Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prędkości Średnie

143 odpowiedzi w tym temacie

#101 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 czerwiec 2015 - 08:47

A dla mnie nie ma większej różnicy czy jest płasko czy górki - średnia wychodzi podobna (no może niewielka różnica). Wynika to z tego, że płaskie to generalnie największe dziadostwo ( :) ) i po prostu nie mam tam motywacji. Sporadycznie, jak przyjdzie mi wykonać jakieś ćwiczenia, czy po prostu mam nastawienie na szybką jazdę to wychodzą wyraźniej większe niż w górach. Ale generalnie nie  ma różnicy - po prostu wzniesienia powodują, że mam gdzie cisnąć.

Drugi aspekt to moja waga, która nie pozwala mi na płaskim jechać szybko, w porównaniu do kogoś o większej masie. Czasem jestem trochę skonfudowany, bo na płaskim nie jestem w stanie dać w grupie sensownej zmiany, a potem pod górę odpadam później niż ci, którzy po płaskim mogli jechać mocniej - wychodzi że się opier..... :D

• patolog lubi to

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#102 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 13 czerwiec 2015 - 14:00

Jak już się chwalimy swoimi "mój kolega" to obczajcie trase tego ziomeczka:https://www.strava.c...ities/306499185

Uprzedzam pytania: nie, nie jechał za autem (w aucie), nie, nie był to jednorazowy przypadek, nie, nie było ciągle z wiatrem. 

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#103 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 13 czerwiec 2015 - 16:19

Tak myślałem że podlinkujesz Mateusza. :D
Focus user! :-P

#104 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 13 czerwiec 2015 - 16:23

Nie chciałem siebie, bo wyszłoby, że się przechwalam ;)

Strava
Instagram

#105 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 13 czerwiec 2015 - 16:39

Siebie nie musisz wiem jak suniesz, Z resztą Hubert może to potwierdzić. :D
Focus user! :-P

#106 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1144 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 13 czerwiec 2015 - 16:52

Mateusz to jak Samson, długie pióra są, moc też.

Trzepak 

"MAMIL"

#107 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 13 czerwiec 2015 - 21:55

A dla mnie nie ma większej różnicy czy jest płasko czy górki - średnia wychodzi podobna (no może niewielka różnica). Wynika to z tego, że płaskie to generalnie największe dziadostwo ( :) ) i po prostu nie mam tam motywacji. Sporadycznie, jak przyjdzie mi wykonać jakieś ćwiczenia, czy po prostu mam nastawienie na szybką jazdę to wychodzą wyraźniej większe niż w górach. Ale generalnie nie  ma różnicy - po prostu wzniesienia powodują, że mam gdzie cisnąć.

Drugi aspekt to moja waga, która nie pozwala mi na płaskim jechać szybko, w porównaniu do kogoś o większej masie. Czasem jestem trochę skonfudowany, bo na płaskim nie jestem w stanie dać w grupie sensownej zmiany, a potem pod górę odpadam później niż ci, którzy po płaskim mogli jechać mocniej - wychodzi że się opier..... :D

Przeczytałem kilka pierwszych postów z przed roku, potem zrobiłem hiperskok do ostatnich i widzę że wątek o przesiadce z crossa na szosę przerodził się w debatę o prędkościach średnich. Co do pierwszego, jeżdżę regularnie i na szosie i na MTB, raczej amatorsko, rocznie łącznie ok 5000km, rower MTB mam skonfigurowany raczej na lekki terem (opony Geax Mezcal 26x1,6 semi-slick, tylna zębatka 11-28, korba 42_48) i mogę powiedzieć że różnica w prędkościach średnich (normalna jazda poza miastem na szosie) między MTB a szosą wynosi ok. 4-5km/h.

Co do wpływu terenu na V śr. to w moim przypadku teren górzysty raczej sprzyja uzyskiwaniu lepszych wyników niż przeszkadza, mówię tu a klasycznej pętli, gdy różnica przewyższeń między początkiem a końcem trasy wynosi zero. Dodam że trenuję zarówno w okolicach Warszawy, pagórkach lubelszczyzny, staram się także kilka razy w roku wybierać się w bardziej górzysty teren na południu Polski.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#108 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 czerwiec 2015 - 22:09

Co do wpływu terenu na V śr. to w moim przypadku teren górzysty raczej sprzyja uzyskiwaniu lepszych wyników niż przeszkadza, mówię tu a klasycznej pętli, gdy różnica przewyższeń między początkiem a końcem trasy wynosi zero.

Ale trzeba zwrócić  uwagę, że ten sam poziom startu i mety nie wychodzi na jedno z jazdą po płaskim (zakładając taką samą, najlepiej stałą moc) . A wynika to z fizyki - wykładniczy wzrost oporów powietrza wraz z prędkością :)

Ragazza Ravennesa

#109 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 czerwiec 2015 - 22:59

Jak już się chwalimy swoimi "mój kolega" to obczajcie trase tego ziomeczka:https://www.strava.c...ities/306499185

Uprzedzam pytania: nie, nie jechał za autem (w aucie), nie, nie był to jednorazowy przypadek, nie, nie było ciągle z wiatrem. 

Średnie ruchu kosmiczne, ale na prawie 6 godzin jazdy przypadło 3 godziny przerw. Gdyby liczyć tak jak się powinno z przerwami, to już tak super nie wychodzi.

