Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#661 maszmol

maszmol
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 30 czerwiec 2011 - 22:09

jest jakaś sensowna pompka typu Lezyne HP Drive w podobnej cenie ? musi być z przewodem, bo szkoda wentylu ; )
proszę o propozycje około 50, 60zł

Ja używam Barbieri Nuda Carbon niewielkie rozmiary 197mm x 18mm waga 39g a ciśnienie 10bar /142 PSI Presta cena na Allegro mieści się w twoim przedziale.Używam i polecam.

#662 Kames

Kames
  • Użytkownik
  • 82 postów
  • SkądDŚ!Das ist super;)

Napisano 01 lipiec 2011 - 11:49

ciśnienie 10bar /142 PSI

Ile realnie ona bije...? :-P

#663 maszmol

maszmol
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 01 lipiec 2011 - 20:46

Nuda pompuje lekko bez większego wysiłku.Myślę że te 9bar to ma pewno.Moje opony mają roboczo 8.5 bar i mogę je nią dobić na kamień.Manometru niestety jeszcze nie mam ale zamówiłem tej samej firmy pompke serwisową Dura z mocą do 12bar i ma manometr więc sprawdzę.Dodatkowo posiada 3 letnią gwarancje.

#664 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3259 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 lipiec 2011 - 23:41

Moje opony mają roboczo 8.5 bar i mogę je nią dobić na kamień.

Gratuluje siły w ręku :mrgreen: . Ja właśnie użyłem siły na stacjonarce żeby nabić 9
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#665 maszmol

maszmol
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 02 lipiec 2011 - 03:45

Dziękuję i od siebie szczerze polecam firmę BARBIERI.Widać nie tylko makaron im wychodzi.

#666 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 02 lipiec 2011 - 14:14

maszmol - Wilier prosił o pompkę z przewodem.

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#667 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 lipiec 2011 - 16:02

A co powiecie o tym wynalazku :

http://allegro.pl/wl...1686446334.html

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#668 robin

robin
  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 03 lipiec 2011 - 16:24

Do tej pory używałem pompki Giant Control Tower i była niby w porządku - pompowałem nią ok 8atm bo więcej było ciężko napompować, ale kupiłem nową pompkę stacjonarną Lezyne z drewnianą rączką i teraz 10atm poszło bez najmniejszych problemów. Ta stara pompka mówi do tej nowej "Szefowo".
Poważnie pompka warta swojej ceny.

http://cyklomania.pl...ompka-serwisowa

#669 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 05 lipiec 2011 - 11:27

Dałeś 152 zł za Alloy? Teraz wszędzie koło 200-210 zł. Ktoś wie gdzie najtaniej tą pompkę dostać? Myślałem też nad standardową Lezyne Steel Floor Drive albo Classic Floor Drive, ale jednak ten 120 cm tłoka w Alloy wygrywa. Czy korpus wykonany z aluminium CNC nie wpływa na trwałość?

#670 maszmol

maszmol
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 lipiec 2011 - 17:25

Lezyne lezyne lezyne...Nuda albo raczej Dura!

#671 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 06 lipiec 2011 - 19:02

Jak nie masz nic ciekawego do napisania, to nie nabijaj postów. Twoja odpowiedź nic nie wnosi.

#672 robin

robin
  • Użytkownik
  • 77 postów
  • Skądkraków

Napisano 06 lipiec 2011 - 20:52

149,90 zł. w Isport.pl

#673 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 06 lipiec 2011 - 22:57

jednak ten 120 cm tłoka w Alloy wygrywa

Wydaje mi się, że wszystkie pompki stacjonarne Lezyne są tego samego wzrostu, tak więc lekkość pompowania wszystkich będzie identyczna. Zwróć uwagę na inne cechy: maksymalne ciśnienie, skala manometru, rodzaj przyłącza (zaciskowe lub wkręcane). Stal - wiadomo najtrwalsza, dlatego ja wybrałem Classic Floor Drive . Na wagę pompki stacjonarnej chyba nie ma co patrzeć.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#674 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 07 lipiec 2011 - 07:13

jednak ten 120 cm tłoka w Alloy wygrywa

Wydaje mi się, że wszystkie pompki stacjonarne Lezyne są tego samego wzrostu, tak więc lekkość pompowania wszystkich będzie identyczna. Zwróć uwagę na inne cechy: maksymalne ciśnienie, skala manometru, rodzaj przyłącza (zaciskowe lub wkręcane). Stal - wiadomo najtrwalsza, dlatego ja wybrałem Classic Floor Drive . Na wagę pompki stacjonarnej chyba nie ma co patrzeć.

