Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1925 odpowiedzi w tym temacie

#1861 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 styczeń 2022 - 20:53

Mam dwa protone, oba w rozmiarze S. Polecam te kaski tak ogólnie, ale w kwestii przewiewności to są raczej mierne. Zwłaszcza w S, który ma małe wloty, sporo mniejsze niż Mka. Np. te dwa wloty nad czołem, które wydają się duże, są w rzeczywistości maleńkie w rozm. S.

• Invincible. lubi to

#1862 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 styczeń 2022 - 01:14

Airbr, wygoda i look
5ccbc3042e9373b8d4f63bc7651a7b20.jpg
  • Invincible. lubi to

#1863 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 23 styczeń 2022 - 08:48

Może propero. Na pewno przewiewny
9f6387e975d2debb488a0fd9ebcbf4c5.jpg
I bardzo wygodny. Chciałem wziąć właśnie airbrraker, ale po przymiar e na mój wielki kalfas nawet nie pomyślałem o dalszych rozważaniach.

Włożony na głowę propero spasował jakby odlany do mojej głowy
  • Invincible. lubi to

#1864 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 postów

Napisano 23 styczeń 2022 - 09:26

Mam dwa protone, oba w rozmiarze S. Polecam te kaski tak ogólnie, ale w kwestii przewiewności to są raczej mierne. Zwłaszcza w S, który ma małe wloty, sporo mniejsze niż Mka. Np. te dwa wloty nad czołem, które wydają się duże, są w rzeczywistości maleńkie w rozm. S.

Dzięki za info, protone wypada z kręgu zainteresowania

Może propero. Na pewno przewiewny

I bardzo wygodny. Chciałem wziąć właśnie airbrraker, ale po przymiar e na mój wielki kalfas nawet nie pomyślałem o dalszych rozważaniach.

Włożony na głowę propero spasował jakby odlany do mojej głowy

Ja mam właśnie takie wrażenie "odlania do mojej głowy" przy abusach ale szukam jakiejś alternatywy. Propero nie kupię z kilku powodów ale dwa najważniejsze - masa i producent;P Już tak mam, że wolę kupować rzeczy od firm, które się w danym produkcie/grupie produktów specjalizują.

Zaczynam się tylko zastanawiać czy na tym zakupie trochę nie przycebulić. Ma ktoś porównanie airbreakera z aventorem?

#1865 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 styczeń 2022 - 10:12

miałem 2 sezony Aventora zanim przesiadłem się na Airbr. To też świetny kask i po przymierzeniu wielu, w tym jakichś ultradrogich Speców Prevail, miałem to samo wrażenie co Ty, że Abusy są jakby odlane na mój łeb. Aventor ma tą przewagę, że ma fajniejszą gąbeczkę i regulowany pasek. Ale Airbr. jest wyraźnie lżejszy, zgrabniejszy i fajniej się go nosi :) tylko długo nie miał koloru dla mnie, już miałem kupować białego, ale na szczęście zaczęli sprzedawać malowanie Movistara pasujące ideolo :) 

IMG-6734.jpg

#1866 Tomo

Tomo
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 23 styczeń 2022 - 11:34

Giro Aeon. Jeszcze pewnie do dorwania. Lekki i jesienią zimno  :D

#1867 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 styczeń 2022 - 18:00

Pierwsze skojarzenie z czymś przewiewnym to Catlike Whisper. Z innych to POC Ventral i wspomniany Spec Prevail.

Standardowy MIPS (w formie wkładki wewnątrz kasku) będzie zmniejszał przewiew. Szukałbym czegoś bez lub z innym podobnym systemem (są np. wersje MIPS zintegrowane w skorupie).

#1868 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 31 styczeń 2022 - 11:07

Bontrager Velocis w moim odczuciu jest spoko jeśli chodzi o wentylację, testowałem w upałach w środku lata.

Airbreaker w obecnej odsłonie jest dla mnie jednym z ładniejszych kasków, ale nie dał bym tyle floty za tak okrutnie oklejoną logotypami wersję z posta #1862.

#1869 Severian

Severian
  • Użytkownik
  • 148 postów

Napisano 27 luty 2022 - 09:53

Mam łeb jak arbuz-duży i okrągły 59.Obecnie mam Uvexa L,który po 2-3h daje mi się we znaki i chciałbym go wymienić.W związku z tym mam pytanie czy ktoś ma podobną czaszkę i może się pochwalić w czym jeździ ?Cenowo celuję tak w 800 pln max.

#1870 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 27 luty 2022 - 09:56

Moja ksywa to globus i bynajmniej nie wynika z zamiłowania do geografii.

Na mój kalfas idealnie spasował specialized propero.

Przymierzałem wcześniej airbreakera, ale upijał mnie w skroń.

P.S. Jeżdżę w czapkach kolarskich a zima w zimowych pod kaskiem i miejsca jest w opór. To naprawdę duży kask.

#1871 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 554 postów

Napisano 27 luty 2022 - 10:01

Moja ksywa to globus i bynajmniej nie wynika z zamiłowania do geografii.

Na mój kalfas idealnie spasował specialized propero.

Przymierzałem wcześniej airbreakera, ale upijał mnie w skroń.

P.S. Jeżdżę w czapkach kolarskich a zima w zimowych pod kaskiem i miejsca jest w opór. To naprawdę duży kask.

