Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#901 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 kwiecień 2017 - 10:54

Niestety sam pająk Quarq do "nowego" Shimano ,czyli na 4 śruby widzę za 3700 zł :(

#902 slawek_l_83

slawek_l_83
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 26 kwiecień 2017 - 13:50

Chyba że masz już korbę i dokupujesz ramie.

#903 Jurek_1989

Jurek_1989
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 26 kwiecień 2017 - 15:58

beskidbike ale patrzysz na karbonową wersję Dfour :) poszukaj Quarq DZero do niej też możesz zamontować tarcze pod Shi, ale zamienniki np. Stronglight, ale jeździć na Sramowskich

#904 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 kwiecień 2017 - 16:51

Ale ja mam korbę Shimano 11rz. W twojej opcji cała idzie w odstawkę, trochę szkoda. Gdyby pająk Dfour kosztował rozsądne pieniądze, to wykorzystałbym to co mam.

#905 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 05 maj 2017 - 20:49

Rozmawiałem z mechanikiem i jednak oś 30mm w bb386evo odpada - ten support dla bsa68 nie wydaje się najlepszym rozwiazaniem, może dla ram od początku pod 30mm jest ok. Wybór pada na p2m - potwierdzone info, że podpasuje pod obecny support shimano i przekładka koronek z obecnego rs500. Do tego nikt tego prawie nie odsyła na gwarancji w przeciwieństwie do quarqa. 

#906 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 maj 2017 - 23:02

Masz jakieś pewne info, że Quarq są wadliwe? Jak to jest rozpatrzane w ramach gwarancji? Wymiana, naprawa, jaki czas?

#907 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 06 maj 2017 - 05:39

beskidbike, pewnie info zdecydowanie nie. Aczkolwiek przy takim zakupie dość intensywnie przeszukuje inne fora czy recenzje i moje spostrzeżenia są dwa:

a) obsługa sram/quarq jest wyśmienita i każdy ją chwali

B) fakt, że tyle osób z niej korzysta jest niepokojący biorąc pod uwagę, że pewność poprawnego działania w długim okresie czasu jest dla mnie priorytetowa

Rozpatrywanie gwarancji quarq polega na odesłaniu do sprzedawcy, a on do sram/quarq. W p2m kontaktujesz się bezpośrednio. 

https://www.dcrainma...omment-2125898 

oraz nieco powyżej ktoś już miał z nim problem - wiem, zdarza się, ale mimo wszystko nie jest to produkt do dostania od ręki w sklepie PL żeby zabawa w odsyłanie była błahostką

https://www.dcrainma...comment-2117355

#908 Shmitt

Shmitt
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 06 maj 2017 - 10:04

(Rozmawiałem z mechanikiem i jednak oś 30mm w bb386evo odpada - ten support dla bsa68 nie wydaje się najlepszym rozwiazaniem, może dla ram od początku pod 30mm jest ok. ..)

Na czym ma polegać problematyczność supportu BSA na oś 30 [mm]? Chodzi o trwałość łożysk, czy jest jeszcze inny problem?

#909 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 06 maj 2017 - 10:35

Quarq miał problemy z jakością przed 2012 rokiem. Przede wszystkim z wodoszczelnością. Mieli też jakąś partię z wadliwymi lutami. Od tego czasu poprawili kontrole jakości i opracowali nowy system uszczelnienia przedziału baterii. Ilość uszkodzonych jednostek spadła od tamtego czasu diametralnie.

Duża ilość tematów o problemach z Quarq'ami bierze się stąd, że jest to jeden z najpopularniejszych mierników mocy (w USA prawdopodobnie najpopularniejszy), działa więc efekt skali. Czytałem sporo przed zakupem miernika i praktycznie na temat każdego znalazłem liczne tematy z problemami i posty niezadowolonych użytkowników (o power2max również).

Jeśli ważna jest dla ciepie łatwa i szybka dostępność serwisu to rzeczywiście power2max będzie dobrym wyborem. Zwróć jednak uwagę że Sram/Quarq również ma serwis w Niemczech (podobnie jak np. Stages).

