Skocz do zawartości

Zdjęcie

ZZR Jaguar

877 odpowiedzi w tym temacie

#601 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądMława

Napisano 31 maj 2013 - 12:58

Teą poproszę o wysłanie katalogu:
[email protected]
pozdrawiam

#602 Mr_Woytek

Mr_Woytek
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 31 maj 2013 - 14:03

Witam wszystkich. Właśnie kończę żmudny proces kompletowania części do Jaguara (full zzr, siodło brooks, przerzutki favorit) aby wyglądał tak jak w oryginale. Ostatnim najbardziej upierdliwym elementem jest korba - i tutaj chyba jednak zrezygnuję z oryginalności z klinem. Poszukuję fajnej korby na kwadrat, która stylistycznie będzie pasowała do Jaga. Myślałem o klasyce Shim jak 105 Golden Arrow czy 600 Arabesque a ceny Campy Nuovo i Record przekraczają mój budżet. Ktoś ma jakiś pomysł?
Pzdr

#603 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 maj 2013 - 14:14

katalogi ZZR wysłane

poszukuje lakiernika w okolicy Krakowa do malowania ram i cześć ZZR oraz Campagnolo z owczesnych do Jaguara

#604 lukosm

lukosm
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 maj 2013 - 19:05

Mr_Woytek

tak mam pomysł prosty i sprawdzony jak chcesz mieć oryginalnego Jaguara nie zmieniaj korb z ZZR dasz radę odszukać szczególnie w Bydgoszczy. Jak nie uda Ci się to może Kraków poratuje. Ja zostawiam w jaguarze oryginalna ZZRowska korbę. Ale w drugiej ramie którą zamierzam ciężej męczyć nie tylko w niedziele pakuje całą Arabeske.

Jakby ktoś bardzo potrzebował mam jeszcze ramę bez widelca Jaguara w kolorze złotym 550 z białym napisem na górnej rurce...

#605 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 31 maj 2013 - 23:06

lukosm, a za ile ta ramka? Bardzo, bardzo pilnie szukam Jaguara/Huragana z widelczykiem za niewielkie, symboliczne pieniążki. Obecnie mam Granda "kowadło" - dodatkowo tak mizernie linka przerzutki poprowadzona, że nie mam jak zmieniać biegów... Naprawdę ledwo na niej da się jeździć. I jeszcze prawdopodobnie widelec mam strzelony.
Ewentualnie mogę zamianę zrobić, mam trochę szpargałów nie tylko od Rometu.

Szkoda tylko, że bez widelca... nie znalazłbyś tam może jakiegoś ekwiwalentu chociaż?

#606 Mtgracz

Mtgracz
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądDolnyalask

Napisano 31 maj 2013 - 23:17

Witam!
Mozesz wyslac zdjecia tej ramy na maila: [email protected]? Moge sie wymienic za inna, tyle ze malowana bez zadnych wgnicen itp.
H/k napisz na p/w to moze wymienimy sie:ja ci dam ramke, a ty mi jakies graty do jaguara/huragana
Widelec tez jakis znajde, tyle ze od sporta, Le chyba sobie poradzisz:)

#607 jakub1967

jakub1967
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 czerwiec 2013 - 10:19

Poproszę o wysłanie katalogu:
[email protected]
z góry dziękuję :->

#608 jakub1967

jakub1967
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 06 czerwiec 2013 - 10:26

Mam pytanie do wszystkich - obręcze potrzebuje chromowane 27" np 18 x 630. Na swoich starych nowe szprychy założone, ale okazało sie że są nie do wycentrowania! Biją w każdej płaszczyźnie, w kilku miejscach w osi obręczy pojawiły się wzdłużne pęknięcia (pomiędzy otworami na nyple)! Było to lekko widoczne już w czasie czyszczenia, ale liczyłem, że jakoś się uda. Nie udało się, koła "tańczą".

No to może ktoś pomoże, gdzie tego szukać?

#609 cineklab

cineklab
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądŻyrardów

Napisano 07 czerwiec 2013 - 00:09

Panowie posiadam tzn. mój Tata posiada w oryginalnym lakierze złotego Jaguara Speciala (oba napisy na górnej rurce) bez chromowanych końcówek widelca i i tylnych widełek (rower z klubu kolarskiego, ale na zawody jeździł podobno jako zapasowy, takie info dostałem od człowieka który sprzedaje części na allegro.pl do ZZR, jako, że rozróżniano te speciale "zapasowe "od tych "nie zapasowych" właśnie po chromach. Zaciski na ramie do linki są Campagnolo, zacisk któryś do przerzutek też Campagnolo(ale muszę jutro sprawdzić który, bo dawno do garażu nie zaglądałem. Hamulce XB3, niestety przerzutka tył to Shimano, przód bodajże też. Niestety Jaguar jest na nieoryginalnych kółkach. Poszukuję do niego zarówno piast jak i kół. Koła mogą być szytkowe( takie posiadam w swoim Huraganie, droga niestety zabawa, ale doprowadzam go sprzętowo 100% do stanu oryginalnego, zmieniłem tylko kolor ramy będzie czerwono-srebrna, oryginalnie była zielonkawa) A i potrzebuję zdjęcia przerzutki Campagnolo jakie były montowane w zawodniczych Jaguarach, wiem że to model Record, ale tych Recordów odmian trochę jest np. Nouvo Record itp. Przedniej przerzutki Campy też poszukuję. Niestety w Jagim manetki przerzutek są Favorita. Wpadłem ostatnio na pomysł złożenia torówki na ramie ZZR Wicher, poszukuję więc takiej z widelcem, na allegro wszystko drogie i już po lakierowaniu zazwyczaj, a chcę sam zadbać o piaskowanie i malowanie ramy. Wciągneły mnie te stare rowerki. Nie przedstawiłem się jeszcze. Jestem Marcin i wszystkich tu zgromadzonych witam:)
Poproszę również o przesłanie katalogu na adres [email protected]

