Skocz do zawartości

Zdjęcie

ZZR Jaguar

877 odpowiedzi w tym temacie

#561 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądDolnyalask

Napisano 16 maj 2013 - 22:23

Ja znalazlem takie dwie ramy! To nie moz e byc przypadek :)

#562 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 maj 2013 - 22:36

Zapomniałem dodać, że ten człowiek, który opowiadał o chromowanych Jaguarach jest z Krakowa. Czy to coś wnosi?

#563 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 maj 2013 - 22:43

Mam pytanie: czy wiecie może od kiedy znaczek metalowy z logo rometu został na Jaguarach/Huraganach zastąpiony przez naklejkę ? Czy było to po roku 1970 czy może trochę wcześniej ?

I jeszcze jedno: czy Jaguary/Huragany były w wersji eksportowej (także na rynek wewnętrzny) sprzedawane jak chyba wszystkie inne rowery Rometu pod nazwą Uniwersal ???

#564 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maj 2013 - 22:46

... skanuje własnie katalog ZZR jest 20 rowerów z opisami oczywiscie Jaguary i Huragany, i cała masa katalogowych cześci prawie jak katalog techniczny Campagnolo czad.

Kraków cienki był w kolarstwie a w torowym chyba tylko Magiera z Cracovi w 64 roku był trzeci. Ale ciekawe kiedy wypłyną torowe rowery tandem. To jest czad.

#565 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądDolnyalask

Napisano 16 maj 2013 - 22:50

To wrzuc ten katalog!

#566 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maj 2013 - 22:53

Wrzuce napisz tylko gdzie i jak mam to zrobic 90 plików pdf jest wszystko rysunki techniczne przerzutek, sterów piast, ram .... to gdzie mam to wrzucić

#567 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądDolnyalask

Napisano 16 maj 2013 - 23:05

Wrzuc na jakiegos rapidshara, chomikuj czy cos w tym styu

#568 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 maj 2013 - 23:24

zdjecia zamieszcze wieczorem a po krotce naklejka na ramie powyzej manetek zzr 530 na ramie wraz z domalwanym nazwiskiem Biera.J. numerem A 8 potem 8185 osprzet favorit przod i tył, hamulce piasty zzr i korby rowniez, kierownica Diamant modell 167 Grunert, tak jak obiecalem wieczorem beda zdjecia, a skad mam droga kupna sprzedazy tez z Krakowa a poprzedni wlasciciel nie jezdzil zdobyl ja od ponoc wlasciciela tez z Krakowa. Ciekawe to malowanie nazwiska z obu stron górnej ramy BIERA. J. przed napisem jaguar ciekawe czy to tylko w celach identyfikacyjnych przed złodziejem...swoja droga benzyna eks mozna to zmyc w 5 sekund wiec nie wiem moze ktoś kojarzy nazwisko Biera J. ja nie bo kojarzy tylko nazwiska wygranych w wyscigu pokoju hehehe

Napisałem o Krakowie bo i tu jest mowa o Krakowie w związku z chromowaną ramą.

#569 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 maj 2013 - 23:33

No to czekamy na te skany :roll:
Jak się ten katalog nazywa ?

#570 jakub1967

jakub1967
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 maj 2013 - 12:38

Witam Wszystkich :-)
Jestem właśnie w trakcie ostatnich prac nad renowacją mojego Jaguara, a właściwie składania z dwóch które posiadałem jednego. Pierwszy to był rocznik poniżej 80-tego, drugi późniejszy i już nazywał się Sport. Mam teraz dylemat do którego okresu wracać bo każdy z nich ma lepsze i gorsze strony. Generalnie wykorzystałem nowszą ramę - bo większa. Rowery rozkładałem b. dawno i nie wszystko pamiętam.
Np. oś suportu jest niesymetryczna - czy koś z Was wie z której strony powinna być zamontowana dłuższa część (różnica 5 mm).
Czy koś z Was ma jeden pedał na zbyciu - aluminiowy - kompletny to znaczy z kopułką (też aluminium) osłaniającą oś.

