Małe pytanie. Dodałem kilka podjazdów parę tygodni temu, ale tylko jeden z nich się znalazł w bazie. Czy jest to spowodowane natłokiem zgłoszeń, czy coś innego?
Gosc_Altimetr_*
Posted 21 August 2014 - 19:49
0
Witam @altimetr. Piękna strona
Mam kilka pytań. Jako, że mieszkam w samym centrum beskidów znam niemal każdy podjazd beskidów Żywieckiego, Małego i Makowskiego. Jak będę mieć czas, to wyłapię ewentualne braki podjazdów i nieścisłości, bo normalne, że pewnie takie są
Moje pytania to:
1. Czy przy ewentualnej weryfikacji i zdjęciach (jako dowód
), że dany odcinek nie nadaje się na szosę, jest szansa wyrzucić go?
2. Kiedy uznajemy, że dany podjazd kończy się lub zaczyna? Chodzi mi tu o wartości %, ewentualnie inne czynniki.
3. Jak długi może być zjazd w ramach podjazdu, by uznawać, że to nie są osobne góry, tylko jeden długi podjazd z siodłem? (vide Galibier z Telegraph
Późno odpowiadam... przepraszam, ale jestem ostatnio badzo zajęty...
ad.1 Słuchaj zadam ci pytanie... czy trasa Paryż-Roubaux nadaje się na szosę?
Warto jednak dopisać dopisać w komentarzu do podjazdu, że podjazd nie nadaje się na szosę. Jeśli naprawdę jest źle, to zmienie kategorię podjazdu na terenowy i podjazd znika z tabeli w zakładce baza podjazdów.
ad.2 Tutaj wszystko zależy od Ciebie chociaż czasami zmieniam początek lub koniec. Co do początku, tu zawsze są dylematy. Ale przyjmuje zasadę, że w górach pierwszy kilometr powinien mieć 2% lub więcej.
ad.3 Tutaj także wszystko zależy od Ciebie. Jest kilka siodeł w bazie np. Przełęcz Sokola od Sierpnicy albo Przełęcz Waliska z Zagórza
Dodałem wszystkie podjazdy w Suchej Beskidzkiej, których nie było w bazie. Wszystkie ponad 150 metrów przewyższenia i z fragmentami. powyżej 10%
Jest ich.. SIEDEM
Początkowo myślałem że brakuje kilkunastu podjazdów w bazie, ale coś czuję, że dopiszę kilkadziesiąt
Dzięki, wszystkie twoje podjazdy jak i innych dodam do bazy... tylko ostanio strasznie u mnie krucho z czasem.
Ach... no i najważniejsze w bazie www.altimetr.pl jest już od wczoraj 1000 podjazdów. 8-)
Gosc_Altimetr_*
Posted 25 September 2014 - 10:48
Niestety, muszę przeprosić wszystkich dodających podjazdy za opóźnienia. Byłem na urlopie, a w tym czasie przyszło około 200 podjazdów. Od dwóch dni jednak dodaje już regularnie podjazdy, ale opóźnienia są jednak spore.
Wszystkie propozycję podjazdów są zapisane i czekają w kolejce. Proszę, więc uzbroić się w cierpliwość. Podjazdy naturalnie można dodawać, są oczywiście zapisywane.
Pozdrawiam
Rafał
Posted 26 September 2014 - 12:52
Baza podjazdów jest naprawdę świetna i super, że tak szybko się rozwija. Chciałbym zasugerować jedną rzecz. Na stronie głównej, na dole jest narzędzie do szybkiego sprawdzenia nachylenia. Przydała by się tam opcja usuwania wszystkich punktów, takiego "zresetowania" mapy by można było narysować kolejną trasę bez klikania w każdy punkt poprzedniej.
Gosc_DivisionBell_*
Posted 27 September 2014 - 13:30
Małe pytanie. Dodałem kilka podjazdów parę tygodni temu, ale tylko jeden z nich się znalazł w bazie. Czy jest to spowodowane natłokiem zgłoszeń, czy coś innego?
A "mojej" Grabowki tez nie ma, a dodawalem chyba z miesiac temu 8-)
Spoko, nie doczytalem, ze kolega Altimetr byl na urlopie.
