Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomoc kompatybilność klamkomanetek z kasetą oraz przerzutką

116 odpowiedzi w tym temacie

#61 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marzec 2010 - 21:29

Cytat

Czy obejma na ramę pod FD działa jak hak, czy raczej jest przeznaczona do konkretnej przerzutki?

Nie za bardzo rozumiem pytanie ;-) Obejma jest częścią przerzutki, nie kupujesz jej osobno.

fs-userbar-blog-white.png

#62 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 marzec 2010 - 21:40

http://www.allegro.p...8mm_34_9mm.html

musze do niej kupic przerzutke na obejme czy na hak?

#63 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marzec 2010 - 21:47

Mi to wygląda na jakiś adapter dla przerzutek na hak. Tzn. jeśli Twoja rama nie ma haka, a masz przerzutkę na hak, to mocujesz to jak przerzutkę z obejmą i przykręcasz do tego swoją przerzutkę na hak. Jeśli dobrze rozumuję, to do tego cuda powinieneś kupić przerzutkę na hak. Jeśli jeszcze nie kupiłeś przerzutki, to poszukaj od razu wersji z obejmą, będzie mniej kombinowania ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#64 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 marzec 2010 - 22:06

nom chyba tak zrobie

a może byc 6600 lub 6700 do napedu 9s?

#65 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marzec 2010 - 22:06

Sie zgadza, ale Deadhorse jak go znamy taniej kupi i przerzutke z obejmą i dodatkowo obejme i jeszcze drugą przerzutke na hak
Dead tylko nie pomyl i nie kup tylnej montowanej na hak ala SiS :mrgreen:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#66 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 marzec 2010 - 23:05

Przejżałem cennik i chyba najlepiej wypada 5600, ewentualnie używana 6600

#67 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 04 marzec 2010 - 00:22

Nie mogłem się doszukać tej informacji na forum, więc zapytam nieśmiało. Czy będzie ze sobą współgrał taki mix: 9-biegowa kaseta Campy z 9-biegowymi klamkomanetkami Shitmano i przerzutką Ultegry 6600?
Z tego co wydłubałem w necie, są różnice w grubości koronek na kasecie:

Odległość środek-środek Grubość koronki Szerokość przerwy

Campagnolo 9-biegowe 4.55 mm 1.75 mm 2.8 mm

Shimano 9-biegowe 4.34 mm 1.78 mm 2.56 mm

Czyli logicznie rzecz biorąc - będą zgrzyty, tzn. przerzutka przystosowana do konkretnych przeskoków będzie miała problem z przerzucaniem łańcucha na szerzej rozstawione koronki. Mam rację? Czy jednak da się to jakoś pogodzić ?

[ Dodano: 2010-03-05, 00:05 ]
Ponawiam zapytanie ^^

#68 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marzec 2010 - 20:50

Też ostatnio to studiowałem te ustawienia, mam podobny dylemat.
Najważniejsze w tym są klamki bo to one mają indeksacje i tylko one odpowiadają za długość przesunięcia przerzutki, w Twoim przypadku wystarczy zmienić podkładki pomiędzy koronkami w kasecie; czyli z 2.8mm zamieniasz na 2,56mm i masz kasetę o parametrach Shimano i gra muzyka

a te 0,03 mm nie będą miały aż takiego dużego znaczenie o ile w ogóle będzie to wyczuwalne, może na pierwszym lub ostatnim biegu 9x0,03 = 0,27mm taka będzie różnica

#69 p

p
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWadowice

Napisano 04 czerwiec 2010 - 09:02

Pozwólcie, że podepnę się pod temat. W innym temacie znalazłem pewne słowa emera:

Cytat

Niemniej pamietaj ze WSZYSTKO musisz dograć na 10s, przednia przerzutke, korba MUSI być na 10s (musiałem zmienic korbe recorda 9s na Chorusa 10s).

Chciałbym zapytać, jak będzie pracować taki zestaw: obie klamkomanetki i obie przerzutki Centaur 10s, korba FSA Carbon Pro 53/39 S-9 (przykładowy link), kaseta Centaur 11-23 i łańcuch Centaur C9.

#70 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 czerwiec 2010 - 09:16

Ta korba FSA jest (o ile sie nie mylę) kompatybilna z 10 biegowym napędem, ale łańcuch Centaur C9 jest do 9-cio biegowych napędów, więc będą kłopoty. Kaseta też musi być 10-tka bo nie będzie się zgadzać indeksacja.

