Jump to content

Photo

ZZR Jaguar

877 replies to this topic

#541 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 29 April 2013 - 11:48

zzr 530 na ramie wraz z domalwanym nazwiskiem Biera.J. numerem A 8 potem 8185

droga kupna sprzedazy tez z Krakowa a poprzedni wlasciciel nie jezdzil zdobyl ja od ponoc wlasciciela tez z Krakowa.

Ciekawe to malowanie nazwiska z obu stron górnej ramy BIERA. J. przed napisem jaguar ciekawe czy to tylko w celach identyfikacyjnych przed złodziejem...

Stawiałbym na identyfikację roweru zawodnika w klubie. Na dobrej klasy rower mało który zawodnik mógł sobie pozwolić. Mógł dysponować przydziałowym.

#542 Gosc_mc.online_*

Gosc_mc.online_*
  • Gość

Posted 29 April 2013 - 16:02

co sądzicie na temat tego egzemplarza?

http://allegro.pl/ko...3212184574.html

czy to "standardowy" jaguar? a może coś godnego uwagi?

#543 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 April 2013 - 23:03

Gdyby nie rdza byłoby całkiem nieżle. kolor fajny, siodło stylowe ... ciekawe do jakiej cenu doojdzie. Mnie niestety dopadła taka choroba, że każdego jaguara bym kupował, chyba trzeba zacząć to leczyc :)

A teraz dla odmiany w końcu ja wrzuce mojego jaguara:

http://www.fotoszok....ag0011.jpg.html

Dla mnie jest wyjatkowy, prawie doskonały. Kolor lakieru piękny, campa dla uroku i stylu, owijka bawełniana - naprawdę sam wam zachwalam :)
Niestety przednia campa mi nie odbija, więc działa prawie jak w huraganie "na wajchę"

W przyszłości popracuję nad kołami, może szytki na oryginalnych obręczach (ale cena szytek troszkę tamuje) albo cos na piastach campy.

#544 DAN-CTT

DAN-CTT
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 April 2013 - 10:16

...A teraz dla odmiany w końcu ja wrzuce mojego jaguara:
http://www.fotoszok....ag0011.jpg.html

Postaraj się o lepsze zdjęcie, bo mimo dużej rozdzielczości jest mega kiepskie. Proponuję wykonanie zdjęcia w plenerze przy dziennym świetle i w jakiejś ciekawej scenerii.

#545 tompajk

tompajk
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądKraków

Posted 30 April 2013 - 20:53

mc.online całkiem fajna rama, gdyby nie stan. szkoda, że widelec wydaje się na oko pokrzywiony. z tego Brooksa to już wielkiej radości nie będzie, chociaż może uda się go jeszcze uformować i odświeżyć.
ijmyjaki zestaw hamulców, klamki ,mostek i kierownica? fajny kolor i osprzęt ładnie się komponuje. wrzucaj jeszcze jakieś zdjęcia : )

#546 wojts

wojts
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądT.G.

Posted 02 May 2013 - 20:30

Witam,

Jestem świeży na forum więc witam wszystkich.

Koledzy czy ktoś może polecic jakiegoś użytkownika ZZR Jaguar który ma dużo części do w/w rowerku. Mam Jaguara i chcę go doprowadzic do stanu używalności. Nie chcę go zmieniac -zależy mi na częsciach z epoki. A na allegro wiecie jak jest.

Rower jest po tacie i mam do niego wielki sentyment. Nigdy nie zostanie sprzedany/oddany.
Mam nadzieję, że następne pokolenie na nim też pośmiga.

