Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#481 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2011 - 21:03

Jeśli miałbym wybierać pomiędzy wysokościomierzem, a pulsometrem to wybrałbym bez wahania licznik z pulsometrem. Wysokościomierz i wskazania %nachylenia, to gadżet o wiele mniej użyteczny niż pulsometr. W moim Garminie Edge 500 mam i pulsometr i wysokościomierz (z % też) i bez tego drugiego mogę żyć, bez pierwszego licznik traci sens (zwłaszcza przy treningach na trenażerze i/lub treningach zaplanowanych w określonych strefach tętna).

Ja już mam pulsar osobno, więc jestem w innej sytuacji, ale jest tak jak mówisz, jeśli ktoś nie ma pulsara.

#482 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 marzec 2011 - 23:32

Masz własny PULSAR? WOW - w którym układzie gwiezdnym?!
:lol: :lol: :lol:

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#483 men behind

men behind
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądRadom

Napisano 09 marzec 2011 - 00:48

Dzisiaj doszedł w końcu nowy [sprawdzony wcześniej w sklepie] licznik sigma 1909

PULS łapie błyskawicznie, wystarczy lekko nawilżyć czujniki na opasce albo klate..
wszystko działa pięknie.. :mrgreen: warto było czekać :-P

Mój pulsometr od 1909 się uruchomił dopiero po 20 minutach(za pierwszym razem)teraz działa bez zarzutu :)

#484 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 12 marzec 2011 - 22:30

Mam pytanie na temat licznika Echo-R4.
Używa może ktoś?
Czy przesył kadencji do licznika jest kodowany?
Jakieś opinie na jego temat?

#485 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marzec 2011 - 23:48

Hej!

Czy korzysta ktoś z Was z liczników Cateye Strada - chodzi mi o modele bezprzewodowe:
Strada Wireless CC-RD300W i podobny tylko dodatkowo z kadencją Strada Double Wireless CC-RD400DW

Podoba mi się rozwiązanie z jednym czujnikiem do prędkości i kadencji (a nie jak w Sigmach - dwa osobne).

Duży wyświetlacz. No i... wyglądają elegancko ;-)

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#486 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 marzec 2011 - 09:11

Mam pytanko odnosnie sigmy 1609. Już wyczytałem ,że technicznie jest w porządku ,ale są chyba różne wersje mocowań zgadza się ?
Chciałbym zamontować licznik na mostku. Widziałem 1609 mocowaną na kierownicy i na mostku jak to jest ?
http://allegro.pl/li...1492608291.html
Jeszcze zastanawiam się nad Trelockiem FC 530 co o nim sądzicie.

#487 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 27 marzec 2011 - 09:20

Podstawka jest jedna w sigmach, tylko w zaleznosci gdzie bedziesz umieszczal licznik to musisz odpowiednio ustawic to mocowanie w podstawce.

#488 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 marzec 2011 - 09:33

Czyli jak to wygląda jest powiedzmy "obrotowe". Mogę sobie ustawić w pionie i poziomie to mocowanie.
A tutaj w linku podałem wersję przewodową + cad. Na zdjęciu jakoś nie widzę czujnika cad jak wygląda podłączenie tego kablem?

#489 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 27 marzec 2011 - 13:33

patryk_60, nie wiem ile masz lat liczniki sigma maja bardzo prosta konstrukcje wiec mocowanie jest proste , jak budowa cepa mozesz zamonotowac jaki , na kierownicy ew na mostku wystarczy odkrecic srubki pod podstawka przekrecic uchwyt .

Co do samej kadencji kablowej to , juz zalezy od ciebie jak to wszystko sobie ulozysz na ramie zdecydowanie cad bez przedowodowa wyglada dobrze .

Kable niezbyt niechlujnie sie preznetuja za duzo zabawy z mocowaniem opaskami , co do samego Trelocka uzywalem go kiedys ja wiem , bez jakis specjalnych rewelacji tylko licznik.

Jezeli jestes zainteresowany to poszukaj CAtEYE wersje strada moze , nie rozwala opcjami ale ma fajny czytelny wyswietlacz i fajne mocowanie ale cene kapke wyzsza od sigmy ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#490 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 27 marzec 2011 - 13:50

Hej!

