Zdrowa pozycja na rowerze
#102 Gosc_szudri_*
Napisano 10 lipiec 2010 - 21:34
Napisano 01 sierpień 2010 - 17:35
zawsze czy tylko w jakims jednym polozeniu pedala?
Tekst miesiąca Sory, ale mnie to powaliło
A mi mechanik tak ustawił siodełko, że mam tę linię nieco z przodu... Powiedział, że lepiej będzie mi się kręciło. Racje ma, nie zauważyłem jakiejś zmiany?Linia rzepka oś ma być pionowa.
Napisano 08 sierpień 2010 - 01:13
Czy zakładając mostek 90 mm poprawi mi się to odczucie roweru? Muszę się nieźle obecnie wyciągać aby jechać w górnych chwycie (w moim mniemaniu) i nie jest to za przyjemne uczucie. Wolę obecnie z tych powodów dolny chwyt w którym pewniej mi się kieruje i hamuje.
Zastanawia mnie fakt, czy aby taki mostek nie będzie za krótki? Usiadłem dziś w sklepie na jakimś rowerku (na oko 54-55cm i miał krótszy mostek niż mój) i czułem się zdecydowanie bardziej komfortowo w górnym chwycie niż u siebie.
Czy powodem takiego odczucia moze być fakt zbyt nisko zamocowanych klamkomanetek? Kierownica ma "wytarcia-zmatowienia" w których to miejscu powinny być zamocowane klamkomanetki. U mnie są na górnej granicy tych przewidzianych przez producenta miejscach montażu a i tak mam wrażenie że są za nisko. Patrząc po innych rowerach widzę że klamkomanetki są po prostu wyżej niż u mnie. Warto dodać że klamki to Campagnolo a więc są mniejsze niz Shimanowskie. Czy podniesienie klamkomanetek, zastosowanie krótszego mostka poprawi nieco odczucia podczas jazdy w górnym chwycie?
Foto poglądowe co do pozycli klamek na kierownicy. Ritchey Carbon Classic 44cm i Campagnolo Xenon ( :-( )
Napisano 08 sierpień 2010 - 10:02
Nie napisałeś czy lubisz pozycję niższą czy bardziej wyprostowaną
Napisano 08 sierpień 2010 - 10:19
Ja ostatnio zmieniłem kierownicę na kompaktową (FSA Vero Compact) i już nie muszę się wyciągać przy chwycie za manetki - także Campagnolo.
Tu masz obrazki mojego nowego kokpitu: http://picasaweb.goo...303974241077826
A i w dolnym chwycie mi wygodniej na tym kompakcie.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 08 sierpień 2010 - 11:34
robo, ładnie to wszystko wygląda. Widzę że też masz krótki mostek i wcale nie szpeci a tego się obawiałem. Dodam jedynie że mam taki sam na oku
Nie napisałeś czy lubisz pozycję niższą czy bardziej wyprostowaną
Przy niższej lepiej mi się jedzie. Tak się przyzwyczaiłem bo większość czasu jade w dolnym chwycie. Ale bardziej komfortowa jest pozycja wyprostowana i to taką przybieram po większej ilości km bo kręgosłup daje się we znaki. Ale to inna bajka :roll:
Napisano 08 sierpień 2010 - 12:41
Mostek ma tylko 100m.ładnie to wszystko wygląda. Widzę że też masz krótki mostek i wcale nie szpeci
A wszystko wygląda proporcjonalnie, bo rower mały (rozm. S) bo sam jestem niewielkiego wzrostu :mrgreen: . Teraz, jak mam kierownicę kompaktową, nareszcie dobrze mi się jeździ w każdej pozycji, do wszystkiego łatwo dostaję, nawet w dolnym chwycie.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 08 sierpień 2010 - 13:04
mój też znacząco odbiega od tego co "powinno" być: http://picasaweb.goo...feat=directlink
Napisano 08 sierpień 2010 - 20:55
mój też znacząco odbiega od tego co "powinno" być: http://picasaweb.goo...feat=directlink
Szczerze mówiąc mostek zaskakuje, sztyca również ale nade wszystko chciałbym mieć tak ustawione klamki jak Ty bo bardzo komfortowo to wygląda "na oko" ;-)
Czekam tylko aż dojedzie mi mostek 90'ka i jadę ze zmianami. Klamkomanetki już jutro podniosę. Zastanawiam sie tylko czy nie będzie źle jeśli przesunę je w miejsce "niewymatowione" przez producenta, mianowicie obawiam się że mogą się ślizgać po lakierowanym carbonie, jak wyżej pisałem już teraz mam je maksymalnie w górę ustawione. Podnosząc jeszcze wyżej wyjdę niestety za te "dozwolone" pole a niestety FL fiber grip pod ręką nie mam :-/