Gosc_Altimetr_*
Posted 27 September 2014 - 15:52
Baza podjazdów jest naprawdę świetna i super, że tak szybko się rozwija. Chciałbym zasugerować jedną rzecz. Na stronie głównej, na dole jest narzędzie do szybkiego sprawdzenia nachylenia. Przydała by się tam opcja usuwania wszystkich punktów, takiego "zresetowania" mapy by można było narysować kolejną trasę bez klikania w każdy punkt poprzedniej.
Ok, dodałem przed chwilą taki przycisk pod mapą. Pozdrawiam.
Posted 10 October 2014 - 12:10
Widzieliście https://www.facebook..._comments=21
i odnośnik do www.altimetr.pl
Strona musi być niezła, sam Majka chyba zagląda,Brawo dla pomysłodawcy.
( Z mojego punktu widzenia brakuje mapy z podjazdami ale jednej dla wszystkich regionów a nie oddzielnie.Tak żeby przy przesuwaniu mapy np. z Zachodu na Wschód pojawiały się ikonki podjazdów.To wszystko bez podawania regionów to dość uciążliwe - poza tym często nie wiadomo jak się konkretny region nazywa))
Posted 10 October 2014 - 13:12
Gosc_Altimetr_*
Posted 11 October 2014 - 16:26
Widzieliście https://www.facebook..._comments=21
i odnośnik do www.altimetr.pl
Strona musi być niezła, sam Majka chyba zagląda,Brawo dla pomysłodawcy.
( Z mojego punktu widzenia brakuje mapy z podjazdami ale jednej dla wszystkich regionów a nie oddzielnie.Tak żeby przy przesuwaniu mapy np. z Zachodu na Wschód pojawiały się ikonki podjazdów.To wszystko bez podawania regionów to dość uciążliwe - poza tym często nie wiadomo jak się konkretny region nazywa))
Jestem naprawdę zachwycony, że sam Rafał Majka zaglądnął na moją stronę... Dla mnie to naprawdę coś. Nawet żona mi pogratulowała. :-) Dzięki za linka
Jeśli chodzi o mapę link do mapy jest na stronie głównej. Najszybciej wyszukasz podjazd wpisując nazwę miejscowości. Mapa zawiera wszystkie podjazdy z bazy i spokojnie można ją przesuwać. Zresztą wkrótce będzie wyszukiwarka podjazdów po nazwie miejscowości na głównej stronie. No i szykuje się do przeróbek strony pod względem wyświetlania na komórki i tablety.
Ze zmian na stronie - ostatnio zmieniła się nieco zakładka baza podjazdów (http://www.altimetr....-podjazdow.html) gdzie można wysortować osobno podjazdy najtrudniejsze i w różnych kategoriach. Chyba wprowadzę też jeszcze inne parametry do sortowania.
Posted 12 October 2014 - 11:32
Mam pytanie: Kto nazywa te trasy, tzn. kto wpisuje nazwy, pod którymi figurują w zestawieniu ?
Pytam, bo przejrzałem podjazdy w regionie Góry Świętokrzyskie i stwierdziłem, że nie ma jednego fajnego podjazdu.
Pomyślałem, że może go wprowadzę, ale jakież było moje zdziwienie, kiedy na mapie były dwie trasy - pod nazwą Góra Siniewska (?) - natomiast jeden z tych podjazdów, w środowisku kolarzy jest znany pod nazwą Widoma - to miejscowość na szczycie. Drugi - na taras widokowy, to całkiem inna trasa i mógłby ewentualnie się tak nazywać.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Gosc_Altimetr_*
Posted 14 October 2014 - 15:51
Mam pytanie: Kto nazywa te trasy, tzn. kto wpisuje nazwy, pod którymi figurują w zestawieniu ?
Pytam, bo przejrzałem podjazdy w regionie Góry Świętokrzyskie i stwierdziłem, że nie ma jednego fajnego podjazdu.
Pomyślałem, że może go wprowadzę, ale jakież było moje zdziwienie, kiedy na mapie były dwie trasy - pod nazwą Góra Siniewska (?) - natomiast jeden z tych podjazdów, w środowisku kolarzy jest znany pod nazwą Widoma - to miejscowość na szczycie. Drugi - na taras widokowy, to całkiem inna trasa i mógłby ewentualnie się tak nazywać.
