Napisano 19 luty 2012 - 22:18
Żeby ocenić twoją pozycję musi być po pierwsze jasno (na filmie słabo widać). Po drugie kamera musi być ustawiona prostopadłe, a środek jej ekranu celować w twoje kolano (nagranie jest pod skosem).
Na obecną chwilą mam następujące sugestie:
- zmierz odległość od czubka siodełka do środka steru i porównaj choćby z zaleceniami z Competitive Cyclist. Bardzo częstym błędem jest siodło zbyt cofnięte do tyłu, choć może być ono ustawione po środku swojej miary, która jest narysowana na drutach.
- długość mostka zostawiamy na sam koniec. Jeśli wcześniejsze ustawienia (wspomniana długość czubka siodła od środka steru) są złe, to długość mostka też taka będzie, co zaburzy optymalną pozycję.
- zobacz jaką masz różnicę wysokości pomiędzy czubkiem siodełka, a mostkiem (od jego szczytu) i podaj jej wartość.
- pozycja na mtb to zupełnie inna rzecz niż szosa. Dlatego pewne bóle mogą pojawiać się tylko na szosie, bądź tylko na mtb. Generalnie na szosie pozycja jest , jakby to rzec, bardziej embrionalna. Dlatego szczególną uwagę trzeba poświęcić rozciąganiu. Jeśli tego nie robisz, bądź robisz okazjonalnie to mogą pojawiać się bóle.
- jazda na rolkach jest specyficzna i często ujawnia się dyskomfort, którego normalnie nie ma. Dlatego jeśli chcesz złapać właściwą pozycję, to proponuję poczekać, aż pojeździsz na szosie.
- staraj uginać łokcie !
Masz rację, że długość mostka można mierzyć na oko, tzn. czy widzi się piastę. Jednak taki sposób może być nieprecyzyjny. Jeden wyprostuje ręce powie, że piasty nie widzi. Drugi o dokładnie takich samych parametrach zgina łokcie i powie, że jest przykładowo za krótko. Jak wspomniałem dostosowanie mostka idzie na sam koniec i często jest tak, iż zmienia się go po kilku miesiącach. Sam kiedyś przerobiłem trzy długości, co dziś wydaje mi się wręcz niemożliwe w jakiej rozpiętości się poruszałem. To doświadczenie nauczyło mnie, że najpierw zaczynamy od właściwego umiejscowienia siodła (przede wszystkim względem suportu). Dalej różnicy wysokości między siodłem na mostkiem. Dopiero na sam koniec długość mostka.
P.S. W pełni zgadzam się z sugestiami Miszy. Mówi o tym samym tyle, że daje łatwą do zastosowania metodę pomiaru ustawienia siodła (nie mylić z pionowaniem)