Jump to content

Photo

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 replies to this topic

#1861 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 12 February 2020 - 14:31

Robiłem w pokoju, bez wiatraka, okno uchylone, nogi lekko zmęczone po wczorajszych interwałach :) 

Cały czas coś robią, od stycznia zrobione ponad 1000km + bieganie, skakanie itd :)  

Ostatnia czasówka 29.09 - 50 minut, średnia 249W, ważona 255W, max. 20 min 264W - tylko tu były podjazdy, zjazdy i proste, na których mam problem z utrzymaniem mocy. 

Tylko tu nie chodzi, że na zewnątrz jest wyższe tylko skąd różnica 47W między korbą a trenażerem - przecież to przepaść. 

#1862 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 12 February 2020 - 14:39

Dlatego ja nie robię testów w domu jeśli głównie jeżdżę na dworze. Też mi się wydaje, że pomiar z korby może być ok, szczególnie, że na dworze właśnie według tego pomiaru robiłeś test. 

#1863 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 12 February 2020 - 15:03

Robiłem w pokoju, bez wiatraka, okno uchylone, nogi lekko zmęczone po wczorajszych interwałach :)
Tylko tu nie chodzi, że na zewnątrz jest wyższe tylko skąd różnica 47W między korbą a trenażerem - przecież to przepaść.

Kolego ale testy FTP to się robi raczej na wypoczętego, a nie że Ty piszesz że dzień wcześniej waliłeś interwały i miałeś nogi zmęczone.
Co do rozjazdu watów to w trenażerze masz moc estymowaną także raczej wierzył bym korbie.

#1864 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1,384 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 12 February 2020 - 16:12

Więc zagadka rozwiązana. Pomiar z korby to ten bliższy Twojej formie a trenażer, wygląda cudownie wynik ale jeszcze trochę na taki musisz popracować bo Ci się rozjechał.
A co do robienia FTP po interwałach...pomysł równie mądry co mój na dzień po pierwszym dniu po siłowni. Nie jest to dobry pomysł.

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#1865 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 12 February 2020 - 16:32

Ja wiem, że pomysł średni, ale dziś miało być lekko ale się nudziłem, więc stwierdziłem, że zrobię silniejsze 20 min. 

No nic, sprawdzę temat jeszcze na dworze aż huragan się skończy ;) 

#1866 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 12 February 2020 - 17:19

Jak masz pomiar w korbie to jeździsz według pomiaru w korbie. Wewnątrz ustawiasz w sofcie z którego korzystasz żeby sterował trenażerem z korby. Większość to posiada. Tym bardziej że w geniusie zmienisz trochę ciśnienie w oponie i już wynik nie będzie powtarzalny. Nie ma większego znaczenia czy cyferki są prawdziwe bo wystarczy że jedną nogę masz silniejszą a wynik mnożony jest x2 co tylko powiększa błąd. Ważne żeby za każdym razem waty były takie same, a to gwarantuje pomiar w korbie.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1867 art_75

art_75
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądPrzeworsk

Posted 17 February 2020 - 20:11

Witam,
Czy mógłbym prosić Was o pomoc dla początkującego użytkownika pomiaru mocy?
Zacząłem jeździć treningi z pomiarem mocy Assioma uno lub na trenażerze Tacx Flux. Trening z planem jeżdżę dopiero od 4 miesięcy. Nie umiem jeszcze jeździć z takim pomiarem. Zauważyłem, że odczyty chwilowe z 3s są ok 20W niższe w Assioma niż w Tacx Flux. Wydaje mi się, że to w Tacxie jest bardziej realny wynik, bo nie mam takiej mocy aby osiągać wartości wskazywane w Assioma a twierdzę tak na podstawie wyników badań wydolnościowych. Czujniki kalibrowane. Czy powinienem zmniejszać w ustawieniach Assioma "power scale factor" do wartości pokazywanych przez Tacxa? Czy wartości Assioma nie powinny być zbliżone do siebie? Rozumiem 5-7% różnicy ale czy 11-12% ? Czy jak czujnik jest kalibrowany to nie powinien pokazywać pomiarów podobnych do innego?

#1868 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 17 February 2020 - 20:20

Albo namieszałeś, albo ja coś źle czytam.
Assioma pokazuje niższy wynik niż trenażer? Ja bym raczej trenował bazując na pomiarze z Assioma. Chyba, że masz jakoś mega zaburzony balans między nogami i akurat mierzy Ci z tej słabszej.

#1869 art_75

art_75
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądPrzeworsk

Posted 17 February 2020 - 20:29

Tak.
Jadę na trenażerze, odczyt w apce Tacxa a Assioma odczyt w Garminie.
Różnica ok 20W.

#1870 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 17 February 2020 - 20:48

Skoro Assioma wskazuje niższy wynik to jak to się to ma do 

nie mam takiej mocy aby osiągać wartości wskazywane w Assioma a twierdzę tak na podstawie wyników badań wydolnościowych

?

Zrób jakiś krótki trening na różnych mocach, wrzuć do excela żeby zrobić wykres (podawałem gdzieś na forum linka jak to zrobić).

Trenujesz według miernika którego używasz na co dzień. W sofcie do trenowania ustawiasz żeby trenażer był sterowany z zewnętrznego miernika.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1871 art_75

art_75
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądPrzeworsk

Posted 17 February 2020 - 21:05

Przeprasza

Skoro Assioma wskazuje niższy wynik to jak to się to ma do?

Przepraszam, Assioma wskazuje wyższy wynik. Wynik chwilowy z 3s. Oczywiście może to być totalne moje niezrozumienie ale skoro w treaining peaks mi pokazało nagle "20 min power" o 26W więcej to nie wierzę, że w ciągu jednego dnia stałem się mocniejszy.

#1872 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 17 February 2020 - 22:22

Bez wykresów to wróżenie z fusów. Im moc mierzona bliżej nogi tym cyferki wyższe - na tylnej osi dochodzą straty na napędzie. Możesz mieć mocniejsza lewą nogę- wynik mnożony x2, flux mistrzem dokładności nie jest i się uskłada. Mnie to nie dziwi bo jak miałem Direto to i 30W różnicy było między dwustronnymi Assioma. A co najgorsze różnica nie była liniowa. Im więcej mocy tym większa różnica.. W Core mam w punkt, a i tak wysterowuje trenażer z pedałów. Trenuj według jednego miernika. To tylko cyferki. Nie muszą być realne. Najważniejsze żeby były powtarzalne.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#1873 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • Skądsouth

Posted 17 February 2020 - 22:24

Jak masz możliwość to sprawdź sobie u kogoś kto ma miernik dwustronny, jaki masz balans w różnych warunkach. Ja po złamaniu nogi miałem jakieś 10% mocniejszą jedną nogę a bez miernika wydawało się że obie pracują tak samo. Poza tym w ogóle nie patrzyłbym na moc z trenażera jak masz miernik.

#1874 art_75

art_75
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądPrzeworsk

Posted 17 February 2020 - 23:42

Trenuj według jednego miernika. To tylko cyferki. Nie muszą być realne. Najważniejsze żeby były powtarzalne.

Ok, dziękuję.
Mogę mieć różnice w nogach bo miałem kontuzję prawej.
Zrobiłem wykres ale wychodzi mi sieczka z niego, żadnej liniowości.

#1875 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 18 February 2020 - 08:34

https://www.youtube....w&index=40&t=0s

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#1876 art_75

art_75
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądPrzeworsk

Posted 18 February 2020 - 18:13

Dzięki za link. Plik tcx to zwykły xml więc można go przenieśc do excela nawet przez przeciągnięcie ikonki.

Ale podazuje, ze trzeb uśrednic moc z 30 s, tego nie wiedziałem.

Pisząc sieczka miałem na myśli, że moc na wykresie skacze od min do max - plik "dowolna".

W drugim pliku (S2S3) jest trening ze stref S2-S3 i jego pierwsza część jest na assioma (pierwsze powtórzenie S2S3) a druga (pozostałe powtórzenia) na Tacxie.

Attached Files

#1877 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 18 February 2020 - 21:44

Chyba  nie oglądałeś filmu.... nie pamiętam żeby była tam mowa o 30s.

Powinieneś otrzymać coś w stylu

Favero_Wahoo_compare.jpg

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#1878 art_75

art_75
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądPrzeworsk

Posted 19 February 2020 - 08:43

Powinieneś otrzymać coś w stylu
Favero_Wahoo_compare.jpg

Chodziło o to abym wrzucił na wykres pomiary z dwóch czujników?
Ok, a technicznie jak je zarejestrować równolegle?
Jeden połączony z Garminem a drugi np Zwift?

#1879 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 19 February 2020 - 14:43

W sumie do Garmina nie da się dwóch pomiarów mocy podpiąć aby oba rejestrowały? W końcu da się osobne pedały dla osobnego pomiaru dla każdej nogi :)

#1880 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 19 February 2020 - 14:50

I wtedy i tak masz tylko jedno wskazanie mocy, z tym że z rozbiciem na L/P.
Trzeba dwa osobne urządzenia. Np. tak jak art pisze.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.