Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zdrowa pozycja na rowerze

413 odpowiedzi w tym temacie

#221 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marzec 2012 - 22:18

Na szosie jakoś mniej mi to przeszkadza, ale podczas jazdy na trenażerze strasznie się męczę tą pozycją i łapię kierownicę bliżej siebie, co powoduje wyprostowanie pozycji. Kręgosłup nie boli ;)

Niestety, ale trenażer ma to do siebie, że nie można choćby na moment stanąć w pedałach, podnieść tyłka, poprawić pozycji, puścić korb. To wszystko powoduje, że jazda staje się niekomfortowa, a pozycja po kilku minutach wydaje się jakaś inna, niewygodna. Dlatego nie polecam ustawiania pozycji na sezon, jeżdżąc na trenażerze. Nie polecam również wyciągania wniosków - co za tym idzie również i zmiany pozycji - dopóty dopóki nie pojeździ się na szosie.

#222 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 marzec 2012 - 22:48

A czemu na trenazerze nie mozna stanac w pedalach, podnoszac tylka?
Jak ustawienie sztycy, siodla, mostka i kiery jest dobre to nie ma zadnej roznicy czy to jest sie na szosie czy na trenazerze.

Z tym "zakrywaniem piast" to bylbym ostrozny, przy ocenie odpowiedniego doboru ramy i ustawien rurek. Poprzez ugiecie rak w lokciach mozna ten "parametr" dowolnie ustawiac ;)

#223 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 13 marzec 2012 - 20:35

Czy ten test z piętą i pedałem to ma się odbywać w butach kolarskich czy bez?
Bo jak korby mam pionowo ustawione i stopę bez buta to: dotykam piętą pedała, ale nogę mam maksymalnie wyprostowaną.

Mam tez drugie pytanie - czy ktoś z was ma jakąś wiedzę na temat dodatkowych wkładek w jednym bucie aby zniwelować różne długości nóg?
Bo w podstawówce zdiagnozowali u mnie jedna nogę krótszą o ok 5mm, ale nie pamiętam którą. Czasem po jezdzie boli mnie prawe kolano i nie wiem czy to ma jakiś wpływ.

#224 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • Skądmałopolska

Napisano 13 marzec 2012 - 20:55

Jak ustawienie sztycy, siodla, mostka i kiery jest dobre to nie ma zadnej roznicy czy to jest sie na szosie czy na trenazerze.

czy Ty kiedykolwiek siedziałes i kręciłes na trenażerku?? chyba nie bo jakbyś z tego korzystał to byś dokładnie widział że to nie to samo co jazda na szosie (jazda na stojąco) :lol:

#225 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 13 marzec 2012 - 23:22

czy Ty kiedykolwiek siedziałes i kręciłes na trenażerku?? chyba nie bo jakbyś z tego korzystał to byś dokładnie widział że to nie to samo co jazda na szosie (jazda na stojąco) :lol:

A jakie ma znaczenie czy kręcisz na trenażerze, czy na szosie, w kontekście jazdy 'na stojąco'?
Nawet 'na siedząco' ustawienie siodło/sztyca i kokpit są niezmienne w przypadku jazdy na szosie i trenażerze. No chyba, że w przypadku kręcenia na trenażerze pod przednim kołem nie ma 'podkładki' i rower nie jest wypoziomowany. Oczywiście ciągle mówimy o jeździe 'po płaskim' - w odniesieniu do ustawienia roweru pod trenażer.

#226 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 postów
  • SkądWierzbica

Napisano 16 marzec 2012 - 18:44

Wiecie od czego mogą boleć plecy nad łopatką, tył barku i częściowo szyja? Głównie prawa strona, ale po czasie zaczyna się odzywać też lewa.

Pozdrawiam

#227 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 16 marzec 2012 - 22:14

Od napinania mięśni, których normalnie nie napinasz przez tak długi czas ? - domyślam się, że dzieje się to podczas jazdy.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#228 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 postów
  • SkądWierzbica

Napisano 16 marzec 2012 - 22:31

No podczas jazdy oczywiście, a jakieś pomysły jak zlikwidować ten ból?

#229 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 16 marzec 2012 - 22:46

Myślę, że to należy do techniki jazdy - nauka rozluźniania, szczególnie górnej części tułowia i ramion, podczas jazdy. Trzeba to ćwiczyć. Najpierw będzie trzeba to kontrolować (koncentrując na tym rozluźnianiu część swojej uwagi), ale z czasem będziesz się rozluźniał bezwiednie i bóle miną.

Czasami, szczególnie na płaskich, prostych odcinkach, gdy umysł "odlatuje" myślami, bardzo ściskam kierownicę, aż mi ręka drętwieje. Kiedyś to miałem nagminnie, teraz już się prawie nauczyłem rozluźniać.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#230 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 16 marzec 2012 - 23:35

Faramir - miałem identyczną przypadłość tylko z lewą stroną. Pomógł czas i przejechane kilometry, bo jak zaczynałem jazdę na szosówce to mi to dokuczało po średnio 40km, a po jakimś czasie bez jakichkolwiek dolegliwości jeździłem 3-4 krotnie większe dystanse.
Zmiany chwytu nic nie dawały - może dodać jeszcze jedną pozycję, poprzez montaż przystawki na czas? W tej pozycji nie powinno to dolegać.

#231 maverickdawid

maverickdawid
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądLeszno

Napisano 19 marzec 2012 - 22:43

Witam
mam pytanie dotyczące ustawień. Otóz zmagam się z problemem kolanowym mianowicie zapaleniem więzadła rzepki, jeżdżę na rowerku stacjonarnym stąd moje pytanie jak powinienem prawidłowo ustawić siodełko i wysokość aby maksymalnie prawidłowo i zdrowo jeździc?

Rowerek na którym jeżdżę to mniejwięcej taki typ http://www.google.pl...bht6DgBw&zoom=1

Jeśli ma to znaczenie to mój wzrost to 178 cm.
Dziękuję z góry za rzetelne odpowiedzi, przejrzałem forum ale na tyle co zdążyłem przeczytać nie znalazłem odpowiedzi dotyczącej takiego problemu z kolanem przy jeździe na stacjonarnym rowerku. Za wszelkie wskazówki dziękuję

#232 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 25 marzec 2012 - 19:40

Pierwsze jazdy na nowej szosie i problemy - po każdej jeździe bolą mnie ręce na całej długości. Czy to zła pozycja, czy może zbyt duży ciężar ciała opieram na rękach (taka teoria świta mi w głowie).

#233 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 27 marzec 2012 - 17:44

slababateria, w połączeniu z mocnym trzymaniem kierownicy bardzo możliwe.. może też prostujesz ręce podczas jazdy i obrywają po tłuczeniu się na naszych drogach.. A może jedno i drugie razem. Może odzywają się stare kontuzje? Po wypadku do pół roku przy ciężkich jazdach pobolewał mnie bark. Mam nadzieję, że w tym roku to zniknie ;>

#234 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 27 marzec 2012 - 20:43

Nie trzymam kierownicy jakoś wyjątkowo mocno, wypadku też nie miałem. Rąk może nie mam usztywnionych, ale jadę z wyprostowanymi. Z tymi drogami to możliwe, ostatnio w paru miejscach bałem się o plomby i o soczewki kontaktowe.

#235 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 marzec 2012 - 12:55

slababateria, daj zdjęcia :-)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#236 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 28 marzec 2012 - 19:20

Czego? Dróg czy pozycji?

#237 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 28 marzec 2012 - 19:27

Twojej pozycji na rowerze, zrób zdjęcie i z boku będzie wszystko widać.

#238 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 28 kwiecień 2012 - 18:36

Co może być przyczyną bólu w dolnych partiach pleców, na odcinku lędźwiowym ? Wszystkie wymiary roweru się pokrywają w 95% z tymi które wyliczyłem w jakimś kalkulatorze. Jestem dosyć rozciągnięty ( kładę bez problemu całą dłoń na ziemi z wyprostowanymi kolanami ) więc mogę sobie pozwolić na dużą różnicę wysokości pomiędzy siodłem a kierownicą ( wg. książki Lance'a 10-15 cm różnicy wyskości ) jednak różnica ta u mnie to około 7-8 cm. Mam pewien pomysł co może być przyczyna bólu w dole pleców, ale chcialbym się dowiedzieć co Wy macie do powiedzenia. Plecy bolą mnie czasem po kilkunastu minutach jazdy czasem po kilku godzinach, nie jest to ciągły ból, czasem przestaje boleć w trakcie jazdy ( chyba, że podświadomie zapominam o bólu i go nie czuję ). To ma związek z rowerem czy być może garbię się siedząc i to ma taki wpływ. Ktoś z obecnych umie mi pomóc ?

