Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prędkości Średnie

143 odpowiedzi w tym temacie

#21 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 wrzesień 2014 - 07:57

Dla zabawy nawet zresetowałem licznik, przejechałem się raz i nie zdjąłem licznika wnosząc rower do mieszkania - średnia spadła bodajże o 3km/h w ciągu niecałej minuty.

Ok, ale to wszystko zależy od tego jak długo jedziesz, a wynika to po prostu z wzoru na vśr. Jeśli jesteś na początku trasy to nic dziwnego, że po jednym zatrzymaniu na światłach średnia potrafi spaść np. o 1km/h, ale popatrz, że po przejechaniu 100km, wracając z powrotem przez miasto przy takim zatrzymaniu już tak nie jest. Bo prędkość to droga przez czas. Jeśli wartość czasu jest duża, to niewielkie jej zwiększenie, przy braku zwiększenia wartości drogi nie zmieni tak bardzo prędkości średniej. 
Oczywiście, jazda przez miasto na pewno zmniejsza średnią (nawet jeśli jest autopauza - bo przecież licznik nie zatrzymuje się w ułamku sekundy, a i zwalniać i rozpędzić się trzeba), ale nie jest aż tak, że miałbyś średnią 32km/h, a przez światła spada do 24.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#22 morel

morel
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 18 wrzesień 2014 - 13:31

Ok, ale to wszystko zależy od tego jak długo jedziesz, a wynika to po prostu z wzoru na vśr. Jeśli jesteś na początku trasy to nic dziwnego, że po jednym zatrzymaniu na światłach średnia potrafi spaść np. o 1km/h, ale popatrz, że po przejechaniu 100km, wracając z powrotem przez miasto przy takim zatrzymaniu już tak nie jest. Bo prędkość to droga przez czas. Jeśli wartość czasu jest duża, to niewielkie jej zwiększenie, przy braku zwiększenia wartości drogi nie zmieni tak bardzo prędkości średniej. 
Oczywiście, jazda przez miasto na pewno zmniejsza średnią (nawet jeśli jest autopauza - bo przecież licznik nie zatrzymuje się w ułamku sekundy, a i zwalniać i rozpędzić się trzeba), ale nie jest aż tak, że miałbyś średnią 32km/h, a przez światła spada do 24.

Właśnie - wszystko zależy od tego ile jeżdżę, a niestety przez to, że przez ostatnie tygodnie mam problem z ostrym zapaleniem oskrzeli, to moje wyjazdy ograniczają się do 30 kilometrów. W sytuacji, gdy jadę w ciągu dnia przez miasto czasami muszę zatrzymywać się co 500 metrów nawet (przejścia dla pieszych, ronda, skrzyżowania z sygnalizacją etc.). Chodzi mi o to, że dosłownie za każdym razem gdy spojrzę na licznik to wskazanie chwilowe jest powyżej 30km/h, a jednak średnia jest jaka jest. Co więcej zauważyłem, że jeżdżąc po Warszawie w godzinach szczytu wynosi ona 22km/h, w nocy już 24. Resetowałem także licznik jadąc do Konstancina (podwarszawska miejscowość) i wtedy średnia wyszła 28km/h. Dlatego po prostu uważam, że nie ma po co patrzeć na prędkości średnie jeżeli ktoś jeździ tylko po mieście i okolicach. Mi aktualnie zdrowie nie pozwala na dłuższe wyjazdy, ale w przyszłym sezonie zobaczę jak to wygląda w trasie i wtedy będziemy mieli jakieś porównanie.

#23 em2

em2
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19 wrzesień 2014 - 14:13

Witam ponownie,

marvelo co do opon to się długo nad nimi zastanawiałem i w sumie nie są takie złe (przy odpowiednim ciśnieniu) gdyż pomimo że opona ma 1,95 to jedzie się na takim ciękim pasku przez środek ok 2,5-3 cm szczególnie dobrze to widać jak zjedziemy z zakurzonej drogi na asfalt. Poza tym opona jest duża więc tak jakbym miał trochę większą średnicę koła w porównaniu do cienkich slików, fakt że napewno jest cięższa.

morel jeżeli chodzi o jazdę "wieczorkami" to jest to teren bez sygnalizacji świetlnych i przejść dla pieszych ale z licznymi pagórkami w trójkącie Gdów, Myślenice, Wieliczka koło Krakowa. I tam moja średnia jest ok 24km/h. Co ciekawe jak jadę do pracy do Krakowa średnią mam ok 26km/h pomimo przejść dla pieszych i sygnalizacji świetlnej ale za to po bardziej płaskim terenie. Średnia prędkość jest dla mnie o tyle ważna że zazwyczaj mam jakieś ramy czasowe w których muszę się zmieścić tak więc planując wycieczkę jestem w stanie mniej więcej określić dystans, czyli gdzie mogę jechać.

