Jump to content

Photo

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 replies to this topic

#221 mlody94

mlody94
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądElbląg

Posted 01 June 2011 - 19:18

W MTB mam o jakieś 3-4cm wyżej. I jest tam dobrze to tu chyba też. mierzyłemwedług wzoru dł. nogi x 0,66 i mi wyszlo 74 a w szosie mam 71.

#222 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 01 June 2011 - 19:32

mlody94, ustaw wysokość metodą pięty przy wyprostowanej nodze i wypoziomuj - widać, że za wysoko i za bardzo odsunięte siodełko.. nie czujesz mocniejszego nacisku na dłonie i ześlizgiwania się?

#223 mlody94

mlody94
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądElbląg

Posted 01 June 2011 - 19:51

Metodą piety czyli jak ?? I co masz na myśli pisząc, że jest zabardzo odsunięte ?

#224 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 01 June 2011 - 20:09

Jak postawisz piętę na pedale przy wyprostowanej nodze, to mniej więcej na tej wysokości powinno być siodełko.
Dosunięte - literówka ;> Jak wypoziomujesz i obniżysz siodełko, to miejsce siedzenia się przybliży, więc będziesz je musiał troszkę odsunąć - tu minimalnie, bo kąty nie są duże.

#225 Darkievicz

Darkievicz
  • Użytkownik
  • 145 posts
  • SkądUstroń

Posted 01 June 2011 - 20:42

Dobra. Nie będę drążył tematu bo widzę, że cię nie przekonam i wcale nie jest mi to do szczęścia potrzebne. Ale tak uważam z doświadczenia oraz z przerobienia po kolei różnych setupów pedałowych. Inaczej zachowuje się noga jak ma luz a inaczej jak ma dobre trzymanie. Jak komu wygodnie to może mieć inne zdanie mi to nie przeszkadza.

#226 mlody94

mlody94
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądElbląg

Posted 02 June 2011 - 21:31

Dziś zrobiłem sobie rozgrzewkę i 40km w 1h 30min z Vśr 26,5 i Vmax 51 mogło być lepiej tylko, ze kolega sie troche wlekł i strasznie wiało. Uda przestały boleć. Myślę,ze ten ból był spowodowany słabą rozgrzewką.

I co myślicie o tej trasie przy tej prędkosci pod wiatr ? Dobrze jak na początek ?

#227 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 posts
  • SkądKonstancin

Posted 02 June 2011 - 22:41

Fatalnie...
Pod wiatr minimum 54,7 na godzine, bez zmian i rozmawiajac przez telefon...
NMSP- odpowiedz godna pytania.

#228 Troi87

Troi87
  • Użytkownik
  • 114 posts
  • SkądRzeszów

Posted 03 June 2011 - 09:37

Dziś zrobiłem sobie rozgrzewkę i 40km w 1h 30min z Vśr 26,5 i Vmax 51 mogło być lepiej tylko, ze kolega sie troche wlekł i strasznie wiało. Uda przestały boleć. Myślę,ze ten ból był spowodowany słabą rozgrzewką.

I co myślicie o tej trasie przy tej prędkosci pod wiatr ? Dobrze jak na początek ?

Dobrze :) Tylko pamiętaj o przerwach w jeżdzeniu. :)

#229 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 03 June 2011 - 10:34

A to cały czas jechałeś pod wiatr?

#230 mlody94

mlody94
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądElbląg

Posted 03 June 2011 - 12:04

A przerwy są konieczne ? Jak długie ? No niecały czas pod wiatr ale jak nie pod wiatr to z wiatrem z boku.

#231 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądNowy Dwór Gdański

Posted 03 June 2011 - 13:08

Jak będziesz jeździł patrząc wyłącznie na prędkość (byle szybciej), niewiele Ci to da ;-)

#232 mlody94

mlody94
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądElbląg

Posted 03 June 2011 - 15:29

Więc jak mam postępować, aby zauważyć efekty?

