bo nie chce mi się wierzyć w ten wynik, ja wiem, że im więcej masy tym łatwiej kręcić te Waty itd. :D

Jak już się zagłębie w wykresy i statystyki z danego dnia to tam np. średnia moc dla tej aktywności na której niby to określono to ftp, prezentuje że średnia moc 234W, nawet biorąc najmocniejsze przeloty które mieszczą się np. w 20minutach dla testu to tam też więcej niż średnia 300W nie jest kręcona 

Też mam stages, ale nie muszę nic dzielić, pomiar jest prawidłowy i pokrywa się z innymi miernikami.

Wcześniej korzystając z assioma uno, rzeczywiście w ustawieniach można było grzebać i niektóre aplikacje zaciągały dane, ale nie zawyżone, a zaniżone 2x.

Pogrzeb może w aplikacji i zobacz, czy nie ma funkcji, która mogłaby za to opowiadać.

#2366 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 10:38

Mi głównie chodzi o sam wynik FTP, to że pomiar z ramienia jest ok, to wiem. Na samym garminie podczas treningu na ekranie moc jest wporzo. Chodzi o liczenie już po stronie garmina wyniku ftp. Grzebałem właśnie w G Connect i nie widzę nic odnośnie ustawień, sprawdzę jeszcze na samym garminie 530 czy w ustawieniach sparowanego czujnika nic tam nie ma bo te 6W/kg to wydaje mi się abstrakcją 

#2367 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 10:38

Mi głównie chodzi o sam wynik FTP, to że pomiar z ramienia jest ok, to wiem. Na samym garminie podczas treningu na ekranie moc jest wporzo. Chodzi o liczenie już po stronie garmina wyniku ftp. Grzebałem właśnie w G Connect i nie widzę nic odnośnie ustawień, sprawdzę jeszcze na samym garminie 530 czy w ustawieniach sparowanego czujnika nic tam nie ma bo te 6W/kg to wydaje mi się abstrakcją 

#2368 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:14

Nie było momentu podczas jakiejś jazdy gdzie moc była nieprawidłowa np. błędnie pomnożona razy dwa? Widziałem takie historie ze Stages sparowanym przez Bluetooth, gdzie był on nieprawidłowo intepretowany przez odbiornik jako lewy pedał i jego moc była błędnie podwajana.

#2369 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:35

Połączenie ANT+ na wykresach są piki mocy ale akurat zgrywają się raczej z górkami albo mocniejszym ciśnięciem na korby

Moc do prędkości

Załączony plik  1.png   186,09 KB   15 Ilość pobrań

Moc i średnia z 20 min = 270W

Załączony plik  2.png   151,55 KB   16 Ilość pobrań

FTP według Garmina

Załączony plik  3.png   12,8 KB   14 Ilość pobrań

#2370 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:37

U mnie po rozładowaniu się baterii w 4iii z automatu znalazł pomiar kolegi (favero) i pokazywał mi jego moc ale z jednej nogi, w głowie mnożyłem sobie razy 2 i wiedziałem ile jedzie. Potem robiłem sobie testy parując swój zegarek z moim pomiarem mocy a licznik łączyłem z jego i widziałem ile po kole cwaniak się oszczędza

#2371 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:38

Połączenie ANT+ na wykresach są piki mocy ale akurat zgrywają się raczej z górkami albo mocniejszym ciśnięciem na korby
Moc do prędkości
attachicon.gif 1.png

Moc i średnia z 20 min = 270W
attachicon.gif 2.png

A czy miałeś pasek tętna? Nie zawiesił Ci się na jakiejś niskiej wartości?

#2372 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:44

A czy miałeś pasek tętna? Nie zawiesił Ci się na jakiejś niskiej wartości?

Miałem i z wykresu nie widzę żeby się przyciął, raczej są te zmiany tętna rejestrowane 

No i ten wykres mówi wszystko W/kg do tętną wyglądają spoko i raczej prawidłowo a garmin nie wiem skąd wział 6W/kg  skoro z wykresu raczej szedłbym w wartość 3.5W/kg 

Załączony plik  5.png   268,91 KB   18 Ilość pobrań

#2373 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:47

Ewidentnie błąd garmin.Z 270 W nie wyliczy 6 w/kg. Ja np. Miałem takie kwiatki
https://photos.app.g...hTnsLyLaZe5tQz8

#2374 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:50

Ewidentnie błąd garmin.Z 270 W nie wyliczy 6 w/kg. Ja np. Miałem takie kwiatki
https://photos.app.g...hTnsLyLaZe5tQz8

ehhh tylko proszę nie mów że pomógł jedynie hard reset  :lol:

#2375 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 258 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:52

ehhh tylko proszę nie mów że pomógł jedynie hard reset  :lol:

Żaden tam hard reset, ja po prostu nie zaakceptowałem nowej wartości FTP. 

Musisz zrobić test FTP jeszcze raz, albo zaktualizować wartość ręcznie w GC

#2376 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:52

Odejmij od tego 5% jeszcze. Ewidentnie Garmin z jakiegoś powodu pomnożył razy dwa.

#2377 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:56

.

#2378 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:57

Żaden tam hard reset, ja po prostu nie zaakceptowałem nowej wartości FTP. 

Musisz zrobić test FTP jeszcze raz, albo zaktualizować wartość ręcznie w GC

tylko że wcześniej wyglądało to ok te wartości, od ostatnich 2-3 treningów pokazuje takie głupoty :D za każdym zakończonym treningiem 

#2379 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 21 kwiecień 2023 - 11:59

To jest garmin, nie walcz z tymfd0fa0b32189d6bccf7f16191ff290f0.jpg
  • blackrain i samuraj_84 lubią to

#2380 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 21 kwiecień 2023 - 12:19

Swoją drogą średnie waty/waty na kilogramy i moc krytyczną na kolejnych odcinkach czasu radzę traktować jako wyrocznie a komunikaty Garmina czy o FTP, pułapie tlenowym czy odpoczynku jedynie jako sugestie.
Przez całą zimę pokazywał mi pułap tlenowy okolice 50 kiedy nie robiłem dużo intensywności a testy wydolnościowe w tym samym czasie, oczywiście potem wrzucone na Garmin Connect pokazały 63. Teraz Garmin pokazuje około 60 a jak to ma się do obecnego pułapu kiedy formę mam dużo lepszą? Pytaj jasnowidza.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.