Co do nurtującego mnie pytania udało mi się samemu po części na nie odpowiedzieć, pożyczyłem kolarkę b'twin triban 3 i przejechałem się nią dzisiaj do pracy :) wynik, przy normalnej jeździe jak to co piątek, wyszedł 27,3 km/h w pracy byłem w 52 minuty (na moim rowerku było to 26 km/h). Tak, jak pisał kolega piotrkol91 jest minimalny zysk na tej trasie (ale nie powalający). Racją jest też to że jak już wiedziemy w miasto to średnia idzie w dół, światła, przejścia dla pieszych, trochę chodnika czy ścieżki rowerowej na której prędkości są przecież mniejsze, także średnia w tym przypadku nie jest "obiektywna" i jest wypadkową kilku czynników ale nie w dużym zakresie. Wrażenia: zdecydowanie lepsze przyśpieszenia, dużo lżej idzie pod górkę, ze względu na sztywność roweru trochę bolą mnie nadgarstki. To w sumie te najważniejsze. Ale jako dojazd do pracy ze względu na częściowe warunki miejskie chyba wolałbym mój rower. Jak mi się uda pożyczyć jeszcze na jakąś wieczorną wycieczkę, napiszę co i jak.

#24 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 19 wrzesień 2014 - 23:02

" pożyczyłem kolarkę b'twin triban 3 i przejechałem się nią dzisiaj do pracy wynik, przy normalnej jeździe jak to co piątek, wyszedł 27,3 km/h w pracy byłem w 52 minuty (na moim rowerku było to 26 km/h)." - nigdy nie ma takich samych warunków wiatrowych.

A przy tych predkościach to zysk z kolarki nie wyjdzie 1,3 km/h, no chyba że masz opony nieslickowe w tym wolniejszym rowerze.

#25 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 20 wrzesień 2014 - 15:05

A dlaczego ma nie wyjść ?   Skoro em2 tak podał to chyba mu wyszło ;-)       A opony ma slick. Napisał to w pierwszym poście. Trzeba czytać ;-)

#26 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 wrzesień 2014 - 15:42

A dlaczego ma nie wyjść ?   Skoro em2 tak podał to chyba mu wyszło ;-)       A opony ma slick. Napisał to w pierwszym poście. Trzeba czytać ;-)

To, że pojechał tyle a tyle szybciej to nie znaczy że taki jest zysk.

Ragazza Ravennesa

#27 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 20 wrzesień 2014 - 16:54

Jasne. Taki pomiar bedzie zawsze subiektywny i niemiarodajny . Jednak bezprzeczne jest ze szosa jest szybsza niz mtb ☺

#28 em2

em2
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 20 wrzesień 2014 - 20:48

A przy tych predkościach to zysk z kolarki nie wyjdzie 1,3 km/h, no chyba że masz opony nieslickowe w tym wolniejszym rowerze.

Co do warunków (nie tylko wiatrowych) zgadzam się w zupełności, o czym pisałem w moim poście natomiast nie rozumiem zacytowanego kawałka. tzn że te 1,3 km/h to dużo czy mało?

skoro piszesz o oponach nieslickowych w wolniejszym rowerze rozumiem że nie powinienem wykręcić tak wysokiej średniej na kolarzówce?

a jaki powinien być zysk z kolarzówki? właśnie o to cały czas mi chodzi :)

#29 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 wrzesień 2014 - 08:06

Tak naprawdę, w ruchu miejskim, pierwszy raz siedząc na szosie to zysk powinien być zerowy/pomijalny. Dopiero gdy objeździ się już inny typ roweru to ciało zacznie efektywniej z niego korzystać. Na początku, będąc przyzwyczajonym do innej pozycji, specjalnie się nie zyskuje po takiej przesiadce.

Ragazza Ravennesa

#30 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 21 wrzesień 2014 - 09:28

Akurat mam porównanie, bo ostatnio do  pracy jeżdżę sobie w zależności od kaprysu na różnych rowerach. W zeszłym tygodniu trafiły się identyczne warunki pogodowe - rano lekki wiatr w twarz, po południu lekk wiatr w plecy. Trasa płaska. 

Rower 1: Cube Travel - trekking z amorem, bagażnikiem i sakwami. W sakwach torba z laptopem i takie tam pierdoły. Oponki miejskie, dość szerokie. Średnia w dwie strony, 21.6km/h http://www.strava.co...ities/196992761

Rower 2: Moja zimówka Trek 1.1 - bardzo tania szosówka na shimano 2200, ale obecnie dobre opony i koła, bo odziedziczone po droższym bracie :). Opony Conti GP4000S, 23.  Średnia w obie strony: 24.2 km/h http://www.strava.co...ities/196992737

Dodam jeszcze, że jeżdżę rowerem prosto do biura, więc w obu przypadkach ubrany byłem identycznie, w cywilne ciuchy i jechałem bardzo spokojnie aby się nie zgrzać. Szacuję, że w pełnym rynsztunku kolarskim, na moim karbonowym ścigaczu miałbym realną średnią w okolicach 27-28 km/h (przy tym samym, bardzo niskim, poziomie wysiłku). 

I takich mniej więcej różnic w średnich możesz się spodziewać po okresie adaptacji o której słusznie pisze Greek. Czy się opłaca? Ja na początku zachłysnąłem się szosą i jeździłem do biura moim najlepszym rowerem ubrany w kolarskie ciuchy. Ale to tylko marne 11 km, więc teraz odpuściłem sobie przebieranki i jadę sobie spokojnie 10 minut dłużej, a przy biurku jestem i tak szybciej, gdyż oszczędzam czas poświęcany wcześniej na zmianę garderoby. 

#31 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 21 wrzesień 2014 - 10:02

Od 3 tygodni jeżdżę szosówką , po przesiadce z mtb (pakiet szosowy: slick 1.0, sztywny widelec). Wagowo dużej różnicy nie ma, szosa: ~6,3kg, mtb ~6,7kg. Po pierwszym tysiącu km na szosie, odnotowałem średnie różnice w Vśr. na poziomie 1,5km/h.

Średnie, bo oscylują od powiedzmy 0,7 km/h (górny chwyt) do 3 km/h (dolny chwyt).

Oczywiście, na tych samych trasach z podobną intensywnością.

#32 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 21 wrzesień 2014 - 21:42

Co to za mtb o takiej wadze?

#33 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 wrzesień 2014 - 21:59

Co to za szosa o takiej wadze

#34 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 21 wrzesień 2014 - 22:40

Co to za mtb o takiej wadze?

Giant

Co to za szosa o takiej wadze

Canyon

#35 em2

em2
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 12 październik 2014 - 20:27

dzisiaj byłem na małej przejażdżce po mojej stałej trasie również na tribanie 300 tym razem ... już moim własnym :)) trasa 20km średnia 25,5 km/h (przy ok 24 km/h na moim dotychczasowym rowerze) to tak tytułem odpowiedzi na pytanie. Natomiast nie sądziłem że aż tak źle podchodzę do sprawy. Jazda szosą sprawia o wiele więcej radości! Pokonywanie podjazdów to zupełnie inna bajka, jak się stanie na pedała to czuć że ten rower "idzie" do przodu. Po ustawieniu roweru pod siebie, po dzisiejszej jeździe w ogóle nie czułem zmęczenia, ani żadnych skutków ubocznych jak w poście powyżej. Także cieszę się że zdecydowałem się na zakup i pewnie zagoszczę na tym forum trochę dłużej :)

#36 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 październik 2014 - 22:31

Zmęczenie chciałbyś czuć po 20 km z 25,5 km/h? Jajcarz 😂

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#37 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 13 październik 2014 - 06:12

Hm, może miał ciężki tydzień? ;-)

@em2 - wciągnąłeś się, przepadłeś  ;-) 

#38 em2

em2
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 13 październik 2014 - 08:03

Zmęczenie chciałbyś czuć po 20 km z 25,5 km/h? Jajcarz 😂

chodziło mi o porównanie do mtb. Niekoniecznie trzeba się od razu naśmiewać. Swoją drogą każdy kiedyś zaczynał i dla mnie np. 25,5 jest już fajną sprawą bo nigdy tyle nie miałem na tej trasie i mam nadzieję że z czasem i treningiem teraz będzie już tylko więcej.
  • severall lubi to

#39 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 13 październik 2014 - 09:05

Ja się nie naśmiewam, też tak miałem. ;-) 

#40 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 13 październik 2014 - 09:11

Dokładnie em2 jest tak jak piszesz :) Ja zaczynałem na starym MTB i po 18km po lesie (ponad 1h) wracałem padnięty do domu. A teraz robię >200 z prędkością koło 28-29km/h. Trenuj, zobaczysz jak forma podskoczy :)

Dodaj odpowiedź