Skocz do zawartości

Zdjęcie

Treningowe dylematy amatora i nie tylko

2741 odpowiedzi w tym temacie

#541 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 04 maj 2012 - 20:37

a mozesz napisac dlaczego nie mozna?

A widziałeś ambitnego chłopaka/dziewczynę, który kombinuje "jak być w tlenie"?

#542 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 04 maj 2012 - 20:46

[quote name="mess"]Dla mnie jazda w tlenie kojarzyla sie zakwaszeniem ponizej 2mmoli, czyli takim z jakim koncza najlepsi maratonczycy maratony biegowe.
Tobie się kojarzyła; ale czy miałeś rację?
Skąd wiedziałeś, że masz zakwaszenie poniżej 2 mmol?
Skąd przekonanie, że takie zakwaszenie jest jakimkolwiek wyznacznikiem?]
Z tym zakwaszeniem maratończyków to chyba walnąłeś bez sensu; ale jeśli się mylę to proszę o linki do stron. Chyba bredzisz.

#543 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maj 2012 - 21:13

Dla mnie jazda w tlenie kojarzyla sie zakwaszeniem ponizej 2mmoli, czyli takim z jakim koncza najlepsi maratonczycy maratony biegowe.

Tobie się kojarzyła; ale czy miałeś rację?
Skąd wiedziałeś, że masz zakwaszenie poniżej 2 mmol?
Skąd przekonanie, że takie zakwaszenie jest jakimkolwiek wyznacznikiem?
Z tym zakwaszeniem maratończyków to chyba walnąłeś bez sensu; ale jeśli się mylę to proszę o linki do stron. Chyba bredzisz.

Bo badalem krew podczas wysilku. Dam Ci linka do zakwaszenia maratonczykow jak odpowiesz mi na moje pytanie. Narazie to kazda Twoja wypowiedz jest prowokujaca a Ty sam zaslugujesz na bana. Udowodnij, ze zbanowanie Cie, nie podniesie poziomu forum, bo na ten moment wlasnie to powinienes zrobic, a robisz cos zupelnie odwrotnego.

#544 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 04 maj 2012 - 21:24

Bo badalem krew podczas wysilku. Dam Ci linka do zakwaszenia maratonczykow jak odpowiesz mi na moje pytanie. Narazie to kazda Twoja wypowiedz jest prowokujaca a Ty sam zaslugujesz na bana. Udowodnij, ze zbanowanie Cie, nie podniesie poziomu forum, bo na ten moment wlasnie to powinienes zrobic, a robisz cos zupelnie odwrotnego

Czekam z niecierpliwością. I chętnie przeproszę jeśli wstawisz tego linka do zakwaszenia maratończyków.

#545 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 04 maj 2012 - 21:33

kolega Messma ogólnie rację ale lekko przesadził rzeczywiści maratończycy biegowi mają bardzo małe zakwaszenie na koniec maratonu ale z tą wartością poniżej 2 mmole to przesada

Tompoz

#546 Gosc_marekg58_*

Gosc_marekg58_*
  • Gość

Napisano 04 maj 2012 - 21:35

[quote][/quote
Cześć Tompoz! Pamiętasz nasze przekomarzanki..?
Ale wytłumacz mi, gdzie on ma "ogólnie rację".

#547 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maj 2012 - 23:17

Bo badalem krew podczas wysilku. Dam Ci linka do zakwaszenia maratonczykow jak odpowiesz mi na moje pytanie. Narazie to kazda Twoja wypowiedz jest prowokujaca a Ty sam zaslugujesz na bana. Udowodnij, ze zbanowanie Cie, nie podniesie poziomu forum, bo na ten moment wlasnie to powinienes zrobic, a robisz cos zupelnie odwrotnego

Czekam z niecierpliwością. I chętnie przeproszę jeśli wstawisz tego linka do zakwaszenia maratończyków.

Ja nie chce Twoich przeprosin, ja chce zebys mi odpowiedzial na moje pytanie, a jak narazie to tylko rzadasz. Łatwo jest pisac, to zle, tamto zle, itp i na tym zakonczyc. Jak mi nie odpowiesz, to uznam, ze nie jestes wart poswiecania dla Ciebie jakiegokolwiek czasu.

#548 Adidadi

Adidadi
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądLublin/Bychawa

Napisano 10 maj 2012 - 19:47

Panie Panowie pytanie dziś jadąc sobie można powiedzieć rekreacyjnie jakieś 25km od domu rozleciało mi się siodełko wiec cały ten dystans musiałem praktycznie przejechać na stojąco z krótkimi przerwami aby siąść na rame. Przed chwilą jak poruszałem nogą parę razy coś tam pyknęło i tak naszła mnie myśl czy za bardzo nie obciążyłem kolan i stóp. Czy mogę np jutro pójść pobiegać (miałem zamiar zacząć rekreacyjnie marszobieg z truchtem) czy raczej dać odpocząć nogom od wysiłku ?

