Przede wszystkim przymierz konkretny model. Nawet kaski tego samego producenta, ale inne modele mogą inaczej pasować
Jaki Kask??
Napisano 06 kwiecień 2021 - 16:54
Jeździłem 3 lata w S-Works Prevail - lekki, przewiewny, nie czuć go na głowie.
Od zeszłego roku użytkuję aerodynamicznego S-Works Evade i nie czuję żadnego dyskomfortu względem Prevaila.
Wysłane z Ultra dużego Note 20 ...
Napisano 12 sierpień 2021 - 19:03
Jestem na etapie kupienia kasku,szukam tak mniej więcej za 200zl +/-.
Jako,że pewnie te kaski nie różnią się praktycznie niczym jeśli chodzi o ochronne jedynie wyglądem i dopasowaniem, który z tych wymienionych byście polecili
-ABUS Macator
-MET Idolo
-GIRO Isode (wydaje mi się,że wygląda najgorzej na głowie)
Napisano 12 sierpień 2021 - 19:03
Jestem na etapie kupienia kasku,szukam tak mniej więcej za 200zl +/-.
Jako,że pewnie te kaski nie różnią się praktycznie niczym jeśli chodzi o ochronne jedynie wyglądem i dopasowaniem, który z tych wymienionych byście polecili
-ABUS Macator
-MET Idolo
-GIRO Isode (wydaje mi się,że wygląda najgorzej na głowie)
Napisano 08 wrzesień 2021 - 12:15
Mnie w kaskach typu WaveCel jest mega gorąco (miałem xxx WaveCel). Na zimę/jesień ok., ale gdy zrobiło się ciepło to głowa się gotowała. Wiadomo, że każdy inaczej będzie odczuwał temperaturę. Plusem Bontragera jest możliwość zwrotu, więc jak coś nie będzie pasowało możesz wymienić na inny. Ja teraz jeżdżę w Bontrager Velocis i tego mogę polecić.
Napisano 08 wrzesień 2021 - 12:15
Mnie w kaskach typu WaveCel jest mega gorąco (miałem xxx WaveCel). Na zimę/jesień ok., ale gdy zrobiło się ciepło to głowa się gotowała. Wiadomo, że każdy inaczej będzie odczuwał temperaturę. Plusem Bontragera jest możliwość zwrotu, więc jak coś nie będzie pasowało możesz wymienić na inny. Ja teraz jeżdżę w Bontrager Velocis i tego mogę polecić.
Napisano 08 wrzesień 2021 - 15:14
Ja szukam czegoś zimowego z mniejszą wentylacją. Myślałem o Giro Vanquish, bo ma szybkę. Jeśli założę kominarkę to szybka jest dużo lepsza niż okulary i naprawdę chroni od wiatru spory fragment twarzy. Nie mam gdzie niestety przetestować rozmiaru w Warszawie.Raczej L jeśli mam zakładać potem kominiarkę. Myślałem też o innych ale obcinają uszy. Problem też z cenami bo wypadają słabo. Wagowo też lipa. Jeszcze Furion i Gamchanger chodzą po głowie ale one są bez szybek.
Może macie jakieś fajne pomysły na lekkie kaski bez wentylacji ale wątpie aby Furiona coś przebiło.
Napisano 08 wrzesień 2021 - 15:57
Ja szukam czegoś zimowego z mniejszą wentylacją. Myślałem o Giro Vanquish, bo ma szybkę. Jeśli założę kominarkę to szybka jest dużo lepsza niż okulary i naprawdę chroni od wiatru spory fragment twarzy. Nie mam gdzie niestety przetestować rozmiaru w Warszawie.Raczej L jeśli mam zakładać potem kominiarkę. Myślałem też o innych ale obcinają uszy. Problem też z cenami bo wypadają słabo. Wagowo też lipa. Jeszcze Furion i Gamchanger chodzą po głowie ale one są bez szybek.
Może macie jakieś fajne pomysły na lekkie kaski bez wentylacji ale wątpie aby Furiona coś przebiło.
używam Furiona od kwietnia i jego wentylacja wysiada dopiero w temp. grubo powyżej 30 st. w połączeniu z długą ekspozycją. Pewnie w górach też w lato nie powinien być pierwszym wyborem (mam teraz zamiennie Ibexa, gdy potrzeba wentylacji).
Natomiast to co mnie w HJC uwiodło to automatyczne dopasowanie kasku do głowy. Proton, Aether i nowy MET Rivale trafiły na dno szafy lub rozdane po rodzinie.
Napisano 09 wrzesień 2021 - 20:15
Velocis prezentuje się wyśmienicie ale troszkę drogi jak na moja kieszeń. Polecisz coś w czym głowa się nie grzeje tak jak wspomnianym przeze mnie bontragerze i jest bezpiecznie a zarazem w budżecie do 400-450zl?Mnie w kaskach typu WaveCel jest mega gorąco (miałem xxx WaveCel). Na zimę/jesień ok., ale gdy zrobiło się ciepło to głowa się gotowała. Wiadomo, że każdy inaczej będzie odczuwał temperaturę. Plusem Bontragera jest możliwość zwrotu, więc jak coś nie będzie pasowało możesz wymienić na inny. Ja teraz jeżdżę w Bontrager Velocis i tego mogę polecić.