Skocz do zawartości

Zdjęcie

MARATONY SZOSOWE PP

808 odpowiedzi w tym temacie

#561 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 29 czerwiec 2009 - 18:54

Bury, to jak ty to czytałes ? :-D

7 sierpnia
godz. 16:00 – otwarcie biura zawodów
godz. 20:00 – odprawa techniczna

8 sierpnia
godz. 8:00 – start pierwszych zawodników
godz. 20:00 – Pasta Party (ognisko!!!!)

9 sierpnia
godz. 11:00 – wręczenie medali, podsumowanie, zakończenie

ps. jaki dystans ?

ps2. do tych co tam mieszkają, albo wiedzą co i jak.. będzie tam w ogóle po czym jechać w związku z tymi powodziami ?? :roll:

#562 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 czerwiec 2009 - 20:27

Przypominam kolegom startującym w maratonie w istebnej, o pewnej niedogodności, tzn ok 65km mini pętli maratonu. Jest tam mostek zaznaczony czarną strzałką na mapce, nawierzchnia na nim to kostka brukowa. Mostek jest na zjeździe za zakrętem w lewo więc trzeba uważać:)

Dołączona grafika

Pozdrawiam!!!

#563 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 29 czerwiec 2009 - 20:27

Bury, to jak ty to czytałes ?

Hehe, czytałem na głównej stronie klikając na zakładkę "PROGRAM" ;)
Szykuję się na 155km, więc będzie ciężko ;)

#564 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2009 - 20:41

Przypominam kolegom startującym w maratonie w istebnej, o pewnej niedogodności, tzn ok 65km mini pętli maratonu. Jest tam mostek zaznaczony czarną strzałką na mapce, nawierzchnia na nim to kostka brukowa. Mostek jest na zjeździe za zakrętem w lewo więc trzeba uważać:)

ano jest bruk i to calkiem niezly, ale tam nie ma wcześniej żadnego zakrętu, mówisz o tym mostku gdzie chwile wcześniej mija się ten amfiteatr tam gdzie startowalismy w zeszłym roku?

#565 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 czerwiec 2009 - 21:01

Zakręt jest jakieś 200-300m wcześniej, więc może nie tak do końca za zakrętem:)

#566 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 29 czerwiec 2009 - 21:13

no widzisz:P tam doskonale widać ten mostek nie ma paniki :)

#567 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 29 czerwiec 2009 - 23:31

Wielkie sorry za obsuwkę czasową ale oto foty z Gryfic --> http://odsiebie.com/...494---7034.html
Szukać siebie ;-)

#568 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądBeskidy

Napisano 01 lipiec 2009 - 21:39

...ja mam 53-39 / 13-26.. mam nadzieje ,że starczy.. :lol:

No to widzę same kozaki sie wybierają na Pętle :mrgreen:
Ja tam totalny amator jestem,ale znam tą trasę trochę i są takie dwie ściany,że ho ho ...
Może z profilu tego nie widać,ale ta pętla,która jest na MINI i MEGA trasie da niektórym popalić.Mnie napewno :-(

#569 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 01 lipiec 2009 - 22:05

Wybiera się ktoś z okolic Szczecina na Istebną? Jeśli nie chce się komuś jechać samochodem ( ? :P ) to może razem ze mną jechać pociągiem ;) To tylko 12 godzin jazdy. Mam nadzieję, że wszystko przebiegnie pomyślnie na trasach... kolejowych i szosowych :) PozdROWERY!

ale znam tą trasę trochę i są takie dwie ściany,że ho ho ...

Powiedz gdzie to jest, to się przygotuję. Nigdy nie byłem w górach i szukam wszelkich informacji, by się przygotować jak mogę ;) Nad formą pracuję :P

#570 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 02 lipiec 2009 - 08:15

hondac, co ty gadasz ? :shock: nie strasz stary :!: :-> ile tam % są podjazdy ?? bo jakby na profilu wydaje się ,że nie tak strasznie [MINI DYSTANS] .. mam nadzieje ,aby że nie bede musial zsiadać z roweru :roll: bo na rewelacyjny czas nie liczę... :lol:

#571 Mioku

Mioku
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 02 lipiec 2009 - 11:00