• astronom lubi to

#110 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 14 czerwiec 2015 - 07:30

Ale trzeba zwrócić  uwagę, że ten sam poziom startu i mety nie wychodzi na jedno z jazdą po płaskim (zakładając taką samą, najlepiej stałą moc) . A wynika to z fizyki - wykładniczy wzrost oporów powietrza wraz z prędkością :)

Gdy poziom startu i mety jest na tym samym poziomie to praca jaką wykonacie jest równa zero :P

szach mat trenujący ;>

Strava
Instagram

#111 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 czerwiec 2015 - 08:37

Wyłączając opory ruchu - oczywiście :D

Choć w zasadzie tylko w przypadku startu już z jakiejś prędkości, bo przecież  rozpoczęcie ruchu też wymaga jakiejś mocy, a co za tym idzie - energii.

Ragazza Ravennesa

#112 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 14 czerwiec 2015 - 13:53

Chyba widać, że studiujemy na uczelni technicznej :D

Strava
Instagram

#113 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 14 czerwiec 2015 - 19:16

Średnia 30km/h ładnie nadaje się do wyliczania czasu potrzebnego na przejechanie danego dystansu. 2 minuty na km - np. dojeżdżając do pracy mam zawsze po drodze prom po 17,5 km, odpływa on co do sekundy, więc wyjeżdżając z domu 35 minut przed odjazdem promu mogę tylko pilnować średniej i dzięki temu jeszcze nigdy się nie spoźniłem :). Inne zastosowania tejże wartości są mało przydatne.

#114 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 14 czerwiec 2015 - 22:15

No to masz pan bardzo dobre połączenie. Prawie jak w tym filmie:

A ile jeszcze od tego promu?

#115 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 20 czerwiec 2015 - 20:47

<Gdy poziom startu i mety jest na tym samym poziomie to praca jaką wykonacie jest równa zero :P

szach mat trenujący ;>

No nie wiem. skoro jadę to jakąś pracę chyba wykonuję: Praca=Siła x Przemieszczenie  (1J=1N x m). Pomiar mocy też chyba jest powiązany z pracą.

A co do tematu to na moich pagórkach też nie mogę osiągnąc 30km/h i czasem sie zastanawiam jak by sie jezdziło po plaskim :)

#116 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 20 czerwiec 2015 - 22:00

No nie wiem. skoro jadę to jakąś pracę chyba wykonuję: Praca=Siła x Przemieszczenie  (1J=1N x m). Pomiar mocy też chyba jest powiązany z pracą.

Chyba wagarowałes na lekcjach fizyki w gimnazjum i liceum ;)

wskazówka: praca całkowita jest sumą prac na poszczególnych odcinkach ruchu. A wzór, który podałeś jest mocno ogólnikowy. Prawidłowym jest całka z iloczynu wektora siły do wektora przemieszczenia po długości. 

No ale nie ma co odbiegać od tematu

Strava
Instagram

#117 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2015 - 08:18

Średnie ruchu kosmiczne, ale na prawie 6 godzin jazdy przypadło 3 godziny przerw. Gdyby liczyć tak jak się powinno z przerwami, to już tak super nie wychodzi.

Poruszasz drażliwy temat ;)

Jakby doliczyć odpoczynki to wielu tutejszych Mistrzów Średniej okazało się przeciętniakami ;)

#118 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 21 czerwiec 2015 - 08:39

Chyba wagarowałes na lekcjach fizyki w gimnazjum i liceum ;)

wskazówka: praca całkowita jest sumą prac na poszczególnych odcinkach ruchu. A wzór, który podałeś jest mocno ogólnikowy. Prawidłowym jest całka z iloczynu wektora siły do wektora przemieszczenia po długości. 

No ale nie ma co odbiegać od tematu

Przestańcie się już mądrzyć z tą fizyką, naczytali się wzorów i szpanują :D  Wedle nich jazda po torze oznacza pracę zerową i co w związku z tym? Odebrać wszystkie tytuły mistrzowskie i olimpijskie torowcom oraz prawo do rekordów w jeżdzie godzinnej?

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#119 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 czerwiec 2015 - 10:56

Poruszasz drażliwy temat ;)

Jakby doliczyć odpoczynki to wielu tutejszych Mistrzów Średniej okazało się przeciętniakami ;)

Myślę, że to jest też kwestia tego, że większość osób tutaj jeździ ze Stravą, a tam jest właśnie średnia liczona tylko od ruchu*. W Endomondo średnia jest liczona od czasu trwania pomiaru i dla mnie jest to dużo sensowniejsze.

* Mogę się mylić, bo mam mało doświadczenia z tą aplikacją, ale na ostatnim teście przy wyłączonym "Auto pause" właśnie tak mi wyliczyło (Moving Time 2:27:11, Elapsed Time 3:06:32, średnia 22,7km/h).

#120 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2034 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 21 czerwiec 2015 - 11:51

Ale na zwykłych licznikach rowerowych średnia też jest liczona tylko z ruchu. Jak macie stravę i chroma to sobie poinstalujcie rozszerzenie StravistiX, pojawia się między innymi parametr 'move ratio'. Wartość 1.0 oznacza brak zatrzymań na trasie, im niższa liczba tym więcej odpoczynków. Rzeczywiście można w ten sposób lekko naginać średnie. Na szczęście segmenty w stravie liczone są bezwzględnie czyli czas jest liczony od momentu wjechania na segment do momentu wyjechania z niego, przerwami się nic nie zyska :)

To tak w ramach średnich i stravy ;) 

A opcja auto pause w stravie jest o kant stołu rozbić, sami developerzy to po cichu przyznają i w prywatnych rozmowach radzą wyłączyć tą opcję bo potem czasy się robią z kosmosu. Raz zawyża, raz zaniża, ot jak to gps. 

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

Dodaj odpowiedź