Jump to content

Photo

Charakterystyka firm produkujących szosówki

350 replies to this topic

#161 mama

mama
  • Użytkownik
  • 173 posts
  • Skądswietokrzyskie

Posted 05 December 2009 - 20:24

chyba nie ten temat...

#162 Gosc_long_*

Gosc_long_*
  • Gość

Posted 10 December 2009 - 20:27

witam, czy może się ktoś wypowiedziec na temat firmy Eddy Merckx?

#163 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 10 December 2009 - 20:37

Gump, jeżeli mówisz o MINI dystansie, masz na imie Marcin - to zgadza sie ...
Natomiast mówiąc "wygrał Green Cyklo Bies", to troszkę tak niedokładnie powiedziane ... (przy caaałym szacunku za wygranie MINI dystansu - ja dałem ciała na GIGA dystansie) ;-)

sorki za offtop ...

#164 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 11 December 2009 - 23:55

A znacie opinie ram GT?

http://www.gtbicycle...eng/Bikes/Road/

Osobiście podoba mi się rama starszej wersji:

http://gt.dorelemail...GTRTC_393_1.jpg

#165 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 December 2009 - 18:51

A czy ktoś ma może jakies informacje o rowerach Gimondi ? Mam taki rowerek ale nigdzie nie moge znaleźc o nim inforamcji , sama rama to rok 1987-88, widelec Colnago żeby było ciekawiej.

Dołączona grafika

#166 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 posts
  • Skądelbląg

Posted 14 January 2010 - 13:02

Witam
Mógłby ktoś wypowiedzieć się o rowerach szosowych firmy KTM? Jak ich ramy są oceniane?
Co sądzicie o gotowych zestawach np. REVELATOR PRIME? Warto kupić ten rower, czy lepiej zrezygnować na rzecz innego roweru KTM/innej firmy? Jakie wady, jakie zalety?

Dzięki

#167 Gosc_eko_*

Gosc_eko_*
  • Gość

Posted 14 January 2010 - 13:47

Witam chciałbym dowiedzieć sie co nieco o marce wheeler

#168 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 16 January 2010 - 21:42

no jak tam z tym Hong Fu Bikes,
Miałem czas teraz aby sobie dokłądnie pooglądać to co oferują i jak widze to raczej w szose inwestują , cjoć patrząc na geometrie ramy do mtb to ma całkiem ciekawe wymiary.
A w szosówkach intryguje mnie ta zintegrowana sztyca, oj kosmos .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#169 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 January 2010 - 00:26

Sądzę że nawet może byc to ta sama fabryka co robi dla Neo ale Karbon sam wspomniał że jego rama jest na włóknach T800 a może te tańsze są na gorszych??? Wygląd identyczny, ale jakie włókna?? Może ramy które nie przeszły kontroli jakości dla "Neo""?? To jest jak kupowanie kota w worku, ale trzeba się dowiedzieć czy kot był młody, silny i czy myszy łapał :mrgreen:

#170 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 17 January 2010 - 09:28

A ja nie wiem czy to lepsze czy to gorsze... jednak Karbon zachowuje się jak zerospec kiedy pokazywał swój rower... (koniecznie najlepsza opcja w danej klasie)...

myślę, że kiedyś się przekonamy - ja od nich na wiosnę chcę kupić obręcze - jak będą fajne to i pewną customową ramę sobie u nich zamówię i wtedy się przynajmniej dla mnie okaże czy warto było...

#171 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 January 2010 - 13:51

No pewnie, że najlepsza opcja :D Jak ja szukam czegoś ponad rok to byle czego nie kupuję, ani nie przepłacam.

#172 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 17 January 2010 - 14:24

Karbon nie zrozumieliśmy się - chodziło mi o coś bardziej drastycznego... mianowicie - nie przyjmujesz do wiadomści, że to jednak może być dokładnie to samo co ty masz... nie może by ty dałeś więcej i nie ma takiej opcji...
zerospec tak samo mówił o swojej przezajebistej ramie... bo wszystko czuć... jak dla kogo...

ja jestem marnym amatorzynom który jeździ tylko i wyłącznie dla własnej podniety - mam nadzieję, że chyńczyk zadowoli moje potrzeby i będę mógł za nieduże pieniądze zbudować całą taką stajnię jaką zaplanowałem...

#173 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 17 January 2010 - 15:24

Teraz w świecie komputerów mozna wszystko podrobić i przerobić, zrobić idealną podróbke, no byleby była na przyzwoitym poziomie.

Czasem długo i daleko czegos szukamy a okazuje się że może być coś całkiem blisko.

Oglądajac zdjecia z produkcji , przypominały się czasy manufaktur firm w Kanadzie i Usa co ręcznie robiły ramki.

