Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wrocław - Wspólne Treningi Na Szosie

2845 odpowiedzi w tym temacie

#841 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 17 lipiec 2011 - 15:54

Cześć,

Ja również dziękuję za rewelacyjny kolejny etap w górach. Było hardcore'owo ale w rewelacyjnej atmosferze! Podziękowania w kolejności alfabetycznej:

Krzyśkowi za to, że goniąc go na każdym podjeździe (a niewiele mu ustępowałem, co sam może przyznać) zrobiłem super trening w górach. Do tego przez połowę wjazdu na Pradziada jechaliśmy razem, a na szczycie różnica wyniosła tylko 1m37s! Dzięki Krzychu!

Piotrowi za funkcję głównego fotografa naszej ekipy oraz za techniczne opracowanie z dokładnością co do 10 metrów opisu każdego wziesienia jakie mieliśmy do pokonania. Nie mogę nie wspomnieć, o zażartej walce na finiszu ostatniego wziesienia. Dzięki Piotr!

Tomkowi jak zwykle za nawigowanie w terenie oraz za przygotowanie tej MEGA ciężkiej ale rewelacyjnej trasy. Dzięki Tomek!

Do tego wszystkiego dołączam podziękowania sobie samemu za ustanowienie nowego rekordu wjazdu na Pradziada w czasie 37:37:14! :-D

#842 Gosc_chris1990accent_*

Gosc_chris1990accent_*
  • Gość

Napisano 18 lipiec 2011 - 10:12

Hej,

Bylby ktos chętny na dzisiejszy rozjazdowy trening ? :-)
Start: Cmentarz w Pasikurowicach, godz. 18.00, dystans ok.40km
zupełnie po płaskim.

Pzdr.

#843 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lipiec 2011 - 12:42

Hej!
Ja dzisiaj odpuszczam, wczoraj nad Mietkowskie miałem nogi jak z waty :-)
Może we wtorek jakiś luźny wypad tylko nic z interwałów czy siłówki, chwilowo mi starczy 8-)

#844 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lipiec 2011 - 12:44

Ja chętnie się wybiorę, ale na południe od Wrocławia :-)

#845 gore

gore
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądwrocław

Napisano 18 lipiec 2011 - 20:00

szkoda, że dopiero pod wieczór przeczytałem posta bo też dziś byłem koło pasikurowic ;] .. Bardzo powoli ale was gonie .. dziś na wroclaw - trzebnica - piersno - zawonia - czeszow - wroclaw - 80 km srednia 26.2 .. Nowy rekord też na wielkiej hoopie .. 78.3 km/h

Jutro też będę jechał podobna trasę także jak ktoś ma ochotę to zapraszam .. Jeżdżę raczej rano 7-11. Poranne zimne powietrze i brak żaru daje kopa. Startuje na ślimaku na psim polu w stronę Pasikurowic.

gg 1870120

pozdr

#846 Gosc_chris1990accent_*

Gosc_chris1990accent_*
  • Gość

Napisano 18 lipiec 2011 - 22:06

Hej.

Ja dzis miałem rozjazd po sobocie po plaskim na
miękkich przełozeniach: 34x13 i 34x14, kadencja 95-130obr/min.
37km ze srednią 33km/h :-P + 8km rozjazdu.

Nie wiem, czy taką jazdę mozna nazwac rozjazdem ??? :-> ...
Mi kręciło się super, spokojnie.

Jesli jutro, we wtorek ktos ma ochotę pokręcic cos wspólnie po hopkach,
to proponuję spotkac się przy cmentarzu w Pasikurowicach
o godz. 17.30.
Trasa ok.60km po hopkach.Trening kadencyjny
przeplatany z kilkoma (5-6)tempówkami.

Dajcie znac Panowie, z kim jutro się zobaczę :-> .

Pzdr.

#847 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2011 - 20:51

Cześć,

Panowie, czy ktoś jutro, tzn. 24 lipca w niedzielę planuje coś pokręcić? Dajcie znać. :-D

#848 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 23 lipiec 2011 - 21:16

mam zamiar przed TdF powtórzyć coś takiego (trasa i prędkość): http://connect.garmi...tivity/99472756 , dokładając może z jedną lub dwie pętelki przez Mysłaków i Wiry
myślałem żeby koło 10 wyjeżdżać z Wrocławia - jeśli ktoś chciałby się podłączyć to powiedzmy o 10 na rogu Grabiszyńskiej, Hallera i Klecińskiej może być punkt zborny

#849 wtd

wtd
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lipiec 2011 - 22:06

mam zamiar przed TdF powtórzyć coś takiego (trasa i prędkość): http://connect.garmi...tivity/99472756 , dokładając może z jedną lub dwie pętelki przez Mysłaków i Wiry
myślałem żeby koło 10 wyjeżdżać z Wrocławia - jeśli ktoś chciałby się podłączyć to powiedzmy o 10 na rogu Grabiszyńskiej, Hallera i Klecińskiej może być punkt zborny

Ja się pojawie o 10

#850 gore

gore
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądwrocław

Napisano 25 lipiec 2011 - 08:54

Próbowaliście kiedyś obliczyć dokładnie ile wynosi opór powietrza przy danej prędkości i siła jaką wkładamy w pedały ? Ja zrobiłem takie obliczenia, ale potrzebuję też wyników innych ludzi, aby sprawdzić swoje obliczenia

Jeśli więc możecie i pamiętacie to napiszcie z jaką prędkością wjeżdżacie w trzebnice i jaki jest tam kąt nachylenia.