#233 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 June 2011 - 15:52

Jeździć - bez zarzynania się, spokojnym tempem - ideałem byłby pulsometr i kontrola pulsu, tak aby jazdy były w "tlenie" i najpierw wypracować bazę, po przejechaniu 1,5 - 2 tys. km możesz dodawać treningi szybkościowe i interwały, jednak nie zapominać o treningach wytrzymałościowych (czyli jazd 2 - 4h w tlenie). Prędkość na początku jest naprawdę mało ważna, próbując wyśrubować Vśr, możesz się tylko zarżnąć i przejdzie Ci ochota na jazdę, a postępy będą albo znikome, albo też nie będzie ich w ogóle...

Szczegółów szukaj na forum, bo temat nie raz poruszany był...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#234 mlody94

mlody94
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądElbląg

Posted 03 June 2011 - 16:43

Czyli jeździć spokojnie,ale długo ?? A w tlenie tzn, ze mam sie bardzo nie meczyć ? A co to znaczy "ze mam wypracować bazę" ??

#235 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 03 June 2011 - 17:53

Czyli jeździć spokojnie,ale długo ?? A w tlenie tzn, ze mam sie bardzo nie meczyć ? A co to znaczy "ze mam wypracować bazę" ??

to znaczy, że masz sobie pulsometr na poczatek kupić i poczytać forum :)

u2250y2014v3.gif

#236 Darkievicz

Darkievicz
  • Użytkownik
  • 145 posts
  • SkądUstroń

Posted 03 June 2011 - 18:51

Jazda w tlenie to nic innego jak jazda z takim natężeniem aby mięśnie wytwarzając energię robiły to przemianami tlenowymi nie zakwaszając się. Istnieją również przemiany beztlenowe zachodzą wtedy kiedy organizm nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tlenu do komórki mięśniowej. Takie przemiany dokonują się przy większej intensywności niż te tlenowe. Moment przejścia z jednej fazy do drugiej można poznać m.in. po przez akcje serca.
Wypracowanie bazy to nic innego jak przyzwyczajenie organizmu do wysiłku, ekonomiczności, podniesienie kondycji, rozbudowa mięśni nóg, podniesienie wydajności tlenowej i tym podobnych rzeczy.
Najlepiej jak byś sobie poczytał o treningu kolarskim. Są na rynku fachowe pozycje. Taka lektura może diametralnie odwrócić twoje spojrzenie na trening i kolarstwo jako takie.

#237 Adidadi

Adidadi
  • Użytkownik
  • 116 posts
  • SkądLublin/Bychawa

Posted 04 June 2011 - 11:31

Na dniach powinienem juz dostać mój pierwszy rower szosowy :)

Przeczytałem cały temat i już wiem aby na początku nie pędzić starając sie wykręcić duży Vmax.

Rowerem nie jeździłem juz sporo lat, wiec pewnie będę musiał zacząć wszystko od nowa.

Proszę o rady ile na początek mam próbować jechać km i kiedy w razie czego odpuścić aby nie "przekozaczyć"?

Podstawowy zakup to pewnie licznik rowerowy ?

#238 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • Skąd3miasto

Posted 04 June 2011 - 12:25

Proszę o rady ile na początek mam próbować jechać km i kiedy w razie czego odpuścić aby nie "przekozaczyć"?

Czas treningu jest istotniejszy. Kilometr kilometrowi nierówny. W którejś z książek przeczytałem, że z treningu powinno się wracać zmęczonym, ale nie wykończonym. Z odrobiną niedosytu.

#239 Adidadi

Adidadi
  • Użytkownik
  • 116 posts
  • SkądLublin/Bychawa

Posted 04 June 2011 - 12:55

Przewiduje spokojna jazdę, ale na pewno coś mnie skusi do jakiegoś przyciśnięcia mocniejszego pod koniec ;) Myślę ze 15 km uda mi sie spokojnym tempem przejechać...

#240 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 04 June 2011 - 13:04

Spróbuj pokrążyć po okolicy tak, żeby w razie czego mieć niedaleko w drodze powrotnej. Swój organizm zapewne znasz i będziesz wiedział jak ocenić czy nie wracać wcześniej niż wstępnie założyłeś.

Podstawowy zakup to pewnie licznik rowerowy ?

Licznik i jeżeli chcesz się wciągać w kolarstwo, to fajnie mieć też pulsometr(albo dwa w jednym ;)).
Później odzież i kask - niedoceniany przeze mnie na początku, a następnie pedały i buty.

Reply to this topic