Jak dobrze przeszukacie tamtejsze rynki to jeszcze coś można znaleźć ciekawego :lol:

#174 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 17 January 2010 - 15:27

Witam chciałbym dowiedzieć sie co nieco o marce wheeler

No kiedyś dość popularna marka rowerów,szczególnie górskich i crossowych. Szosowe szcegolnie te najtańsze też sie trafiały po sklepach. Teraz jakoś ucichło, ostatnio praktycznie nic Wheelera nie widziałem,chyba wypada zajrzec na ich stronę. Z ciekawostek to kolega ma ich szosową tytanowa ramę.To chyba nazywało się Wheeler Optima (stop tytanu 3AL 2.5V) i było jakąś duża rzadkością, bo w zasadzie do tej pory nie mogę znaleźć w sieci o nich żadnej informacji. Nawet Wheeler sie nie chwali, że takowe produkował. Pamiętam, że dystrybutor w Wiązownej pod W-wą miał kilka takich szosowych i górskich ram ale to było z 8-9 lat temu.

#175 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 January 2010 - 15:41

kobrys, nie sprzedaje się towaru w niższej cenie niż kosztuje u producenta. Wiem jakie są marże u Patricka.
Na Edge marża jest najniższa - słaby interes na polskie warunki gdyby ktoś chciał się w to bawić.

#176 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 17 January 2010 - 16:48

Wheeler to coś takiego jak Merida, Author i inne popularne paszczochy.
Nic szczególnego.

Co do azjatów, tak sobie przegladałem i w oko mi wpadła rózowa ramka tej firmy w wadze słusznej :
http://www.tradeindi...on-Co-Ltd-.html

http://www.tradeindi...Road-Frame.html

A to firma co robi takie sobie , ale czesci iod nich mozna na rynku spotkać pod innymi nazwami, np korek Boplighta ;-) http://www.bev-intl.com/news.htm

Za to ta firma mi przypomina wiele topowych produktów no jest na czym oko zawiesić :
http://www.greatgocy...om.tw/index.php

A dla Karbona - firma o jego ksywie :

http://www.karbona.com/index.htm

Nawet jakieś NEO sie tam znalazło ;-)

No i to co mi sie podobało ostatnio :
http://www.karbona.com/max_green.htm

Ee już nie patrze dalej bo oczy by jadły, a kieszeń, hm no właśnie.

#177 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 17 January 2010 - 17:02

SPIKE - fajne linki, zwłąszcza ta rama z bambusa :DD Ciekawe jak to śię sprawdza :lol: kto zaryzykuje sprowadzenie 8-) :?:

fajne te ramy, lecutkie, ładne, ALE...
no właśnie. Ja tam lubię mieć jakiś formowy napis na ramie, z czystej próżności. Dobra marka=prestiż. Wiem, wiem, płaci się za firmę... ale kolarstwo jest właśnie takie trochę snobistyczne i ja się w to idealnie wpisuję. ja muszę mieć jakiś fajny napis na ramie i świadomosć, że jeżdzę czymś "elitarnym", chociażby trzeba za to przepłacić :)

Pozdrawiam

#178 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 January 2010 - 17:49

Od Trigona chciałem kupić kiedyś mostek i kierownicę - jeszcze jak miałem TCRa. Nawet na maila nie odpisali...pies ich trącał. Mieli kiedyś taki fajny mostek karbonowy zaciskany obejmami jak FRM Black Hole i Deda Zeronero.
Karbona część produktów na taką samą jak Trigon. Te mostki od wszystkich azjatyckich producentów wyglądają tak samo tandetnie.

Fan911, wiem, że lubisz kolory. Ja z kolei odwrotnie. Lubię amerykański trend na rowery "stealth", który rozwija się od wielu lat. Niektórzy specjalnie usuwają napisy z każdego elementu roweru, nawet szytek. Fajnie wyglądają matowe rowery, w całości w karbonu.
Takie rowery nie rzucają się w oczy, a wyglądają szlachetnie. Mnie nie martwi, gdy ktoś zadał mi pytanie czy mam na obręczach jakieś plastikowe nakładki :D

#179 cyryl3000

cyryl3000
  • Użytkownik
  • 159 posts
  • SkądZłotów

Posted 17 January 2010 - 18:23

A co powiecie o Corratakach na 2010? http://www.eurobike....10/road/cct-pro

Z góry już wiem, że Karbonowi, nie przypadną do gustu ;)

#180 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 17 January 2010 - 20:18

No jakbym miał 17 lat i chciałszpanować pod technikum, albo panienkom na plaży to czemu nie, jak zobaczyłem to okrzyk " Jezu jaka choinka " , same naklejki i pstrokacizna, to paskudztwo a nie szlachetne linie , które powodują ze jak się patrzy na rower wyścigowy to to oko widzi "rumaka " któego misi isę dosiąść.

Co do tamtych firm, to duże firmy i pewnie dlatego nie gadają z maluczkimi.

Reply to this topic