Jump to content

Baza Podjazdów

baza podjazdów altimetr

253 replies to this topic

#101 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 February 2014 - 15:35

Zjazd normalną szosą (nie wariantem przez Czerniawę) ze Stogu Izerskiego wcale nie jest taki dziurawy, do Karkonoskiej nie ma porównania w ogóle.

#102 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,563 posts
  • Skądpolska

Posted 10 February 2014 - 19:07

Nie chodzi mi o dziury bo nawet na Karkonoskiej nie jest to żadnym problemem. ( raptem kilka może  do 10ciu  , tylko ślepy ich nie zauważy bo są spore do tego w większości obrysowane  ) ale   o ,,gładkość asfaltu.. Zresztą zjeżdżając z samej góry lewą stroną można się spokojnie puścić ( oczywiście na górskim) do ,,PROGU'' gdzie zaczyna się wypłaszczenie , nie ma żadnych dziur

Ze  Stogu ,dokładniej ze schroniska do Świeradowa albo do drogi na Szklarską pewnie, że da radę zjechać bezproblemowo ale rozbujać się do ponad 40 czy 50 km/h  na kolarce trochę strach .

Jak dla mnie (a jeżdżę tu i tu w roku ileś tam razy )różnica polega tylko na tym, że  Karkonoska jest dużo stromsza i trzeba prawie cały czas na hamulcach jechać a wtedy bolą łapy może dlatego wydaje się, że jakieś niesamowite dziury.

Na zjedzie do Swieradowa praktycznie jeden b.stromy kawałek do Czeszka i Słowaczka  po dziurach  ,Sam dól też stromo ale gładki asfalt więc można się puścić

#103 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 10 February 2014 - 20:45

Z wielkim hartem ducha i młodzieńczym zapałem wyjadę na karkonoską i te czeskie najstromsze podjazdy z bazy na przełożeniach 39-25?

Z jakimś gliczarowem wiekszych problemów nie miałem, ale tu wiadomo, góra kilkukrotnie dłuższa... polecacie dołozyć z 3 zęby na tył? czy nie uwazacie tego za konieczne? jakich przełożeń używaliście?

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#104 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 February 2014 - 21:16

Ja to mam i dużo lat i dużo nadwagi. Karkonoską jak i Gliczarów podjeżdżałem na 30x29. Mój znacznie szczuplejszy kolega nie dał rady podjechać żadnego z nich na 30x25 ale on ma 50 lat. Pierwszych parę km nie ma bodajże więcej niż 16% ale ostatnie 3km to nie dość że straszna stromizna, jak w Gliczarowie, to jeszcze tragiczna nawierzchnia. Same dziury i przecinające w poprzek asfaltu kanaliki i jeszcze bardzo wąsko więc nawet ciężko jechać zakosami. Jak podjedziesz na 30x25 to będę pełen podziwu.

#105 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 February 2014 - 21:16

39-27 to minimum, a i tak jest wtedy jedna wielka siłownia...

#106 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 10 February 2014 - 21:18

Czas się zaopatrzyć w kasetę 11-28 i powinno pójść. Może nie zejdę na serce :D

Strava
Instagram

#107 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,563 posts
  • Skądpolska

Posted 10 February 2014 - 21:21

Karkonoska ,Modre Sedlo może Ci się uda na tych trybach ale Stóg Izerski od Czerniawy, Dvoracky od Rokytnic  czy Skocznia w Harrachowie myślę, że bez szans ,chyba że masz parę jak Uwe Ampler.

#108 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 February 2014 - 21:22

W Czechach najcięższy jaki jechałem to Martinske Hole w Małej Fatrze. Nie był dużo cięższy od Karkonoskiej ale dłuższy, bodajże 15 km i jechaliśmy jak było 50 stopni w słońcu więc łatwo nie było. Poza tym mocno trzymał, co chwilę było 15-20%.

#109 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,563 posts
  • Skądpolska

Posted 10 February 2014 - 21:26

O tym myślisz? 

http://www.climbbybi...MountainID=9980

#110 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 10 February 2014 - 21:26

Sprawa ma się tak, ze nowicjuszem w jeżdżeniu po górkach nie jestem, te podhalańskie można powiedzieć przejeżdżałem bezproblemowo na moich przełożeniach. Ale one są bez porównania z długością i kątem nachylenia, a także jakością nawierzchni o której tutaj wspomnieliście wyżej, i właśnie to ostatnie najbardziej skłania mnie ku temu by dołożyć trochę ząbków na tył. 

Swoją drogą ważę tylko 60kgs... 

a może i spróbuję na moich 39-25 wyjechać pod karkonoską (jak się nie uda to następnego dnia założę odpowiednie przełożenia) ;)

Edit: Eureka, jednak mam 26 z tyłu ! :D

Strava
Instagram

#111 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 February 2014 - 21:32

Jak znacie te okolice to może podpowiecie. Jak podjeżdżałem na Vrbatovą Boudę to za schroniskiem szedł wąski asfalt gdzieś jakby w stronę Harrachova. Kawałek nim pojechaliśmy ale była mgła jak cholera i koło zera stopni więc wróciliśmy. Może ktoś wie gdzie to idzie?

