A co do czapeczek? Co z nimi nie bangla? Sam śmigam w takiej na codzień, kilka mam w szafie, ale jakiejś śmiesznej folozofii sobie do tego nie dorabiam, więc mnie oświećcie o co kaman
Kolarstwo torowe
Napisano 06 wrzesień 2010 - 22:46
A co do czapeczek? Co z nimi nie bangla? Sam śmigam w takiej na codzień, kilka mam w szafie, ale jakiejś śmiesznej folozofii sobie do tego nie dorabiam, więc mnie oświećcie o co kaman
Napisano 16 wrzesień 2010 - 12:22
Wprawdzie nie do mnie pytanie, ale Tempo są też polecane na parkiet. Sam takie ma a używam ich w Pruszkowie.Pytanie do MiSzA, jakiego ogumienia używasz na torze? Ja swojego czasu miałem Tempo od Conti. Ale jeździłem na betonie w Szczecinie. Jakie polecasz na parkiet?
Napisano 16 wrzesień 2010 - 13:01
Mówisz pafcio, że Tempo też będą dobre na parkiet? A jak wygląda z rozmiarem, czy masz na koło 28 cali? Nie wiem, ale mogę się mylić, że były wersje na 27 i 3/4 cala. Tak też w katalogu Shimano Bikegear 2009 jest napisane. Co do Tempo, to faktycznie na betonie spisywały się świetnie. Trzymały powietrze, kapcia nie łapały i dobrą miały przyczepność (he he, pamiętam swoje pierwsze chwile na ściance, bałem się, że koła się u ślizgną
Pytam tak, bo planuję budowę torówki. Jeśli macie jakieś wskazówki i porady, to bardzo proszę. Wcześniej ścigałem się na stalówce Orłowskiego, kołach Miche i jakichś starych szpejach. Niestety nie jeżdżę już w klubie ( a co za tym idzie nie mam roweru), ale za to mam dostęp do toru, więc miło byłoby poszaleć na torze
Napisano 16 wrzesień 2010 - 13:11
...
zresztą po co to piszę komuś kto się ścigał
Napisano 16 wrzesień 2010 - 13:24
A temat z rowerem, rzeka, moda na OK - i pełno sugestii znajdziesz w sieci, zawsze aktalne pozostanie pytanie " za ile" Na aukcji była jeszcze dziś jakaś torowa bianka, zobacz za ile się sprzeda... Ogólnie to jest wybór, a i tak musisz dobrać sprzęt pod siebie... Nie jest tanio... Bo rynek się zassał, i trzeba poczekać aż minie moda, ale na to się nie zanosi.
Napisano 16 wrzesień 2010 - 14:54
Jak na razie budżet mam nieokreślony z faktu, że dopiero przymierzam się do kupna.
myślę, że 2000zł powinienem się zmieścić.
Na razie znalazłem:
Set torowy
Set torowy z dodatkami
Rama torowa
Napisano 16 wrzesień 2010 - 15:28
Napisano 16 wrzesień 2010 - 15:29
http://www.bikeforum...elp-me-please-)
ogólnie te ramy najczęściej pojawiają się pod nazwą VISP
http://www.google.co....org/node/10773
czarna
http://velospace.org/node/32064
biała
http://velospace.org/node/24469
Ludzie jeżdżą na badziewiakach ostrych ze względów praktycznych, ale też szansa na znalezienie ciekawej zakurzonej ramy spada, bo znajdzie się zaraz jakiś fanatyk który daje duże pieniądze.
O biobike są mieszane opinie coś tam kurierzy narzekali, Rychtarskiego ramy objeździłem i są dość fajne (alu)
A te chińskie ramy widziałem raz na żywo bo ktoś z Norwegii u nas na nich jeździł, myślę że nie ma na co narzekać, rama jak rama, kiedyś nawet się nad nią zastanawiałem ale nie chciało mi się sprowadzać...