#549 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 postów
  • SkądWierzbica

Napisano 20 maj 2012 - 07:25

Czy przy minimum 3-tygodniowej przerwie od jazdy poważnie spadnie kondycja? Po jakim czasie od wznowienia treningów wrócę do poprzedniego poziomu? I jak z planem treningowym, właśnie miałem zacząć 'rozbudowe 2' wg. Friela, co robić jak znowu zaczne jedzic?

#550 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 29 maj 2012 - 21:46

Jakie treningi najlepsze są dla mięśni ud ?
Mam taki problem, że na każdym stromszym podjeździe gdy wstaję z siodełka, żeby zwiększyć lekko prędkość po kilku sekundach zaczynają mnie boleć mięśnie ud, także w domu czuję, że są słabe i wypompowane.
W okolicy mam bardzo dużo podjazdów włącznie z tymi 25%, i teraz co robić by zwiększyć ich wytrzymałość ?
Sprint pod krótką górkę czy 5km podjazd na wyższym przełożeniu ?
Może być np. tak: mam podjazd 6km, średnio 10% ale na odcinku 1.5km jest 15% a przez 200m 25-27% i pomyślałem, że mógłbym tylko tam trenować np. 1 - 2 dni w tygodniu. Wjazd, zjazd i tak np. 3 razy i potem wycieczkowym tempem pętelka i dom.
Rady proszę ! ; )

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#551 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 29 maj 2012 - 21:56

Może być np. tak: mam podjazd 6km, średnio 10% ale na odcinku 1.5km jest 15% a przez 200m 25-27% i pomyślałem, że mógłbym tylko tam trenować np. 1 - 2 dni w tygodniu. Wjazd, zjazd i tak np. 3 razy i potem wycieczkowym tempem pętelka i dom.
Rady proszę ! ; )

Matko Boska co za podjazd. Trenuj trenuj ale raczej od święta bo jak pojedziesz kiedyś na Teneryfę czy Gran Canarię będziesz się nudził :mrgreen:

#552 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 29 maj 2012 - 22:30

Trzeba Langowi dać cynk, żeby tam następnym razem poprowadził trasę :P

#553 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 maj 2012 - 06:14

Wilier korzystaj z podjazdu i trenuj wytrzymałość siłową, czyli rób podjazdy z twardego przełożenia, niską kadencją ok. 60 obrotów i koniecznie na siedząco.
Oczywiście przeplataj to odpowiednio długimi przerwami w pierwszej/drugiej strefie.
A zimą siłka.

pzdr

#554 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 30 maj 2012 - 08:59

ok dzięki, dziś popróbuję ; )
a co do podjazdu to był kiedyś w bazie podjazdów teraz go nie mogę znaleźć,
nachylenie max 27% było przez gościa od podjazdów udokumentowane, a odległości to tak na oko biorę , zależy odkąd liczone (podjazd jednak 3km), ze średnim trochę przesadziłem, z bikemap policzyłem, że 8,7% średnie ale tam jest kilka płaskich odcinków i w dół, sama końcówka czyli 1-5,2 km to wisienka :)

zresztą pozwolę sobie zacytować:

ja tam z wlasnej woli podjezdzac juz nie bede.

; )

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#555 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 30 maj 2012 - 19:29

Wilier, no to daj ten podjazd np. na bikemap.net

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#556 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 30 maj 2012 - 20:37

To może przestawię swój problem. W tym roku na poważnie zabrałem się za robienie podstawowej bazy. Miałem już 2 wyścigi i w obu rezultaty katastrofalne - totalne odcięcie na wyścigu i brak jakiejkolwiek mocy! Prawie od samego startu, przez męczarnie do mety. Klasyczne odcięcie prądu, brak sił choćby na wstanie z siodełka i popedałowanie na stojąco. (z czym nie ma problemów na treningach) Czy może być to spowodowane tym, że w zasadzie nie serwowałem sobie ostrzejszych treningów przed wyścigami? Kilka lekkich interwałowych treningów i w sumie poza bazą to tyle. Uczucie na wyścigach okropne - sił tak mało, że aż myślałem o zejściu z roweru. Czy to "zasługa" braku mocniejszych treningów czy przyczyną może być coś innego?

#557 Huskacz

Huskacz
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • Skądtaka śląska wiocha

Napisano 31 maj 2012 - 10:11

A rozgrzewka? z własnego doświadczenia wiem, że pozytywne rezultaty daje taka, z mocniejszymi depnięciami...

#558 Faramir

Faramir
  • Użytkownik
  • 238 postów
  • SkądWierzbica

Napisano 31 maj 2012 - 10:12

Trenowałeś coś w grupie? Jeśli nie robiłeś ciężkich treningów w ogóle, albo robiłeś takie, które, tylko wydawały Ci się ciężkie to potem będziesz cierpiał starając się dać z siebie wszystko na wyścigu.

#559 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 01 czerwiec 2012 - 22:17

no wlasnie, bo baza to tylko jak sama nazwa wskazuje tylko (ale tez i az) baza :) jak masz ja zrobiona to dopiero teraz mozesz zaczac trening wlasciwy, a jaki - coz - zrodel napewno znajdziesz wiele ;)

#560 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 26 czerwiec 2012 - 15:47

tutaj mądre rady:
http://www.bodyicoac...y-sie-rozwijac/

Dodaj odpowiedź