#112 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 February 2014 - 21:36

@big75

Tak, o tym, tylko zapomniałem że to było na Słowacji a nie w Czechach.

#113 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,563 posts
  • Skądpolska

Posted 10 February 2014 - 21:38

Wjazd na Karkonoską ( bez zatrzymania ) sprowadza się do 2 ostrych kawałków na ostatnich 4 kilometrach.

Pierwszy odcinek ( 1 km ) może ma średnio większe nachylenie ale bardziej daje w ... , końcowe 1,5 km gdzie miejscami ponad 20 % .

Jak znacie te okolice to może podpowiecie. Jak podjeżdżałem na Vrbatovą Boudę to za schroniskiem szedł wąski asfalt gdzieś jakby w stronę Harrachova. Kawałek nim pojechaliśmy ale była mgła jak cholera i koło zera stopni więc wróciliśmy. Może ktoś wie gdzie to idzie?

Ten asfalt niedługo się kończy. Dojedziesz np. do Łabskiej Boudy albo na Szrenicę ale to już szutrem i to nielegalnie.

Zerknij tutaj http://gis.krnap.cz/map/  bardzo fajna mapka, najlepiej daj ''TUR 12 ''

#114 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 February 2014 - 21:44

Haligówka to ile ważysz to drugorzędna kwestia, ważne ile masz sił w nogach ;)

Karkonoska i Modre Sedlo zweryfikuje Twoje umiejętności w górach, ja wjeżdżałem kilka razy, zawsze na 39-27 i była to kompletna siłownia. Znam całą masę ludzi, dla których takie przełożenia i Karkonoska to wręcz nielogiczne zdarzenie :D

Jak już będziesz to zaplanuj sobie tak rundę żeby zjechać do Vrchlabi i wrócić prze Okraj lub Jakuszyce, zjazd z Karkonoskiej na szosie to jest tragedia...

pzdr

#115 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 10 February 2014 - 21:50

jw. 

Tak mam właśnie zaplanowaną trasę :)

Spróbuję na moich 26 i ocenię czy jestem silny czy nie. Zachęcam do robienia zakładów, ten kto wytypuje poprawnie, dostanie ode mnie pocztówkę z karkonoszy :D

Strava
Instagram

#116 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 February 2014 - 22:11

@Virenque

Masz rację. To jest fajne kółko. Ja niestety pojechałem raz z Karpacza pod prąd przez Okraj i Spindlerovy Mlyn. Potem masakryczne zjazdy z Karkonoskiej i w prawo na Borowice gdzie się zgubiłem a potem przez przełęcz pod Czołem do Karpacza. Jakoś Okraj mi się nie podoba, za duży ruch samochodowy, same ciężarówki i Tiry walą. Wyszło mi chyba 115km

Natomiast kółko Podgórzyn, Karkonoska, Vrchlabi, Harrachov, Szklarska Poręba, Podgórzyn wychodzi prawie równo 100km.

http://connect.garmi...ivity/113079239

#117 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 February 2014 - 22:13

@haligówka

Obstawiam że nie wjedziesz ostatnie 4km Karkonoskiej na tym przełożeniu bez zatrzymywania się :)

#118 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,563 posts
  • Skądpolska

Posted 10 February 2014 - 22:27

Virenque nie strasz ludzi tym zjazdem z Karkonoskiej. Tylko ca. 10 minut hamowania a te 30 km/h można śmiało na kolarce jechać. .Jak będą ręce boleć wystarczy stanąć na kilkanaście sekund. Turystycznie żaden problem.  

Niezła jest pętla  w odwrotnym kierunku  gdzie zjazd do Polski (np.Jel Gora,Okraj.Pec .Vyrovka ( +2,5 km na Modre Sedlo i z powrotem  ) zjazd do Strażne i powrót przez Spinld Mlyn na Odrodzenie i dalej do Jg . też ca 100km .

#119 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 February 2014 - 08:14

Znajomy przegrzał obręcz na zjeździe z Karkonoskiej i strzeliła mu dętka, nie straszę - raczej przestrzegam.
Nie wiem jak Ty tam jechałeś 30km/h, albo jedziesz ok. 20 ciągle hamując albo puszczasz hamulce i masz momentalnie 40-50.
To po prostu rzeźnia dla rąk i sprzętu więc jak można zjechać na drugą stronę to polecam taki wybór.

#120 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Posted 11 February 2014 - 15:46

Są dwie małe zmiany dotyczące dodawania podjazdów.

Pierwsza – najważniejsza, na mapie podczas dodawania podjazdów przy powiększeniu mapy pojawiają się ikonki ze wszystkimi podjazdami w bazie. Zrobiłem tak, gdyż coraz częściej zdarza się, że ktoś dodaje podjazd, który jest już w bazie.

Druga zmiana dotyczy usuwania dodanego przez siebie punktu. Umieściłem, duży widoczny przycisk do usuwania ostatniego punktu na mapie w razie pomyłki. Klikając raz lub kilka razy można skorygować w łatwy sposób dodanie swojej trasy.

Proszę o opinię czy teraz jest dobrze, lepiej czy może wręcz odwrotnie...

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: baza podjazdów, altimetr