Jump to content

Photo

ZZR Jaguar

877 replies to this topic

#521 sadfreak

sadfreak
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądKraków

Posted 12 April 2013 - 21:51

Najciekawsza rama: http://tablica.pl/of...et-ID2BNfd.html
Jakas czasowa kooperacja: mufki od jaguara a cala reszta od rometa speciala

Z tego co kojarzę, to tak właśnie wyglądały początkowe serie rometów speciali. Te pierwsze nawet nie miały tych przelotek na górnej rurze i bez kołków pod manetki. Dysponuję zdjęciami takiego właśnie egzemplarza. Od jaguara speciala z końca produkcji różni go koniec rury pionowej (także "łukowata", ale bez wciętego dzióbka, a także mufa suportu zprostymi zakończeniami, bez finezyjnych kształtów).

#522 Prozak

Prozak
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądWałcz

Posted 13 April 2013 - 14:35

Prozak, jeśli w najbliższych miesiącach wykopię gdzieś tą bieżnię to jest Twoja, ale nie obiecuję. Proces poszukiwawczy jest przypadkową wielu czynników, dotarcia do właściwej piwnicy, co na razie nie jest realne.

Wielkie dzięki za dobre chęci , ale niedawno udało mi się dorwać całkiem przypadkowo używkę (leżała u kumpla w graciarni) więc sprawa zamknięta : )

#523 krupson

krupson
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • Skądczestochowa

Posted 13 April 2013 - 22:39

Czy na Jaguarowe/Huraganowe obręcze 27 (dla dętkowych byłoby to 630mm) da się założyć szytki które na Allegro oznaczone są jako 700mm?

Czytałem też, że wszystkie szytki standardowo robione są pod rozmiar 27?? To co komplikuje mi życie to to, że na aukcjach z szytkiami podany jest tylko ich rozmiar 700 :/ I nie wiem czy będzie to ekwiwalent 622 czy 630... Z tradycyjnymi oponami nie mam tego problemu ale to moje pierwsze szytki za płoty...

#524 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 14 April 2013 - 13:07

krupson będą takie pasować, mam na oryginalnych obręczach szytki vittori.

#525 kacperSOP

kacperSOP
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądOpole

Posted 14 April 2013 - 17:25

Ja używam Conti Giro 27x1 można je spokojnie dostać w cenie 60zł za sztukę.

#526 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 14 April 2013 - 17:59

Wszystkie szytki - czy to oznaczane jako 27 czy 28 - mają ten sam rozmiar; w odróżnieniu od opon.

#527 krupson

krupson
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • Skądczestochowa

Posted 15 April 2013 - 00:26

Dzięki za odpowiedzi i uspokojenie :) Pzdr

Ja używam Conti Giro 27x1 można je spokojnie dostać w cenie 60zł za sztukę.

Mógłbyś dać namiar gdzie można za tyle dostać? Na allegro i sklepach internetowych cenach podchodzi pod 100zł... Najtańsze widzę Vittoria Rally i o nich myślałem...

#528 kacperSOP

kacperSOP
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądOpole

Posted 15 April 2013 - 09:48

Kupowałem tutaj https://www.facebook...orSalonRowerowy tylko trzeba chwile odczekać jak dostaną je z magazynu.

#529 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądLublin

Posted 15 April 2013 - 13:37

Witajcie, ja właśnie debiutuję na forum choć od pewnego czasu trochę czytam co się tu dzieje. Tak się składa, że mnie też zainteresowała rama:

Najciekawsza rama: http://tablica.pl/of...et-ID2BNfd.html
Jakas czasowa kooperacja: mufki od jaguara a cala reszta od rometa speciala

Przeglądałem trochę zdjęć na których widać szczegóły no i w związku ztym mam pytanie czy różnice w kształtach muf przednich występowały w różnych okresach produkcji i wynikały zkilku wersji oprzyrządowania w fabryce czy też nastąpiła zmiana w jakimś konkretnym momencie. Na przytoczonym zdjęciu kształty sporo odbiegają od tego co znałem do tej pory i nawet się zastanawiałem czy ktoś tu w trudnych czasach nie dokonał jakiegoś rękodzieła.
Jest jeszcze widelec - on też ma inny kształt to jest brak mu tego "sercowatego ornamentu". Wiecie skąd może pochodzić ?
Jeszcze jestem winny wyjaśnienie jakim prawem wtykam tu nos. Wszedłem w posiadanie ramy z przyległościami Huragana XXL tj. 590. Numer na haku 60688, a data na jednym kole to XII 65 na drugim odczytałem 66. Historia roweru nieznana więc nie wiem czy koła z ramą w jednym wieku ( co o tym myślicie? ) bo został znaleziony na złomowisku. Pewnie nikt nie chciał dużego bo wszędzie oferty 530 ;) Jestem na etapie wyboru warsztatu do renowacji no i rozgladam się za tym czego mu brak. W tej chwili jest zapakowany do transportu więc fotek nie mogę zrobić tylko koła dostępne. Na widelcu ma herby więc tu kolejne pytanie: do kiedy one występowały? Szkoda mi oryginalnego lakieru, napisów i naklejek ale chyba bez ich zniszczenia nie da mu się przywrócić dawnego blasku.
Cdn :)
Pozdrawiam