#71 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 czerwiec 2010 - 17:04

Generalnie, przerzutka przednia różni się szerokością prowadnicy, tylna im więcej biegów i wyższa grupa powinna pracować precyzyjniej lecz jej skok względem wyciąganej linki się nie różni. I najważniejsze klamkomanetki, te na 10s wyciągają mniej linki niż te na 9s i analogicznie względem 8s. Dograć trzeba kasetę do klamek, żeby miały po tyle samo biegów. Następnie łańcuch pod kasetę, korba może odbiegać nieco od reszty czyli do napędu 8s korba od 9s lub odwrotnie. Przednia przerzutka w przypadku Campy, której klamki mają dobry system doregulowania może także nieco odbiegać od reszty. Co do shimano to u siebie miałem taki układ p.t. Sora 3300, p.p. Campa Mirage 9s, korba Campa 8s, kaseta i łańcuch Sh 9s, do tego klamki Sh 9s. Aktualnie mam przerzutkę tylną 105(5600) i wszystko bryka jak należy tylko doregulowanie przedniej przerzutki zajmuje nieco czasu.

#72 p

p
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądWadowice

Napisano 04 czerwiec 2010 - 17:07

Dziękuję Wam za szczegółowe odpowiedzi, dzięki którym wszystko już wiem.

#73 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 14 czerwiec 2010 - 11:08

Witam,

to i ja pytanie w tym temacie:

mam manetki SHIMANO ST 2200, z przodu: dwie tarcze, ale przerzutka ULTEGRA TRIPLE. jakoś to działa, ale...

w najbliższym czasie chcę wymienić klamki też na ultegra(ew. tiagra), ale zachować dwie tarcze z przodu. Planuje też zwiększenie kasety z 8 na 9rz.

I pytanie, czy to wszystko będzie działać?

#74 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 14 czerwiec 2010 - 16:52

Cytat

ale przerzutka ULTEGRA TRIPLE.

Powionna działać po umiejętnym wyregulowaniu dobrze.

Cytat

I pytanie, czy to wszystko będzie działać?

Skoro chcesz 2x9 to: poza klamkomanetkami 2x9 musisz również posiadać kasetę dziewięciorzędową. Do tego koniecznie łańcuch dziewiątkowy (np HG-53/HG-93). Musisz również się upewnić czy Twa tylna przerzutka obsłuży 9sp.

Musisz mieć klamkomenetki, łańcuch 9sp i RD współpracujące z kasetą 9sp. Skoro przednia zmieniarka kiepsko zmienia to zakup najtańszą Tiagrę dwublatową i po problemie.

#75 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 14 czerwiec 2010 - 20:10

Dzieki:)

oczywiscie o lancuchu i kasecie pomyslalem zawczasu, tyle juz wyczytalem na forum:) Wiem tez, ze sora z tylu powinna obsluzyc 9-rzedowa kasete. tylko nie chcialem decydowac sie na zakup bez opinii kogos kto sie lepiej na tym zna.

Przednia przerzutka nie sprawia problemow, klamkomanetka tez wiec wyregulowane jest w miare ok, moim zdaniem. Mimo to i tak zmienie klamke na poczet rozwoju, przerzutke zostawie bo szkoda mi sie pozbywac tej ultegry, jest prawie nowa...

#76 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 czerwiec 2010 - 15:17

Cytat

....Musisz również się upewnić czy Twa tylna przerzutka obsłuży 9sp.....

Nie pisz takich głupot, może spokojnie zostawić tą przerzutkę, która współpracuje z aktualnym zestawem.

#77 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:35

Cytat

może spokojnie zostawić tą przerzutkę, która współpracuje z aktualnym zestawem.

No wybacz ale ja widziałem zmieniarki które współpracując z 8sp po przejściu na 9sp już chodzić jak należy nie chciały. Mowa o starych konstrukcjach które, gdy były projektowane nikt nie myślał szerzej o 9sp.

#78 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 czerwiec 2010 - 20:23

A czym się wedle Ciebie różnią?? Bo zasięg i parametr skoku mają taki sam, to że jakaś jest zajechana to inna sprawa. U mnie latała Sora 3300 na 9 biegach w szosie i stara Acera też na 9b w crossie. Problemów nie było żadnych.

#79 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 06 grudzień 2010 - 17:26

czy klamkomanetki shimanowskie 2/3-9s będą współpracować prawidłowo z campagnolowymi przerzutkami i kasetą veloce, korbą xenon oraz hamulcami veloce?

#80 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 06 grudzień 2010 - 18:19

shimano chyba inaczej linkę wybiera niż campa więc nie

u5227y2014v4.gif

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy