No niezłe... po najechaniu na ikonkę pojawia się trasa, też o tym myślałem. Pozostaje problem wielu wersji jednego podjazdu. NP. Przełecz Okraj... cztery wersje. Od Szarocina, Od Horsi Marsov, Od Kowar... rozumiesz? Którą trasę miałby rysować?
Gosc_Altimetr_*
Napisano 04 kwiecień 2014 - 17:50
W sumie masz rację, po najechaniu na ikonkę może się wyświetlać każda wersja podjazdu...Muszę teraz pomyśleć nad realizacją, chyba się uda...
Jeśli chodzi o gpx... w tej chwili nie ma takiej możliwości. Może to trochę dziwne, ale osobiście nigdy nie korzystałem z takich plików, dlatego w ogóle nie brałem takiej możliwości pod uwagę. Zawsze dobrze planuję trasę i jadę... zdarzyło się czasem zabłądzić, ale zawsze jakaś tam droga się znalazła, a chyba nigdy nie zdarzyło mi się żebym do obranego podjazdu czy celu nie dojechał...
...no i czasami jeżdżę z wydrukiem map, ot taki zacofany ze mnie człowiek ;-)
Napisano 04 kwiecień 2014 - 20:29
OFF TOPIC
Mnie raz jeden nie udało się znaleźć podjazdu a konkretnie końcowej części podjazdu na Węgrzech pochodzącego ze słynnego Challenge BIG. Jako wieloletni informatyk mam bardzo ograniczone zaufanie do urządzeń elektronicznych typu GPSy, smartphone'y itp i zawsze jeżdżę z mapą. A ostatnio przyjąłem metodę że w nieznanym terenie, po zaplanowaniu trasy, piszę nazwy miejscowości które mam mijać na kartce i umieszczam na ramie lub na mostku. Nie trzeba wtedy spoglądać na mapę ani denerwować się GPSem.
A z plików GPX zdarzało mi się korzystać, zasysając je do mojego Garmina.
Napisano 05 kwiecień 2014 - 06:22
Altimetr - ale nie robisz tego serwisu dla ludzi jeżdżących z mapą a raczej dla "nowocześniejszych"
więc warto
wyobraź sobie, że jedziesz na weekend - znalazłeś wcześniej kilka podjazdów w okolicy nieznajomej - teraz zadaj sobie pytanie czy ma sens szukać i błądzić czy nie lepiej zaplanować wcześniej trasę z gpx-ami i po prostu objechać
Napisano 05 kwiecień 2014 - 12:41
Kiedy patrze na jakiś podjazd, który ma segment w Stravie i klikam, żeby pokazało pełną listę wyników w Stravie to, owszem przenosi do Stravy, ale wyświetla kolarza niosącego rower na plecach i napis, że strona nie istnieje.
Tylko u mnie jest coś takiego?
Napisano 05 kwiecień 2014 - 15:13
U mnie bez problemu wchodzi na stravę. Masz tak przy każdym podjeździe?
Napisano 05 kwiecień 2014 - 20:49
Teraz sprawdziłem, jak jestem zalogowany na stravie to też mi nie wchodzi. Musisz wchodzić na to będąc wylogowanym. Dziwne to... :roll:
Gosc_Altimetr_*
Napisano 07 kwiecień 2014 - 14:49
Już podmieniłem ich linki...i Strava na Altimetr.pl działa zarówno przy zalogowaniu jak i nie...
Postaram się zająć jednak plikami gpx...
- sum lubi to
Napisano 29 czerwiec 2014 - 10:23
Dzięki za zmianę kolorystyki strony. Poprzednia strasznie mnie waliła po oczach ![]()
- jacekj lubi to
Gosc_Altimetr_*
Napisano 16 lipiec 2014 - 14:03
Małe podsumowanie, baza przekroczyła 900 podjazdów i duża większość największych podjazdów w Polsce już jest.
W bazie są też 53 podjazdy z Czech, oraz 46 podjazdów ze Słowacji.
Oto pierwsza dziesiątka najtrudniejszych podjazdów w Polsce:
1. Przełęcz Karkonoska - Z Podgórzyna (Karkonosze) 11 km o nachyleniu 7.7% (max 18%)
2. Stóg Izerski - od Czerniawy (Góry Izerskie) 5.2 km o nachyleniu 10.7% (max 20%)
3. Przehyba (Beskid Sądecki) 11 km o nachyleniu 6.9% (max 16%)
4. Hrobacza Łąka (Beskid Mały) 3.8 km o nachyleniu 12.1% (max 20%)
5. Stóg Izerski - Od Świeradowa (Góry Izerskie) 6.8 km o nachyleniu 8.7% (max 15%)
6. Życzanów (Beskid Sądecki) 2.5 km o nachyleniu 13% (max 24%)
7. Czarna Góra - Od Pławnicy (Masyw Śnieżnika) 15 km o nachyleniu 4.9% (max 15%)
8. Makowica - Od Młynne (Beskid Wyspowy) 4 km o nachyleniu 9.7% (max 18%)
9. Pasierbiecka Góra - Od Limanowej (Beskid Wyspowy) 5 km o nachyleniu 7.8% (max 20%)
10. Magurka Wilkowicka (Beskid Mały) 4 km o nachyleniu 10.4% (max 15%)
Pełna lista najtrudniejszych podjazdów w Polsce dostępna jest tutaj: www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-w-polsce.html
a najtrudniejsza w całej bazie tu: www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd.html
Co więcej? Można sprawdzić najcięższe podjazdy w danym regionie (np: Karkonosze :www.altimetr.pl/najtrudniejszy-podjazd-gory-karkonosze.html)
Podjazdy najłatwiej znależć szukając po mapie regionu: ( Karkonosze: www.altimetr.pl/gory-karkonosze.html#map)
Wszystkim dodającym podjazdy serdecznie dziękuje, a tym którzy nie widzieli strony www.altimetr.pl zapraszam do obejrzenia.
