Treningowe dylematy amatora i nie tylko
Napisano 01 czerwiec 2011 - 20:09
Dosunięte - literówka ;> Jak wypoziomujesz i obniżysz siodełko, to miejsce siedzenia się przybliży, więc będziesz je musiał troszkę odsunąć - tu minimalnie, bo kąty nie są duże.
Napisano 01 czerwiec 2011 - 20:42
Napisano 02 czerwiec 2011 - 21:31
I co myślicie o tej trasie przy tej prędkosci pod wiatr ? Dobrze jak na początek ?
Napisano 03 czerwiec 2011 - 09:37
Dziś zrobiłem sobie rozgrzewkę i 40km w 1h 30min z Vśr 26,5 i Vmax 51 mogło być lepiej tylko, ze kolega sie troche wlekł i strasznie wiało. Uda przestały boleć. Myślę,ze ten ból był spowodowany słabą rozgrzewką.
I co myślicie o tej trasie przy tej prędkosci pod wiatr ? Dobrze jak na początek ?
Dobrze Tylko pamiętaj o przerwach w jeżdzeniu.
Napisano 03 czerwiec 2011 - 10:34
Dziś zrobiłem sobie rozgrzewkę i 40km w 1h 30min z Vśr 26,5 i Vmax 51 mogło być lepiej tylko, ze kolega sie troche wlekł i strasznie wiało. Uda przestały boleć. Myślę,ze ten ból był spowodowany słabą rozgrzewką.
A to cały czas jechałeś pod wiatr?
Napisano 03 czerwiec 2011 - 15:52
Szczegółów szukaj na forum, bo temat nie raz poruszany był...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 03 czerwiec 2011 - 18:51
Wypracowanie bazy to nic innego jak przyzwyczajenie organizmu do wysiłku, ekonomiczności, podniesienie kondycji, rozbudowa mięśni nóg, podniesienie wydajności tlenowej i tym podobnych rzeczy.
Najlepiej jak byś sobie poczytał o treningu kolarskim. Są na rynku fachowe pozycje. Taka lektura może diametralnie odwrócić twoje spojrzenie na trening i kolarstwo jako takie.
Napisano 04 czerwiec 2011 - 11:31
Przeczytałem cały temat i już wiem aby na początku nie pędzić starając sie wykręcić duży Vmax.
Rowerem nie jeździłem juz sporo lat, wiec pewnie będę musiał zacząć wszystko od nowa.
Proszę o rady ile na początek mam próbować jechać km i kiedy w razie czego odpuścić aby nie "przekozaczyć"?
Podstawowy zakup to pewnie licznik rowerowy ?
Napisano 04 czerwiec 2011 - 12:25
Proszę o rady ile na początek mam próbować jechać km i kiedy w razie czego odpuścić aby nie "przekozaczyć"?
Czas treningu jest istotniejszy. Kilometr kilometrowi nierówny. W którejś z książek przeczytałem, że z treningu powinno się wracać zmęczonym, ale nie wykończonym. Z odrobiną niedosytu.
Napisano 04 czerwiec 2011 - 13:04
Spróbuj pokrążyć po okolicy tak, żeby w razie czego mieć niedaleko w drodze powrotnej. Swój organizm zapewne znasz i będziesz wiedział jak ocenić czy nie wracać wcześniej niż wstępnie założyłeś.
Podstawowy zakup to pewnie licznik rowerowy ?
Licznik i jeżeli chcesz się wciągać w kolarstwo, to fajnie mieć też pulsometr(albo dwa w jednym ).
Później odzież i kask - niedoceniany przeze mnie na początku, a następnie pedały i buty.