Giro Synthe czy Kask Protone? Który jest lepszy od strony "technicznej"? Jest coś jeszcze wartego uwagi w tej cenie?
Jaki Kask??
Napisano 01 kwiecień 2018 - 09:06
Giro, te co mialem, Aeony i Synthe sa wezsze po bokach. Dla wiekszych, okraglych glow Kask jest lepszy.
Wkonanie systemu zawieszenia w Kasku jest klase albo dwie wyzsze od Synthe. Komfort duzo lepszy ale to moze byc podyktowane lepszym dopasowaniem.
Synthe ma fajny ksztalt ale cieniutkie paski i zwykle zapiecie, jak w kaskach za 50zl, male pokretlo, tylna czesc zawieszenia polaczona z reszta w dwoch punktach, ktore zdazyly sie juz urwac, punkty kontaktu z glowa bez zadnych miekkich wstawek.
Kask (mam Protone i Infinity) w obu identyczne systemy zawieszzenia i zapiecia. Miekka skorka pod broda, duze pokretlo z bardzo zdefiniowanym skokiem, miekkie wkladki, punkty styku z miekkimi wstawkami. Mega komfort.
#1764 Gosc_tobo_*
Napisano 01 kwiecień 2018 - 10:20
Kask kosztuje 120 zł. Waży 280 gramów w większym rozmiarze.
Wcześniej używałem dwóch Giro, kilku Metów, Mango, jednak żaden z nich nie był tak wygodny jak ten. Regulacja pokrętłem, zdejmowany daszek adaptujący kask do jazdy na szosie i przednie gąbki z przedłużeniem z siatką przeciw owadom na przednie otwory kasku.
Wykonanie bardzo dobre, regularna cena to ~ 300 zł, jednak kask od zawsze jest w promocji
Cena wysyłki do Polski 6 funtów.
W sumie za 150 zł rewelacyjny kask.
Napisano 05 wrzesień 2018 - 13:19
Podpowiecie gdzie na śląsku jest sklep stacjonarny, który ma sporo modeli kasków, tak, że można pojechać i wybrać co dobrze leży na głowie? Co dnia bytuję w Katowicach oraz Myszkowie więc gdzieś w okolicy tych miast lub trasy pomiędzy nimi najbardziej mi leży.
Napisano 05 wrzesień 2018 - 18:21
Podpowiecie gdzie na śląsku jest sklep stacjonarny, który ma sporo modeli kasków, tak, że można pojechać i wybrać co dobrze leży na głowie? Co dnia bytuję w Katowicach oraz Myszkowie więc gdzieś w okolicy tych miast lub trasy pomiędzy nimi najbardziej mi leży.
W Kato jest „Kieta” na bazantowie. Bikershop
#1769 Gosc_brot_*
Napisano 06 wrzesień 2018 - 06:14
Z mojego punktu widzenia, kask powinien być dobrze dopasowany do głowy. Warto przed zakupem przymierzyć, aby był wygodny. Najlepiej w jakimś sklepie stacjonarnym. Podobnie zapinka pod brodę, też powinna być wygodna, aby nie drapała i nie była takim kamyczkiem w bucie, który przeszkadza.
Napisano 09 wrzesień 2018 - 22:55
Weź pod uwagę że w nawet najbardziej zabudowanym kasku uszy Ci przemarzną, więc może sama czapeczka/buff wystarczą ?
- Cyklo Ziutek lubi to
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT
Napisano 10 wrzesień 2018 - 05:49
Weź pod uwagę że w nawet najbardziej zabudowanym kasku uszy Ci przemarzną, więc może sama czapeczka/buff wystarczą ?
Dokładnie podstawa aby był wygodny i bezpieczny oraz zapewniał chłodzenie w upalne dni. Potem tylko zależy co pod niego włożymy. Czyli czapeczka, bandana, komin, ocieplacz, albo kominiarka. Wszystko jest funkcją pory roku i temperatury .
Napisano 10 wrzesień 2018 - 12:08
Biorę to oczywiście pod uwagę, dzięki za sugestie. Macie doświadczenie z kaskiem MET Manta? Można go gdzieś na śląsku przymierzyć? Do Bażantowa jeszcze nie dotarłem...
P.S. Doczytałem i w Kieta nie mają MET'ów
Czy MET Manta ma siatkę owadoseparującą?
Kask Utopia są dostępne w sprzedaży? Ile kosztują?
Napisano 22 listopad 2018 - 08:37
U mnie bylo podobnie ale rozmiar wyzej. Probowalem M, nie bylo szans zeby to nalozyc.
Mam dwa Kaski oba L.
Napisano 13 maj 2019 - 21:59
Jaki kask na długą, pociągłą głowę lekko alienowatą w obwodzie między M/L, 58.5cm żeby nie było grzyba? Przy takim kształcie głowy to udręka a to że muszę celować w L-ki dodatkowo mega potęguje efekt bo 95% M-ek ciśnie i nie pasuje. Blisko był razer blade M-ka ale lekko cisnął, L-ka tragedia mega grzyb. Po zdjęciach widzę, że świetnie wygląda na takich głowach kask mojito, niestety L-ka 59-62.
Napisano 14 maj 2019 - 07:31
Bez mierzenia konkretnych modeli się nie obędzie. Każdy kask po za obwodem ma jeszcze jeszcze różną głębokość, obwód zewnętrzny i często dwa kaski o teoretycznie tym samym rozmiarze są od siebie zupełnie różne.
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru