Skocz do zawartości

Zdjęcie

MARATONY SZOSOWE PP

808 odpowiedzi w tym temacie

#661 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 22 lipiec 2009 - 07:56

skoro jest tak duży nacisk na to żeby się nie ścigać to po co w ogóle podium po zawodach, każdy powinien dostać medal i już.

#662 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 22 lipiec 2009 - 08:06

BRAWO ! To jest pomysl :-)

#663 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 22 lipiec 2009 - 09:26

( od maja do pazdz. ) po 12 - 20 zawodow miesiecznie !!! ( wszystkie pod auspicjami szwedzkiego zwiazku kolarskiego ).

u nas też, zobacz sobie na kalendarz chociażby wzkol :roll: tylko trza mieć licencje na to ściganie.. a dla "prawdziwych amatorów" wyścigów nie ma prawie wcale :roll:

#664 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 22 lipiec 2009 - 11:21

i byc nie powinno. ciekawi mnie kto zorganizowalby zawody dla nieznajomych ludzi, wyscigi w ktorych moze wziac udzial kazdy, nawet taki ktorego lekarz niedopuscilby do uprawiania sportu, lub nawet nie posiada stosownego ubezpieczenia. te rzeczy gwarantuje posiadanie licencji, ktorej wydanie praktycznie nic nie kosztuje.
niby to osobista sprawa, ale zapewniam cie, do przyjemnosci nie nalezy gdy ktos z nie twojej winy w twojej obenosci wyzionie ducha w wypadku. zwlaszcza w imprezie za ktora jestes odpowiedzialny.
dla totalnych amatorow sa rajdy krajoznawcze, rtd (ie. kaszebe runda), wycieczki, pielgrzymki i wlasnie maratony pp. to ze jezdza na nich niedowartosciowani innymi wyscigami kolarze, ktorzy chca sie scigac i rywalizowac JAK PRO to jest margines. w wiekszosci wszyscy zdaja sobie sprawe z miejsca w szeregu i ew. rywalizuja "kolezeńsko" na zasadzie: "a, dzisiaj objade tego a tego, chocbym mial sie zes....ć" ale mimo wszystko z usmiechem na ustach czy sie uda czy nie.
i nie stanowi dla nich problemu jak beda musieli poczekac 6 godzin na dekoracje az przyjada na mete wszyscy zawodnicy.

#665 saint

saint
  • Użytkownik
  • 160 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lipiec 2009 - 11:33

tylko ciekawe czemu tylko u nas "maratony" nie tylko dla zawodowego peletonu tak wyglądają

#666 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 22 lipiec 2009 - 12:39

no tak. zapomnialem o tym, to sie nazywa niekonsekwencja organizatorow. niby wspolne reguly a niektore maratony sa organizowane jak wyscigi inne jak rtd z przymusu regulaminowego kupowane sa pucharki etc. to musi powodowac konflikty rowniez wsrod startujacych.
miedzy innymi ja nie jezdze na maratony pp (w wyjatkiem jednego wrzesniowego) do czasu az sprawa czy to sa rajdy czy wyscigi definitywnie nie wyjasni.

#667 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 22 lipiec 2009 - 17:14

miedzy innymi ja nie jezdze na maratony pp (w wyjatkiem jednego wrzesniowego) do czasu az sprawa czy to sa rajdy czy wyscigi definitywnie nie wyjasni.

Liczysz na to, ze sprawa się wyjaśni w rozsądnym czasie...?
Nie wiem czy GDZIEŚ, KTOŚ rozpoczął dyskusję na temat formy i organizacji supermaratonów...

Co PELETON to PELETON... ;-)

Rozmawiałem kiedyś z SĘDZIĄ / TRENEREM kolarskim....
Opowiadał jak to kiedyś wyścigów było mnóstwo... do wyboru do koloru...
Ale wypadki i inne wpadki... pociągały za sobą wiele nieprzyjemnych konsekwencji włącznie z ciąganiem po prokuraturach... więc potem KAŻDY się bał organizować cokolwiek... :-/

Ale z tego co widać PZKol i OZKole nie kwapią się do tego by promować KOLARSTWO...
By wspierać w jakikolwiek sposób amatorskie wyścigi...

A szkoda... A może to i lepiej, ze ZWIĄZKI nie kładą swojej ŁAPY na wyścigach dla amatorów...

Ale będzie DOBRZE.. co ..? ;-)
Musi... :mrgreen:

Pozdrower
Robert

#668 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 22 lipiec 2009 - 17:18

Liczysz na to, ze sprawa się wyjaśni w rozsądnym czasie...?

nie,

Ale będzie DOBRZE

:mrgreen: sa wszak jeszcze inne amatorskie imprezy :-)

#669 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 22 lipiec 2009 - 17:20

sa wszak jeszcze inne amatorskie imprezy :-)

a jakie ? i skąd brac o nich info ?

