Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki Rower Dla Początkujacej Dziewczyny?

137 odpowiedzi w tym temacie

#61 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpień 2014 - 10:06

http://szosa.org/top...ad-race-880-16/

http://szosa.org/top...erida-race-880/

jeśli to te same rowery to kupuj te Meridę, będziesz zadowolona i patrz jak można ją zmodernizować :)

#62 Paulix2010

Paulix2010
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 19 sierpień 2014 - 13:48

Tak, to dokładnie ten sam model co w pierwszym temacie, nawet identyczny rozmiar i kolor :)

Już wcześniej widziałam ten temat ale nie przyszło mi do głowy żeby go tu wrzucić ...

http://szosa.org/top...ad-race-880-16/

Na razie coś utargowałam, jeśli nikt jej nie kupi przez 2 dni to dostanę ją po niższej cenie. Teraz tylko pozostaje czekać ... ahh :)

#63 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpień 2014 - 14:17

Czekamy razem z Tobą!

#64 Paulix2010

Paulix2010
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 22 sierpień 2014 - 08:51

Witam, chyba nie za bardzo dogadałam się ze sprzedawcą, po tym jak poprzednia aukcja z rowerem za 1200zł się skończyła to Pani wystawiła kolejną z rowerem za 1100zł (aukcja też 2 dni). I zastanawiam się czy jest sens kupować czy czekać kolejne dwa dni (myślę że obniży wtedy do 1000zł). Tylko troszkę się obawiam że ktoś sprzątnie mi meridkę sprzed nosa. Chociaż .. sama nie wiem :)

#65 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 sierpień 2014 - 10:43

Moze zadzwoń i sie dogadaj, ze miał byc tysiąc a nie 1100.
Sent from my Tapatalk

#66 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 22 sierpień 2014 - 13:20

Jesteś pewna, że ta Merida będzie na Ciebie dobra ?

Poniżej link do rozmiarówki:

http://www.merida-bi.../road-880-16-08

Jeśli to M (50cm), to górna rura (horyzontalnie) ma aż 555mm. Będzie to, dużo za dużo dla Ciebie.

#67 Paulix2010

Paulix2010
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 22 sierpień 2014 - 18:10

Jak to możliwe skoro osoba od której kupuję (kobieta) ma 160cm i normalnie jeździ? Hm ...

A ja jak mówiłam mam 167cm :)

#68 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 22 sierpień 2014 - 19:14

"Normalnie jeździ" to pojęcie względne.

Znaczna grupa tzw. normalnych rowerzystów, nawet nie ma pojęcia, że jeździ na za dużym, czy też zbyt małym rowerze.

Przy jeździe "po bułki", nie ma aż takiego znaczenia. W Twoim przypadku, jeśli chcesz się cieszyć jazdą, tak długa górna rura, może okazać się bardzo upierdliwa.

Przykładowo, kolega ma kolarkę 56, obniżyłem siodełko i dało się jechać. Jakbym, wcześniej nie próbował jazdy na 50, pewnie uznałbym, że tak ma być.

Jeśli, ten konkretny rower ma faktycznie 555mm w "horyzoncie", jeszcze raz zdecydowanie odradzam.

#69 Paulix2010

Paulix2010
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 22 sierpień 2014 - 20:20

Pytałam "haligówka" z naszego forum (tego który posiada identyczny rower).

Oto co napisał (skróciłam):

"Pozioma rura 54cm, Główka ramy 15cm, Rura podsiodłowa: 45cm + 5cm (ponad rurą poziomą) , 44 i 41 cm to wymiary tylnego trójkąta

W tej Meridzie jest mostek 100mm.  Przerzutki obie - Shimano Sora, Klamkomanetki - Shimano 2200, Hamulce - no name, Korba 53-39 - FSA tempo. Kaseta to było jakieś sunrace 12-24, a łańcuch to chyba Shimano (jakiś tani) na 8 rzędów"

To nadal dużo za dużo na mnie?

#70 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 23 sierpień 2014 - 10:13

Należy pamiętać, że przy pomiarze horyzontalnym, bardzo łatwo o nieprecyzyjny wynik.

Nawet zakładając, że pomiary kolegi z forum są dokładne i rura w poziomie ma 540, to i tak jest to dla Ciebie za dużo.

Ja przy tym samym wzroście, mam ramę w poziomie 525mm, te same kąty, mostek 90 i było za długo. Musiałem założyć "płytszą" kierę.

A mam od Ciebie dłuższy tułów, bo noga krótsza.

Poza tym,zdecydowanie odradzam korbę 39/53. Poszukaj coś z kompaktem 34/50.