Też go używam i jest ok.

Ale mam pytanie o wkładki. Strasznie śmierdzą po sezonie - co roku muszę wymieniać. Też tak masz, czy to tylko moja wysoka potliwość jest powodem?

#1872 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 27 luty 2022 - 10:32

Poza zażółconymi od potu paskami(mam biały kask i paski były jasnoszare) nic się nie dzieje. Używam drugi sezon letni, 4-7 razy w tygodniu

#1873 Severian

Severian
  • Użytkownik
  • 148 postów

Napisano 27 luty 2022 - 12:01

Airbreakera miałem okazję przymierzyć i oczywiście nie pasuje.Specialized jest spoko ale jeżdżę na Giancie więc szukam czegoś neutralnego.

#1874 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 luty 2022 - 18:57

Specialized jest spoko ale jeżdżę na Giancie więc szukam czegoś neutralnego.

:D !? Czy to jest naprawdę istotne, że jeździsz na Giancie czy jakimkolwiek innym rowerze, a masz kask innego producenta? Spec nie jest tylko producentem rowerów, ale też ubrań i masy innego sprzętu rowerowego, który jest w pełni uniwersalny i powszechnie stosowany. Jeździłem na rowerze BMC w butach Specialized. To samo ze sprzętem bontragera, który nie jest adresowany tylko do treków. Nie chcę podważać Twoich wyborów, ale sugerowałbym wybrać kask, jaki Ci się podoba, będziesz szczęśliwy. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1875 Severian

Severian
  • Użytkownik
  • 148 postów

Napisano 28 luty 2022 - 16:48

Nie jest to jakoś super ważne.Ale nie chcę kasku od speca gdy mam rower Gianta .

#1876 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 luty 2022 - 16:52

Też mam wielki sagan (~59cm) i u mnie bardzo fajnie ułożył się POC (zakładałem Octal/Ventral/Omne). W zależności od wymagań wizualnych/funkcjonalnych, powinieneś sobie coś dobrać z tej palety.

#1877 karuzel91

karuzel91
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 20 marzec 2022 - 18:05

Szukam dla siebie kasku, polecono mi MET Vinci MIPS z uwagi na ochronę i świetną wentylację. Chciałem go zamówić ale ABUS StormChaser jest przeceniony o 45% i jest w tej samej cenie co wymieniony MET (oryginalnie kosztuje prawie 800 ten ABUS), brać METa czy tego Abusa?

#1878 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 marzec 2022 - 18:49

Weź po prostu ten, który Ci się podoba, jest dla Ciebie wygodny i pasuje do kształtu Twojej głowy. Nie sugeruj się opiniami co do konkretnego modelu, bo nikt za Ciebie nie zdecyduje, czy dany kask Ci leży, czy nie. Jeżeli chcesz dodatkowy pierwiastek bezpieczeństwa, to wybierz model z MIPS. 

#1879 karuzel91

karuzel91
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 20 marzec 2022 - 19:05

Weź po prostu ten, który Ci się podoba, jest dla Ciebie wygodny i pasuje do kształtu Twojej głowy. Nie sugeruj się opiniami co do konkretnego modelu, bo nikt za Ciebie nie zdecyduje, czy dany kask Ci leży, czy nie. Jeżeli chcesz dodatkowy pierwiastek bezpieczeństwa, to wybierz model z MIPS. 

Sugeruje się opiniami, wręcz jestem na nie podatny bo jestem świeży w temacie i dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w rowerowym światku. A kask i tak będzie zamawiany online niestety w mieście którym mieszkam (Zielona Góra) nie znalazłem nic fajnego i nie mam szansy przymierzyć żadnego z kasków o które pytałem. 

#1880 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 marzec 2022 - 19:26

To niestety sugerowanie się opiniami w tym przypadku to przepis na katastrofę. To jak pytanie o to, który izotonik jest smaczny, a który nie lub które buty są wygodne. Każdemu pasuje coś innego. Chyba, że te dwa modele, które podałeś to rzeczywiście coś co Ci odpowiada pod względem designu. 

Są setki kasków i myślę, że jak zapytasz 100 kolarzy, to 95 z nich poleci właśnie swój kask.

Mi, poza tym którego używam, podoba się jeszcze kilka innych modeli, ale wiem, że wiele z nich po prostu nie pasuje do mojego kształtu głowy. 

W mojej ocenie podstawowym kryterium przy wyborze kasku jest to, aby Ci się podobał. Będziesz to woził na głowie i musisz się dobrze czuć z zakupionym sprzętem. Musi Ci pasować - do głowy, do twarzy. Kask + okulary tworzą w zasadniczej mierze obraz kolarza. 

Kaski mogą być bardziej aerodynamiczne lub mniej. Te bardziej aerodynamiczne są z reguły mniej przewiewne i odrobinę cięższe. Te przewiewne mają więcej otworów i są zazwyczaj lżejsze. Ale to nie jest tak, że są dwie kategorie i każdy kask można przyporządkować do jednej z nich. 

Przeglądnij katalogi kilku firm. Jest ABUS, MET, Giro, Uvex, HJC, Kask, Bontrager, Specialized, POC, Lazer i kilka innych. 

Dodaj odpowiedź