#610 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 07 czerwiec 2013 - 21:37

Mam pytanie do wszystkich - obręcze potrzebuje chromowane 27" np 18 x 630. Na swoich starych nowe szprychy założone, ale okazało sie że są nie do wycentrowania! Biją w każdej płaszczyźnie, w kilku miejscach w osi obręczy pojawiły się wzdłużne pęknięcia (pomiędzy otworami na nyple)! Było to lekko widoczne już w czasie czyszczenia, ale liczyłem, że jakoś się uda. Nie udało się, koła "tańczą".

No to może ktoś pomoże, gdzie tego szukać?

Nie szukaj stalowych obręczy - to ogólnie pojęty szmelc. Trafi Ci się jedna kałuża przy pięknej niedzielnej przejażdżce i zero hamowania...
Rzadko, ale się zdarzają polskie obręcze aluminiowe właśnie 18x630 i takich szukać jeśli już się trzymać starego 27 cali. Albo obadać czy hamulce dosięgną obręczy 28 calowych (622), jeśli tak to takowe kupić - znacznie lepsza opcja od 27 cali.

#611 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 07 czerwiec 2013 - 23:43

trzymajmy mniare!! od kiedy do jasnej anielki 27" ma wieksza srednice w mm niz 28"

babol pochodzi z czasow keidy Debica robila opopny na export do Anglii a ze tam wtedt "psa z budą mielili" / miezyli kolo razem z opona tak zostało... na polski rynek wewn szły opony bez zmizny formy..
coby uniknac nieporozumien rozmniarowych warto uzywac mniary metrycznej 622{700ć}-28 porocznie i 630 potocznie 27 -
na wysokie zadnych sensownych gum kupic nie idzie...

#612 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 08 czerwiec 2013 - 10:05

cineklab,
moze poszukam jakies wiekowe MAVIC orginału od zwykłego jaga/hura były do bani a spec i tak był na Mavic-u...
obdaj Velobase tam jest duzo dokumentacji technicznej Campy z roznych rocznikow zobacz z jakiego roku masz rower i bedziemy dumac, nawet jakbyś dał kilka jat starsza grupke nie było by obciachu, ideałem by była kopletna ale tak nie robili w romecie!!
potrafili zrobic MIX np heble łapy Mafac, piasty korby przezotki Camp, lub np heble i łapu dia-compe piaty korby suport camp a pzrezotki od czapki np favorit

#613 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 09 czerwiec 2013 - 10:55

Elementary
[img][img]http://img10.imageshack.us/img10/6548/p1230349.jpg[/img][/img]

kurcze co to XB3 czy produkcja Ignaszczaka z Poznania, genialnego falsyfikatora Campy?

#614 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:55

Niet, przecież XB3 to ChWZ pisane cyrylicą. ;-) Czyli Charkowskij Welocypednyj Zawod, więc produkcja radziecka. O ile dobrze pamiętam to ta sama fabryka, z której wychodziły Ukrainy.

Niektóre Jaguary miał obręcze Mavic? Pierwsze słyszę... Bądź co bądź jak ktoś chce mieć ładny, klasyczny wygląd i normalne ogumienie to przeze mnie przewałkowane 100 razy Module E bądź E2 albo MA2 będą pasować idealnie, zarówno designem jak i średnicą.

#615 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 09 czerwiec 2013 - 16:38

pytalem sie czy to rusek czy ignaszczak
wyglada na ruska ale do konca pewiem nie jestem

a czy spece te robione na wyscig te na mafacu campie i inntcy komponentach nie miewały mavica? ja sam szukam starych białych felg mavic na oponke...

#616 mz

mz
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądMława

Napisano 09 czerwiec 2013 - 21:08

http://allegro.pl/ko...3301913407.html
No proszę, Jaguar z lat 60 i do tego ten napis wyścig pokoju ... :-)

#617 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 09 czerwiec 2013 - 23:48

ciekawy materiał edukacyjny do historii Bromberg Fahrad Werke :)
widzielm ostatnio jaguara z węzłami główki i podsidłowym od bałtyka ale korby juz posiadal zwykłe nie bałtykowate..

.. ROMET...
z tej fabrykichyba nie wyjechały dwa JEDNAKOWE rowery w sensie z odziału sportowego....

#618 tompajk

tompajk
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwiec 2013 - 18:52

co sądzicie o tej ramce: http://allegro.pl/to...305669362.html?
przelotki linki hamulcowej są, kołki pod manetki chyba też, no i przelotka przerzutki tylnej wlutowana od spodu chainstaya. poza ww. Huragan gigant: )

#619 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 11 czerwiec 2013 - 22:24

SPECIAL :mrgreen:

#620 cineklab

cineklab
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądŻyrardów