Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prędkości Średnie

143 odpowiedzi w tym temacie

#81 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:00

Patolog odebrałem tę uwagę bardzo osobiście, więc wybaczcie wszyscy, ale muszę coś napisać, bo nie dam się obrażać. 

Idź lepiej komentować wytopy łydy na fejsika, rozumiem, że masz spore kompleksy, bo kto by nie miał ich na Twoim miejscu... A o ciężkim pomyślunku Tobie nigdy nie zapomnę. elo

• Greek lubi to
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#82 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:06

Odebrałeś osobiście i sie zemściłeś zarzucając mi kompleksy :)

Dobre:) Rozumiem, że innych argumentów brakło.

Kudos!

#83 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:08

Zmieniony avatar nie pomoże innym zapomnieć kim jesteś. 

Nie porównywałem bynajmniej żadnych alpejskich tras z tymi spod Warszawy. Ale widać określenie "ciężki umysł" musiałeś mieć gdzieś już wcześniej w głowie skoro go użyłeś. Następnym razem czytaj ze zrozumieniem i wyciągaj odpowiednie wnioski, o obrażaniu nie wspomnę.

Strava
Instagram

#84 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:16

A co avatar ma tu do rzeczy? Mam nowsze zdjęcie to sobie zmieniłem.

I co to znaczy że każę "komus zapomniec kim jestem?" Znasz mnie osobiście?

Nie jestm panną na wydaniu, żebys mi cokolwiek wypominał.

Strasznie delikatny jesteś że obraża Cię stwierdzenie " cięzki pomyslunek". Normalny argument w dyskusji. Ja tu nic obraźliwego nie dostrzegam. 

Miałeś zdaje się iśc na rower?

• haligówka lubi to

Kudos!

#85 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:30

Prędkości, prędkości... zaraz ktoś utworzy wątek o Vmax i dopiero będzie dym :D

Jest watek o v max i nikt dymu nie robi

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#86 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:30

Nie włączając się bezpośrednio, w tę jakże miłą wymianę zdań, ciekaw jestem, dlaczego to właśnie średnia 30 km/h jest tą granicą, którą tu przywołujecie, a nie np. 25 albo 35 km/h? 

• danek lubi to

#87 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:39

Bo dzieli sie przez 3, co z kolei symboluzuje liczbe miejsc na podium w kazdym ogórkowym wyscigu. Ale trzebaby spytac samych zainteresowanych
Strava
Instagram

#88 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:44

srednia 27 tez sie dzieli przez 3 :D

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#89 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:44

Ale nie jest okrągła :D
Strava
Instagram

#90 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:46

beskidbike uważasz że w Lublinie j est płasko jak w Warszawie ?

Na Wyżynie Lubelskiej można znaleźć naprawdę sporo wzniesień. Podjazdy nie są może bardzo długie, ale bywają strome. Najdłuższe odcinki cały czas pod górę dochodzą do 2 km, zwykle różnica wzniesień nie przekracza 100 m. Ale na pewno nie jest płasko. Moje ulubione podjazdy w okolicy Krasnegostawu to np. na trasie Kraśniczyn-Siennica Różana, Stary Zamość - Stryjów, Skierbieszów - Zamość. Mam też jedną perełkę jakieś 6 km od domu. Droga z Niemienic, coś koło kilometra pod górę w pole (gdzie asfalt się kończy). Z góry ładny widok na stadninę w Białce. Na przełożeniu 39/25 cierpię bardzo i tęsknię za zębatką 28 z. Za to z góry można się rozpędzić bez pedałowania do około 70 km/h, a dokręcając udało mi się raz złapać 79 km/h, ale trzeba później ostro hamować przed poprzeczną drogą. Można tam naprawdę zrobić solidny górski trening no i poczuć prędkość.

Cieszę się, że nie mieszkam na nizinie, ale jednak za górami tęsknię (już takie Bieszczady spokojnie by mnie zadowoliły). 

