Skocz do zawartości

Kolarstwo torowe

404 odpowiedzi w tym temacie

#241 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 06 wrzesień 2010 - 22:46

Też przeczytałem ten artykuł, o ile tak można to nazwać. Słów mało ale za to zdjęcia ciekawe.
A co do czapeczek? Co z nimi nie bangla? Sam śmigam w takiej na codzień, kilka mam w szafie, ale jakiejś śmiesznej folozofii sobie do tego nie dorabiam, więc mnie oświećcie o co kaman ;)

#242 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 16 wrzesień 2010 - 11:07

Myślę, że trzeba pogratulować polskim młodym zawodnikom za walkę w Sankt Petersburgu ;)

Pytanie do MiSzA, jakiego ogumienia używasz na torze? Ja swojego czasu miałem Tempo od Conti. Ale jeździłem na betonie w Szczecinie. Jakie polecasz na parkiet?

#243 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • Skądwielkopolska

Napisano 16 wrzesień 2010 - 11:16

#244 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 wrzesień 2010 - 12:22

Pytanie do MiSzA, jakiego ogumienia używasz na torze? Ja swojego czasu miałem Tempo od Conti. Ale jeździłem na betonie w Szczecinie. Jakie polecasz na parkiet?

Wprawdzie nie do mnie pytanie, ale Tempo są też polecane na parkiet. Sam takie ma a używam ich w Pruszkowie.

#245 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 16 wrzesień 2010 - 13:01

O, sorki pafcio. Zapomniałem, że Ty też tam uczęszczasz i wiesz coś o tym temacie;) Wybacz. Jak najbardziej odpowiadać mogą wszyscy, ale pamiętałem tylko MiSzĘ ujeżdżającego tor, stąd do niego było kierowane pytanie.

Mówisz pafcio, że Tempo też będą dobre na parkiet? A jak wygląda z rozmiarem, czy masz na koło 28 cali? Nie wiem, ale mogę się mylić, że były wersje na 27 i 3/4 cala. Tak też w katalogu Shimano Bikegear 2009 jest napisane. Co do Tempo, to faktycznie na betonie spisywały się świetnie. Trzymały powietrze, kapcia nie łapały i dobrą miały przyczepność (he he, pamiętam swoje pierwsze chwile na ściance, bałem się, że koła się u ślizgną ;) )

Pytam tak, bo planuję budowę torówki. Jeśli macie jakieś wskazówki i porady, to bardzo proszę. Wcześniej ścigałem się na stalówce Orłowskiego, kołach Miche i jakichś starych szpejach. Niestety nie jeżdżę już w klubie ( a co za tym idzie nie mam roweru), ale za to mam dostęp do toru, więc miło byłoby poszaleć na torze ;)

#246 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 wrzesień 2010 - 13:11

Na gładkich Sprinterach (Conti) - ale też (jak założę "osprzęt" z czasówki - dysk) Tufo z delikatnym bieżnikiem (bocznym). Nie narzekam - praktycznie każda opona "gładka" z średniawo miękką gumą nada się na tor - trzeba jedynie uważać na reklamy (w połączeniu np. z potem / wodą) - ale przecież i reklamy muszą trzymać wymogi UCI a te jasno stanowią, że i linie i każdy inny element umieszczony na powierzchni toru nie może byś śliski w kontakcie z oponą.

...

zresztą po co to piszę komuś kto się ścigał :) to ja zielony jestem i się uczę. Każdą wiedzę (poza tym że mam schudnąć) przyjmę...

#247 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 16 wrzesień 2010 - 13:24

Szytki -nawet zwykła Vitoria Rally na tyle, trzymała dobrze, na przodzie tufo 33 też, teraz mam komplet Schwalbe track chyba Stelvio też bdb. Ogólnie jakieś takie pancerne opony kolorowe o gumie jak klapki kąpielowe mogą się uślizgnąć, chyba w rowerach z wypożyczalni ze dwa razy trafiłem taką, ale je usunięto z obiegu.

A temat z rowerem, rzeka, moda na OK - i pełno sugestii znajdziesz w sieci, zawsze aktalne pozostanie pytanie " za ile" Na aukcji była jeszcze dziś jakaś torowa bianka, zobacz za ile się sprzeda... Ogólnie to jest wybór, a i tak musisz dobrać sprzęt pod siebie... Nie jest tanio... Bo rynek się zassał, i trzeba poczekać aż minie moda, ale na to się nie zanosi.

