Skocz do zawartości

Kolarstwo torowe

404 odpowiedzi w tym temacie

#321 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 listopad 2010 - 15:57

Cytat

Tam przynajmniej drewno na podłodze to sie tak nie poobdziera w razie czego ;-)

tylko przypali :mrgreen:

#322 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 07 listopad 2010 - 17:07

Cytat

Tam przynajmniej drewno na podłodze to sie tak nie poobdziera w razie czego ;-)

Drewno bywa gorsze od betonu ;-)

#323 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2010 - 14:28

to jest moc:D:D

#324 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 20 grudzień 2010 - 15:13

Cytat

hehe, niezłe hehe

#325 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2010 - 15:19

Cytat

Cytat

hehe, niezłe hehe

Ten kaskader to chyba norweg

#326 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 20 grudzień 2010 - 15:54

Jak teraz byli w 90 osób (budują federację i kadrę na tor) - wzięli ze sobą szosowców (z grup zawodowych ale też amatorów) - to Marius objechał wszystkich "profi" na 200m ;) 11,2 o ile dobrze pamiętam. Na kilometr też - ale tutaj już ma gorsze czasy 1:10 / 1:11.

Z tego co wiem, to w drugiej połowie stycznia znowu mają zjechać do Pruszkowa - ale już w mniejszej grupie. Może zabiorą ze sobą łyżwiarzy szybkich - będzie się z kim ścigać ;)

#327 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 grudzień 2010 - 18:58

Niezłomna Karin Enke z byłego NRD w sezonie letnim jeździła na torze i do czasu uzyskanego dodawali 1s i to był przybliżony wynik jaki osiągnęła by jak jechała by na łyżwach tak więc życzę powodzenia w ściganiu się z łyżwiarzami, jeśli mają choć trochę techniki to może być ciekawie

#328 ex_lemon

ex_lemon
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądKnurów

Napisano 02 luty 2011 - 16:37

http://sport.onet.pl...,wiadomosc.html info z onet.pl

#329 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 23 luty 2011 - 16:20

Coś słabo widzę to wszystko...

http://www.sport.pl/...beryjskiej.html

#330 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2011 - 14:21

na innym forum wywiazala sie pewna dyskusja na temat torow kolarskich a dokladniej roznic miedzy poszczegolnymi obiektami. Czy orientuje sie ktos czy istnieja jakies standardy w budowie torow kolarskich? bo jaby nie patrzac to obiekty roznia sie od siebie. Najwieksze roznice widac miedzy torami drewnianymi a betonowymi, z czego wynikaja te roznice?

#331 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 26 luty 2011 - 16:06

Pierwsze co się nasuwa to oczywiście pieniądze. Dziś już chyba nie buduje się torów betonowych. Te są spuścizną po latach nawet przedwojennych. W latach 50tych je remontowano (przykład tor kolarski w Szczecinie). Wtedy też nie były wymagane tak surowe przepisy przez UCI jak mamy dzisiaj.

#332 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 26 luty 2011 - 16:33

Jeździmy, jeździmy.
Jutro już powinno być trochę cieplej :)
Zaleca się nakolenniki / długie spodnie, długi rękaw.
Dzisiaj miałem krótkie spodenki i było ciut zimnawo.

Co do torów - zasadniczo to oprócz nawierzchni (drewno jest szybsze, wymaga zamkniętej hali) to homologację obecnie dostaną jedynie tory o długości 250m - to jest standard olimpijski - tak więc zarówno IO jak MŚ odbywają się na takich obiektach. Tory 250m między sobą różnią się kątami nachylenia wiraży, długością prostej; zasadniczo takie parametry jak szerokość mają pewne minima - więc projektant ma do czego się odnieść.

Z innych długości jakie kiedyś były w użyciu to znam 400m, 333m, 180-230m (tory na 6-dniówki) oraz 500m (nie jestem pewien ale w Japonii jeżdżą na 400m albo 500m).

#333 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 26 luty 2011 - 17:04

W Kaliszu tor ma 500 m, jedziesz i jedziesz, jak po autostradzie :) I tak kiedyś ten tor był nazywany.

#334 sorton

sorton
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądWawa

Napisano 27 luty 2011 - 16:36

Witam

dzis mialem okazje posmigac w Pruszkowie na torze drewnianym po raz pierwszy w zyciu,okazalo sie ze to nie moja bajka.Lecz szczerze polecam jesli macie dosc silowni trenazera lub nie mozecie sie juz doczekac wiosny ,ja tak mam.1,5 h kosztuje 40 zł w cenie jest wypozyczenie roweru trek stan igla plus licznik,trzeba miec kask.Wiecej po tym adresem
http://www.bgzarena....czalnia_rowerow

#335 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 27 luty 2011 - 16:46

Ale to już wszystko wiemy ...

#336 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 27 luty 2011 - 16:48

Cytat

dzis mialem okazje posmigac w Pruszkowie na torze drewnianym po raz pierwszy w zyciu,okazalo sie ze to nie moja bajka.

Ale dokładniej, to co ci nie pasuje w jeździe po torze - z ciekawości pytam, bo mi z rowerów tylko ostrego koła brakuje i czasem się zastanawiam, czy sobie nie złożyć. Za nudno, za ciężko, czy jazda jest OK, a chodzi o inne względy np. finansowe.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#337 sorton

sorton
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądWawa

Napisano 27 luty 2011 - 17:04

to moje pierwsze zderzenie z torem,na dzien dzisiejszy jak dla mnie to skok na bandzi bez liny,nie masz pelnej kontroli nad rowerem brak hamulców.Nie da sie zatrzymac od razu pociagu towarowego tu jest to samo,sciana na luku jak tak stroma ze mozna sie po niej wspinac.Bylem dzis pelen podziwu dla osob ktore mnie mijaly na lukach za umiejetnosci i ufnosc do rywala,wystarczy jeden zly manewr i masz kontakt z podlozem,druga sprawa nudny to widok caly czas dechy,preferuje kolarstwo na lonie natury.

#338 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 27 luty 2011 - 19:40

A jak z torem? Jeździłeś w kurtce, czy już włączyli ogrzewanie? :lol: :lol:
Słyszałem, że dosyć duże szpary porobiły się w sosnie. To prawda?

#339 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 27 luty 2011 - 19:40

Po ME elit też miałem się przejechać pojeździć, ale jakoś zeszło i się nie wybrałem. Teraz się znowu naczytałem, że nie grzeją i że w ogóle się nieciekawie z torem, a tu jednak nie jest tak źle skoro jeździłeś, no chyba że jest zimno?

u5227y2014v4.gif

#340 MiSzA

MiSzA
  • Użytkownik
  • 805 postów
  • SkądKonstancin

Napisano 27 luty 2011 - 22:05

Grzeją od paru dni - temperatura powoli, bardzo powoli, ale coraz wyższa. Na razie trzymają bezpieczne minimum dla toru: (+)13 stopni. Długie spodnie, długi rękaw i dla mających tendencję do przemarzania - coś pod kask - i da radę bez problemu.

@sorton - jak się nudziło, to trzeba było szybciej jechać - zawsze pomaga na nudę ;)
Swoją drogą - im szybciej tym bezpieczniej (wiraże), a z tym że nie ma kontroli to chyba nie tak do końca, prawda? W końcu uda masz. Na szosie też nie staniesz na 4 metrach...

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy