Treningowe dylematy amatora i nie tylko
Napisano 27 czerwiec 2012 - 18:53
Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:21
#564 Gosc_Sokol9_*
Napisano 01 lipiec 2012 - 23:42
Napisano 09 lipiec 2012 - 13:59
rozjazd, to rozgrzewka ...... na rowerze
zasady takie same jak przy normalnej rozgrzewce , przed czymkolwiek
jarek
Jark nie pisz głupot.
Rozjazd robi się na spokojnie i bardzo miękko. Może być rozjazd potreningowy czyli na koniec jazdy kręcisz właśnie spokojnie zanim skończysz. Może być też rozjazd po wyścigu czyli cały trening robisz gdzieś 60-90 minut spokojnie na wysokiej kadencji bez większego zmęczenia.
Dzięki temu mięśnie się o wiele lepiej regenerują.
Rozgrzewka ma na celu przygotować organizm do ciężkiej pracy, a rozjazd ma na celu jego uspokojenie - nadal twierdzisz że to to samo ?
pozdrawiam
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 10 lipiec 2012 - 07:46
Bzdura roku !!! Rozjazd jest po wysiłku (mocny trening/wyścig). Mogę sypnąć nazwiskami kolarzy polskiej elity :-P co używają pojęcia "rozjazd"...
Napisano 10 lipiec 2012 - 15:06
Rozjazd tak jak koledzy wyżej pisali , robisz po jakims ciężkim cwiczeniu , np robisz sobie siłe (52-14) i po kazdym podjezdzie na 100% jedziesz 100metrów na najbardziej miękkim przełożeniu aby troche "rozjechac" mięśnie , albo masz bardzo ciężki wytrzymałosciowy trening, czułeś ze dostałeś w kosc , to nastepnego dnia nie katujesz się znów tylko lecisz rozjazd założmy 40km w tempie 28km/h z wysokawą kadencją , aby aktywnie wypoczac i być gotowym nastepnego dnia do dalszych treningów.
rozgrzewka jak sama nazwa mówi jest po to aby wprowadzić nasze mięśnie do treningu , rozgrzewamy się po to aby nie złapac jakiejs niepotrzebnej kontuzji przez to ze za mocno zaczelismy bez rozgrzewki , oraz po to aby nasze miesnie lepiej i efektywniej pracowały .
jeszcze jest coś takiego jak wprowadzenie czyli jazda załozmy ze srednim obciążeniem około 40-50km , dzien przed ciezkimi treningami , po to aby po rozjezdzie ktory był dzien wczesniej wprowadzic się w tempo treningowe .
Rozjazd i rozgrzewka to nie to samo )
Napisano 26 lipiec 2012 - 16:46
Napisano 26 lipiec 2012 - 16:56
Na tętnie tego nie widać, bo nie jest w stanie wyskoczyć tak wysoko w tak krótkim czasie.
Napisano 08 sierpień 2012 - 16:02
Przez październik zacznij ćwiczyć przysiady z małym obciążeniem żeby przystosować kolana do dużych przeciążeń a od listopada do końca marca katuj się przysiadami już z normalnymi obciążeniami bo masz słabe mięśnie. W przyszłym sezonie będziesz na zupełnie innym poziomie !Podlacze sie do tematu i zapytam starych wyjadaczy szosowych.Mianowicie, jade podjazd wszystko jest ok i zeby wstac z siodelka musze sie baaardzo do tego zmuszac.To nie wszystko, poniewaz jak juz sie zmusze i wstane, pokrece kilka czy kilkanascie obrotow siade i....no wlasnie i juz nie jestem w stanie wygenerowac poprzedniego tempa przed wstawaniem-brak oddechu, bol ud i nawet jak juz dojade na szczyt to organizm dosc dlugo dochodzi do siebie by dalej kontynuwac jazde w przyzwoitym tempie.to samo dzieje sie bez wstawania z siodelka, czyli generalnie po wzmozonym wysilku organizm dosc dlugo dochodzi do siebie by dalej jechac.Moze ktos wie dlaczego tak sie dzieje.a moze to po prostu 46 lat :-/
#577 Gosc_Madara_*
Napisano 27 sierpień 2012 - 21:29
Napisano 28 sierpień 2012 - 17:56
Nigdy nie udało mi się osiągnąć średniej powyżej 30 km
ile wazysz??
ile wazy Twoj rower??
Po jakim terenie jezdzisz?? (plasko, gorki, miasto trasa??)
Jak masz napompowane opony??
Staram się nie przekraczać na pulsometrze tętna 165
noe nie przesadzaj!! Ile masz lat?? Jestem co prawda wysokotetnowcem, ale srednia mam w okolicach 170, max w okolicach 200. Moze za slabo cisniesz i za mocno sie oszczedzasz??
#579 Gosc_Madara_*
Napisano 28 sierpień 2012 - 19:39
Rower waży w okolicach 10 kg
Zdjęcie:
[hide] [/hide]
Teren tylko płaski. Podjazdów właściwie żadnych (tyle co przejazd nad autostradą)
Opony nabite w okolicach 7-8 atmosfer.
jano_3 coś w tym musi być, przykładowo dzisiaj robiłem trochę interwały (1:10 na max x 10), ale nie wiem jak interpretować tętno średnie, po zrobieniu trasy 60 km z nimi wynosiło 149.
Mam zwiększać tętno przeciętne?
Napisano 28 sierpień 2012 - 20:19
Lat 18
to według wzoru, masz MAX 202.
Teren tylko płaski. Podjazdów właściwie żadnych (tyle co przejazd nad autostradą)
Opony nabite w okolicach 7-8 atmosfer.
Czyli żadnych przeszkód i utrudnień.
55kg przy jakim wzroście?? Może jesteś zbyt chudy i nie masz siły po prostu. Policz BMI.
Mam zwiększać tętno przeciętne?
Nie wezmę odpowiedzialności za Twoje serce. Ale ani masz nadwagi, nie jeździsz w trudnym terenie, nie masz wcale aż tak ciężkiego roweru. Nasuwa się odpowiedź, że za słabo ciśniesz. Albo nieodpowiednio się odżywiasz i nie masz z czego pojechać.
A może źle skalibrowany licznik??