#248 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 16 wrzesień 2010 - 14:54

Masz rację tr, zaczęła się moda na OK. Tyle tylko, że przeważnie OK, to widzę przemalowane stare, stalowe ramy niekoniecznie mające coś wspólnego z torem. Głównie chodzi o haki tylnego trójkąta, widelce na 1 cal i do tego na gwint. Dla mnie to nie jest "rasowa" torówka ;) Zaznaczam, że moja torówka nie będzie narzędziem do szaleństw po mieście. Jej przeznaczenie znajduje się na velodromie ;)

Jak na razie budżet mam nieokreślony z faktu, że dopiero przymierzam się do kupna.
myślę, że 2000zł powinienem się zmieścić.

Na razie znalazłem:
Set torowy
Set torowy z dodatkami
Rama torowa

#249 eye_lip

eye_lip
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • Skąd\\//\\//|P|R|

Napisano 16 wrzesień 2010 - 15:28

Przypominam, że niedługo mistrzostwa Polski Elity: http://www.pzkol.pl/...ries&stsid=3268 - w październiku też coś jest, a w listopadzie Europa.

#250 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 16 wrzesień 2010 - 15:29

Zobacz tutaj kilka głosów na ten temat, wskazują że teraz jest nowa wersja tej ramu z większym kątem, i alu sztycą widelca

http://www.bikeforum...elp-me-please-)

ogólnie te ramy najczęściej pojawiają się pod nazwą VISP

http://www.google.co....org/node/10773

czarna
http://velospace.org/node/32064
biała
http://velospace.org/node/24469

Ludzie jeżdżą na badziewiakach ostrych ze względów praktycznych, ale też szansa na znalezienie ciekawej zakurzonej ramy spada, bo znajdzie się zaraz jakiś fanatyk który daje duże pieniądze.

O biobike są mieszane opinie coś tam kurierzy narzekali, Rychtarskiego ramy objeździłem i są dość fajne (alu)

A te chińskie ramy widziałem raz na żywo bo ktoś z Norwegii u nas na nich jeździł, myślę że nie ma na co narzekać, rama jak rama, kiedyś nawet się nad nią zastanawiałem ale nie chciało mi się sprowadzać...

#251 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 wrzesień 2010 - 17:14

...były wersje na 27 i 3/4 cala.

Zgadza się. Ja akurat zamówiłem te opony u Jurka Brodawki, więc w razie czego bez problemu bym je wymienił. Jak przyszły, to spróbowałem je założyć na obręcz i mi wychodziło, że są za ciasne. Jurek je nakleił bez problemu :oops: . Po prostu trzeba je mocno naciągnąć zaczynając od wentyla i naciągać "wieszając" się na nich całym ciężarem ciała. Potem muszą "posiedzieć" na obręczy napompowane na maksa przez 24h. Potem już jest normalnie.
Tempo wg. mnie lepią się do toru dużo lepiej niż zwykła oponka lub szytki Tufo (które są raczej z twardej gumy), ale przy odpowiedniej prędkości to wszystko traci znaczenie i na każdej oponie da się jechać ;-) .

...myślę, że 2000zł powinienem się zmieścić...

Za tyle to spokojnie - pełny wypas praktycznie. Jurek oferował chyba Treki TR1 na kołach DuraAce w tej właśnie cenie i gdyby nie to, że jestem fanem Speca to pewnie bym się skusił.

A te chińskie ramy widziałem raz na żywo bo ktoś z Norwegii u nas na nich jeździł, myślę że nie ma na co narzekać, rama jak rama, kiedyś nawet się nad nią zastanawiałem ale nie chciało mi się sprowadzać...

W Pruszkowie na torze? Sam bym chciał taką obejrzeć - daj cynk, jak znów zobaczysz.

#252 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 16 wrzesień 2010 - 18:07

Treki T1 są dużo droższe, nawet w stanach T1 kosztuje min 800ś i nie ma mowy o Dura-Ace.
Nawet z ukłonem dla znajomych Jurek nieba nam za 2000 nie przychyli :-)Myślę że z cłem itd to sama rama T1 z widelcem musi wyjść koło 2000.

