Wrocław - Wspólne Treningi Na Szosie
Gosc_Castor Troy_*
Posted 17 July 2011 - 15:54
Ja również dziękuję za rewelacyjny kolejny etap w górach. Było hardcore'owo ale w rewelacyjnej atmosferze! Podziękowania w kolejności alfabetycznej:
Krzyśkowi za to, że goniąc go na każdym podjeździe (a niewiele mu ustępowałem, co sam może przyznać) zrobiłem super trening w górach. Do tego przez połowę wjazdu na Pradziada jechaliśmy razem, a na szczycie różnica wyniosła tylko 1m37s! Dzięki Krzychu!
Piotrowi za funkcję głównego fotografa naszej ekipy oraz za techniczne opracowanie z dokładnością co do 10 metrów opisu każdego wziesienia jakie mieliśmy do pokonania. Nie mogę nie wspomnieć, o zażartej walce na finiszu ostatniego wziesienia. Dzięki Piotr!
Tomkowi jak zwykle za nawigowanie w terenie oraz za przygotowanie tej MEGA ciężkiej ale rewelacyjnej trasy. Dzięki Tomek!
Do tego wszystkiego dołączam podziękowania sobie samemu za ustanowienie nowego rekordu wjazdu na Pradziada w czasie 37:37:14! :-D
Posted 18 July 2011 - 20:00
Jutro też będę jechał podobna trasę także jak ktoś ma ochotę to zapraszam .. Jeżdżę raczej rano 7-11. Poranne zimne powietrze i brak żaru daje kopa. Startuje na ślimaku na psim polu w stronę Pasikurowic.
gg 1870120
pozdr
Gosc_chris1990accent_*
Posted 18 July 2011 - 22:06
Ja dzis miałem rozjazd po sobocie po plaskim na
miękkich przełozeniach: 34x13 i 34x14, kadencja 95-130obr/min.
37km ze srednią 33km/h :-P + 8km rozjazdu.
Nie wiem, czy taką jazdę mozna nazwac rozjazdem ??? :-> ...
Mi kręciło się super, spokojnie.
Jesli jutro, we wtorek ktos ma ochotę pokręcic cos wspólnie po hopkach,
to proponuję spotkac się przy cmentarzu w Pasikurowicach
o godz. 17.30. Trasa ok.60km po hopkach.Trening kadencyjny
przeplatany z kilkoma (5-6)tempówkami.
Dajcie znac Panowie, z kim jutro się zobaczę :-> .
Pzdr.
Posted 23 July 2011 - 21:16
myślałem żeby koło 10 wyjeżdżać z Wrocławia - jeśli ktoś chciałby się podłączyć to powiedzmy o 10 na rogu Grabiszyńskiej, Hallera i Klecińskiej może być punkt zborny
Posted 23 July 2011 - 22:06
Ja się pojawie o 10mam zamiar przed TdF powtórzyć coś takiego (trasa i prędkość): http://connect.garmi...tivity/99472756 , dokładając może z jedną lub dwie pętelki przez Mysłaków i Wiry
myślałem żeby koło 10 wyjeżdżać z Wrocławia - jeśli ktoś chciałby się podłączyć to powiedzmy o 10 na rogu Grabiszyńskiej, Hallera i Klecińskiej może być punkt zborny
Posted 25 July 2011 - 08:54
Jeśli więc możecie i pamiętacie to napiszcie z jaką prędkością wjeżdżacie w trzebnice i jaki jest tam kąt nachylenia.
Ja ważę 76 kg + 9.5 ( rower + bidony ) = 85.5 kg
Myślę, że zjazd jest 10.5 % , ale jeśli ktoś ma lepsze dane to napiszcie.
Przy swobodnym zjeździe, przy bezwietrznej pogodzie siła oporu powietrza będzie równa sile z jaką góra nas pcha w dół ( grawitacja na zjeździe ) + opory tarcia ( minimalne).
Wzór : Fo = Fw
Fo = m * g * ( sin a - f * cos a)
gdzie
Fo - siła oporu
m - masa
g - przyciąganie ziemskie
a - kat nachylenia
f - współczynnik tarcia
Dla moich danych tj :
m = 85.5 kg
a = 10.5 stopnia
Fo = 275 N
Dalej korzystając w wzoru na opór powietrza Fo = a * V ** 2
Możemy obliczyć jaki opór powietrza towarzyszy danej prędkości. Wg moich obliczeń w pedały trzeba dać 2 razy więcej siły żeby z prędkości 35 km /h wejść na 50 km/h. ( 35 km - 80 N, 50 km/h - 160 N )
Potrzebuję jednak jeszcze czyiś wyników dla skorygowania wyników jeśli ktoś wie i zna proszę pisać dane wg nast. przykładu :
m(masa) = 85.5 kg
a(sredni stabilny kąt nachylenia ) = 10.5 stopni
V( prędkość stabilna przy swobodnym zjeździe [ bez pedałowania] ] = 51.0 km/h
Gosc_Castor Troy_*
Posted 25 July 2011 - 16:54
Gore, nie zaśmiecaj tego wątku sprawami dotyczącymi oporów powietrza. Tutaj umawiamy się na wspólne treningi.
Proponuję abyś założył temat: "Opór powietrza przy danej prędkości" i tam z pewnością dostaniesz odpowiedzi na zadane tutaj pytania. Zresztą więcej osób do takiego wątku zajrzy.
A wracając do tematu, czy ktoś planuje coś ciekawego na sobotę? Jakiś wypad w góry? :->
Posted 26 July 2011 - 10:37
ktoś dziś reflektuje na wyjazd/trening w regionie północny-zachód (Pilczyce -> Praze -> Brzezinka -> ew. Leśnica) ok. 40 - 60 km
Na Brzezince można zrobić małe "zawody" - tzn. jest ciekawa runda 5 km (z ciekawym podjazdem i ...zjazdem ;-)
Czekam na odzew,
ps. co z ustawką na Pasikurowicach? Choć szczerze mówiąc dojazd jest feralny - od centrum muszę zrobić w sumie dodatkowe 30 km, dlatego zapraszam na szybki wyjazd z Wro od Pilczyc
Tomek (793 761 628)
Posted 28 July 2011 - 13:38
Jadę sobie dzisiaj w strone TMR na cielętniki i widzę jakiegoś ziomka na mtb. Mija mnie, zawraca podjeżdża i mówi : Jesteś może G0re z tego forum ?
Nie ma to jak potęga foty przy poście. Strzelam, że to byłeś Ty Michariam. Jutro też pewnie będę jechał w tamte strony. Odezwij się to się jakoś zgadamy.
GG 1870120
pzdr
Posted 01 August 2011 - 13:14