Czy korzysta ktoś z Was z liczników Cateye Strada - chodzi mi o modele bezprzewodowe:
Strada Wireless CC-RD300W i podobny tylko dodatkowo z kadencją Strada Double Wireless CC-RD400DW

Podoba mi się rozwiązanie z jednym czujnikiem do prędkości i kadencji (a nie jak w Sigmach - dwa osobne).

Duży wyświetlacz. No i... wyglądają elegancko ;-)

Ja mam CATAEYE MICRO - PRO TOUR EDITION, http://velo.pl/produ...=2&pk=%&id=3204
choć początkowo zastanawialem się też nad stradą, to jednak po tym jak zobaczyłem ją na żywo - trochę mi przeszło bo wyglada naprawdę miniaturkowo :), fajne są kolorki ale jeśli chodzi o funkcję to bieda straszna, (wiadomo wygląd rzecz gustu, ale sądzę ze w rzeczywistości raczej nie będzie się podobać, licznik ma dziwne proporcje )
Jeśli potrzebujesz CATEYE wyglądającego elegancko to zdecydowanie polecam tutaj model COMMUTER bo ma nietuzinkowe opcje i jest większy niż STRADA przez co wygląda bardzo interesująco. Commuter to naprawde świetna zabawka. http://velo.pl/produ...=2&pk=%&id=3007

#491 Dag

Dag
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądBielsko-Biala

Napisano 27 marzec 2011 - 16:14

koledzy rowerzysci, uzywa ktos licznika SIGMA SPORT BC 1200 BASELINE ?
mam 3 pytania odnosnie tego sprzetu. on jest przewodowy? da rade ustawic dystans poczatkowy? po wyciagnieciu baterii dane sie kasuja czy sa zapisane?

dzieki, i pozdrawiam!

#492 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 27 marzec 2011 - 17:16

Wiek tu nie ma nic do znaczenia. ;-) Po prostu myślałem ,że są 2 modele mocowania.No ale dzięki Krzysiek za odpowiedz ,powiedz mi jeszcze czy możliwa jest taka opcja:
licznik przewodowy 1609 + bezprzewodowa kadencja. Akurat kabel od czujnika prędkości mi nie pzreszkadza ,ale już od kadencji będzie mnie wkurzał.

#493 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 marzec 2011 - 19:19

powiedz mi jeszcze czy możliwa jest taka opcja:
licznik przewodowy 1609 + bezprzewodowa kadencja. Akurat kabel od czujnika prędkości mi nie pzreszkadza ,ale już od kadencji będzie mnie wkurzał.

Taka opcja nie wchodzi w grę, albo licznik jest bezprzewodowy albo przewodowy. Poza tym nowsze liczniki mają jeden czujnik - do prędkości i do kadencji. Zecydowanie polecam to rozwiązanie. Zawsze to mniej elementów poprzyczepianych do roweru. Chyba nawet Sigma to wreszcie zrozumiała.
W większości liczników przewodowych kabel do czujnika prędkości jest za krótki, żeby działał na tylnym kole i umożliwiał stosowanie trenażera (nie dotyczy rolkowych). Trzeba kupić dodatkowy kabel...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#494 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 27 marzec 2011 - 20:56

Cześć
Co polecacie z tej trójki?
1) Sigma ROX 9.0
2. Garmin EDGE 500
3) Polar CS500.

Jakie są plusy i minusy tych liczników? Polar chyba nie ma pokazywania trasy GPS jak Garmin? Jak to wygląda z kopiowaniem plików na komputer? Słyszałem, że w tym polarze można tylko na stronę polara, a czy można też to przeglądać offline, w jakimś programie?

#495 janekws

janekws
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • Skądddz

Napisano 02 kwiecień 2011 - 18:16

Ma ktoś może ten licznik ? zastanawiam sie nad jego kupnem, warto ?