Norwegowie byli tylko przez moment...

Może "mod " wydzieli pod temat / Kolarstwo torowe - sprzęt/ , bo coś się za bardzo daliśmy uwieśćw stronę śrubkologii..

Ja nie wiem co z tymi szytkami, wg. mnie są dwa rozmiary " szytka normal i szytka triatlon ( mtb nie liczę) czy ktoś mnie poprawi? te 27 i 28 to chyba jakieś zaszłości są w nazewnictwie, i należy mieć na nie oko ...jeśli dotyczą obręczy a nie szytek ? Ktoś mnie poprawi?

#253 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 wrzesień 2010 - 18:44

Treki T1 są dużo droższe, nawet w stanach T1 kosztuje min 800ś i nie ma mowy o Dura-Ace.
Nawet z ukłonem dla znajomych Jurek nieba nam za 2000 nie przychyli :-)Myślę że z cłem itd to sama rama T1 z widelcem musi wyjść koło 2000.

Wiesz - z tymi cenami bywa rożnie. S-Works Langster Frameset kosztuje 1100$ a ja kupiłem nóweczkę za 400$.

No, ale faktycznie trochę offtopujemy ;-)

#254 eye_lip

eye_lip
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • Skąd\\//\\//|P|R|

Napisano 16 wrzesień 2010 - 20:20

Pytalem kiedys Jurka, to ponad 2k za frameset T1

#255 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 16 wrzesień 2010 - 20:21

Cena nie jest jakaś dramatyczna, bardzo sympatyczne te ramki.

#256 eye_lip

eye_lip
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • Skąd\\//\\//|P|R|

Napisano 16 wrzesień 2010 - 20:25

No cóż niby tak, ja za 2k zbudowałbym stalówkę na mufach według moich potrzeb :)

#257 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 16 wrzesień 2010 - 22:41

Norwedzy będą znowu w ten weekend (albo od piątku wieczorem) - więc pojawi się trochę sprzętu do oblookania :) Co do offtopów to w końcu temat: kolarstwo torowe w sekcji ogólne - więc się wszystko zgadza ;)

Jeździłem na początku na ramie Planet X - bardzo podobna od owych Chińskich - tj. jedna z wielu tzw. no name'ów; nie mogłem narzekać - różnica w stosunku do alu - zauważalna, ale muszę przyznać, że różnica między Planetką a obecnym Dolanem - też zauważalna :))

Można trafić używane za całkiem przyzwoite pieniądze. Trzeba mieć trochę szczęścia i dobry traf.

#258 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 17 wrzesień 2010 - 00:09

A koła to lepiej kupić, czy samemu składać? Na alledrogo są piasty torowe Novateca, tył jest flip/flop (co bardzo się przydaje). Obręcze jakieś się znajdzie, np. te? To samo ze szprychami. Podczas treningów widziałem Mavici Ellipse wa akcji, fajne, dobre koła. Jedynie cena zaporowa.

Szczerze powiem, to na początku miałem obawy, jak połączyć szosę z torem. Teraz bardzo mi brakuje toru. Te tempówki, jazdy za motorem i "skoki" ze ścianek ;) Dużo bym dał za tak łatwy dostęp do toru, jaki posiadacie ;)

Szukam i nie mogę znaleźć porównania "wskaźników przełożeń"
Chodzi o taką tabelkę z proporcjami zestawioną z kombinacją zębów korby i tyłu.
Z tego co pamiętam to jeździłem na 51x14(15). Młynek był niezły :)

#259 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 17 wrzesień 2010 - 00:31

Zarejestruj się na FixedGearFever.com a potem w sekcji download:

http://www.fixedgear...dcomments&lid=4

Samo forum to kopalnia wiedzy - co więcej - praktycznie większość piszących to zawodnicy / byli zawodnicy / trenerzy - oczywiście język angielski.

#260 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 17 wrzesień 2010 - 06:52

Jest coś takiego do obliczania przełożeń jak kalkulator przełożeń z resztą jest ich sporo w necie jeśli to o to chodzi http://www.ii.uj.edu...h/biegikal.html a te chińskie ramy cenowo rewelacja gdyby tylko z tą przesyłką było łatwiej.

Dodaj odpowiedź