Skocz do zawartości

Kolarstwo torowe

404 odpowiedzi w tym temacie

#361 Gosc_cyclist23_*

Gosc_cyclist23_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2011 - 14:41

marceln

3city tzn. 3 kilometry bez drogi do wsi :-P

ok rozumiem drogi są potrzebne, na zakupy trzeba dojeżdżać rowerem?, ja to lubię, więc koniec biadolenia, obiekty sportowe są niezbędną infrastrukturą społeczną, mówi to koledze coś:-D , jest coś takiego jak partnerstwo publiczno prywatne tylko o takich inwestycjach hmm nie słychać, tor w pruszkowie powstawał latami i pomijam nieprawidłowości przy realizacji tej inwestycji o których pisano, to jest inna bajka, tor jest i basta i uważam że taka inwestycja przełoży się na wyniki naszych torowców a my również mamy możliwość korzystania z niego jako kibice i ujeżdżający ostrokołowca

#362 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2011 - 17:31

Mieszkam niedaleko tego przybytku i wybieram sie tam żeby to obejżeć chyba już 3 rok. Imho lokalizacja tego obiektu jest srednio przemyslana. W pruszkowie jest już znicz, który dość prężnie działa i może być wykorzystywany w dużo bardziej wszechstronny sposób. Znicz spija pewnie wiekszośc duzych sponsorów z okolicy, zgarnia pewnie jakieś dotacje i subwencje od miasta a dla toru nic nie zostaje. taki obiekt potrzebuje conajmniej kilku dużych sponsorów inaczej nie ma szans żeby sie sam wyzywił. Kolarstwo to niestety nie jest piłka nożna więc sponsorów jest jak na lekarstwo. Ktoś w Ministerstwie dał się wkręcić w ten projekt nie zbadawszy czy jest zapotrzebowanie aż na taki wersal. Juniorom i kadrze do treningów wystarczyłby zwykły tor na którym można ćwiczyć technikę latem, a za reszte kasy mogliby prze 15 lat smigać po zgrupowaniach w ciepłych krajach. jest zresztą tor w żyrardowie - Krejner na nim trenował i jakoś strasznie o swiatowej czołówki nie odstawał.
Jeśli chodzi o prezesa PKOL to taka jego rola żeby lobbował za kasą na kolarstwo- inna kwestia to ten chotel na boku ale to już organa powinny wyjasniać.
Nadzór inwestorski też dał ciała. Inwestycja była chyba kosztorysowana na łapu capu albo ktoś dał dupy przy aneksowaniu bo rozumiem ze na wykonawcę był przetarg i wygrała cena. Nie wiem na jakim etapie inwestycji był robiony ten przetarg ale afaik na etapie pozwolenia na budowę projekt musi mieć adaptację do lokalnych warunków posadowienia. Te szuwary koło basenu w pruszkowie nie wyrosły 6 lat temu;-)

#363 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 01 marzec 2011 - 18:35

http://www.sport.pl/...eskami_cd_.html

#364 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 01 marzec 2011 - 20:03

Miejmy nadzieję, że to wszystko, co tam jest zamieszczone jest prawdą i jednocześnie nadzieją. Nadzieją na lepsze czasy i postawienie wszystkich w osąd za popełnione winy. Niech w zarządzie zasiądą odpowiedni i odpowiedzialni ludzie. Muszą ocalić to, co jest. Niech polskie kolarstwo torowe dożyje i mam nadzieję, że będziemy jeszcze z nim dumni :)

#365 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 06 marzec 2011 - 18:41

Co prawda temat to ściśle traktujący o kolarstwie torowym, ale i jego przyszłość zależna była i jest nadal od nowego prezesa PZKolu, który został wybrany wczoraj, i którym będzie Wacław Skarul. Więcej info tu --> http://www.pro-cycli...i&artykul=17031
Pożyjemy - zobaczymy, czy coś się zmieni na lepsze i czy tor odżyje. Sam jestem ciekawy jaki pomysł na jego dalszy rozwój ma nowy prezes ...

#366 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 24 marzec 2011 - 01:06

Siema. Co się dzisiaj działo na velodromie? Spóźniłem się na relację...

#367 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 24 marzec 2011 - 11:09

Chłopaki drużynę w sprincie pojechali ... gorzej. 45.219 (chyba z pamięci piszę); Edyta się wygrzmociła w punktowym. Dzisiaj kwalifikacje sprintu - będę trzymać kciuki. Rafał 3/4 wyścigu pilnował pewnego znanego Australijczyka - niestety - nie wyszło. Ale średnia ze scratcha wyszła ponad 51 km/h... a pierwsza połowa była luźna ;)

Chyba że pytasz o coś innego :)

#368 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 24 marzec 2011 - 11:34

Nie, to mi już wystarcza. Dzisiaj rano poczytałem skąpych informacji na ten temat i niestety nic nowego nie odkryłem. Swoją drogą, ciekawe czy TVP i inne media pokuszą się o informację... wiem, marzenia :)
W tym scratchu to poszedł jakiś odjazd, czy taki gaz chłopaki naprodukowali?