A jeśli chodzi o średnie, to moje w tym roku niestety są zwykle po tej złej stronie 30-ki, choć czasem udaje się minimalnie przekroczyć. 10 - kilometrową czasówkę (z podjazdem na początku) we wrześniu pokonuję co roku ze średnią między 35-36 km/h. I to jest kres moich możliwości przy obecnym trybie życia i czasie jaki przeznaczam na trening ("trening" to nawet już tak na wyrost słowo). Na 100 kilometrach 30 km/h już raczej nigdy w życiu nie utrzymam (a 10 lat temu dawałem radę).

#91 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 12 czerwiec 2015 - 11:51

Nie włączając się bezpośrednio, w tę jakże miłą wymianę zdań, ciekaw jestem, dlaczego to właśnie średnia 30 km/h jest tą granicą, którą tu przywołujecie, a nie np. 25 albo 35 km/h? 

Jest granicą dla mnie, ale to z osobistego powodu, bo chyba ze dwa lata trwało zanim zacząłem ją osiągać. I to jest umowna granica dla mnie, która daje mi satysfakcję. Kazdy byc moze ma swoją, inna granicę.

Wątek o prędkościach średnich więc pozwoliłem sobie wtrącić 3 grosze.

Kudos!

#92 Tomaszos

Tomaszos
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 12 czerwiec 2015 - 12:54

Ja piszę ze swojej perspektywy-czyli z Mazowsza. Jest płasko i nie ma co oglądać, bo to te same trasy jebane od lat. To skoro nic ciekawego sie nie dzieje to chociaż można popracować nad tempem i regularnością.

Oczywiście w Alpach te średnie wychodzą poniżej 20 km/h, ale trzeba być wyjątkowo ciężkiego pomyślunku żeby to porównywać te lokalizacje pod jakimkolwiek kątem.

I to jest sedno, bez sensu jest porównywanie śmigania z AVG powyżej 30 na pomorzu gdzie owszem mamy podjazdy i nie mało ale nijak mają się one do terenów typowo górskich, o Alpach nie wspominając. ja jeżdżę u siebie i na podstawie sowich treningów na "moich" terenach podaję informację, jeśli chcemy się porównywać to w analogicznych warunkach.

#93 Tomaszos

Tomaszos
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 12 czerwiec 2015 - 13:30

Się nerwowo zrobiło, luzujcie Panowie, AVG 30 to nie jakiś szczyt, mam zamiar zbliżyć się do 40 a czy i kiedy się uda, się zobaczy, nie ma górnych granic, tego się trzymam,a dlaczego ja koncentruję swoje treningi na AVG? bo lubię i tyle, jak ktoś ma podobne założenia do mnie to spoko, nie to też fajnie bo kolarstwo różne ma oblicza. mam nadzieję że nikogo nie uraziłem moimi wpisami, jeśli nawet to przepraszam, nie śmieję się pod żadnym pozorem z innych którzy nie robią AVG 30, może nie chcą a może teren im nie pozwala, opisuję sytuację z mojego punktu widzenia. szusujmy i rozmawiajmy o szosingach a nie kłóćmy się jak 5-cio latki.

PS. to jest na forum temat o V-MAX ??? :)

• patolog lubi to

#94 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 12 czerwiec 2015 - 13:32

Tak ale próby zaimponowania w tym wątku już będą bardzo niebezpieczne :-D

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

#95 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwiec 2015 - 13:35

Może zaczniemy rozróżniać V-max pod górę, na płaskim i z górki  ;)

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#96 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 12 czerwiec 2015 - 13:36

I koniecznie dowód w postaci kątomierza z wahadłem.

#97 Tomaszos

Tomaszos
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 12 czerwiec 2015 - 14:15

Tak ale próby zaimponowania w tym wątku już będą bardzo niebezpieczne :-D

Dlatego pominę ten wątek :-)

#98 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 12 czerwiec 2015 - 21:52

Co to tych 30 km/h .

Moje zdanie jest takie- jak ktoś po mniej więcej prostej robii średnie powyżej ca 35 km/h może ciutke więcej - na odcinku kilkudziesięciu kilometrów i nie umiera to prawd w górach ( Polskich np moje Karkonosze)  30 km/h nie będzie dla niego problemem.Wiadomo zależy od górek - ale tak uśredniając. Może będzie konieczne parę przejazdów żeby się przyzwyczaić do dłuższych podjazdów( nie hopek robionych sprintem) bo to trochę inna jazda.

Ale jak ktoś robi np w Poznaniu nawet na 100 km średnią (tylko) 30 km/h i jest dość wykończony  to jadąc w góry ( te Polskie) może się nieźle zdziwic. Jak mu wyjdzie avg 27km/h na jakiejś trasie z min, ca.7 kilometrową górką  ca 5-6%   to moim zdaniem będzie to max.

Tak pisze na podst swoich jazd- takie 30km/h  na ca.prostym odcinku  nawet na trasie sporo ponad 100km problemem wielkim  nie jest o ile zrobiło sie trochę kilometrów ( wystarczy położyć się i pilnowac prędkości ) ale już 30 km w górach mi się nie zdarza. Tak przeważnie wychodzi mi 25-26 w porywach do 28.na trasach o przewyższeniu +1000-+2000. 

W Alpach to średnia /1,5 albo /2 .

• astronom i Julkos lubią to

#99 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 12 czerwiec 2015 - 23:48

Dokładnie @big75.. Ja po płaskim jadąc w tlenie robię sobie w zależności od wiatru średnie 30-32 km/h na trasach od 30km do ponad 100km. Po pagórkach jakie mam koło siebie podobne średnie uzyskuję, a w górach (Karkonoszach) gdy podjazdy jadę bardzo mocno, a na płaskim i zjazdy w tlenie potrafię zrobić średnią i 30km/h. Wszystko to zależy od wiatru i ukształtowania terenu. Czasami wiatr się tak potrafi zmieniać, że jadąc pentelkę ciągle mamy pod wiatr albo z bocznym to wtedy nie wyjdzie dobra średnia. Co innego gdybym jechał jak na przykład mój kolega do pracy 40km ze wschodu na zachód to gdy ma z wiatrem taką traskę robi spokojnie w godzinkę, a pod wiatr to już średnia spada do 27km/h na przykład. Mam też kolegę co mieszka w takich lekko górzystych terenach i średnie robi naprawdę słabiutkie bo ok 25km/h, czasami jadąc z kims 30km/h ale gdy przyjdą wyścigi amatorskie to utrzymuje sie na kole po płaskim, a w górach mało kto jest mu w stanie utrzymać koło, a ma ok 195cm i waży 90kg. Mam tez innego kolegę, który rok temu robił średnie na 100km po pagórkach 36km/h! Ale na średnim tętnie ze 170+. Później poszedł do chrobrego głogów i się tymi treningami tak zajechał, że od lipca do grudnia nie wsiadł na rower bo miał wszystkiego dość...

Zauważyłem, że średnie i KOMy na stravie nie są najważniejsze ale to jak spiszesz się na wyścigu.

Fajnie na stravie podpatrzeć, że zawodowcy trenują w podobnych średnich co dużo amatorów, a na wyścigu jest po prostu masakra od startu do mety patrząc jak jadą sobie i ściągają 99% komów, a tobie później na treningu mega trudno takiego zdjąć  :D

#100 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 13 czerwiec 2015 - 08:30

Parcie na prędkości średnie jako cel sam w sobie, może być niestety zgubne, w sytuacji gdy staje się ona głównym celem każdego kolejnego treningu.

Tym bardziej jeżeli taki trening odbywa się w górnych rejestrach tętna.

Jest to prosta droga do stagnacji, a często przetrenowania.

Ponadto, średnia prędkość podawana bez średniej wartości tętna (najlepiej w % Hrmax) przy jakiej zostaje osiągana, nie jest miarodajna.

Dodaj odpowiedź