Witam

Wczoraj przejechałem 80% trasy mega w Istebnej (z wyjątkiem odcinka w Czechach), z mojego punktu widzenia trasa zdecydowanie dla lubiących krótkie pionowe ścianki i mało płaskich wietrznych odcinków. W zasadzie płaskie są tylko 2 odcinki Mosty u Jablunkova - Jablunkov i Węgierska Górka-Milówka, z klasycznych podjazdów w zasadzie tylko salmopol 5,5 km śr. nach. 6%. Charakterystyka trasy: na dzień dobry podjazd na Rostokę (wg. mnie nr 1 na maratonie)- jakieś 1,5km momentami pod 20% wjeżdżałem 30-23 (wcześniej przy 39-23 nie dałem rady), później lekko w dół i podjazd na p. koniakowską ok.500m znów ponad 15%, dalej stromy zjazd aż do Jaworzynki (tu skręt w lewo w drogę z pierwszeństwem), krótki podjazd 8% i skręt w lewo na Zapasieki, od razu pionowo w dół na 400m osiągnałem 73km/h a raczej lekki jestem (63kg), tu radzę uważać - brutalny zakręt w prawo, wczoraj podniecony nieco prędkością zaliczyłem pobocze;) dalej wjazd na drogę z pierwszeństwem, po chwili w lewo przez mostek i kolejna ścianka łącznie 1,5 km max 15-18%, potem kilka km takie w miarę płaskie niezłe widoki, dalej odcinek w lesie z nie najlepszym asfaltem i w okolicach Wyrchczadeczki totalnie zabłocona droga (to po ostatnich burzach więc na maratonie powinno być lepiej) trochę zjazdu przez Krężelkę i skręt w boczną drogę na Duraje, podjazd ok. 1km fatalnym asfaltem, powrót na główną jezdnie Istebna - Jaworzynka tutaj trasa mega i mini biegnie na Trzycatek (ścianka) i Hrcave, ja wracałem do Istebnej centrum, główną drogą na kubalonkę przez I. Tartak, tu podjazd 500m 10% i skręt na połom (kilka km w lesie - dobra nawierzchnia), stromy krótki zjazd i znów pod górę dosyć mocno ok.1km, dalej zjazd, sporo ostrych zakrętów, dwa skrzyżowania najpierw w Kawulonce w prawo, potem w lewo przy wjeździe do drogi na stecówkę, tu podjazd którym zjeżdzaliśmy w zeszłym roku z p. Szarcula - lajcik, przed stecówką ostry zakręt w prawo i brutalny zjazd do czarnej Wisełki, skręt w lewo i piękny fragment ok. 3km zjazd 3%, dalej skręt w lewo i za mostem w prawo, znów ok. 3 km zjazdu do drogi 942 Wisła-Szczyrk, stąd jakieś 5km lekkiego podjazdu i wspomniany wyżej główny podjazd na p. salmopolską (cudownym asfaltem- świeżo kładziony), z przełęczy bardzo długi zjazd 12,5 km, potem taki długi pagórkowaty odcinek przez Buczkowice, Lipową do Radziechowego, dalej fajny zjazd do głównej drogi Bielsko-Żywiec którą jedziemy 2-3km, tu jest ten drugi płaski fragment, objazd przez Cięcinę i powrót na gł. drogę B-Ż, o ile dobrze odczytałem trasę to ma prowadzić główną jezdnią od Węgierskiej Górki do Milówki, cały ten odcinek jest aktualnie remontowany i co 100m są przekopy! na rondzie w milówce w prawo i dalej słynny podjazd na ochodzitą;) potem już ten sam zjazd do Istebnej centrum i finisz w Zaolziu.
powodzenia
D.S.

#572 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 02 lipiec 2009 - 14:41

Dzięki za dobre rady! Twoja praca jest nieoceniona ;) Powiedz Mioku tylko jedną rzecz. Jak wygląda sprawa z ruchem ulicznym? Jest tłoczno, są jakieś korki, kierowcy jeżdżą wolno i ostrożnie? Pozdrawiam.

#573 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 02 lipiec 2009 - 18:42

DZięki Mioku za opis trasy jade pierwszy raz na maraton górski i przyznam że troszke mam strcha ,na płaskim radze sobie całkiem niezle ale tu nie wiem czego sie spodziewac.
Najbardziej się boje że podczas zjazdów z gory wyrzuci mnie na drugi pas jezdnii a jak będzie wtedy jechał samochod z naprzeciwka :-( aż strach pomyślec.
Co do podjazdow tez to jest dla mnei zagadka jak wypadne , ogolnie wolałbym długie podjazdy o mniejszym procencie nachylenia a z tweojego opisu wynika że to któtkie odcinki ale po 15%nachylenia.
Jade na 225km bo zawsze wybieram odleglosc na maxa ale mysle że bedzie to trudniejsze niz gdy zrobiłem 400km w Świnoujsciu.
Na maratonie będę jechał w tym stroju http://www.wloclavia...log,11-180.html
wiec jak mnie ktoś zobaczy to możemy się poznac i razem wspolnie popracowac na zmiankach jesli to jest wogole możliwe w gorach.

#574 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 02 lipiec 2009 - 18:51

a ja jutro ze znajomym wybieramy sie na część Giga - wpadamy mniej więcej chyba w Ślemieniu na trase i zaliczamy Słowacje, aż chyba mniej więcej do Jeleśni ...
Pewnie zleje nas ... wyjeżdżamy ok 6:30 z rana ...
No chyba ze żaby z nieba będą leciały ... co ostatnio jest mozliwe ...

#575 wiór

wiór
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 lipiec 2009 - 20:47

Witam wszystkich!
Dzięki za różne cenne informacje o maratonie w Istebnej co sobie je poczytuję.
Wybieram sie na MEGA może troche na wyrost bo to mój pierwszy start a piszecie że tam są jakeś górki większe
Nie mam jeszcze noclegu ani towarzystwa więc chętnie dołączę jeśli by ktoś szukał takowych :)

#576 Mioku

Mioku
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 lipiec 2009 - 11:06

Bury: co do ruchu ulicznego to ja się boje głównie jednego odcinka, węgierska górka -milówka (ten remontowany fragment ) to krajówka w kierunku przejścia granicznego i zawsze jest sporo samochodów, jest jeszcze zjazd z przełęczy salmopolskiej przez centrum szczyrku, w weekendy jest tam sporo wlekących się turystów, a raczej nie chodzi się poniżej 47-50 km/h z tym że droga jest tam wyjątkowo szeroka;) natomiast przez te wszystkie wioski w okolicach koniakowa, istebnej czy jaworzynki nie wspominając o fragmencie hrcava-mosty ruch prawie zerowy;)
łukasz w tym roku trasa mega i mini to zupełnie inna bajka niż giga, chyba Cię uspokoję bo stromych podjazdów to właściwie w ogóle nie ma, no może przysłop :mrgreen: taka ciekawa prostka, zalecane 25 z tyłu, a tak to salmopol i dłużąca się strasznie przełęcz lipnicka z max 8%, odcinek na słowacji to poza kilkoma małymi hopkami jest płaski, a od lipnicy do bobrova całkiem otwarty teren
p:

#577 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 03 lipiec 2009 - 15:52

Jeszcze raz, Mioku dzięki za info. Mam nadzieję, że nocleg wypali ;)

#578 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • SkądSierpc

Napisano 03 lipiec 2009 - 17:26

Bury: co do ruchu ulicznego to ja się boje głównie jednego odcinka, węgierska górka -milówka (ten remontowany fragment ) to krajówka w kierunku przejścia granicznego i zawsze jest sporo samochodów, jest jeszcze zjazd z przełęczy salmopolskiej przez centrum szczyrku, w weekendy jest tam sporo wlekących się turystów, a raczej nie chodzi się poniżej 47-50 km/h z tym że droga jest tam wyjątkowo szeroka;) natomiast przez te wszystkie wioski w okolicach koniakowa, istebnej czy jaworzynki nie wspominając o fragmencie hrcava-mosty ruch prawie zerowy;)
łukasz w tym roku trasa mega i mini to zupełnie inna bajka niż giga, chyba Cię uspokoję bo stromych podjazdów to właściwie w ogóle nie ma, no może przysłop :mrgreen: taka ciekawa prostka, zalecane 25 z tyłu, a tak to salmopol i dłużąca się strasznie przełęcz lipnicka z max 8%, odcinek na słowacji to poza kilkoma małymi hopkami jest płaski, a od lipnicy do bobrova całkiem otwarty teren
p:

Czy dobrze zrozumiałem że najdłuższa trasa na istebnej jest najłatwiejsza????

#579 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądBeskidy

Napisano 03 lipiec 2009 - 19:30

Wg mnie tak - jest dużo płaskich odcinków,a prawdziwych górskich podjazdów małooo

#580 Mioku

Mioku
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 lipiec 2009 - 07:37

pod względem nachylenia zdecydowanie tak, podjazdy są dwa bardzo długie (salmopol, krowiarki) ale łagodne jak na beskidy;) i jak napisał hondac sporo płaskich odcinków
pozdrawiam

Dodaj odpowiedź