#530 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądDolnyalask

Posted 17 April 2013 - 16:36

Mam rometa speciala i ma dokladnie taki sam widelec. pozdrawiam

#531 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądLublin

Posted 18 April 2013 - 20:20

W jakim wcieleniu masz tego Speciala? Właściwie Każdy rower w czasach PRL'u w wersji eksportowej (także w eksporcie wewnętrznym) mógł nosić tą nazwę.[/fade][/scroll]

#532 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądDolnyalask

Posted 18 April 2013 - 20:38

Wkleilem link do zdjęć kilka postow wyżej.

#533 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądLublin

Posted 19 April 2013 - 21:55

[quote name="fenek-14"]Mtgracz napisał/a:

W jakim wcieleniu masz tego Speciala? Właściwie Każdy rower w czasach PRL'u... .

Chyba zapadnę się pod ziemię - myślałem o Uniwersalach, a Ty pisałeś o Specjalu. Tak to bywa jak się mało śpi. Przepraszam za zamiesznie :roll:
Dzięki za fotki.

#534 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 19 April 2013 - 23:55

Mtgracz. Gdzie podziękowania dla mnie za widelec bez którego nie złożył byś jednego z rometów?:P znalazłem identyczny jaki Tobie wyslałem. Powiem że zacnie wyglądają twoje rowerki http://allegro.pl/wi...3174377918.html dokładnie tak wyglądał zanim zdarłem z niego farbe:(

#535 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądDolnyalask

Posted 21 April 2013 - 13:38

dzieki bardzo :) wlasnie koncze budowe nastepnego huragana, brakuje mi juz tylko korby i suportu. Chcialem sie wziac tez za wichra, ale ram malo, a jedyna sensowna jaka byla na allegro przekroczyla by bardzo moj limit. Ogólnie to mamw planach aby odrestaurowac wszystkie szosowe rowery od firmy romet/zrr ale narazie brak funduszy:( wiec jak ktos ma jakas rame albo czesci to piszcie na priv to na pewno sie dogadamy. Mam tez sporo gratow w garazu, wiec jak ktos czegos potrzebuje to podbijajcie. Pozdrawiam

#536 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądKraków

Posted 28 April 2013 - 12:11

to ja sie pochwale od wczoraj jestem jego włascicielem mam do niego drugi zestaw kół tez na szytkach i jak tu nie zwariować https://www.facebook...&type=1

#537 tompajk

tompajk
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądKraków

Posted 28 April 2013 - 12:40

luksom ! jak go dostałeś? jaki rocznik na obręczach? zrób jakąś galerię ze szczegółami: )
te widelce do Sportów lub te do Jag/ Hur za stówkę to niezłe szaleństwo.
Mtgracz mamidentyczną ramę jak masz w Specialu, tylko żeby było śmieszniej to z naklejkami Supra. Widziałem też kiedyś ramę Supra z uszkami pod błotniki i przelotkami linki na górze mufy suportu (tak jak miały w większości Sporty). Rama gładko czerwona, podobno jeździła w Cracovii.
chociaż jak się trafi jakiś finezyjnie zrobiony Super lub Special to nie ma żadnego porównania do tych "Sportopodobnych".

#538 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 28 April 2013 - 13:32

luksom, piękny egzemplarz, pozazdroscic ! też jestem ciekaw roku produkcji.

#539 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądKraków

Posted 28 April 2013 - 13:34

zdjecia zamieszcze wieczorem a po krotce naklejka na ramie powyzej manetek zzr 530 na ramie wraz z domalwanym nazwiskiem Biera.J. numerem A 8 potem 8185 osprzet favorit przod i tył, hamulce piasty zzr i korby rowniez, kierownica Diamant modell 167 Grunert, tak jak obiecalem wieczorem beda zdjecia, a skad mam droga kupna sprzedazy tez z Krakowa a poprzedni wlasciciel nie jezdzil zdobyl ja od ponoc wlasciciela tez z Krakowa. Ciekawe to malowanie nazwiska z obu stron górnej ramy BIERA. J. przed napisem jaguar ciekawe czy to tylko w celach identyfikacyjnych przed złodziejem...swoja droga benzyna eks mozna to zmyc w 5 sekund wiec nie wiem moze ktoś kojarzy nazwisko Biera J. ja nie bo kojarzy tylko nazwiska wygranych w wyscigu pokoju hehehe

#540 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądKraków

Posted 28 April 2013 - 21:36

Hm rok produkcji? na obręczach tych na rowerze 1968 więc nie wiem czy aby napewno, zerkne jeszcze na drugi komplet szytek

Reply to this topic