Teoretycznie nie powinno to mieć żadnego znaczenia, czy są kalibrowane parami czy nie. Ale faktem jest że pomiar lewa + prawa pod względem dokładności jest potencjalnie bardzie problematyczny niż pomiar mierzący całość mocy (bo w zasadzie to dwa osobne mierniki i szansa problemów jest 2x większa).
Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)
Napisano 21 maj 2020 - 11:47
*kilku do kilkudziesięciu.
Ze względu na jednostronność, problem z kalibracją czy firmę? Bo jeśli ma mi pokazywać 200W zamiast realnego kręcenia na np. 230W to rzeczywiście to może być o kant d*** rozbić. Bardziej myślałem o błędzie takim że moc brana jest z lewej nogi tylko i chyba to jest jakoś uśredniane na dwie, a nie z każdej osobna co sumaryczną moc powinno dawać bardziej adekwatną do rzeczywistej.
Bielsko-Biała Cycling
Napisano 21 maj 2020 - 11:48
Ze względu na jednostronność.
Każdy kalibrowany osobno, moc jest sumą obu. Raczej wątpliwe, żeby dobierali pedały parami, zakładając, że deklarowana dokładność to +/- 1,0%. W tym przypadku nawet przy mocach rzędu 500W różnica w skrajnych przypadkach (jeden na -1%, drugi na +1%) będzie znikoma, a sumaryczna różnica pomiarów po prostu się wyzeruje.
W przypadku pomiaru na jedną stronę jest to pomiar razy 2. W przypadku braku większych dysproporcji pomiędzy stronami to większych różnic może nie być. Jeśli są, to w tym przypadku niedokładność pomiaru może być o wiele większa niż w obustronnych miernikach. W tym drugim przypadku niedokładność na ogół nie powinna przekraczać 1 - 2 %
- marb lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 21 maj 2020 - 11:57
Czaje. A ma ktoś obustronny pomiar i np. różnice w nogach pokroju 45/55? Dajmy na to jadąc 250W, z lewej kręce 112.5W, z prawej 137.5W to lewostronny da mi pomiar 225W czyli 25W różnicy, dużo.
O ile jeżdżąc "po prostu" to jakiegoś większego znaczenia nie ma - o tyle już układając trening z krokami pod konkretne moce może on być mało efektywny.
Bielsko-Biała Cycling
Napisano 21 maj 2020 - 12:47
Czaje. A ma ktoś obustronny pomiar i np. różnice w nogach pokroju 45/55? Dajmy na to jadąc 250W, z lewej kręce 112.5W, z prawej 137.5W to lewostronny da mi pomiar 225W czyli 25W różnicy, dużo.
O ile jeżdżąc "po prostu" to jakiegoś większego znaczenia nie ma - o tyle już układając trening z krokami pod konkretne moce może on być mało efektywny.
Jak ktoś miał poważną kontuzję nogi (nóg) to warto przetestować je na dwustronnym mierniku bo wyniki mogą zadziwić. Po złamaniu kości udowej lewa noga to było przeciętnie 56% mocy a prawa 44% z tym, że w zależności od intensywności mogło być to 60 do 40 albo 50 do 50.
Napisano 21 maj 2020 - 13:04
Natomiast nawet jeżeli trenujesz wg. planu mierząc moc z jednej strony, to nie ma znaczenia, czy mierzysz tę silniejszą, czy słabszą - liczy się progres. W procentach będzie z grubsza tak samo na stronę. A wartość bezwzględna będzie oczywiście się różnić.
Co nie zmienia oczywiście faktu, że pomiar z dwóch nóg niewątpliwie daje więcej opcji.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- Jaca911 lubi to
Napisano 21 maj 2020 - 13:25
Obojętnie jaka różnica, 40/60 czy 50/50 to i tak w efekcie da sumę 250W. Nie układasz treningu dla każdej nogi osobno, prawda?
W przypadku jednostronnego też tragedii nie ma, bo czy to będzie 220, czy 260W to i tak będzie bazować się na tym co wskaże dany miernik. Gorzej jakbyś przeskakiwał z miernika na miernik, to miałoby znaczenie.
- Jaca911 lubi to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 21 maj 2020 - 14:10
Ze względu na jednostronność, problem z kalibracją czy firmę? Bo jeśli ma mi pokazywać 200W zamiast realnego kręcenia na np. 230W to rzeczywiście to może być o kant d*** rozbić. Bardziej myślałem o błędzie takim że moc brana jest z lewej nogi tylko i chyba to jest jakoś uśredniane na dwie, a nie z każdej osobna co sumaryczną moc powinno dawać bardziej adekwatną do rzeczywistej.
Jednostronność. Po prostu lewa noga będzie mnożona razy dwa. W dni gdzie twój balans będzie mocno odbiegać od 50/50 (a na pewno takie będą) niedokładności będą spore.
Pamiętajmy że balans nóg pływa. Czasami z dnia na dzień. To nie jest tak, że masz taki sam balans i moce są idealnie porównywalne z dnia na dzień. Nie są.
- 1415chris lubi to
Napisano 18 czerwiec 2020 - 18:40
Ronde tez mozna rozbudowac do obustronnego, jak Assiima.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Móc można jak się wierzy w marketing.
Są Chińczycy mądrzejsi a są i mniej mądrzy.
Choć to nie zarzut do nacji bo wszyscy brną w dwustronny przy asymetrycznych korbach i udają, że to działa. A są Chińczycy mądrzejsi (sigeyi) i dwustronny robią nie z prawej korby tylko z osi. Co jednak świadczy dobrze o tej nacji i samej firmie jako takiej. I w sumie wystarczy chyba by im się chciało i narozrabiają na rynku mierników. I nie pisze tu o w sumie kiepskim pomyśle dorzucania do lewostronnego pomiaru z korby prawej strony ale o pomiarze w pająku (AXO). Ale może im nie zależy bo większy rynek mają u siebie.
Napisano 18 czerwiec 2020 - 18:52
Napisano 18 czerwiec 2020 - 19:11
- chrabu lubi to
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Napisany przez dmxzor , 01 sty 2020 pomiar mocy, powerbox, stages i 3 więcej |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Napisany przez @ndrew , 07 sty 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryNapisany przez Lason , 03 gru 2016 Power2max, pomiar mocy i 3 więcej |
|