Duży wybór kasków jest w PM rider na Powstańców i Sport Profit na Pomorskiej
No właśnie myślałem o PM, byłym Twomarku w Tarasach Grabiszyńskich i tym sklepie, co jest obok nich. Sport Profit nie znałem, dzięki.
Napisano 16 luty 2020 - 10:41
Dzięki za odpowiedzi. Co do aero i lekkiego, to w sumie najbardziej podoba mi się coś pomiędzy.
Popatrzę po kolei na kasku z rankingu od sirkoziego i coś pewnie mi wpadnie w oko.
Ja bym już MIPS'a odpuścił i szedł w Wavecell'a.
Sam kupiłem Bontrager Specter w dobrej cenie =) Fajny, bezpieczny kask. No i crash guarantee, aczkolwiek na to raczej nie zwracam uwagi..
Napisano 16 luty 2020 - 16:20
Ja bym już MIPS'a odpuścił i szedł w Wavecell'a.
Sam kupiłem Bontrager Specter w dobrej cenie =) Fajny, bezpieczny kask. No i crash guarantee, aczkolwiek na to raczej nie zwracam uwagi..
A jak wentylacja? Przez te "komórki" przepływ powietrza musi być mizerny. Wagowo też mocno odstaje od podobnych kasków.
Napisano 16 luty 2020 - 19:38
A jak wentylacja? Przez te "komórki" przepływ powietrza musi być mizerny. Wagowo też mocno odstaje od podobnych kasków.
Wentylacja jest na naprawdę dobrym poziomie. Myślę, że nawet przy 35*C będzie OK, tym bardziej, że mam biały =) Wavecell nie zmniejsza wentylacji tak odczuwalnie.
Napisano 22 luty 2020 - 05:00
Uniwerek w Stanach robi niezależne testy kasków.
Bardzo interesujące jest to zalinkowane zestawienie. Też rozglądam się za nowym kaskiem i ciekawe światło rzuca na rynek ten ranking. Wręcz szokującą informacją dla mnie jest to, że mój poczciwy Bontrager Circuit MIPS (dostał cztery gwiazdki i notę 14.0 - im niższa, tym lepiej), któego właśnie chciałem wymieniać na coś nowszego, droższego i lepszego, wypada lepiej niż dużo droższy, bardziej prestiżowy i brany przeze mnie pod uwagę Giro Synthe (cztery gwiazdki i 17.0 punktów karnych), a już wręcz bije na głowę (nomen omen) topowy KASK Valegro (trzy gwiazdki, 19,6 punktów karnych). Co tym bardziej niepokoi, że oprócz Giro Synthe brałem pod uwagę też produkt firmy KASK, ale akurat model Protone. Niestety Protona nie ma jeszcze w testowym zestawieniu, a ciekawe co by wyszło.
Skręca mnie też z ciekawości jak wypadałyby w tych zestawieniach kaski ABUSa.
Napisano 22 luty 2020 - 10:11
KASKi i Abusy nie mają żadnych systemów typu MIPS. Patrząc po wynikach podobnych kasków wydaje się wątpliwe, żeby zdobyły 5 gwiazdek. Warto też zwrócić uwagę, że testowane kaski są przeznaczone na rynek amerykański - mają certyfikat CPSC. CPSC jest bardziej wymagający od europejskiego CEN, stąd też kaski typowo na rynek europejski są zwykle lżejsze.
Napisano 27 luty 2020 - 07:54
Napisano 27 luty 2020 - 08:07
Napisano 27 luty 2020 - 11:25
Znacie tą stronę? Protone w niektórych kolorach mocno tanio.
https://www.deporvil...urs-helmet-blue
musisz sam zadecydować
https://pl.trustpilo...eporvillage.net
t.
Napisano 27 luty 2020 - 12:05
Znacie tą stronę? Protone w niektórych kolorach mocno tanio.
https://www.deporvil...urs-helmet-blue
Ja bym odpuścił, tym bardziej, że nawet te super ceny wcale nie są takie super. Po przewalutowaniu + przesyłka to Ci wyjdzie nie wiele mniej, a nie daj Bóg nie trafisz z rozmiarem i już robi się drożej niż u nas. Ja bym wolał dołożyć te 100pln i kupił z polskiej dystrybucji.
Napisano 27 luty 2020 - 12:37
Ja bym odpuścił, tym bardziej, że nawet te super ceny wcale nie są takie super. Po przewalutowaniu + przesyłka to Ci wyjdzie nie wiele mniej, a nie daj Bóg nie trafisz z rozmiarem i już robi się drożej niż u nas. Ja bym wolał dołożyć te 100pln i kupił z polskiej dystrybucji.
Zainteresowałem się tylko niebieskim, który kosztuje 200-300 zł taniej, niż inne kolory. Ale tak jak piszesz, temat odpuszczam.
Napisano 02 marzec 2020 - 08:54