Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#1921 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 12 maj 2020 - 13:37

Jakim urządzeniem mierzone?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Piszę o wartościach estymowanych przez Muina. "Forma dnia" będzie w dużym stopniu zależna od warunków treningu (temperatura płynu hamującego, paska napędowego itd.). To się może jako tako udać jeśli masz klimatyzacje w pomieszczeniu i bardzo powtarzalne warunki. Ale nawet wtedy napięcie paska może się zmieniać z czasem i wpływać na odpływanie odczytów mocy. Muin, żeby jego estymacjom można było zaufać potrzebowałby kalibracji typu spindown/zero offset. Niestety Elite zawsze było na bakier z tą procedurą i w Muinie/Turno jej po prostu nie ma.

#1922 mopiaty

mopiaty
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 12 maj 2020 - 14:48

Piszę o wartościach estymowanych przez Muina. "Forma dnia" będzie w dużym stopniu zależna od warunków treningu (temperatura płynu hamującego, paska napędowego itd.). To się może jako tako udać jeśli masz klimatyzacje w pomieszczeniu i bardzo powtarzalne warunki. Ale nawet wtedy napięcie paska może się zmieniać z czasem i wpływać na odpływanie odczytów mocy. Muin, żeby jego estymacjom można było zaufać potrzebowałby kalibracji typu spindown/zero offset. Niestety Elite zawsze było na bakier z tą procedurą i w Muinie/Turno jej po prostu nie ma.

Bardziej chodzi mi o powtarzalność odczytów pomiaru mocy.

Dzięki za analizy.

#1923 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 maj 2020 - 21:49

Wartości niestety będą pływać i nie będą porównywalne z dnia na dzień. Jeden cieplejszy dzień i wszystkie osobiste rekordy mocy twoje...

Nie potwierdzam - temperatura w pomieszczeniu w porównaniu do temperatury trenażera po osiągnięciu wartości roboczych, to szczegół.

Obojętnie, czy mam 25*C, czy kilkanaście, większych różnic w porównaniu do Power2Max nie widzę. Tak, od czasu do czasu robię eksperymentalne rejestrowanie danych, ot tak z ciekawości.

Przy okazji pole IQ connect do porównania dwóch pomiarów mocy z rejestracją danych: ANT+ Power Meter

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1924 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 14 maj 2020 - 11:09

Chcę się upewnić: czy mówimy o mocach w granicach 250-400W utrzymywanych przez dłuższy czas? Z Muinami zazwyczaj było tak, że im dalej w las tym gorzej i rozjad mocy objawiał się właśnie na wyższych mocach. W okolicach 150-200W może nie być źle ale w okolicach 300W rozpoczynał się horror.

#1925 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 14 maj 2020 - 11:09

Chcę się upewnić: czy mówimy o mocach w granicach 250-400W utrzymywanych przez dłuższy czas? Z Muinami zazwyczaj było tak, że im dalej w las tym gorzej i rozjad mocy objawiał się właśnie na wyższych mocach. W okolicach 150-200W może nie być źle ale w okolicach 300W rozpoczynał się horror.

#1926 mopiaty

mopiaty
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 14 maj 2020 - 12:02

Mi chodzi o używanie Muina jako trenażera nie-smart - pomiar mocy z Inpeak lub Favero.

#1927 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 14 maj 2020 - 13:07

W takim wypadku nie ma problemu.

#1928 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 18 maj 2020 - 11:40

Bry, INPEAKa brać bez zastanowienia jeśli chodzi o pomiar w lewym ramieniu czy ktoś ostatnio miał jakieś negatywne niespodzianki? Chyba najtaniej teraz wypada w zestawieniu z Ronde/Stages. 

Bielsko-Biała Cycling

#1929 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maj 2020 - 11:44

Dobra opcja, sprawdź tylko czy masz ~10mm między korbą a ramą.

#1930 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 18 maj 2020 - 11:51

Bry, INPEAKa brać bez zastanowienia jeśli chodzi o pomiar w lewym ramieniu czy ktoś ostatnio miał jakieś negatywne niespodzianki? Chyba najtaniej teraz wypada w zestawieniu z Ronde/Stages. 