Ja ważę 76 kg + 9.5 ( rower + bidony ) = 85.5 kg
Myślę, że zjazd jest 10.5 % , ale jeśli ktoś ma lepsze dane to napiszcie.

Przy swobodnym zjeździe, przy bezwietrznej pogodzie siła oporu powietrza będzie równa sile z jaką góra nas pcha w dół ( grawitacja na zjeździe ) + opory tarcia ( minimalne).

Wzór : Fo = Fw
Fo = m * g * ( sin a - f * cos a)

gdzie
Fo - siła oporu
m - masa
g - przyciąganie ziemskie
a - kat nachylenia
f - współczynnik tarcia

Dla moich danych tj :

m = 85.5 kg
a = 10.5 stopnia

Fo = 275 N

Dalej korzystając w wzoru na opór powietrza Fo = a * V ** 2

Możemy obliczyć jaki opór powietrza towarzyszy danej prędkości. Wg moich obliczeń w pedały trzeba dać 2 razy więcej siły żeby z prędkości 35 km /h wejść na 50 km/h. ( 35 km - 80 N, 50 km/h - 160 N )

Potrzebuję jednak jeszcze czyiś wyników dla skorygowania wyników jeśli ktoś wie i zna proszę pisać dane wg nast. przykładu :

m(masa) = 85.5 kg
a(sredni stabilny kąt nachylenia ) = 10.5 stopni
V( prędkość stabilna przy swobodnym zjeździe [ bez pedałowania] ] = 51.0 km/h

#851 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2011 - 16:54

Cześć,

Gore, nie zaśmiecaj tego wątku sprawami dotyczącymi oporów powietrza. Tutaj umawiamy się na wspólne treningi.

Proponuję abyś założył temat: "Opór powietrza przy danej prędkości" i tam z pewnością dostaniesz odpowiedzi na zadane tutaj pytania. Zresztą więcej osób do takiego wątku zajrzy.

A wracając do tematu, czy ktoś planuje coś ciekawego na sobotę? Jakiś wypad w góry? :->

#852 Philippe

Philippe
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 lipiec 2011 - 10:37

Witajcie,

ktoś dziś reflektuje na wyjazd/trening w regionie północny-zachód (Pilczyce -> Praze -> Brzezinka -> ew. Leśnica) ok. 40 - 60 km

Na Brzezince można zrobić małe "zawody" - tzn. jest ciekawa runda 5 km (z ciekawym podjazdem i ...zjazdem ;-)

Czekam na odzew,

ps. co z ustawką na Pasikurowicach? Choć szczerze mówiąc dojazd jest feralny - od centrum muszę zrobić w sumie dodatkowe 30 km, dlatego zapraszam na szybki wyjazd z Wro od Pilczyc

Tomek (793 761 628)

#853 gore

gore
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądwrocław

Napisano 26 lipiec 2011 - 19:11

ja jeżdżę codziennie w kierunku trzebnicy i okolic. Dziś się przejechałem wg. strzałek na asfalcie określających trasę maratonu. Super podjazdy :D

jak reflektujesz to wpadnij .. 27 km/h

dojazd na pilczyce mam gówniany :D

#854 Michariam

Michariam
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądDługołęka

Napisano 27 lipiec 2011 - 13:37

Cześć jest ktoś może chętny na wspólną jazdę w okolicach Trzebnicy?

#855 gore

gore
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądwrocław

Napisano 28 lipiec 2011 - 13:38

Cześć,

Jadę sobie dzisiaj w strone TMR na cielętniki i widzę jakiegoś ziomka na mtb. Mija mnie, zawraca podjeżdża i mówi : Jesteś może G0re z tego forum ? :D

Nie ma to jak potęga foty przy poście. Strzelam, że to byłeś Ty Michariam. Jutro też pewnie będę jechał w tamte strony. Odezwij się to się jakoś zgadamy.

GG 1870120

pzdr

#856 Gosc_chris1990accent_*

Gosc_chris1990accent_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2011 - 15:20

Hej,

Dajcie mi znac, o ktorej jest jutro zbiórka i gdzie, bo dołączę do Was na MTB-ku.

#857 suchy

suchy
  • Użytkownik
  • 800 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 lipiec 2011 - 15:55

Sory że tak późno ale dopiero teraz zbieramy ekipę.

W planach interwały na jednej z ulic w samej Trzebnicy 3x5 podjazdów

Kto: Krzysiek, Tomek, Marcin, Ja, może Grzesiek z ekipą więc zapowiada się spory tłum:)

PZ: Cmentarz w Pasikurowicach 18:15

#858 merxin

merxin
  • Użytkownik
  • 576 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 sierpień 2011 - 13:14

Pora przerwać milczenie na wątku wrocławskim ;-) na sobotę, poza lepszymi prognozami dotyczącymi pogody szykuje się kilkuosobowy wyjazd w góry, tak więc kto chętny niech rezerwuje termin, może uda nam się zebrać całkiem spory peleton :-) więcej szczegółów w najbliższym czasie...

u4767y2014v3.gif

#859 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 01 sierpień 2011 - 13:18

Gdzie jedziecie? Okolice Kłodzka? Jeśli tak to może dołączę, ale jestem z południa (60km pod wrocławiem)
pozdrawiam i czekam na dalsze info

#860 merxin

merxin
  • Użytkownik
  • 576 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 sierpień 2011 - 13:20

Kotlina Kłodzka albo Czechy - też niedaleko od Kotliny, niedługo damy znać dokładnie i oczywiście jak najbardziej zapraszamy :-)

Dodaj odpowiedź