Charakterystyka firm produkujących szosówki
Napisano 08 lipiec 2010 - 22:01
W dodatku bez geometrii PRO, ale za to BB90 zostaje. Wygląda, że w USA ręcznie składane będą ramy tylko dla serii 6, do której doszło parę numerów pośrednich.
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Napisano 09 lipiec 2010 - 12:18
Czy aż taka wielka różnica jest pomiędzy ramami, czy poprostu Ultegra i Dura Ace mają podobne wagi. Co daje taką różnicę cenową?
Róznią się tylko tym:
headset:
Strada: Ritchey WCS Drop-In integrated
Master: FSA NO: 44E/CF (1-1/8/1-1/4")
saddle:
Strada: Fizik Pace CX
Master: Selle Italia SLR XC Gel Flow
seat post:
Starda: Ritchey WCS
Master: Ritchey Stubby 34.9
#304 Gosc_Bullet_*
Napisano 09 lipiec 2010 - 21:22
A co sądzicie o rowerach KTM?
Całkiem ładne ( pod kątem estetyki ), dobry lakier, składają rowery na Shimano i na osprzęcie Ritcheya ( dziadowskie sztyce ), koła Mavica ( w wyższych modelach ) - a generalnie, porównując do konkurencji - ZA DROGO.
Napisano 27 lipiec 2010 - 17:44
Napisano 01 sierpień 2010 - 16:53
Rama aluminiowa, potrójnie cieniowana - to może być model z 2006. Po wpisaniu do Googla mnóstwo informacji.
Ja sobiście testowałem slopingową Dogmę AK61 na campie record - rama magnezowa, produkowana do 2007 roku. świetne przyspieszenie, aczkolwiek na mój gust nieco za mała. Bardzo lekka, bez pedałków coś 7.6 kg.
rozgladam się za carbonowym Cannonem
Napisano 12 sierpień 2010 - 14:45
Pozdrawiam.
Napisano 12 sierpień 2010 - 21:37
Jak to nie tajemnica to ile Cię kosztował taki rowerek?
Pozdrawiam.
Edit: Czy tak wygląda Twoja rama jeśli chodzi o geometrie? http://www.flickr.co...N05/3673135929/
Napisano 16 sierpień 2010 - 17:09
Każdy sobie zinterpretuje poniższe zestawieni wedle swojego uznania, jednak nie wysnuwał bym pochopnych wniosków. W warunkach gwarancji znajdują się takie kruczki przez które nie zawsze można łatwo wymienić jakieś komponenty w rowerze. Trzeba latać na przeglądy do autoryzowanego serwisu itp.
Oczywiście pominąłem z różnych powodów całą rzeszę mniejszych i większych producentów, jednak sądzę ze prawie cała czołówka i te bardziej popularne w naszym kraju firmy znajdują się w zestawieniu. Jeżeli przy którymś z producentów brak informacji dotyczących gwarancji na komponenty i lakier tzn. że owych nie znalazłem i nie chciało mi się dalej szukać. :-)
Bianchi – 5 lat na ramy
BMC – od 3 do 5 lat na ramy w zależności od modelu
Cannondale – dożywotnia dla pierwszego właściciela, rok na lakier i komponenty
Canyon – 6 lat na ramy, 2 lata na komponenty i lakier
Cervelo – dożywotnia dla pierwszego właściciela
Colnago – 2 lata na ramę
Felt – dożywotnia na ramy, rok na komponenty
Fuji – 2 lata na ramy, rok na komponenty
Giant - dożywotnia dla pierwszego właściciela, rok na komponenty
Jamis – dożywotnia dla pierwszego właściciela, rok na komponenty
KTM – 5 lat na ramę
LOOK – 5 lat na ramę, rok na lakier
Merida – 2 lata na ramę i komponenty
Orbea – dożywotnia na ramę dla pierwszego właściciela, 2 lata na komponenty
Pinarello – prawdopodobnie 2 lata na ramy
Scott – 3 lata na ramę, chyba rok na komponenty
Specialized – dożywotnia dla pierwszego właściciela, rok na lakier i komponenty
TIME – dożywotnia dla pierwszego właściciela
Trek – dożywotnia dla pierwszego właściciela, 2 lata na komponenty, rok na lakier
Swoja drogą ja bym się nie sugerował jedynie długością gwarancji przy kupnie nowej ramy/roweru. Oczywiście dożywotnia gwarancja o czymś świadczy jednak mnie w zupełności wystarczyłoby 5 lat, ponieważ jeżeli do tego czasu nie wystąpi żadna usterka, to na pewno zaraz po upływie ważności gwarancji nie powinna się rama posypać, a przejeździć drugie tyle. Myślę że ważniejszym punktem byłoby dla mnie „Crash Replacement Policy”, czyli wymiana zniszczonej w wyniku wypadku ramy w pewnym okresie czasu od zakupu. Specialized daję 20% zniżki, a np. Canyon 50% na nową ramę.
Napisano 16 sierpień 2010 - 17:52
All Felt adult bicycles and bicycle frames (Road, Triathlon, Speed, MTB, Cruisers, Comfort), except Shot models, are warranted to be free from manufacturing defects in material and/or workmanship for the lifetime of the original owner.
Zapomniałem dodać ze to zestawienie dotyczy rowerów szosowych, niektórzy producenci zastrzegali że rowery Enduro, Dirt Jumping itp. mają właśnie określoną gwarancję np. 2 lata.
Napisano 24 sierpień 2010 - 21:47
Napisano 28 sierpień 2010 - 09:25
Napisano 22 wrzesień 2010 - 11:53
Comp 1
Comp 2
Comp Pro fc 900
I jeszcze mam jedno pytanie, dajmy na to, że kupie któryś z tych rowerów. Czy ktoś się oreientuje, czy muszę kupować z takim napędem. Chodzi o to, że one mają 3 tarcze 50x39x30 i tył 12x25, a ja bym chciał kupić, ale z dwiema tarczami np. 52x39 i tył 14x.. Czy można to wymienić w sklepie? Jak nie, to jak mogę to wymienić?
Napisano 12 październik 2010 - 21:59
Dla zainteresowanych znalazłem przypadkowo w sieci taki oto artykuł. Nie jest długi, dlatego można przeczytać, a jest to artykuł, a może bardziej recenzja roweru b'twin comp 1
http://bikeboard.pl/...t&g=13&art=2930
Pozdrawiam
#320 Gosc_Bullet_*
Napisano 12 październik 2010 - 22:09
http://www.forumszos...2fa0e1e6c893056
To nie jest zły sprzęt, na rowerach tej firmy nie tak dawno jezdziła AG2R.