#547 norris

norris
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądZgierz

Posted 04 May 2013 - 21:45

Witam:)
Jestem nowym użytkownikiem forum. Co mnie zachęciło do udzielania się? Ano dostałem od ,,teścia" (w cudzysłowiu bo to ojciec mojej dziewczyny, ale po takim prezencie to się jej chyba szybciutko oświadczę) Huragana przerobionego na Jaguara. Biorę się za niego ostro, chcę zrobić go na cacy, na oryginał. Wrzucam zdjęcia, i mam już na wstępie kilka pytań. Zdjęcia z dnia 4 maja 2013:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

No i mam pierwsze pytanka:
1) Malowanie. Chcę wypiaskować i pomalować proszkowo. Czy ten kolor który jest to jest oryginalny ,,Huraganowy"??
2) Co z tymi srebrnymi wstawkami na widelcu i z tyłu ramy? Też takie były w Huraganach czy w Jaguarach?
3) Nie mogę znaleźć szytek które by pasowały- czy jest możliwa jakaś sensowna wymiana obręczy na ,,normalne" i zamontowanie oponek z dętkami?
4) Na felgach jest rocznik 1967, jest możliwość sprawdzić rok ramy? Numer seryjny nie wskazuje na rok...

Pozdrawiam:)
PS: Proszę o wyrozumiałość, jestem całkowicie zielony w temacie!:)

#548 tompajk

tompajk
  • Użytkownik
  • 69 posts
  • SkądKraków

Posted 04 May 2013 - 23:30

norris Jeżeli na widłach masz chrom, to chyba producent chciał żeby to był Jaguar. Na zdjęciach ciężko stwierdzić, czy rama jest z mufami Huragana (bardziej zgrubne modelowanie odkuwek) w malowaniu na Jaguara, nie widać przelotek, kroju mufy podsiodłowej. Średnica sztycy powinna dać odpowiedź, który to z rowerów (niektórzy nie uznają tego wyznacznika, ale ja się przy nim będę upierał)- 25,4- Huragan/ Jaguary z nazwy. 26,...- Jaguar, chociaż bywały Huragany na Reynoldsie.
Hipotetyczny chrom bym osobiście oszczędził więc piaskowanie w takim wariancie nie wchodziłoby w grę, w rowerze zrobił kosmetykę, polerowanie osprzętu, koła jakieś 28' włożyć, wolnobieg rozłożyć i przesmarować (jeżeli jeszcze się nadaje) i przekręcić do nich. Pedały dla świętego spokoju też można podmienić na jakieś sr lub Kyokuto lub Campy. Dobrej zabawy w każdym razie: )

#549 DAN-CTT

DAN-CTT
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 May 2013 - 10:12

Też proponuję zostawić chromowane fragmenty. Po polerce będą pięknie błyszczały. Lakier usuń sam, a malowanie wykonaj lakierem samochodowym (podkład reaktywny, podkład epoksydowy, baza i bezbarwny).
Wiele elementów możesz uratować. Koniecznie zostaw pedały, ponieważ są z aluminium. To daje możliwość odświeżenia. Poniżej przykład - po lewej wypolerowany:
Dołączona grafika
Podobnie korbę możesz doprowadzić do takiego stanu:
Dołączona grafika

Zerknij na proces odbudowy mojego Huragana - www.klasycznie.pl

P.S. Koniecznie załóż nowy temat w którym będziesz prezentował kolejne etapy prac przy odbudowie swojego Jaguara.

#550 norris

norris
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądZgierz

Posted 05 May 2013 - 11:23

Dzięki za podpowiedzi, oczywiście, pedały korby itp- wszystko zostawiam.
Odsyłam do http://www.forumszos...pic.php?t=17786

#551 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądDolnyalask

Posted 05 May 2013 - 15:25

witam! wpadły mi wlasnie w rece dwie cale chromowane ramy jaguara, kilka stron dalej widzialem ze kolega tez mial calego chromowanego. i stad moje pytanie czy byl to moze jakis specjalny wypust? czy jacys magicypoprostu cale zrobili w taki sposob

#552 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 posts
  • Skądwarszawa

Posted 05 May 2013 - 16:03

podaj rozmiar sztycy podsiodłowej tego chromowanca jeśli 26,4
i zdecydowanie bardziej zwarta geometria to jesteśmy w domu :)

#553 wojts

wojts
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądT.G.