#670 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 22 lipiec 2009 - 17:21

My na POŁUDNIU mamy się o TYLE dobrze, że MULTUM wyścigów w CZECHACH i na SŁOWACJI w zupełności zaspokaja nasze potrzeby i wymagania :-P

No ale jednak trochę głupio, ze trzeba jechać za miedzę, żeby sie pokazać... :-> :-/

#671 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 22 lipiec 2009 - 17:25

W niedalekiej przyszłości będzie PEŁNE info o TOUR de RYBNIK :-P

:arrow: http://kolarstwo.mar...64&p=2673#p2673

Na razie mogę powiedzieć tylko tyle, że wyścig będzie BARDZO podobny do tego z zeszłego roku... ;-)

:arrow: http://www.naszosie....igow-szosowych/

Jest trochę informacji...

No, ale tu jest to o czym PISALIŚMY już, że JEST ZA MAŁA PROMOCJA WYŚCIGÓW...

#672 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 26 lipiec 2009 - 20:46

no i jak tam po maratonie w gorzowie?

#673 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 26 lipiec 2009 - 21:53

Dla mnie liczy się sam satyfkacja z przejechania maratonu w nowym miejscu. Jak dla mnie mogli by zrezygnować z pucharów i medali na rzecz wspólnego ogniska. Bo to jest to co pamiętam z pierwszych maratonów(swoich nie ich :) )
Ide maratonów się trochę z biegiem czasu wypaczyła(to co wyciągnąłem z rozmowy z pierwszymi uczestnikami), doszły mini i średnie matatony(sam w nich startowałem) a głównie chodziło żeby jak najwięcej przejechać.
I z tego co rozmawiałem z niektórymi uczestnikami to oni jeżdżą aby się pościgać i wg. nich dystans powyżej 150km nie ma sensu. Ale to w końcu maratonu, sprawdzenie granic swoich możliwości.
Ściganie jest super ale być na skraju swoich możlwości fizycznych jest nie do opisania.
Pozostaje jeszcze kwestia niszczenia swojego organizmu co przemawia za faktem że w maratonach nie powinni startować młodzi starzem i może wiekiem. Ale w tym przypadu niech się wypowiedzą inni.

#674 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 lipiec 2009 - 06:39

Maraton w Gorzowie upłynął pod znakiem wiatru i jeszcze raz wiatru :/
Atmosfera jak zwykle sympatyczna i cała masa losowanych nagród :)
Momentami tragiczna nawierzchnia dróg, ale w końcu to nasze kochane, polskie szosy ;)

Ja pojechałem na 85 km:
czas: 2:26:24
3 miejsce w M2
13 w OPEN

pzdr

#675 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 lipiec 2009 - 10:52

wiało, wiało i pofalowany teren, asfalt rzeczywiscie czasami przeginał z nierównosciami ale za to dobrze masował łydki :-) :-)

zaskoczył mnie ostatni podjazd i średnia trochę spadła... i potem te płyty betonowe :evil:

lecz jestem zadowolony z atmosfery i swojego występu, tak się ujechałem że aż miło :-)

dystans 160 km
czas 4:30:05
nr startowy 159

w open 4 miejsce
w kategorii M2 szosa 2 miejsce

#676 marthin

marthin
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądPoznań/Kłodawa

Napisano 27 lipiec 2009 - 14:05

Virenque,czy przypadkiem nie jechaliśmy razem? Grupa 21

#677 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 27 lipiec 2009 - 18:58

wiało ? hmm ... wg mnie standardowo wiało ;-)
Jedynie około 1.5h pod koniec deszcz nam dowalił - z czego byłem wdzięczny niebiosom ... miałem zbawienne chłodzenie stóp :mrgreen:

Grupa nr1 - Na starcie dałem troszke ostrzej , zostało nas od razu 6 sztuk, potem chyba na ok 45km nastepnych trzech odpuściło. No i w sumie nikt nas nie doszedł, nikogo nie doszliśmy (bo grupa nr 1) - więc też nie mielismy pojęcia jak jedziemy (jedynie na "dojazdówce" między pierwsza a drugą pętlą minelismy sie z innymi grupami).
Numero 2 był mocny ... mocniejszy odemnie, no i na Santoku urwał mnie oraz nr 3.
Więc wygrał i ze mną i w kategorii naszej ... 45sek tylko, ale zasłużenie ...

245km, 5 miejsce Open, 2 miejsce w kategorii ...

nr 6 - emerzysko ;-)

#678 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 lipiec 2009 - 19:16

Marthin pewnie że jechaliśmy razem :D
Dzięki za jazdę, było całkiem konkretnie... w sumie zostało nas tylko czterech i tak prawie do mety :)
pzdr

#679 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 27 lipiec 2009 - 19:30

Do rozpoczęcia Klasyku Kłodzkiego zostało już tylko 11 dni :lol:
panowie jak forma ? :-) kto będzie z forum ? i jak przygotowania ? ;-)

zna ktos dobrze trase mini ? wymagająca ?

#680 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 27 lipiec 2009 - 20:46

Ja jadę, mam transport i noclego - schronisko Orlica, są jeszcze wolne miejsca ale basenu nie ma.
Moje przygotowania legły. Ostatnio mało co jeżdżę a w dodatku nie wiem dlaczego znowu się przetarłem. W weekend mam maraton dookoła jeziora Miedwie i zobaczę jak tam moja forma.

Dodaj odpowiedź