Zdrowa pozycja na rowerze
Napisano 29 kwiecień 2012 - 12:00
Pozdrawiam
Napisano 29 kwiecień 2012 - 13:25
W poprzednim sezonie chyba nie czułem bólu w dole pleców.
Napisano 29 kwiecień 2012 - 13:39
Mówię Ci tylko jak było w moim przypadku bo myślałem, że też z tego kalkulatora korzystałeś (bo większość osób z niego korzysta). No i tak było. 10cm, aż się zastanawiałem czy może chodzi im o długość od centrum korby czy może od pedałów, ale w żadną stronę to nie pasowało. Nie napisałeś nawet, że we wcześniejszym sezonie było ok, a teraz się czepiasz. Skąd ja to mam wiedzieć czy czułeś czy też nie? Myślałem, że dopiero zaczynasz i chciałem Ci tylko pomóc...
Napisano 20 maj 2012 - 19:34
Napisano 20 maj 2012 - 21:30
To świadczy o zbyt wysokim ustawieniu siodła. Drugim objawem to ból achillesów.... sprawiaja bol dwuglowych uda ...
Niewygodne siodło ? - zmień, poeksperymentuj, to bardzo częsta "dolegliwość" - jest temat o siodłach.
Kolego pawel1985x, pisz po polskiemu, używając wielkich liter, znaków interpunkcyjnych - to co napisałeś brzmi jak bełkot - post w temacie to nie sms.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 21 maj 2012 - 20:35
To nie ma nic do rzeczy. Jakbyś podał wymiar od osi suportu do górnej powierzchni siodła oraz długość korby, to można by coś powiedzieć, znając już długość twojej kończyny (od podłoża do kroku ?)Ja mam 188 cm tymczasowo jeżdzę na ramie 56cm siodlo mam ustawione tak ze swobodnie palce stóp opieram na podłożu.
No bo nie przypuszczam, że masz siodło tak nisko jak w rowerkach dirtowych :-D
Po prostu objaw jaki podałeś (ból dwugłowego) wskazuje, że siodło może być za wysoko.
Mówi się, że tolerancja w wysokości siodła, w jakiej powinno się je ustawić to 2,5 cm. Od preferencji zależy, czy będzie to w górnym, środkowym, czy dolnym przedziale tego zakresu. Niektórzy odczuwają dyskomfort po zmianie wysokości siodła o 0,5 cm. Oczywiście od tego optymalnego dla nich położenia. Nawet zmiana typu bloków może grać rolę.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 27 czerwiec 2012 - 20:03
http://pokazywarka.pl/2ng6cy/
Napisano 02 lipiec 2012 - 15:18
PS.
ostatnio jezdze zupelnie bez obciazenia kolan , mała tarcza , wysoka kadencja predkosci nie wieksze przy takim przelozeniu niz 28km/h, poprostu teraz mam troche luzu w treningach bo mam problem z tymi kolanami , i nie moge trenowac.
Napisano 24 grudzień 2012 - 22:44
Trening mięśni głębokich
Stabilność ogólna
Tekst z pierwszego linku:
"Mięśnie rdzenia są aktywne podczas każdego naszego ruchu. Dobry poziom ich wytrenowania pozwala generować większą moc, oszczędzać energię i utrzymywać optymalną pozycję na rowerze. "
Napisano 11 kwiecień 2013 - 18:35
Dziś przejechałem 70km z nowymi butami i pedałami PD.
I tak trochę kolana mnie bolały, więc coś musi być nieco źle ustawione.
Ból raczej podczas jazdy. To są moje pierwsze razy z butami wczepianymi w pedały, więc może to efekt tego, że poznałem po raz pierwszy nowe mięśnie wokół kolan ;-) Albo faktycznie coś mnie lekko boli. Zakropkowane miejsce rzecz jasna.
Trzeba by się było siodełkiem odsunąć nieco do tyłu?
Sprawdzić linką z ciężarkiem czy kolano przechodzi przez oś pedała?
Jakieś sugestie?
Napisano 15 kwiecień 2013 - 14:28
#257 Gosc_fazi25_*
Napisano 21 kwiecień 2013 - 21:30
Siodlo jest ustawione rowno poziomo poziomica, a noga przy wyproscie lekko ugieta w kolanie co moge zmienic w ustawieniach? Aha siodlo jest z dziura.
Napisano 19 maj 2013 - 09:20
Przygodę z szosą zacząłem w tym roku. Mam za sobą pierwszy 1000km. Przy jeździe na dłuższych dystansach doznaje "kontuzji" w prawej nodze. Zawsze jest to prawa noga. Zrobiłem sobie prawie 2 tygodnie wolnego od jazdy i wczoraj wraz z pewnymi osobami wybraliśmy się do Ustronia pooglądać Road Maraton. Łącznie było to 133km w tym podjazd na Równice. Już w drodze na Ustroń (jechaliśmy Wiślanką), pare KM przed Ustroniem zaczęło mnie boleć pod kolanem. Jak tak patrze na zdjęcia budowy kolana, to wychodzi na to, że to więzadło poboczne strzałkowe. Powtarzam, że jest to zawsze prawa noga. Czy może to być przez złe ustawienie roweru? A może zbyt bardzo się przesilam? Jestem prawonożny, mam pedały SPD SL ale nie posiadam do nich jeszcze butów. Noga podczas pedałowania nie prostuje się całkowicie, zawsze jest lekko zgięta, siodełko mam tak ustawione żeby kolano przechodziło przez oś pedału, stopa na pedale jest usadzona tak, zeby zgiecie (?) palca duzego przechodzilo przez os pedalu (niestety czesto jest tak, ze zjezdza az na srodstopie). Nie wiem jakie jeszcze szczegoly moge dodac, jak co to pytać. Chcialbym temu zapobiegac. Bylem u lekarza dwa tygodnie temu i powiedzialem mu ze to bol na samym zgieciu, ale wczoraj to dokladnie przeanalizowalem i doszedlem ze to wiezadlo.