Nazwę wpisuje dodający podjazd. Czasami, jeśli mam wątpliwości koryguje nazwę podjazdu, o czym informuje dodającego. W większości przypadków sprawdzam nazwę góry w necie,ale nie jestem w stanie znać nazwę każdej góry i czasami jeśli dodający zamiast nazwy miejscowości wpisuje nazwę góry tak już zostaje.
Jeśli coś się nie zgadza proponuje wpisywać w komentarzach do podjazdu. Czytam każdy komentarz, więc nie ma problemu.
Nazwę Górę Siniewską zmieniłem na Górę Siniewską (Widoma)
Posted 14 October 2014 - 19:03
Super, dzięki - pewnie wielu amatorom jazdy z regionu, dodanie nazwy Widoma, pozwoli od razu skojarzyć o jaki podjazd chodzi.
To teraz wypadałoby zobaczyć, jak wygląda podjazd od strony miejscowości Malmurzyn - w moim odczuciu jest krótszy, ale chyba nachylenie na pewnych odcinkach jest większe. Może się wybiorę w teren i sprawdzę, które miejsce najlepiej obrać za początek trasy.
A może jest możliwość sprawdzania (wypróbowanie) na mapie strony różnych punktów start/meta przed ostatecznym zapisaniem trasy ?
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Gosc_Altimetr_*
Posted 16 October 2014 - 18:20
Możesz skorzystać z programu-skryptu na dole głównej strony.(www.altimetr.pl)
Jak będziesz dodawał punkty mniej więcej co sto metrów to bedziesz miał konkretne nachylenia na 500 metrów i 1 kilometrze. (co 5 i 10 punkt liczona jest średnia). Możesz tak sprawdzić każdy podjazd. Jak podjazd dłuższy proponuje dodawać punkty co dwieście metrów.
Posted 30 October 2014 - 19:13
Gosc_Altimetr_*
Posted 05 November 2014 - 19:53
Mam pytanko.. czy moje podjazdy dodane przed 10 sierpnia jeszcze istnieją czy je coś zeżarło?
Widzę że pojawiło się kilka w okolicy (choćby Zasypnica czy na Tokarnem a moich propozycji nii ma
A ostatnio dodałem podjazd z największym przewyższeniem w Karpatach zaraz po Przechybie
Wszystkie twoje propozycje są i będę je sukcesywnie dodawał. Zresztą żadnego podjazdu nie wcieło, ale jest ich baaardzo dużo.
Gosc_Altimetr_*
Posted 05 November 2014 - 20:07
Z rzeczy aktualnych, ostatnio zmieniłem zakładkę RANKING PODJAZDÓW. Teraz można obejrzeć ranking podjazdow w określonym rejonie geograficznym. Można na przykład w samych Beskidach, Sudetach lub Tatrach, albo na przykład w Sudetach Zachodnich.
Można też sprawdzić najtrudniejsze podjazdy w okolicach dużych miast.
Bardzo ciekawą opcją jest możliwość sprawdzenia najtrudniejszych, najbardziej stromych w okolicach kurortów górskich.
Zresztą co będę rozpisywał, zapraszam do obejrzenia...bo chyba warto. Można łatwo sprawdzić skalę trudności podjazdów w swojej okolicy.
http://www.altimetr....d-w-polsce.html
Gosc_Altimetr_*
Posted 25 November 2014 - 20:09
Ostatnio zmieniłem zakładkę baza podjazdów i dodałem możliwość wysortowania ostatnio dodanych podjazdów dodanych do bazy. Jest możliwość obejrzenia np. podjazdów dodanych w ostatnim miesiącu, miesiącach lub tygodniu.
W skrócie jest łatwiej wyszukać podjazdy dodane w ostatnich tygodniach lub dniach.www.altimetr.pl/baza-podjazdow.html
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: baza podjazdów, altimetr
Ogólne wiadomości ze świata kolarskiego i nie tylko →
Offtopic →
Challenge BigStarted by jajacek , 29 Mar 2015 |
|