Treningowe dylematy amatora i nie tylko
Posted 29 July 2019 - 18:16
Ilu jest w Polsce kolarzy amatorów o charakterystyce górala (lekki, płaska krzywa mocy)? Myślę, że mnóstwo. Ja pisałem o amatorach nie elicie.
Co do treningu pod ultra oczywiście intensywne treningi też są jego częścią. Przeważnie przypomina to skrajną wersję treningu spolaryzowanego. Intensywne treningi pełnią funkcję komplementarną dla uzyskania pożądanych adaptacji treningowych.
https://www.research...urance_Athletes
#1825 Gosc_beskidbike600_*
Posted 29 July 2019 - 19:35
Więc ilu jest zawodników o charatekrystyce górala którzy mają grubo ponas 5 w na progu a nie tylko są leccy a na progu mają 3w bo tak to można powiedzieć że male dziecko jest góralem. A gdzie adaptacja do jazdy ja wysokościach 25000 m.n.p.m a gdzie możliwość utrzymywania wysokiej mocy na podjazdach godzinnych.
#1827 Gosc_beskidbike600_*
Posted 29 July 2019 - 21:11
A jak byś scharakteryzował Valverde lub Juliana Alaphilippe? Oboje mają dobry sprint, są w stanie walczyć nawet na płaskim finishu z malej grupki, są dobrzy na krótkich hopkach do kilku minut, doskonale jadą podjazdy do 30 minut, i nieźle radza sobie na długich alpejskich podjazdach gdy nie ma ich bardzo dużo i nie jest to np już 3 tydzień wielkiego touru(choć Valverde na tym TDF trzymał się wysoko na ostatniej górze całego wyścigu gdzie zajął drugie miejsce za Nibalim) Alaphilippe wiosna wygrał na płaskim finishu MSR co prawda z okrojonej bardzo grupki na wymeczeniu no ale wiadomo ze sprinterem typowym nie jest.
Jak wygląda charakterystyka takich kolarzy jak tych dwoje w liczbach
#1828 Gosc_grzesiek32_*
Posted 29 July 2019 - 21:38
- Arni likes this
Posted 29 July 2019 - 22:26
Valverde i Alaphillipe to typowi puncherzy. Oczywiście w górach dzięki niskiej wadze oraz ponadprzeciętnej skali talentu też radzą sobie dobrze ale kiedy ciężkie górskie etapy następują dzień po dniu nie mają szans ze specjalistami w tej dziedzinie. Po prostu odsetek komponentu beztlenowego w ich mocy jest zbyt wysoki co negatywnie wpływa na regenerację i zdolność do powtarzania tych dłuższych wysiłków. Ich zmorą są więc etapy z dużą ilością podjazdów, albo ciężkie górskie etapy dzień po dniu. Nie przez przypadek Valverde czy Purito Rodriguez prawie zawsze w końcu przegrywali walkę w wielkich tourach np. z Contadorem. Taki sam los czeka Alaphillipe'a.
Posted 29 July 2019 - 22:41
Tak. Z parametrami Valverde jest o tyle łatwo, że ma Strave i często nie ukrywa żadnych danych. Wszystko jest więc jak na tacy.
https://www.strava.c...hletes/25407057
#1837 Gosc_beskidbike600_*
Posted 29 July 2019 - 22:43
Widziałem że na jednym z etapów o ile się nie mylę Greipel miał 420 z godziny. Przy jego wadze to w/kg jak na world tour niezbyt imponujące ale pytanie czemu nie goli czasowek lub chociaż prologów przy takiej mocy bezwzglednej. Przy jego beztlenie i CP bezwzglednym powinien golić prologi. Ciekawe
Dawno obserwuje Valverde na stravie
Wracajac do dynamiki każdy jakaś ma ale Froome ma ewidentnie dużo lepszy beztlen niż Krujswijk Bardet, Majka czy Quintana. Widać to ewidentnie.
Posted 29 July 2019 - 22:53
Greipel może mieć 420W na szosie ale na rowerze czasowym już np. 380W. Niektórzy bardzo dużo tracą w jakiejś w miarę sensownie agresywnej pozycji czasowej.
Druga rzecz to mógł mieć akurat walnięty albo niewyzerowany miernik
W zasadzie Froome to bardziej allrounder niż góral. Ma lepszy beztlen ale także moc absolutną bo to zawodnik 70kg, a nie 60kg przecinek. Dlatego może jest lepszy od pozostałych wymienionych, którzy bardziej pasują do profilu typowego górala.
#1839 Gosc_beskidbike600_*
Posted 29 July 2019 - 22:57
Posted 30 July 2019 - 06:05
Znalazłem wzór na FTP z wartością CP i wygląda według nie to tak, że FTP = ((292x20)-(337x5)):20-5 = 277W, czyli dokładnie jak 292x0,95. Dobrze to rozkminiam?