Napisano 16 lipiec 2014 - 14:10
Spytam przy okazji. Będzie możliwość skasowania jednym kliknięciem całego narysowanego podjazdu? Teraz aby skasować już narysowaną trasę trzeba się ponownie naklikać aby punkt po punkcie skasować lub odświeżyć stronę. Tyle, że w drugim przypadku muszę od nowa ustawiać interesujący mnie rejon mapy.
"MAMIL"
Gosc_Altimetr_*
Napisano 16 lipiec 2014 - 18:50
Spytam przy okazji. Będzie możliwość skasowania jednym kliknięciem całego narysowanego podjazdu? Teraz aby skasować już narysowaną trasę trzeba się ponownie naklikać aby punkt po punkcie skasować lub odświeżyć stronę. Tyle, że w drugim przypadku muszę od nowa ustawiać interesujący mnie rejon mapy.
Rozumiem problem. Nie ma sprawy, postaram się to zrobić jak najszybciej...
Ach, i zapomniałem z okazji 900 podjazdu w bazie, specjalnie na tę okazję przygotowałem trzy krótkie, ale bardzo trudne podjazdy. Podjazdy są od trzech różnych użytkowników z trzech różnych regionów Polski.
Na początek Pogórze Rożnowskie i Wytrzyszczka na Będzieszynę, później jeszcze trudniejszy Niżna Paproć z Beskidu Żywieckiego i na koniec ulica Języki w Szczawnicy z Beskidu Sądeckiego. Każdy z tych podjazdów ma średnią ponad 12% nachylenia. Ulica Języki w Szczawnicy ma do tego brukowaną, nierówną nawierzchnię. Z opisu wynika, że chyba bardzo trudno zrobić go na rowerze szosowym, ale sam podjazd wygląda bardzo interesująco.
Napisano 16 lipiec 2014 - 19:41
Dodaj na stronę odnośnik do mapy (http://www.altimetr....-podjazdow.html), który kiedyś tu wrzucałeś jako wersję roboczą. Fajnie się dzięki niej wyszukuje, ale jak ktoś nie pamięta linka to na to nie trafi. Najlepiej do głównego menu.
Napisano 05 sierpień 2014 - 22:08
Witam @altimetr. Piękna strona
Mam kilka pytań. Jako, że mieszkam w samym centrum beskidów znam niemal każdy podjazd beskidów Żywieckiego, Małego i Makowskiego. Jak będę mieć czas, to wyłapię ewentualne braki podjazdów i nieścisłości, bo normalne, że pewnie takie są
Moje pytania to:
1. Czy przy ewentualnej weryfikacji i zdjęciach (jako dowód
), że dany odcinek nie nadaje się na szosę, jest szansa wyrzucić go?
2. Kiedy uznajemy, że dany podjazd kończy się lub zaczyna? Chodzi mi tu o wartości %, ewentualnie inne czynniki.
3. Jak długi może być zjazd w ramach podjazdu, by uznawać, że to nie są osobne góry, tylko jeden długi podjazd z siodłem? (vide Galibier z Telegraph
)
edit:
Już wstępnie widzę, że brakuje około 10 ciekawych podjazdów
Głównie Krzeszów Żurawnica, Przełęcz Lipie, przełęcz Grzechyńska od Zawoi (zapisana jako Zalas), przełęcz Przysłop jest za krótka, bo powinna się nazywać i być do hotelu Beskidzki Raj (parametry od Stryszawy przypominają wtedy górę Żar). Podksięże nie jest zrobione najtrudniejszą wersją (powinno być przez ulicę szpitalną, a nie kościelną). Brakuje zjazdu z Semikówki do Grzechyni, Nie ma Kamiennego w Suchej. Nie ma Suchej Góry ze Skawicy (inaczej Juszczyn Polany). Zaraz obok jest też ciekawy podjazd w drugą stronę, tzw na Tokarnem - ze Skawicy dla ścisłości
Ojj będę mieć co wpisywać ![]()
Napisano 10 sierpień 2014 - 23:55
Dodałem wszystkie podjazdy w Suchej Beskidzkiej, których nie było w bazie. Wszystkie ponad 150 metrów przewyższenia i z fragmentami. powyżej 10%
Jest ich.. SIEDEM
Początkowo myślałem że brakuje kilkunastu podjazdów w bazie, ale coś czuję, że dopiszę kilkadziesiąt ![]()
Gosc_Altimetr_*
Napisano 21 sierpień 2014 - 19:06
Dodaj na stronę odnośnik do mapy (http://www.altimetr....-podjazdow.html), który kiedyś tu wrzucałeś jako wersję roboczą. Fajnie się dzięki niej wyszukuje, ale jak ktoś nie pamięta linka to na to nie trafi. Najlepiej do głównego menu.
Trochę poprawilem mapę podjazdów i jest już link na stronie głownej. Swoją drogą przygotowuję system wyszukiwania, który wkrótce będzie na stronie.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: baza podjazdów, altimetr
Ogólne wiadomości ze świata kolarskiego i nie tylko →
Offtopic →
Challenge BigNapisany przez jajacek , 29 mar 2015 |
|