Co może być przyczyną bólu w dolnych partiach pleców, na odcinku lędźwiowym ? Wszystkie wymiary roweru się pokrywają w 95% z tymi które wyliczyłem w jakimś kalkulatorze. Jestem dosyć rozciągnięty ( kładę bez problemu całą dłoń na ziemi z wyprostowanymi kolanami ) więc mogę sobie pozwolić na dużą różnicę wysokości pomiędzy siodłem a kierownicą ( wg. książki Lance'a 10-15 cm różnicy wyskości ) jednak różnica ta u mnie to około 7-8 cm. Mam pewien pomysł co może być przyczyna bólu w dole pleców, ale chcialbym się dowiedzieć co Wy macie do powiedzenia. Plecy bolą mnie czasem po kilkunastu minutach jazdy czasem po kilku godzinach, nie jest to ciągły ból, czasem przestaje boleć w trakcie jazdy ( chyba, że podświadomie zapominam o bólu i go nie czuję ). To ma związek z rowerem czy być może garbię się siedząc i to ma taki wpływ. Ktoś z obecnych umie mi pomóc ?
Kuba jeśli jeździsz na szosówce niedługo to po prostu Twoje plecy będą się musiały przyzwyczaić. Miałem tak samo na początku, chociaż na prostych nogach mogę dotknąć ziemi praktycznie łokciami
Jest wiele ćwiczeń na wzmocnienie odpowiednich mięśni dolnych pleców. Poszukaj.
Druga sprawa to taka, że kierownica może być za daleko lub manetki wyrzucają Cię za bardzo w dół. Powinieneś się na nich komfortowo opierać bez uczucia spadania w dół, a końcówki kierownicy powinny być równolegle do ziemi (horyzontalnie). Przepraszam, że nie potrafię tutaj operować technicznym językiem gdyż wszystkiego czego dowiedziałem się o rowerach i bike fitach było po angielsku (mieszkam w UK). Ja jestem zdania, że dopóki nie zrobisz jakiegoś porządnego bikefita to ciężko będzie Ci samemu ustalić odpowiednią pozycję. Ja kombinowałem długo, bardzo długo. Byłem na 1 bikeficie i okazał się on też klapą dopóki nie odwiedziłem niedawno jednego z najlepszych gości w UK i różnica w komforcie niebo, a ziemia
Co do pleców to może także do nich dochodzić ból poprzez złą prace kolan. Jak np. za mocno wciskasz na pedały itd, więc wtedy większa kadencja i mniej stresu na kolana. Mi to bardzo pomaga, a z moich danych wynika że średnio pedałuje ok. 100/m niezależnie od profilu tras. Jeśli to jest przy podjazdach może być to powód nieodpowiedniego setbacka (odchylenia siodełka). Pamietaj, że milimetry robią wielką różnicę i nie rób nigdy zbyt drastycznych zmian na raz. 3mm w jedną lub drugą wystarczy.
Poza tym, to taki sport. Boli i będzie boleć jeśli chcesz robić postępy. Ja mimo idealnej pozycji i tak potrafię się zakatować