Będę wdzięczny za pomoc. :->

#571 jakub1967

jakub1967
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 maj 2013 - 12:43

Może kolega Lukosm w katalogu znajdzie, albo chociaż tą 1 stronkę podrzuci :-D

#572 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 18 maj 2013 - 07:09

Np. oś suportu jest niesymetryczna - czy koś z Was wie z której strony powinna być zamontowana dłuższa część (różnica 5 mm).

Dłuższy koniec suportu montuje się tam, gdzie są zębatki.

Co do katalogu to sam z ciekawością czekam nawet mimo tego, że na razie temat Jaguara mam zakończony na jednym odrestaurowanym i być może będę kontynuował na "customowej" przełajówce z tą polską ramą. Wiem, profanacja, ale można bardzo tanio je trafić (nie mówię o Allegro).

#573 jakub1967

jakub1967
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 maj 2013 - 17:03

Zamontowałem tak przy pierwszym podejściu ale lewa korba niepokojąco zbliżyła się do ramienia tylnych widełek (jakieś 3-4 mm)?

#574 DAN-CTT

DAN-CTT
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 maj 2013 - 19:15

Zamontowałem tak przy pierwszym podejściu ale lewa korba niepokojąco zbliżyła się do ramienia tylnych widełek (jakieś 3-4 mm)?

No i to jest właściwa odległość.

#575 jakub1967

jakub1967
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 maj 2013 - 19:34

założyłem, wszystko gra :-D dzięki wszystkim

#576 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 maj 2013 - 19:56

jesli ktoś chce skany katalogu zzr to proszę podać maila

#577 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 maj 2013 - 20:09

Jakub 1967 składaj pomimo nowej ramy na ZZR mnie się podoba mam takiego w oryginalnym lakierze białe napisy. Jutro odbieram ramę już malowaną i bedzie to wersja rometowska szparunki w złotym kolorze.

A swoją drogą jak u Ciebie z konusami w piastach? Ja mam co prawda jeden komplet kół na szytkach nowy... z 69roku, ale pozostałe konusy w piastach są zajechane niby chodza ale to nie to. Macie jakies rozwiązanie, wiem ze mozna dac inna piaste ale ja chce miec kompletnego zzr. A jak kulki i miski w Twojej korbie całe nie wyjechane? Jak sobie radzicie z takimi problemami?

#578 jakub1967

jakub1967
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 maj 2013 - 22:46

Jak już wspomniałem składam z 2 jeden, zatem mam trochę części w zapasie. W nowszym wszystkie kulki, piasty itp. w dobrym stanie. W razie braku uzupełniam jedną gorszą. Części w różnym okresie robione były z lepszych i gorszych mat. Np stery w starszej wersji są z nierdzewki, nowsze już tylko chrom. Miski w korbie w nowszym bdb starszy też całkiem nieźle.

Z tą ramą decyzja już zapadła, jest odmalowana nowsza bo starsza to zdecydowanie nie mój rozmiar.

Generalnie zbliżam się ku końcowi, potem wrzucę jakieś fotki

#579 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 maj 2013 - 08:15

rama juz gotowa do składania czeka na dawcę osprzętu... co będę długo pisał jest ok i kolor ciemniejszy bo to zdjęcie robione telefonem w samo południe. Co prawda malowanie napisów w białym kolorze na górnej i dolnej rurce oraz szparunki modeli z lat 60 bardziej mi sie podobaja ale cóż rama z 70 lat niech będzie tak jak była z fabryki (chyba ze dorobie złote szparunki jak mnie najdzie a na osprzęcie shimano 600 aero i tak nie będzie oryginał ) a jak się znudzi to szparunki i białe napisy sie dorobi i kółka olimpijskie jak modeli wcześniejszych

https://www.facebook...&type=1

tu mam ramę po rozbiórce do odpicowania lakier zostawiam w oryginale (i całego jaguara oczywiście też na kompletnym osprzęcie ZZR ) z roku 1966 a za tło robi Huragan i Moser

https://www.facebook...&type=1

#580 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądDolnyalask

Napisano 20 maj 2013 - 22:01

Wyslalbys ten katalog na [email protected] bo cos mi na pw nie chce wyslac. Z gory dzieki

Dodaj odpowiedź