#910 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 07 maj 2017 - 16:55

Na czym ma polegać problematyczność supportu BSA na oś 30 [mm]? Chodzi o trwałość łożysk, czy jest jeszcze inny problem?

Trwałość takiego rozwiązania to raz. Dwa to, że może być ciasno. No i mniej sprawdzone - odpuściłem dla świętego spokoju. Kwestia samego bb386evo to jeszcze gdyby w przyszłości się ktoś decydował na Treka to tamtejszy bb90 nie będzie współgrał.

#911 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 09 maj 2017 - 20:17

A ma ktoś z Was pomiar mocy bepro? Cena za pomiar z 2 pedał bardzo dobra.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

#912 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 maj 2017 - 18:54

Od ponad roku mam bePRO S i bardzo sobie chwalę.

-- 

Marcin Trzaska

#913 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 10 maj 2017 - 19:51

Warto wiedzieć przed zakupem, że Favero niedługo wprowadzi do sprzedaży w miejsce Bepro nową wersję swojego miernika o nazwie Assioma. Ze strzępów informacji i wizualizacji można wywnioskować, że:

- instalacja będzie prostsza, prawdopodobnie bez dodatkowych narzędzi,

- profil modułu z elektroniką będzie mieć mniejszą średnicę,

- port ładowania zostanie zmieniony z micro usb na coś nie wymagającego zaślepki,

- dodana zostanie komunikacja poprzez Bluetooth.

• mucher i Kolunio lubią to

#914 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 10 maj 2017 - 20:04

To może być dobre tylko niedługo znaczy kiedy?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

#915 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 10 maj 2017 - 21:16

Lato/jesień. Favero od jakiegoś czasu nie oferuje już bezpośrednio mierników jednostronnych co może świadczyć o tym że linia produkcyjna jest przestawiana na nowy produkt.

#916 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 15 maj 2017 - 20:17

Jakiego pewnego sprzedawcę baterii RENATA polecacie?
Ceny są różne i nie chciał bym kupić jakiegoś chińczyka który mi się wyleje i popsuje P2M.
@Prozor chyba coś polecałeś.

UP: dobra mam http://szosa.org/top...ndpost&p=319865

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#917 Lukasio

Lukasio
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądLeg/ Wro

Napisano 27 maj 2017 - 20:15

No i mam dylemat,, kupić Stages lewe ramię (wersja druga) za ok 2000zł czy to poniżej? http://allegro.pl/pr...54.html#thumb/2

Mam dwa rowery i czasem chcialbym przed jazdą przełożyć.

#918 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 28 maj 2017 - 07:24

Przełożenie do drugiego roweru samego lewego ramienia zajmie mniej więcej tyle samo czasu co przełożenie całej korby (trzeba odkręcić te same śruby). Za te pieniądze brałbym PowerTapa.

#919 Lukasio

Lukasio
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądLeg/ Wro

Napisano 31 maj 2017 - 10:19

Dzięki Arked. Zdecydowałem się na Stagesa 105 verII. W korbie zastanawia mnie fakt zużycia zębów itp. Pierwsza jazda na stages udana, komunikacja z ROX 11 szybka, stabilna, mimo różnych głosów kadencji Stages nie pokazuje, trzeba osobnym czujnikiem tak jak mialem do tej pory (Bontrager Combo). Z racji tego, że to prawda miar jednej nogi to wydaje mi się, że warto dać odczyt mocy nie z 3s a a z 10s,wykres będzie bardziej gładki.

#920 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 31 maj 2017 - 15:47

Więcej informacji na temat Favero Assioma:

https://cycling.favero.com/assioma

Wygląda na to, że będzie można przekładać pedały między rowerami bez żadnych zbędnych ceregieli i kluczy dynamometrycznych (jak Powertap P1). Brzmi nieźle tym bardziej, że wersja obunożna ma kosztować ok. 3400zł.

@Lukasio

Stages transmituje kadencję. Nie wiem jak to wygląda w Rox 11. Spróbuj usunąć wszystkie sparowane czujniki i sparować od nowa. Stages paruj tylko jako pomiar mocy (nie szukaj go jako czujnik kadencji).

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.