Napisano 16 wrzesień 2010 - 17:14
Zgadza się. Ja akurat zamówiłem te opony u Jurka Brodawki, więc w razie czego bez problemu bym je wymienił. Jak przyszły, to spróbowałem je założyć na obręcz i mi wychodziło, że są za ciasne. Jurek je nakleił bez problemu :oops: . Po prostu trzeba je mocno naciągnąć zaczynając od wentyla i naciągać "wieszając" się na nich całym ciężarem ciała. Potem muszą "posiedzieć" na obręczy napompowane na maksa przez 24h. Potem już jest normalnie....były wersje na 27 i 3/4 cala.
Tempo wg. mnie lepią się do toru dużo lepiej niż zwykła oponka lub szytki Tufo (które są raczej z twardej gumy), ale przy odpowiedniej prędkości to wszystko traci znaczenie i na każdej oponie da się jechać ;-) .
Za tyle to spokojnie - pełny wypas praktycznie. Jurek oferował chyba Treki TR1 na kołach DuraAce w tej właśnie cenie i gdyby nie to, że jestem fanem Speca to pewnie bym się skusił....myślę, że 2000zł powinienem się zmieścić...
W Pruszkowie na torze? Sam bym chciał taką obejrzeć - daj cynk, jak znów zobaczysz.A te chińskie ramy widziałem raz na żywo bo ktoś z Norwegii u nas na nich jeździł, myślę że nie ma na co narzekać, rama jak rama, kiedyś nawet się nad nią zastanawiałem ale nie chciało mi się sprowadzać...
Napisano 16 wrzesień 2010 - 18:07
Nawet z ukłonem dla znajomych Jurek nieba nam za 2000 nie przychyli :-)Myślę że z cłem itd to sama rama T1 z widelcem musi wyjść koło 2000.
Norwegowie byli tylko przez moment...
Może "mod " wydzieli pod temat / Kolarstwo torowe - sprzęt/ , bo coś się za bardzo daliśmy uwieśćw stronę śrubkologii..
Ja nie wiem co z tymi szytkami, wg. mnie są dwa rozmiary " szytka normal i szytka triatlon ( mtb nie liczę) czy ktoś mnie poprawi? te 27 i 28 to chyba jakieś zaszłości są w nazewnictwie, i należy mieć na nie oko ...jeśli dotyczą obręczy a nie szytek ? Ktoś mnie poprawi?
Napisano 16 wrzesień 2010 - 18:44
Wiesz - z tymi cenami bywa rożnie. S-Works Langster Frameset kosztuje 1100$ a ja kupiłem nóweczkę za 400$.Treki T1 są dużo droższe, nawet w stanach T1 kosztuje min 800ś i nie ma mowy o Dura-Ace.
Nawet z ukłonem dla znajomych Jurek nieba nam za 2000 nie przychyli :-)Myślę że z cłem itd to sama rama T1 z widelcem musi wyjść koło 2000.
No, ale faktycznie trochę offtopujemy ;-)
Napisano 16 wrzesień 2010 - 22:41
Jeździłem na początku na ramie Planet X - bardzo podobna od owych Chińskich - tj. jedna z wielu tzw. no name'ów; nie mogłem narzekać - różnica w stosunku do alu - zauważalna, ale muszę przyznać, że różnica między Planetką a obecnym Dolanem - też zauważalna
Można trafić używane za całkiem przyzwoite pieniądze. Trzeba mieć trochę szczęścia i dobry traf.
Napisano 17 wrzesień 2010 - 00:09
Szczerze powiem, to na początku miałem obawy, jak połączyć szosę z torem. Teraz bardzo mi brakuje toru. Te tempówki, jazdy za motorem i "skoki" ze ścianek
Szukam i nie mogę znaleźć porównania "wskaźników przełożeń"
Chodzi o taką tabelkę z proporcjami zestawioną z kombinacją zębów korby i tyłu.
Z tego co pamiętam to jeździłem na 51x14(15). Młynek był niezły
Napisano 17 wrzesień 2010 - 00:31
http://www.fixedgear...dcomments&lid=4
Samo forum to kopalnia wiedzy - co więcej - praktycznie większość piszących to zawodnicy / byli zawodnicy / trenerzy - oczywiście język angielski.
Napisano 17 wrzesień 2010 - 06:52