#71 Paulix2010

Paulix2010
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 23 sierpień 2014 - 19:39

No to jest jeszcze dziwniejszy problem. Sprawdziłam jakie wymiary podał mi kobieta która sprzedaje kolarkę.

Według niej "poziomo rama ma 50cm, od gwintu siodła do korby pedałowej 50cm"

Więc albo pani źle zmierzyła albo ten rower to nie jest tak jak sugerowana "m" (mimo że ma tak na naklejce). A rura pozioma z tego wychodzi że ma 40-ci kilka cm (bo jak napisano jest mierzona od "gwintu siodła" a na zdjęciu siodełko jest nisko) ... :shock:  :?:

Przepraszam że tak chaotycznie piszę ale ...

Ja już mam zupełny mętlik w głowie :roll:

Tutaj zdjęcie dla "wizualizacji" tego co Pani zmierzyła (z tak samo ustawionym siodełkiem).: http://allegro.pl/me...4536917958.html

#72 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 23 sierpień 2014 - 20:12

Od gwintu siodła, zapewne chodziło jej od miejsca w którym w ramę wchodzi sztyca.
Ja mierzyłem w swoim i też było 50cm (45+5) więc wszystko się zgadza :)

A jeśli chodzi o poziomą to różnica prawdopodobnie polega na sposobie mierzenia rury poziomej:

szanowna Pani zmierzyła zapewne część rury, jak gdyby pomiędzy główką ramy, a rurą podsiodłową, mój pomiar natomiast był pomiarem od środka (w przekroju) rury podsiodłowej do środka (w przekroju) główki ramy.

Więc faktycznie Pani wyszło 50, a mnie 54.
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#73 Paulix2010

Paulix2010
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 23 sierpień 2014 - 20:15

Faktycznie, moje niedoczytanie :)

No ale jak wytłumaczyć o że górna rama wyszła jej 50cm podczas gdy tobie 54?

Jakby nie patrzeć to duża różnica :)

#74 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 23 sierpień 2014 - 20:17

Już edytowałem post u góry, nie chcę się powtarzać :)
Strava
Instagram

#75 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 23 sierpień 2014 - 20:28

No ale jak wytłumaczyć o że górna rama wyszła jej 50cm podczas gdy tobie 54?

Pewnie mierzyła przykładając miarkę do rury, a do tego nie od osi do osi, tylko samą rurę.

Ja mam u siebie, w ten sposób mierząc 47cm, w horyzoncie 52,5.

Jeśli zmierzyła 50, to w horyzoncie będzie tak jak podaje producent 55,5cm

Horyzont mierzymy trzymając miarkę idealnie równolegle do podłoża , od osi (środka) rury podsodłowej, a właściwiej jej przedłużenia (osi sztycy), do osi górnej krawędzi rury sterowej,

#76 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 23 sierpień 2014 - 20:31

W mojej ramie 555 nie wyjdzie, jakbym nie wiem jak mierzył, naciągane 545. Ale to też może przecież wynikać z niedokładności pomiarowej jaką dysponuję. Myslę, że dane na stronie producenta są najbardziej miarodajne :P
Strava
Instagram

#77 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 sierpień 2014 - 22:21

A moze tak poprosic właścicielkę o zdjęcie jej pozycji na tym rowerze, to będzie bardziej miarodajne bo zobaczysz czy jest wyciągnięta i napięta jak struna czy jest w miarę ok, skoro jeździła na tym rowerze...
Sent from my Tapatalk

#78 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 23 sierpień 2014 - 22:55

powodzenia w prośbie o taką fotkę :D

@Paulix2010 wpadnij w moje tereny, dam Ci się przejechać na swoim i ocenisz czy jest okej :D Ostatecznie jedź do Katowic po ewentualny odbiór osobisty, wszak wysyłka to koszt 60zł, myślę że PKP wyszłoby podobnie, a przynajmniej nie kupowałabyś kota w worku :)
Strava
Instagram

#79 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpień 2014 - 00:30

Wedlug mnie ludzka prośba, nie chce kupić kota w worku to chcialbym wiedzieć jak sie wygląda na takim rowerze, odbiór osobisty jest wiec sprzedawcę zobaczyć można na żywo to czemu nie poprosic o zdjęcie, sylwetka jest tylko wazna.
Sent from my Tapatalk

#80 Paulix2010

Paulix2010
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 24 sierpień 2014 - 12:52

Napisałam maila z prośbą o to zdjęcie ale moim zdaniem są marne szanse że dostanę.

A czy kiera kompakt + mostek nie załatwiłby sprawy? Zakładając że w poziomie jest 54cm?

Dodaj odpowiedź