Długośc pompki to ma raczej wpływ na szybkosc pompowania , na lekkość to raczej tylko średnica tłoka.

#675 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 07 lipiec 2011 - 16:16

a maksymalne ciśnienie nie ma wpływu na lekkość pompowania? Alloy ma 15 bar a classic i steel floor drive 11 bar. Pompujecie szosę do 8 bar bez problemu?

Robo jak się pompuje Lezyne Classic? Lekko i szybko te 8 bar wchodzi? Nie wiem co wybrać...na trwałości też mi zależy inaczej nie myślałbym o Lezyne.

http://www.mall.pl/p...-09?v=414636001
Classic ma wysokość 63 cm czy to błąd?

#676 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 07 lipiec 2011 - 19:52

a maksymalne ciśnienie nie ma wpływu na lekkość pompowania?

Odpowiadając ściśle na to pytanie, to nie ma. Dwie konstrukcyjnie jednakowe pompki (mówię o średnicy i długości tłoka), różniące się tylko maksymalnym ciśnieniem (odpowiednio wyskalowanym manometrem), będą pompowały tak samo - oczywiście do momentu, aż w jednej skończy się skala.

No, ale ja mam tylko jedną pompkę Lezyne, mianowicie Classic i nie mogę stwierdzić, czy te wyskalowane do 15 BAR różnią się od tych wyskalowanych do 11 BAR. Na moje oko są takie same, prawdopodobnie różnią się tylko materiałami.

Wybierając pompkę z gamy Lezyne, kierowałem się następującymi przesłankami:
- interesujący mnie zakres ciśnień użytecznych nie przekroczy 11 BAR (jeżdżę na oponach) - jak ktoś potrzebuje większych ciśnień, np. w szytkach, niech bierze pompkę wyskalowaną do 15 BAR. Wtedy tego nie wiedziałem, ale niemniej, w temacie o szytkach ostatnio wyczytałem, że nabijanie ich do wysokich ciśnień nie ma sensu - pisali to ci co na nich jeżdżą - więc chyba wiedzą o czym mówią. Odsyłam do
tematu
- dodatkowo, jeśli taki sam zegar w manometrze (gabarytowo) wyskaluje się do mniejszej wartości, to wzrasta dokładność wskazań: te wyskalowane do 11 BAR mierzą z dokładnością 0,25 BAR, te wyskalowane do 15 BAR - z dokładnością 0,5 BAR (w miernictwie przyjmuje się, że wartość można ocenić z dokładnością równą połowie najmniejszej działki). Te wyskalowane do 11 BAR są dokładniejsze.
- chciałbym, aby pompka była wieczna :-D - więc wybrałem stalową (w spadku ją przekażę :mrgreen: )
- nakręcana na wentyl, uniwersalna końcówka - całkowicie pewne połączenie. Wiecie jak wygląda sprawa tych zaciskowych - te od samochodowej, którą pompowałem górala z wentylami Shradera wymieniałem już kilka razy, a i tak spada.

Ale wykład się z tego zrobił :-D

Reasumując, ze swojej Lezyne Classic Floor Drive jestem bardzo zadowolony - oprócz rowerów, zacząłem przy jej pomocy dopompowywać koła samochodowe - bez wysiłku :mrgreen: . Rowerowe do 8,5 BAR też bez wysiłku.

alik, wysokość pompki w stanie wyjściowym wynosi właśnie tyle (63cm), 120 cm długości ma przewód.

#677 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 07 lipiec 2011 - 23:21

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Przekonałeś mnie. Nie używam szytek. Gdzie i za ile kupiłeś Classica?

#678 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 08 lipiec 2011 - 07:46

Patrz skrót w moim poprzednim poście.
Kilka stron wcześniej relacjonowałem ja wygląda sprawa zakupów w tym sklepie.

#679 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Napisano 08 lipiec 2011 - 11:26

Ok postaram się kupić taki sam zestaw jak Twój w mall.pl Ciężko teraz z dostępnością Lezyne, a ich ceny wzrosły w wielu sklepach. Dzięki za informacje.

#680 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 13 lipiec 2011 - 13:10

Ktoś widziała Lezyne Classic Floor Drive ostatnio?
Na mall.pl nie ma i chyba nie zapowiada się żeby była...
U Formickiego jest Alloy i Steel na zamówienie. Steel odpada przez końcówkę zaciskaną, a 150 za Alloy to dużo. Chyba, że w ostateczności ;)