Posted 05 May 2013 - 18:46

Też proponuję zostawić chromowane fragmenty. Po polerce będą pięknie błyszczały. Lakier usuń sam, a malowanie wykonaj lakierem samochodowym (podkład reaktywny, podkład epoksydowy, baza i bezbarwny).
Wiele elementów możesz uratować. Koniecznie zostaw pedały, ponieważ są z aluminium. To daje możliwość odświeżenia. Poniżej przykład - po lewej wypolerowany:
Obrazek
Podobnie korbę możesz doprowadzić do takiego stanu:
Obrazek

Zerknij na proces odbudowy mojego Huragana - www.klasycznie.pl

P.S. Koniecznie załóż nowy temat w którym będziesz prezentował kolejne etapy prac przy odbudowie swojego Jaguara.

Hej,
A konkretnie na priva możesz napisac kolejne etapy polerki-tzn czym to robiłeś tak aby nie sprawdzac metodą prób i błędów.

#554 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądDolnyalask

Posted 05 May 2013 - 21:59

Tutaj zdjecia, niestety zdjelem podzespoly do czyszczenia
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#555 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądDolnyalask

Posted 07 May 2013 - 19:31

http://imageshack.us...2/imagepck.jpg/
Kolejne dwa projekty w drodze, jak bede mial aparat to wysle lepsze zdjecia
Tylkomzastanawiam sie jakoego koloru powinien byc napis jaguar na chromowanej ramie?

#556 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądDolnyalask

Posted 08 May 2013 - 18:14

prosze bardzo :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#557 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 posts
  • SkądMława

Posted 09 May 2013 - 14:20

http://imageshack.us/photo/my-images/42/imagepck.jpg/
Kolejne dwa projekty w drodze, jak bede mial aparat to wysle lepsze zdjecia
Tylkomzastanawiam sie jakoego koloru powinien byc napis jaguar na chromowanej ramie?

Mtgracz , spójrz na zdjęcia chromowanego jaga użytkownika Sliwu - napis na ramie jest czerwony.

#558 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądKraków

Posted 16 May 2013 - 21:54

NA BOGA nie piaskujcie ram. Zostawiajcie oryginalny lakier i szparunki napisy. Przecież to szaleństwo niszczyć tak piękne eksponaty, nawet jak w paru miejscach jest rdza. Co oryginał to oryginał. Jak ktoś chce malowac ramy huragana albo jaguara niech dwa razy się zastanowi musi byc kompletnie zardzewiały, bez napisów i naklejek. Zresztą jest sporo ram juz pomalowanych czy kompletne zardzewiałych to takie kupujcie i malujcie a nie w dobrym stanie jesli 50 letni lakier moze byc w dobrym stanie. NIE NISZCZCIE HISTORII jakimś proszkowym lakierowaniem czy w kabinie. Nie o to chodzi. Sam mam jaguara i dwa huragany i kilka innych rometow ale maluje tylko ramę która jest już pomalowana jakimś badziewiem przez domorosłego renowatora. Zastanówcie się to piękne maszyny zniszczycie ich duszę zamalowując oryginał. To będzie już tylko kopia.
  • Zweitakter likes this

#559 fenek-14

fenek-14
  • Użytkownik
  • 18 posts
  • SkądLublin

Posted 16 May 2013 - 22:04

W temacie Jaguara w wersji chrom: zupełnie przypadkiem trafiłem na człowieka, który twierdził, że miał takiego Jaguara. Zadzwoniłem do niego bo oferował koła (nie do Jaga) i w trakcie rozmowy wyszlo, że ma jeszcze Jaga z początku lat 70-tych i jest skłonny go sprzedać. Kiedy wspomniałem o egzemplarzach z chromowanymi końcówkami powiedział, że były też całe i on z kolegami sami tak je ulepszali/upiększali. Rozumiem - dawali komuś kto przeprowadzał taki zabieg. Czy wzorem były rowery fabrycznie tak wykończone czy nie, nie wiem. :roll:
Wszystko się komplikuje :cry:

#560 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 posts
  • SkądKraków

Posted 16 May 2013 - 22:18

Co do ram w pełnym chromie. Właśnie przeglądam książkę Tuszynskiego od Dynasów do Szurkowskiego sa tam zdjęcia takich rowerów torowych w pełnym chromie. Zdjęcie Jana Jankiewicza startujacego na torze. Niestety autor ksiązko-albumu nie raczy wspomnieć nawet słowem na jakim rowerze jeździ ów Janek.

Reply to this topic