#496 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 03 kwiecień 2011 - 17:10

Ma ktoś może ten licznik ? zastanawiam sie nad jego kupnem, warto ?

naprawde nie masz się czego obawiać, liczniki tej firmy mimo że bez renomy są naprawde świetne, porównując do sigmy raczej na pewno się nie zawiedziesz, jedynie jakość materiałów plastikowych pozostawia trochę do życzenia - ale czy to ma znaczenie :lol:
za tą kase nie znajdziesz nic lepszego. Jedyne negatywne opinie jakie słyszałem na forach to to że niższe /najniższe / modele tej marki miewały problemy ze szczelnością, oraz ktoś pisał że po wymianie baterii licznik nie chciał się włączyć, ale kupując drugą baterie było już wszystko w porządku -- czyli najprawdopodobniej wina nieudolnego użytkownika. :mrgreen:
Ogólnie polecam / kolega ma model z pulsometrem i jest zadowolony/
ps. nieznane nie znaczy złe !!!

#497 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądWLKP

Napisano 09 kwiecień 2011 - 09:48

Cześć
Co polecacie z tej trójki?
1) Sigma ROX 9.0
2. Garmin EDGE 500
3) Polar CS500.

Jakie są plusy i minusy tych liczników? Polar chyba nie ma pokazywania trasy GPS jak Garmin? Jak to wygląda z kopiowaniem plików na komputer? Słyszałem, że w tym polarze można tylko na stronę polara, a czy można też to przeglądać offline, w jakimś programie?

Hej. Jeśli zamierzasz skupić się na treningu jak dla mnie Polar i tylko Polar. Model CS500 jest bardzo wygodny w obsłudze podczas treningu - klikasz jakby narożem licznika i wszystko ładnie się zmienia. Czytelność w stosunku do modeli poprzednich (CS400 czy nawet CS600) jest dużo lepsza! Do transmisji plików niestety trzeba dokupić małe urządzonko DataLink i wtedy przesyłasz dane na stronkę polara. Bardzo waży jest pomiar pulsu - tutaj dzięki systemowi WIND wszystko działa bardzo dokładnie i bezproblemowo. Jak dla mnie sporo lepiej niż w Garminach (mam stary model Edge205 oraz miałem 705).
Edge 500 oraz Sigmy niestety nie miałem także się nie wypowiadam. Życzę trafnego wyboru ;-)

#498 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 kwiecień 2011 - 10:36

Bardzo waży jest pomiar pulsu - tutaj dzięki systemowi WIND wszystko działa bardzo dokładnie i bezproblemowo. Jak dla mnie sporo lepiej niż w Garminach (mam stary model Edge205 oraz miałem 705).

A jakie problemy z pomiarem pulsu miałeś w Garminie 705? Bo ja nie mam najmniejszych...

#499 WinSho

WinSho
  • Użytkownik
  • 295 postów
  • SkądWLKP

Napisano 09 kwiecień 2011 - 11:30

A jakie problemy z pomiarem pulsu miałeś w Garminie 705? Bo ja nie mam najmniejszych...

Już wyjaśniam. Ten sprzęt jak dla mnie jest przeładowany funkcjami, najgorsze było czekanie na "akwizycje". Jakoś się zraziłem do tego komputerka, pomiar pulsu działał ale np. wyliczenie kalorii to porażka w Garminie. Mam wrażenie, że Polar jest dokładniejszy a i nigdy nie gubi sygnału co czasami zdarzało się Garminowi.

#500 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 09 kwiecień 2011 - 13:32

WinSho nie jesteś pierwszym, który narzeka na ilość spalanych kalorii pokazywanych w 705. Ja to najzwyczajniej w świecie olałem. Nie po to go kupowałem.
Generalnie przed zakupem licznika trzeba sobie zadać pytanie: jakie funkcje potrzebujemy? Ja potrzebowałem nawigację, pomiar tętna, potrzebowałem również mieć duży czytelny wyświetlacz. To wszystko 705 ma. U mnie akwizycja, jak tylko wyjdę na zewnątrz, trwa maksymalnie 10 sekund. Pomiar pulsu bezproblemowy, nigdy żadnych kłopotów. Od założenia opaski na piersi mijają 2, 3 sekundy i już garnek pokazuje aktualny puls. Żadnych problemów z pomiarem prędkości czy kadencji. Jednym słowem jestem zadowolony jak cholera.

Jeżeli ktoś nie potrzebuje nawigacji to można pokusić się o zakup 500 lub któregoś z modeli Polar-a. Ja nad Polarem też myślałem. Jednak po podjęciu decyzji, że nawigacja mi się przyda, Polar został z listy skreślony. Sigmy nie brałem pod uwagę w ogóle.

Dodaj odpowiedź