Jeżdżę z tym pomiarem od 20 miesięcy. Przez cały okres żadnych niespodzianek. Jeden z moich najlepszych wydatków okołorowerowych. 

• lukaszzsch lubi to

#1931 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 18 maj 2020 - 11:53

Dzięki, zmierzę tą odległość i zamawiam w takim razie.

Bielsko-Biała Cycling

#1932 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 18 maj 2020 - 12:36

Praktycznie w każdym rowerze wejdzie. Inpeak polecam też od siebie.. ;-D

#1933 mopiaty

mopiaty
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 18 maj 2020 - 14:29

Dzięki za rekomendacje.
Wciąż jednak bliżej mi do Assioma :) Pedały zmienię sobie sam. Korbę - niekoniecznie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

#1934 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 18 maj 2020 - 14:37

Sam sobie odpowiem.....

Wybór sprowadza się do 

-https://inpeak.pl/pl...custom-shimano/

-https://www.aliexpress.com/i/33l005789763.htm

Najprościej byłoby kupić polski Inpeak  w moim wypadku montaż na korbie  SLX tj niecałe 1200 pln - tyle, że po raczej niegatywnych  doświadczeniach z 4iii  (  po którejś tam wymianie baterii w końcu się zalał  )  trochę się boję mocy z wymienną baterią.

Może ktoś ma ten Inpeak od dłuższego czasu, wymieniał baterię itp......  jest w stanie potwierdzić, że jest Ok??

(Ten kapsel od wymiany baterii najsłabsze ogniwo tego pomiaru....w Stagesie też słyszałem że też były jakieś cyrki.)

Chiński Xcadey jest ładowany ale....... tu znowu te całe czekanie, dodatkowe opłaty itd.

Jak chcesz się pobawić ;) zostaje Ci jeszcze taki myk :) https://www.youtube....h?v=ybAFIhKahnM Z tym ze z tego co pamiętam ... trzeba ogarnać żeby czujnikiem nie przywalić w kamień i odpowiednio dobrać obuwie :)

\\Edit: chyba zbyt późno odpowiedziałem ;) 

#1935 Eratro

Eratro
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 21 maj 2020 - 08:15

A czy ktoś ma jakieś opinie o Ronde II gen.? Również w ramieniu korby? 

#1936 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 21 maj 2020 - 08:31

A czy ktoś ma jakieś opinie o Ronde II gen.? Również w ramieniu korby? 

Nie wiem, ale dam za jakiś czas odpowiedź bo właśnie dziś do mnie przyszedł. Chciałem wziąć Inpeaka, ale dostałem ofertę na nówkę Ronde, właśnie II gen. za 999zł także 400zł do przodu. Czytając trochę opinii wziąłem, bo za te 4 stówki mam dobry ciuch na rower, a z tego co się zorientowałem to różnicy znacznej być nie powinno. 

Bielsko-Biała Cycling

#1937 mopiaty

mopiaty
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 21 maj 2020 - 09:24

@Damios możesz podzielić się gdzie kupiłeś? Nadal mierzę w Favero, ale kto wie... :)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

#1938 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 21 maj 2020 - 09:34

Wyhaczyłem na OLXie. Akurat dł. ramienia moja, jeszcze ramię folią oklejone więc się nawet chwili nie zastanawiałem żeby nie uciekło. Obustronny pomiar pewnie lepszy, też myślałem czy nie dozbierać, ale stwierdziłem, że jeszcze nie ten level żeby się martwić różnicą kilku watów w odczycie  :P

Ładuję.

2svs76kmeued_t.jpg

Bielsko-Biała Cycling

#1939 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 21 maj 2020 - 11:09

*kilku do kilkudziesięciu.

#1940 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 21 maj 2020 - 11:16

... i zacząć się zastanawiać nad tym, czy to rzeczywista różnica, czy może jednak niedokładność pomiaru/kalibracji.

Bo ja rozumiem, że te dwustronne pomiary to są (albo przynajmniej powinny być) kalibrowane pojedynczo albo parami w fabryce tak, żeby przy tym samym nacisku dawać zbliżone wskazania?

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.