#369 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 24 marzec 2011 - 18:59

Bardzo szybkie tempo - parę prób odjechania ale pilnowali się. Mayer się trochę oszczędzał, ale pod koniec, gdy już poszły ze trzy, cztery szarpnięcia, cały peleton poszarpał się na 3 grupy. Nie dość powiedzieć, że skończyło wyścig 10 osób! Jak pisałem - średnia ponad 51 km/h; Ratajczyk uciekał dwa razy, podziałał też trochę z przodu - i niestety - Mayer zaatakował dwa razy właśnie to takich akcjach; a potem sam spadł. Facet który wygrał uciekł po scaleniu grupy na 9 okrążeń przed końcem. Pięknie było gdzieś przed połową dystansu gdy tempo było tak duże, że WSZYSCY na torze jechali jak po sznurku - wtedy jeszcze nikt nie odpadł ;)

#370 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 24 marzec 2011 - 22:07

Dzięki wielkie za relację :) Dzisiaj trochę sprintu było, ale bez udziału naszych... Najlepszy był Damian, ale przegrał zaraz na samym początku. Fatalnie nasi zaczynają i już kończą...

#371 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 26 marzec 2011 - 17:12

Czy ktoś ma może namiary na pedały torowe, będące połączeniem nosków z systemem zatrzaskowym? Oglądałem dzisiaj MŚ na torze i rzuciło mi się w oczy to, że zawodnik najpierw wpina spd a potem zaciska pasek. Takie podwójne połączenie stosuje się chyba po to, żeby się nie wypiąć z spd, czyż nie?
Jeśli ktoś mi poda model/producenta będę bardzo wdzięczny.

#372 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marzec 2011 - 17:15

Cytat

Czy ktoś ma może namiary na pedały torowe, będące połączeniem nosków z systemem zatrzaskowym? Oglądałem dzisiaj MŚ na torze i rzuciło mi się w oczy to, że zawodnik najpierw wpina spd a potem zaciska pasek. Takie podwójne połączenie stosuje się chyba po to, żeby się nie wypiąć z spd, czyż nie?
Jeśli ktoś mi poda model/producenta będę bardzo wdzięczny.

A po co Ci to???? Chcesz się zabić??? Znam łatwiejsze sposoby :mrgreen:

Jak będziesz tak dobry, aby je wykorzystać, to takie dostaniesz za friko.

#373 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 26 marzec 2011 - 17:28

Posiadasz takowe?
Nie jeżdżę po torze, byłem ciekaw co to za model. Mam zarówno noski jak i spd, ale razem nie używałem ich.

#374 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 26 marzec 2011 - 22:12

Nie są to inne pedały - to co widziałeś to Shimanowskie spdy z dolozonymi paskami - przekłada się paski tuż za płytka ze sprezyna albo się tam ja przewierca i montuje pod spodem, względnie na mocowanie pasków robi płytka umiesZczona za mechanizmem zwalniajcym blok. Eurustar czy jakoś tak (dogooglaj nazwę: wrzuć frazę track spd modification) robi już 'gotowe' komplety. Ale na początek wystarczy maksymalnie podkrecic moment wypiecia :) aczkolwiek raz udało mi się wypiac nogę podczas lotnego 500 - bardzo nieciekawe doświadczenie (powodem była kiepska technika, nie nadmiar mocy...) ale pouczajace. Nie wiedziałem ze organizm jest tak elastyczny ;)

#375 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marzec 2011 - 22:27

Exustar. Nadal zdecydowanie odradzam używanie - zwłaszcza, jeśli nie jeździsz na torze. To są pedały tylko dla zawodników (dlatego ja ich też nie kupiłem).

#376 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 27 marzec 2011 - 11:40

Ok, teraz rozumiem. Są wyłącznie dla torowych sprinterów? mi wystarczą zwykłe spd
dzięki za informacje

#377 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 28 marzec 2011 - 11:59

Ano - paski są dodatkowym zabezpieczeniem przed wypięciem się buta podczas sprintu / startu. Wystarczy spojrzeć jak wygląda typowy sprinter torowy żeby wszystko stało się jasne ;)

#378 Blastboy

Blastboy
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Skąd�������

Napisano 03 październik 2011 - 23:26

Cześć,
Nigdy jeszcze nie jeździłem po torze i zastanawiam się, czy nie ma nikogo chętnego do pomocy w ogarnięciu toru Orzeł w Warszawie na Grochowie.
Rozumiem, że stan nawierzchni nie nadaje się do jazdy rowerem torowym na szytkach z kołami karbonowymi ale mało kto ma taki rower. Po uprzątnięciu szkła, gałęzi i zeskrobaniu mchów mielibyśmy do dyspozycji darmowy tor niezbyt daleko od centrum Warszawy. Tor w Pruszkowie jest dla profesjonalistów i nie jest tani, a do Żyrardowa to już jest niezła wycieczka.
Jesteście zainteresowani?

#379 wrona

wrona
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 styczeń 2012 - 19:50

Aktualnie odbywa się sześciodniówka w Rotterdamie.

Na stronie wyścigu jest wszystko (chyba) live.

Tutaj jest program.

#380 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 05 styczeń 2012 - 20:07

Dzięku za linka.
Od razu lepiej będzie się kręciło na trenażerze;)

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy