Dziś montowali mi w serwisie korbę i zonk... Moja oryginalna korba z treka jest krótsza o 3,6mm, przez co po zamontowaniu nowej jest tyle wolnego miejsca z boku. Wg instrukcji na ich stronie powinny być oringi takie jak tutaj http://wheelsmfg.com...le-spacers.html. Opis na ich stronie: http://www.power2max...86_Pressfit.pdf brakuje tych 1,8mm z obu stron, ktokolwiek spotkał się z takim problemem? Dodam, że przedstawicielstwo fsa na Polskę zbytnio nie wie o co kaman,ale mają takie ringi jak podałem w pierwszym linku po 0,5mm.
Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)
Napisano 04 grudzień 2015 - 21:32
Dziś montowali mi w serwisie korbę i zonk... Moja oryginalna korba z treka jest krótsza o 3,6mm, przez co po zamontowaniu nowej jest tyle wolnego miejsca z boku. Wg instrukcji na ich stronie powinny być oringi takie jak tutaj http://wheelsmfg.com...le-spacers.html. Opis na ich stronie: http://www.power2max...86_Pressfit.pdf brakuje tych 1,8mm z obu stron, ktokolwiek spotkał się z takim problemem? Dodam, że przedstawicielstwo fsa na Polskę zbytnio nie wie o co kaman,ale mają takie ringi jak podałem w pierwszym linku po 0,5mm.
Bardzo chaotyczny opis problemu.
Tematy podkładek do różnych systemów był już wałkowany na forum. Nie bardzo wiem o co chodzi z długością korby.
Z tego co pamiętam, ale radzę sprawdzić!
Bywa że trzeba użyć 3 podkładki (dwie po jednej i jedna po drugiej stronie)
Bywa że trzeba użyć 2 podkładki (jedna po jednej i jedna po drugiej stronie)
Bywa że trzeba użyć podkładek 0
Oring to https://pl.wikipedia.org/wiki/O-ring
Jeżeli mówiłeś o o-ringach to mają prawo nie wiedzieć. Nie napisałeś jaką korbę masz i w jakim systemie.
Chyba że ma to sugerować link do dokumentacji BOR TUNE.
To tobie powinno zależeć na dobrym opisie problemu.
Napisano 04 grudzień 2015 - 22:04
Przepraszam, pierwszy pomiar mocy, a w serwisach w Katowicach nie wiedzą jak to zmontować...
Trochę zamotałem, ale chodziło o szerokość korby, wystaje o 3.6mm - to tłumaczył im przez telefon mechanik, nie ja. Mogłem trochę przekręcić co mi przekazał.
Korba z p2m FSA Gossamer, oryginalnie FSA Energy Cross na BB86. Stara pasuje, ale po zmierzeniu jest minimalnie węższa niż nowa. Według pomocy technicznej p2m powinno pasować, bo upewniałem się zanim kupiłem. Link do strony p2m bo na nim jest właśnie ten pdf jak to instalować na bb86.
Pod jaką nazwą na forum powinienem szukać tematów o podkładkach?
Napisano 04 grudzień 2015 - 22:44
Jeżeli to hollowtech 2 to pytanie co zrobiłeś z taką podkładką http://szosa.org/top...-27#entry292707
Podany link jest do BOR/TUNE które są akurat nietypowe.
Sam mam też FSA Gossamer na Hollowtech 2 i decydująca była podkładka z linku który wkleiłem.
Podkładka była potrzebna pod Ultegrę ale pod FSA już nie.
Napisano 05 grudzień 2015 - 07:51
z suportem dostajesz z reguły 3 podkładki - jak to jest jakiś uniwersalny suport
Tobie ich nie zamontowali (producent roweru ) bo nie było potrzeby albo suport jest dedykowany tylko do korby którą miałeś zamontowaną oryginalnie - zdarza się
jeżeli HT 2
serwis powinien wziąć i dołożyć podkładki od innego suportu albo zaproponować sprzedać cały nowy suport z podkładkami
tu masz suport do tej korby
http://www.bdc-bike..../?idArticle=710
ten też powinien pasować i sklepy raczej je mają na stanie - mogą sprawdzić
http://velo.pl/czesc...ccent/bb-ex-pro
jeżeli Press Fit to musisz kupić suport do tej korby
http://www.bdc-bike....category&owner=
zależnie od grubości ośki odpowiednią wersję
aż dziw bierze ze serwis tego nie zajarzył ... zmień serwis
- Prozor i play lubią to
Napisano 07 grudzień 2015 - 19:11
W związku iż Berliński sklep nie posiada już zestawów P2M Sram Rival na 130mm, rozważam opcje zakupu Stages Rival do mojej korby Sram Red.
Napisano 07 grudzień 2015 - 19:58
Nie wiem jak po zmianach ale w moim nie był zbyt stabilny. Pojawiały mi się jakieś powerpeaki w okolicach 2000 W, gdzie na powertapie nigdy tego nie miałem przez 3 lata używania. Poza tym baterie siadały po kilku/kilkunastu treningach. Porównywałem go bezpośrednio z powertapem i wyniki były niższe o jakieś 5-7% - to oczywiście mogło być spowodowane tym, że pewnie mam słabszą lewą nogę.
Odsyłałem do naprawy a po drugim razie przysłali mi nowego. Nawet go nie rozpakowałem i sprzedałem w cholerę. Teraz mam SRMa na Dura Ace 7800 (używka w tej samej cenie) i jestem zadowolony.
- play lubi to
Napisano 07 grudzień 2015 - 20:32
Dzięki za uwagę odnośnie bateri. Faktycznie szlak może trafiać.
Napisano 07 grudzień 2015 - 20:40
Odczyty mocy Stages będą tak stabilne jak stabilną masz lewą nogę. Generalnie da się spokojnie korzystać ze średnich 3, 5 czy 10 sekundowych. Byłem w stanie korzystać z mocy Stages bez żadnego wygładzania. Ale podkreślam, to w dużej mierze zależy od ciebie i twojej techniki pedałowania.
Jeśli chodzi peaki mocy to zdarzyły mi się kilka razy na samym początku jazdy kiedy mocno stawałem na lewy pedał żeby ruszyć. Łatwo jednak wyeliminować takie ryzyko zaczynając jazdę bardziej płynnie lub od prawej nogi.
Nie miałem nigdy problemów z baterią. Wymieniłem we wrześniu i jeżdżę na niej do dziś.
Odnośnie wysokości odczytów mocy. Mogą być one niższe lub wyższe w porównaniu do mierników mierzących całość mocy, w zależności od tego czy masz słabszą lub mocniejszą lewą nogę. Moim zdaniem to jedyna poważniejsza wada Stages.
Napisano 07 grudzień 2015 - 21:40
Dzięki Arked, fajna opinia.
Nogi jakie są takie są haha.... cholera wie jakie tam są dysproporcje, jeśli są jakieś... Idąc za myślą progresu, a takowy chce poczynić dzięki Stages, to jak go poczyni lewa noga to i analogicznie prawa. Te cyfry będą tylko dla mnie, nie mam zamiaru się porównywać z innymi. Monitoring treningu i progresu, ot do czego mi to cudo
Napisano 07 grudzień 2015 - 22:44
Jaka stabliność, Moc jest z założenia niestabilna, tak niestabilna więc korzystamy z uśredniania. Niektóre mierniki mają dlatego uśrednianie w sobie (np. P2M). To co jest w pomiarze mocy istotne to powtarzalność.
Co do stages i pomiarów z jednej nogi to już dużo było o tym na forum, ale jak widać z realcji użytkowników problemem są krótkie interwały. Kiedy czas rośnie to pomiary z jednej nogi zaczynają się robić zbierzne z pomiarem całkowitym.
@Arked zamast stosować spejalną technikę pedałowania należy po prostu odciać wszystkie pomiary mocy maksmalnej i nie brać ich pod uwagę. A z dużą rezerwą mówić o wszyskim do przynajmniej 20-30s, a może i więcej. Zresztą o tym już chyba kiedyś tu z kimś pisałem.
Napisano 07 grudzień 2015 - 22:58
Będą pokazywały podobne wartości jednak odczyty Stages mogą bardziej skakać bo są bardziej podatne na wahania mocy między lewą i prawą nogą.
@playzino, pomiary mocy maksymalnej czy sprinty są dla mnie najmniej istotne i nie specjalnie mnie interesują, tak więc wszystko gra:) Pisząc o zdolności utrzymania stabilnej mocy chodzi mi raczej o umiejętność uzyskania zakładanej mocy podczas interwału (5-30 minut) czy trzymania się w danej strefie treningowej.
Napisano 08 grudzień 2015 - 08:28
Nie widzę żadnego problemu z trenowaniem 5, 6 czy nawet 7 strefy. W 7 może rzeczywiście być jakiś problem z precyzyjnym zanotowaniem chwilowej mocy maksymalnej, ale jak wspominałem sprinty mnie nie interesują. Natomiast w 5 czy 6? Gdzie interwał trwa do 8 lub do 3 minut? "Siadasz" na watach i jedziesz jak wa każdej innej strefie. Moc może trochę bardziej skakać, to zrozumiałe, ale bez problemu można osiągnąć założoną moc przy pomocy np. Stages. HR w tych strefach jest mniej użyteczne od RPE.
Napisano 08 grudzień 2015 - 08:50
Jaka stabliność, Moc jest z założenia niestabilna, tak niestabilna więc korzystamy z uśredniania. Niektóre mierniki mają dlatego uśrednianie w sobie (np. P2M). To co jest w pomiarze mocy istotne to powtarzalność.
Co do stages i pomiarów z jednej nogi to już dużo było o tym na forum, ale jak widać z realcji użytkowników problemem są krótkie interwały. Kiedy czas rośnie to pomiary z jednej nogi zaczynają się robić zbierzne z pomiarem całkowitym.
@Arked zamast stosować spejalną technikę pedałowania należy po prostu odciać wszystkie pomiary mocy maksmalnej i nie brać ich pod uwagę. A z dużą rezerwą mówić o wszyskim do przynajmniej 20-30s, a może i więcej. Zresztą o tym już chyba kiedyś tu z kimś pisałem.
Piki mocy to normalna rzecz. Są zawsze. Dlaczego mam odrzucać 1 sekundową moc skoro chciałbym ją znać? Nie jest do niczego potrzebna? Jest... gdy trzeba szybko zareagować na atak z grupy bo z niej generowane jest te ważne poczatkowe przyspieszenie. Jak odpadniesz z takiego ataku to nawet 2kW w 10 sekund na finiszu juz nic nie pomoże Skoro mam wydać kilka tysiecy złotych to i te 1 sekundowe moce chcę za tę kasę znać. Większość mierników próbkuje siłę 60 razy na sekunde w całym zakresie. Stąd biorą się anomalie w postaci jakiś interferencji liczonej z tej siły mocy, które generują fałszywe piki. Mark Rages, guru programistów z Quarq pisał kiedyś o tym. Dlatego większosć mierników uśrednia moc bo sobie z tym nie radzi. To pójście na łatwiznę przez producentów a często ograniczenie techniczne ich projektu. Trenerzy wiedzą o tym i dlatego bagatelizują te krótkie moce uważając, że są źle mierzone i często słusznie.
SRM u żródła samego pomairu niczego nie uśrednia. Maksymalne siły działajace na korbę próbkuje nawet do 6-8 tyś razy na sekundę a minimalne od 500 razy na sekundę. Dopiero w ten sposób zebrane dane są całkowane albo przez uC i dalej ant+ albo przez licznik SRMa. Piszę o starszych wersjach przewodowych SRM i wczesnych ant+. Nowych nie znam.
Stages jest w podobnej cenie co P2Max. Nie rozumiem dlaczego ciągle ktoś wybiera Stages, ba, nawet sie nad nim w ogóle zastanawia Zrozumiałbym, gdyby kosztował maks połowe P2Max..a zachwalałbym go, gdyby to było maks 500zł bo za te 5 stówek można by sobie chociąż w godzinę FTP zmierzyć. Chyba rozumiem, że Stages nie za bardzo może coś z tą ceną zrobić, bo przecież swój plaster musi montować do oryginalnych, zakupionych u producentów lewych ramion korb.
..ale to ich problem
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.
|
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Pomiar Mocy Fsa Powerbox Bb386Evo 172,5 Mm 53/39Napisany przez dmxzor , 01 sty 2020 pomiar mocy, powerbox, stages i 3 więcej |
|
|
Odzież i akcesoria →
Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie →
Opaska Sigma R1Napisany przez @ndrew , 07 sty 2017 sigma, polar, hr, r1, m400 |
|
||
Giełda →
Wspólne zamówienia →
Power2Max - 2 PomiaryNapisany przez Lason , 03 gru 2016 Power2max, pomiar mocy i 3 więcej |
|