#239 kamil1891

kamil1891
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądBielsko Biała

Napisano 29 kwiecień 2012 - 00:52

Co może być przyczyną bólu w dolnych partiach pleców, na odcinku lędźwiowym ? Wszystkie wymiary roweru się pokrywają w 95% z tymi które wyliczyłem w jakimś kalkulatorze. Jestem dosyć rozciągnięty ( kładę bez problemu całą dłoń na ziemi z wyprostowanymi kolanami ) więc mogę sobie pozwolić na dużą różnicę wysokości pomiędzy siodłem a kierownicą ( wg. książki Lance'a 10-15 cm różnicy wyskości ) jednak różnica ta u mnie to około 7-8 cm. Mam pewien pomysł co może być przyczyna bólu w dole pleców, ale chcialbym się dowiedzieć co Wy macie do powiedzenia. Plecy bolą mnie czasem po kilkunastu minutach jazdy czasem po kilku godzinach, nie jest to ciągły ból, czasem przestaje boleć w trakcie jazdy ( chyba, że podświadomie zapominam o bólu i go nie czuję ). To ma związek z rowerem czy być może garbię się siedząc i to ma taki wpływ. Ktoś z obecnych umie mi pomóc ?

Kuba jeśli jeździsz na szosówce niedługo to po prostu Twoje plecy będą się musiały przyzwyczaić. Miałem tak samo na początku, chociaż na prostych nogach mogę dotknąć ziemi praktycznie łokciami :D Jest wiele ćwiczeń na wzmocnienie odpowiednich mięśni dolnych pleców. Poszukaj.
Druga sprawa to taka, że kierownica może być za daleko lub manetki wyrzucają Cię za bardzo w dół. Powinieneś się na nich komfortowo opierać bez uczucia spadania w dół, a końcówki kierownicy powinny być równolegle do ziemi (horyzontalnie). Przepraszam, że nie potrafię tutaj operować technicznym językiem gdyż wszystkiego czego dowiedziałem się o rowerach i bike fitach było po angielsku (mieszkam w UK). Ja jestem zdania, że dopóki nie zrobisz jakiegoś porządnego bikefita to ciężko będzie Ci samemu ustalić odpowiednią pozycję. Ja kombinowałem długo, bardzo długo. Byłem na 1 bikeficie i okazał się on też klapą dopóki nie odwiedziłem niedawno jednego z najlepszych gości w UK i różnica w komforcie niebo, a ziemia :) Co do pleców to może także do nich dochodzić ból poprzez złą prace kolan. Jak np. za mocno wciskasz na pedały itd, więc wtedy większa kadencja i mniej stresu na kolana. Mi to bardzo pomaga, a z moich danych wynika że średnio pedałuje ok. 100/m niezależnie od profilu tras. Jeśli to jest przy podjazdach może być to powód nieodpowiedniego setbacka (odchylenia siodełka). Pamietaj, że milimetry robią wielką różnicę i nie rób nigdy zbyt drastycznych zmian na raz. 3mm w jedną lub drugą wystarczy.

Poza tym, to taki sport. Boli i będzie boleć jeśli chcesz robić postępy. Ja mimo idealnej pozycji i tak potrafię się zakatować :P

#240 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 29 kwiecień 2012 - 09:46

W tym roku zrobiłem już 1100 km, wiec chyba plecy by sie przyzwyczaily. Na kalkulatorze mostek wyszedł 100 mm, ja mam 110 mm, a większość z tych 1100 km zrobiłem na mostku 80, na każdym zdarzały się bóle pleców. Myślę, że jeśli chodzi o mięśnie to słabych pleców nie mam, kiedys chodzilem na silownie, a potem pojawil sie rower, ale w zimie wracałem na siłownie. Co do tych kolan to to może być to, od bardzo dlugiego czasu przy np. przysiadach kolana mi strzelają, ale nigdy mnie nie bolały. Jak jadę pod górę czy lekkie wzniesienie to zawsze staram się siedzieć, a wtedy bardzo mocno naciskam na pedały. Muszę tylko zaobserwować, czy plecy mnie bolą po tym jak mocno naciskam. O tych 3mm w siodle chodzi ci o ustawienie siodła prawo-lewo czy naczylenie góra-dół ?

Dodaj odpowiedź