Ja obecnie poluję na Evade II S-works w wersji czarnej.
Jaki Kask??
Napisano 21 marzec 2022 - 11:05
To niestety sugerowanie się opiniami w tym przypadku to przepis na katastrofę. To jak pytanie o to, który izotonik jest smaczny, a który nie lub które buty są wygodne. Każdemu pasuje coś innego. Chyba, że te dwa modele, które podałeś to rzeczywiście coś co Ci odpowiada pod względem designu.
Są setki kasków i myślę, że jak zapytasz 100 kolarzy, to 95 z nich poleci właśnie swój kask.
Mi, poza tym którego używam, podoba się jeszcze kilka innych modeli, ale wiem, że wiele z nich po prostu nie pasuje do mojego kształtu głowy.
W mojej ocenie podstawowym kryterium przy wyborze kasku jest to, aby Ci się podobał. Będziesz to woził na głowie i musisz się dobrze czuć z zakupionym sprzętem. Musi Ci pasować - do głowy, do twarzy. Kask + okulary tworzą w zasadniczej mierze obraz kolarza.
Kaski mogą być bardziej aerodynamiczne lub mniej. Te bardziej aerodynamiczne są z reguły mniej przewiewne i odrobinę cięższe. Te przewiewne mają więcej otworów i są zazwyczaj lżejsze. Ale to nie jest tak, że są dwie kategorie i każdy kask można przyporządkować do jednej z nich.
Przeglądnij katalogi kilku firm. Jest ABUS, MET, Giro, Uvex, HJC, Kask, Bontrager, Specialized, POC, Lazer i kilka innych.
Najbardziej mi przypadł wizualnie do gustu chyba UVEX Race 7 w założonym budżecie, jakieś opinie o tym kasku?
Napisano 21 marzec 2022 - 15:10
Najbardziej mi przypadł wizualnie do gustu chyba UVEX Race 7 w założonym budżecie, jakieś opinie o tym kasku?
Jeżeli Ci się podoba ten Uvex, to zamawiaj, przymierzaj i albo zostawisz albo zwrócisz Firma Uvex działa na rynku od lat i na pewno ten kask spełnia wszystkie wymogi bezpieczeństwa. Jakość z pewnością jest bardzo wysoka. Innych opinii na temat kasku, niż takie ogólne, nie powinieneś się spodziewać. Chyba, że zadasz konkretne pytanie.
Napisano 21 marzec 2022 - 15:48
Czy miał ktoś do czynienia z tym kaskiem i wypowie się na temat wentylacji?Jeżeli Ci się podoba ten Uvex, to zamawiaj, przymierzaj i albo zostawisz albo zwrócisz Firma Uvex działa na rynku od lat i na pewno ten kask spełnia wszystkie wymogi bezpieczeństwa. Jakość z pewnością jest bardzo wysoka. Innych opinii na temat kasku, niż takie ogólne, nie powinieneś się spodziewać. Chyba, że zadasz konkretne pytanie.
Napisano 21 marzec 2022 - 18:17
Szukam dla siebie kasku, polecono mi MET Vinci MIPS z uwagi na ochronę i świetną wentylację. Chciałem go zamówić ale ABUS StormChaser jest przeceniony o 45% i jest w tej samej cenie co wymieniony MET (oryginalnie kosztuje prawie 800 ten ABUS), brać METa czy tego Abusa?
Jakiś czas temu zamówiłem tego ABUSA i od razu go zwróciłem. Konstrukcja tego kasku jest dość wąska i z tego powodu uciskał mimo że rozmiar M wg. producenta powinien pasować. Kask raczej nie na wszystkie głowy.
Ale nawet jakby pasował to i tak bym go zwrócił bo strasznie tandetnie wykonany. Gąbka w środku taka mizerna jakby praktycznie jej nie było, w dodatku chyba na stale do kasku przymocowana, albo nie wiem jak się ja demontuje. Kółko do regulacji z mocno plastikowym działaniem jakby zaraz miało się rozlecieć, mój obecny MET który też był sporo tańszy, to jakieś 3-4 klasy lepiej wykonany kask. Nie wiem oczywiście czy wszystkie ABUSY tak mają, czy tylko StormChaser ale generalnie tandeta i ta 45% obniżka nawet mnie nie dziwi.
- faraday lubi to
Napisano 23 marzec 2022 - 11:34
UVEX RACE 7 przyszedł dzisiaj i jutro odsyłam. Rozmiar niby był okay ale coś mi w nim nie pasowało, pomijam już fakt ze na zdjęciach prezentował się lepiej niż na żywo. Wygląda na to że wybór będzie pomiędzy MET Vinci MIPS/LAZER Sphere/Giro Agilis. Opinie? Za i przeciw?
Napisano 16 kwiecień 2022 - 11:09
Napisano 18 kwiecień 2022 - 15:24
Napisano 24 kwiecień 2022 - 21:26
Zobacz ofertę:
https://allegro.pl/o...osa-11157210278
Taki?
To wersja Lite. Jakoś nie chciałem oszczędzać na wadze w tym elemencie.
Mam wersję : POC VENTRAL AIR SPIN NFC
Napisano 12 maj 2022 - 21:26
Hej, napaliłem się mocno na kask HJC, zakupiłem model Valeco, ale w roamiarze "L" okazał się za duży. Podczas jazdy na wybojach tłukł irytującoo o oklulary, a regulacja nijak tego nie zniwelowała. Zakupiłem wobec tego okazyjnie model Furion, starszą wersję 1.0, ale w rozmiarze M/L i tu zaskoczenie, ponieważ podczas zakładania jego ścianki mocno przylegały do głowy. Użytkując starego Meta nigdy takiego dyskomforu nie odczułem. Obwód głowy zmierzyłem na 58,5 cm, czyli taki graniczny wymiar. Z reguły "L-ki" zaczynają sie od 59cm. HJC już odrzuciłem. Czy macie jakieś doświadczenie z kaskiem, który zapewniałby nieco większą przestrzeń nad okularami? Rozważam kaski: Poc, Abus, no chyba, że wrócę do Meta. Budżet około 600 zł. Zaznaczę, że nie mam możliwości przymiarki, pozostaje tylko droga internetowa.